pondělí 29. září 2014

Jablečný koláč s datlemi

Už pár dní tu máme oficiálně podzim. Co se týče teplot, nejsem podzimní typ. Ani zimní a ani jarní. Bohužel. Jsem nejšťastnější v těch pařácích, ve kterých ostatní lidé omdlívají vedrem. A běda jak klesne rtuť teploměru pod nějakých 24 stupňů. To už začínám mít studené ruce i nohy a čaj je můj věrný přítel. Na druhou stranu, zachumlat se doma pod deku, otevřít knížku a ukusovat jablečný koláč má také něco do sebe. Stejně jako dýňová polévka. A švestky. A zelí. Počkat, on ten podzim vlastně není tak strašný :)

U tohoto koláče jsem zvolila náplň z datlí, která je sama o sobě dost sladká. Proto je docela žádoucí udělat korpus slaný. Osobně mi sladké věci se slaným nádechem velmi chutnají, tak jsem sůl frkla i do náplně, ale tam je lepší zvolit sůl hrubou. Aby se mezi tou vší sladkou hmotou občas narazilo na slané krystalkové zpestření. Do korpusu jsem dále přidala kurkumu pro žlutou barvičku a okořenila mletým zázvorem. Pokud chcete, můžete do něj přihodit i mleté oříšky, ale nám dobře posloužila i tato chudá varianta.


Jablečný koláč s datlemi


Suroviny:
Korpus:
300 gramů jemných ovesných vloček + 300 ml vody
1/2 čajové lžičky kurkumy
1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička vinného kamene
kokosový olej na vymazání formy

Náplň
200 gramů sušených vypeckovaných datlí + 200 ml vody
3 polévkové lžíce tahini
1/4 čajové lžičky hrubé soli
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky agaru
2 jablka

"Drobenka"
50 gramů ovesných vloček
50 gramů lískových oříšků
1 čajová lžička perníkového koření


Postup:
  1. Ovesné vločky zalijte odměřeným množstvím vody, promíchejte a nechte alespoň dvě hodinky odležet. Stejně tak si zalijte datle a nechte nacucat.
  2. Asi po dvou hodinách přidejte k vločkám kurkumu, sůl a vinný kámen a rukama řádně prohnětejte.
  3. Formu si vymažte kokosovým olejtem a těsto do ní natlačte.
  4. Dejte péct na 170°C.
  5. Mezitím si omyjte a nakrájejte jablka na plátky.
  6. Do nožového mixéru vložte suroviny na drobenku a několika pulsy nasekejte. Ale ne moc, ořechy jsou lepší, když jsou na větší kousky. Drobenku přesypte do nějaké misky.
  7. Do mixéru nyní dejte odmočené datle i s vodou a všechny ostatní suroviny na náplň kromě jablek. Mixujte do hladka.
  8. Z trouby vyndejte předpečený korpus - nyní by tam měl být asi tak 10-15 minut. Nandejte na něj náplň, posypte polovinou drobenky, poklaďte jablky a zasypte zbývající drobenkou.
  9. Vraťte do trouby a nechte péct dalších 30 minut.

úterý 9. září 2014

Obědové inspirace vol. 7 - Čočka s dýní a rýží

Po delší odmlce se hlásím s novým receptem. Poslední dobou mám nějaký tvůrčí útlum, tak doufám, že se spokojíte s obyčejnějším jídlem. Ale co, obědové inspirace se vždy hodí, no ne? Tentokrát využijeme sezónní hokkaido, kterou máme na talíři až podezřele často. Množství ingrediencí se nelekejte, je to většinou jen koření ;)



Čočka s dýní a rýží
(4 porce)

Suroviny:
200 gramů velkozrnné čočky
1 malá dýně hokkaido
2 střední cibule
1 polévková lžíce kokosového oleje
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička uzené papriky
1/2 čajové lžičky kurkumy
špetka mletého chilli
špetka zázvoru
špetka koriandru
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce shoyu
1 polévková lžíce ume octa

+ obvyklé množství rýže (u nás asi 300 gramů v suchém stavu na 4 porce)
+ opražené semínka nebo ořechy na ozdobu
Postup:


  1. Čočku propláchněte a nechte přes noc máčet ve studené vodě.
  2. Uvařte si rýži jak jste zvyklí.
  3. Pokud máte mladou a hezkou dýni, stačí jí pořádně omýt a odrbat kartáčkem, loupat nemusíte. Dýni rozpulte, vydlabejte vnitřek a nakrájejte na kostičky.
  4. V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidejte sůl, uzenou papriku, kurkumu, chilli, zázvor, koriandr a promíchejte.
  5. Přidejtte nakrájenou dýni, zcezenou a propláchnutou čočku čočku a promíchejte. Zalijte vodou tak, aby vše bylo lehce ponořené. Zaklopte pokličkou, přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni, dokud se všechna voda nevsákne a směs nebude hustá. Trvá to asi 15-20 minut.
  6. Odstavte, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte ume octem a shoyu omáčkou.
  7. Podávejte spolu s uvařenou rýží a posypejte opraženými semínky nebo ořechy. Talíř dozdobte nějakou čerstvou a ideálně i kvašenou zeleninou.