První várka se mi povedla jakž takž (držela jsem se původního receptu a nebyl to nejlepší nápad). Druhá dopadla asi nejlíp a ta třetí měla řidší konzistenci. To ale přisuzuji tomu, že jsem tam dala moc jahod a tekuté sladidlo. Ale i tak byla moc dobrá. Použila jsem jí místo rostlinného mléka k ranní granole. A musím říct - lepší než mléko, protože granola zůstane křupavá i po několika minutách. Avšak nejlépe mi vyšla varianta s tuhým sladidlem - použila jsem rapaduru, což je šetrně sušená třtinová šťáva.
Asi to je trošku "slizčí" než pěna z bílků a proto jsem tomu začala říkat pudinko-pěna. Jednu věc tomu ale neupřete. Je to sakra levná dobrota ;)
Ovocná lněná pěna
(2 porce, inspirace zde)
Suroviny:
60 lněného semínka (použila jsem zlaté)
600 ml vody
150 gramů jahod (borůvek, malin,...)
2 polévkové lžíce rapadury
Postup:
- 1. den: zalijte semínka odměřeným množstvím vody, promíchejte a přiveďte k varu. Až se bude směs vařit, ztlumte a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Nemusíte u toho být celou dobu, stačí jednou za pět minut přijít a promíchat. Ke konci už míchejte častěji, aby se směs nepřipálila.
- Až bude mít směs konzistenci kaše (ehm, spíše takového hlenu ), odstavte a přeceďte. To je asi ta nejtěžší věc - přecedit. Sítko by nemělo být úplně husté, ať ten sliz hezky projde. Nebojte se na směs v sítku zatlačit, jako kdybyste pasírovali. Já jsem sítkem prošlý sliz občas ze spodu "odřízla" nožem a vesele pasírovala dál.
- Přecezený sliz nechte přes noc v lednici odpočívat.
- Druhý den vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěnové konzistence. Trvá to něco málo přes pět minut, než naženete do slizu dostatek vzduchu. P.S.: Ponorný mixér nefunguje.
- Jahody omyjte, rozmačkejte vidličkou a odeberte přebytečnou tekutinu (=vypijte). Smíchejte je s rapadurou a tuto směs postupně zašlehejte do vytvořené pěny.
- Pěnu rozdělte do skleniček a nechte uležet v lednici.