První Vánoce, kdy jsem dělala cukroví sama jsem si vyžádala rodinný recept na tento klenot. Když jsem četla suroviny, téměř jsem nevěřila vlastním očím. Vůbec se nedivím, že se tak rozplývaly na jazyku, vždyť je to samý tuk! Tuk, cukr a bílá mouka. Jedinou kvalitní surovinou tam byly vlašské ořechy. Ty jsem tedy v receptu ponechala a zbytek zmodifikovala do živé RAW varianty.
RAW ořechové rohlíčky
(ozkoušena opravdu jen RAW verze sušením, pokud budete péct v troubě, nemůžu výsledek zaručit...)
250 gramů vlašských ořechů
100 gramů pohanky (loupané kroupy)
100 gramů zlatých lněných semínek + 200 ml vody
7 - 8 polévkových lžic agáve sirupu
semínka z 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)
Postup:
- Pohanku propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou. Pokud máte dostatek času, nechte jí naklíčit, rohlíčky budou "hodnotnější".
- Druhý den zalijte lněná semínka odměřeným množstvím vody a nechte 1 - 2 hodiny odstát.
- Vlašské ořechy rozmixujte v mixéru na prášek (nepřemixujte do másla) a přidejte k odmočeným lněným semínkům.
- (Naklíčenou) pohanku propláchněte, nechte okapat a dejte do nožového mixéru.
- Přidejte agávový sirup a rozmixujte na hladkou kaši.
- Rozmixovanou pohanku s agávovým sirupem nalejte do mísy s odmočenými lněnými semínky a vlašskými ořechy. Přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a promíchejte.
- Hmotu napěchujte do zdobícího sáčku (stačit bude igeliťák s odstřihnutým rohem), ale nepoužívejte žádný nástavec.
- Pomocí sáčku vytlačujte hmotu přímo na pečící papír a tvarujte rohlíčky. Možná bude třeba vždy rohlíček od sáčku "odříznout". Já jsem spěchala, tak rohlíčky nejsou tak krásné.
- Sušte zvoleným způsobem, dokud nebudou rohlíčky řádně proschlé. Na naší DIY sušičce to trvá přibližně tři dny - rohlíčky jsou vyšší. Ale na profi sušičce to bude trvat o mnoho méně ;)