neděle 2. února 2014

RAW naklíčená čočka s kysaným zelím

Všichni, co jedí trochu jinak, to znají. Výlet = zásoba jídla s sebou. A tak vždy přemýšlím, co zvolit. Nápad na uvařené jídlo, které bychom stejně jedli studené, většinou padá jako první. Vylučovací metodou pak zbyde buď těstovinový nebo nějaký živý RAW salát. A tentokrát to padlo na RAW variantu.

Možná se vám bude zdát, že je to samá zelenina a že se toho člověk nemůže najíst. Opak je ale pravdou. Dokážu si to vysvětlit pouze tak, že tělo cítí, o jak moc koncentrované potraviny se jedná a samo usoudí, že víc živin už nepotřebuje. Po takovémto salátku se vždy cítím nabitá energií a vznáším se jako pírko. 
Červené kysané zelí dá salátu ten pravý říz. Ale nezoufejte, pokud doma kysané zelí nemáte, můžete s klidem nahradit jakoukoliv kvašenou zeleninou. Domácí kysané zelí nedělám, kupuji ozkoušené a výborné Vysocké zelíčko (přísahám, že mi nikdo za tuto reklamu nedal kyblik zelí zdarma :)). Zásoba se ale rychle tenčí a já už budu také spoléhat pouze na vlastní krátce kvašenou zeleninu. 
Další složkou je naklíčená čočka, kterou naklíčíme podle návodu zde. Pohanku stačí nechat přes moc namočenou ve vodě a propláchnout, ale samozřejmě naklíčená pohanka nám dá více. Pokud by měl někdo zájem, postup na klíčení pohanky jsem psala zde. No a pak už jen mrkev, rukola, pepř, citrón a pár kapek sójové omáčky

RAW naklíčená čočka s kysaným zelím
(2 porce - podle počtu strávníků navyšte :))

Suroviny:
2 mrkve
2 hrsti rukoly
2 vrchovaté polévkové lžíce červeného kysaného zelí
4 vrchovaté polévkové lžíce naklíčené čočky
4 polévkové lžíce odmočené a propláchnuté / naklíčené pohanky
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička tamari sojové omáčky v RAW kvalitě
čerstvě namletý pepř
naklíčené mungo, vlašské a kešu ořechy na posypání

Postup:

    1. Mrkev oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Rukolu omyjte a nakrájejte na menší kusy. Zelí pokrájejte, aby nebyly jednotlivé kousky příliš dlouhé.
    2. Přidejte naklíčenou čočku, pohanku, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, čerstvě namletý pepř a vše důkladně promíchejte.
    3. Rozdělte do misek a posypte naklíčenými mungo fazolkami, vlašskými a kešu ořechy.


9 komentářů:

  1. Mám hrozně ráda jak veganské, tak vegetariánské recepty...vždycky se inspiruji :) Protože mám pocit, že jak mají určité potraviny limitované nebo zakázané, daleko víc se pak musí přemýšlet nad jednotlivými chutěmi, více si člověk s jídlem vyhraje a je to paráda:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, chutě jsou takové čisté a intenzivní, člověk je mnohem více vnímá a užívá si je :) A osobně se vůbec necítim, že mam něco zakázané, naopak, je tolik možností... ;)

      Vymazat
    2. Chci Vám moc poděkovat. Vařím každý den pro svého těžce nemocného otce. Věřím tomu že správný jídelníček jako je ten váš,dokáže uzdravit i takzvaně odepsané pacienty. U nás se to zatím daří. Vaše recepty mi usnadňují život.Díky :-)

      Vymazat
    3. Mockrát děkuji za krásný komentář, ani nevíte, jakou mi to udělalo radost. Hlavně ať taťka věří, že se uzdraví, víra je to nejdůležitější :) A já doufám, že mu bude stále lépe a lépe :)

      Vymazat
  2. Super kombinace zelí a čočka, díky za typ!

    Pro dnešní den jak stvořené.. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)