Stránky

neděle 5. dubna 2015

Velikonoční čokoládová vajíčka

Velikonoce sice nijak nedodržujeme (aneb ještě jsme ze dveří nesundali vánoční věnec, ostudy), ale když všude vidím ty recepty na různé mazance, jidáše a hot cross buns, mám chuť přispět i svou troškou do mlýna. Žádné kynuté pečivo to sice nebude, ale alespoň budete moci případným koledníkům nabídnout domácí sladkost. Pokud se Vám přeci jen zasteskne po něčem měkkém k snídani, doporučuji loňský recepis na Kynutý kringel.

Jedna moc milá čtenářka si z receptů všimla mé lásky k tahini. Jí samotné nechutná a když se jí doma tato pasta nedopatřením objevila, neváhala mi jí poslat. Tímto Vás nechci přemlouvat, abyste mi posílali naturálie, jen chci ukázat, že existují hodní a milí lidé, kteří neváhají věnovat pár peněz a času navíc, než aby něco vyhodili. Opravdu toto gesto velmi oceňuji. Jak asi tušíte, v receptu bude tahini použito, takže paradoxně si na této dobrotě dárkyně nepošmákne. Ale místo tahini lze použít i jinou oříškovou pastu, třeba lískooříšková nebude sice vizuálně tak hezká, ale věřím, že chuťově bude bezkonkurenční!
Příroda se zbláznila aneb Velikonční vajíčka ve sněhovém zátiší :)
Při dělání jsem neodhadla množství čokolády, ale protože jsem lenoch, abych přidělávala další, tak mi vyšla část vajíček krásně hladkých a plně obalých a na ty poslední jsem musela čokoládu vyškrabávat prstem a matlat jí rukama. Každopádně v receptu jsem množství čokolády upravila. 
Pro porovnání: první krásně obalené vajíčko a poslední chudák jen potřený zbytky čokolády

Velikonoční čokoládová vajíčka
(20 kusů)

Suroviny:
Vajíčka:
20 kusů vypeckovanýc datlí 
2 polévkové lžíce tahini
1 polévková lžíce javorového sirupu
1 čajová lžička pomerančové kůry (např. z DM)
1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
špetka soli

Čokoláda: 
35 gramů kakaového másla
35 gramů nepraženého kakaa
1 čajová lžička javorového sirupu
špetka soli

Na ozdobení: (volitelné)
amaranthové perličky (připravené podle receptu zde
hrubozrnná růžová sůl 
nasekané ořechy
mrazem sušené ovoce


Postup:

  1. V malé mističce smíchejte tahini, javorový sirup, pomerančovou kůru, kurkumu, sůl a utřete dohladka.
  2. Každou datli rozevřete a prsty opatrně touto směsí naplňte a naplněné datle dejte asi na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si nastrouhejte kakaové máslo a nechte ho v misce rozpustit ve vodní lázni. Dávejte si pozor na teplotu, samotné máslo by nikdy nemělo být horké, spíše vlažné. Trvá to trochu déle, ale opravdu to s teplotou nepřehánějte, jinak zničíte krystaly v kakaovém másle a čokoláda se Vám bude i po zatuhnutí roztékat v prstech. Opatrně přimíchejte prosáté kakao, javorový sirup a sůl. 
  4. Naplněné datle vyndejte z lednice a každou datli opatrně obalte v čokoládě. Po obalení v čokoládě rychle ozdobte ať už nasekanými ořechy, amaranthovými perličkami nebo ovocem. Protože byly datle v lednici, tuhne čokoláda velmi rychle, proto s dozdobením neotálejte ;) (Celý proces byl tak rychlý, že jsem ani nestíhala fotit)


7 komentářů:

  1. moc dobré ... aby ne, když je to jen ze samých dobrot. Druhý den jsou lepší, ale měla jsem co dělat, aby mi trochu zbylo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Také jsem měla co dělat.. Po nafocení jsme se do toho pustili a snědli na posezení :D Chutná to jak takový ty želé bonbóny v čokoládě na stromeček (jestli si dobře pamatuju :))

      Vymazat
  2. Já koukám s otevřenou pusou.♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAk šup šup nějaký udělat, ať se pusa neotvírá naprázdno ;)

      Vymazat
  3. Prosím jaký typ madlí to máte?Nebo presneja jaká byla velikost? Mně napadlo, že bych udělala bonbonieru k narozeninám, ale nevím jakou zvolit velikost datlí.

    OdpovědětVymazat
  4. Oprava ptám se na velikost datlí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochopila jsem ;) Jak se říká, na velikosti nezáleží, na kvalitě ano :) Hlavně aby to nebyly takové ty tvrdé, pomačkané, potrhané atd. Já jsem použila bio datle od http://www.aso-online.cz/susene%20ovoce%20a%20zelenina/Susene-datle-bio

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)