Já si mezi těmito směry tak nějak proplouvám a z každého si beru něco. Řídím se vlastní intuicí a pocity. Stejně jako je nepřirozené cpát se v zimě zeleninovými saláty, tak mi přijde uhozené zakazovat si v létě ovoce jen proto, že je v něm moc jednoduchých cukrů, kvasí, atd. Zkrátka, řiďte se vlastním rozumem a nesnažte se zaškatulkovat do nějakého výživového směru, kde pro vás potom bude spousta věcí "zakázaných" a budete mít při jejich konzumaci špatný pocit. A věřte mi, že jíst něco s obavami, zda to sedí do našich parametrů, je horší, než si s radostí a dobrou náladou dopřát třeba celou čokoládu.
Teď si možná říkáte, že si protiřečím, že být veganem je také dosti restriktivní. Ano i ne. Já jsem vegan z etických důvodů a nedělám to prvotně pro své zdraví. V mém případě zde vstupuje do hry svědomí a to mi to prostě nedovolí. Takže já si vlastně nic nezakazuji a plnými doušky si vychutnávám vše co nám rostlinná říše nabízí.
Tím končím svůj dnešní sloh a dostávám se konečně k RAW perníčkům. Ty já považuji za velmi zdravé a pokuste se mi to někdo vymluvit, hihi. Díky pohance to ani není tak tučné, jak je u RAW záležitostí zvykem, takže směle do toho!
RAW perníčky
(ozkoušena opravdu jen RAW verze sušením, pokud budete péct v troubě, nemůžu výsledek zaručit...)
drť z 1 dávky lískooříškového mléka
200 gramů pohanky (loupané kroupy)
120 gramů sušených vypeckovaných datlí
30 gramů nepraženého karobu
20 gramů nepraženého kakaa
2 polévkové lžíce perníkového koření
1 čajová lžička pomerančové kůry (např. Alnatura)
špetka soli
Postup:
- Pohanku propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou. Pokud máte dostatek času, nechte jí naklíčit, perníčky budou "hodnotnější".
- Stejně tak propláchněte datle, zalijte, aby byly všechny ponořené a nechte přes noc namočené.
- (Naklíčenou) pohanku propláchněte, nechte okapat a dejte do nožového mixéru.
- Přidejte drť z lískooříškového mléka, sůl, pomerančovou kůru, perníkové koření a mixujte. Plnící tubusem přidávejte okapané datle, pěkně jednu po druhé (já to udělala najednou a mixér moc poskakoval :o)
- Občas mixér zastavte, stěrkou setřete ze stran a mixujte dál.
- Až bude vše dokonale rozmixované přidejte karob a kakao a ještě promixujte. Pokud nemáte tak dobrý mixér, karob s kakaem prosijte a směs s nimi promíchejte ručně v míse.
- Těsto by mělo být tvarovatelné, ale ne příliš tuhé.
- Těsto rozprostřete na pečící papír, můžete pomocí nějaké stěrky nebo válečkem přes potravinovou fólii, aby se nelepilo. Výška rozprostřeného těsta by měla být asi 0,5 cm.
- A teď už je na vás, jak moc se s tím chcete piplat. Můžete vykrajovat tvary a pokud to půjde nožem odlepit, přeneste výtvory přímo do sušičky. Zbytky znovu zpracujete a tak donekonečna, znáte to. Pokud máte těsto řidší, snažte se o maximální úspornost a tvary nahustit co nejvíce na sebe, ať není moc odkrojků a dejte sušit celé i s papírem. Po několika hodinách by mělo jít papír odstranit a perníčky odprostit od odkrojků a dosušit na mřížce/síťce. Nyní zbývá jen čekat, než budou perníčky proschlé. Na naší DIY sušičce to trvá přibližně dva dny. Ale na profi sušičce to bude trvat o mnoho méně ;)
Tip 2: Pokud nemáte drť z mléka, není nic jednoduššího, než si večer předem (spolu s pohankou a datlemi) namočit i 100 gramů lískových ořechů. Druhý den promixujete ořechy s okapanou vodou z datlí, kterou doplníte do 600 ml čistou vodou a máte sladké lískooříškové mléko a zároveň základ na perníčky :)