Co se týče chuti, pohanku zde poznáte. Takže recept není pro ty, kteří by hledali cestu, jak se s pohankou skamarádit. Ale ty, pro které již pohanka blízkým přítelem je, recept jistě potěší. Obdoba lívanečků lze udělat i na slano, jen vyměňte perníkové koření za kmín a přidejte o trochu soli více. Ideální placky k nějakému salátu nebo polévce :)
Pohankové lívanečky
(2 porce)
Suroviny:
1 čajová lžička kokosového oleje
1/2 čajové lžičky soli (pro slanou verzi více soli)
1 čajová lžička perníkového koření (pro slanou verzi 1 lžičku mletého kmínu)
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
2 polévkové lžíce jablečného octa (fajnšmekři mohou zaměnit 1 PL octa za lžíci nějakého sladidla, ale moc to s ním nepřehánějte, ať se lívanečky nelepí ;))
+ kokosový olej na pánev
+ na ozdobení povidla, mák, tofu tvaroh,...
1/2 čajové lžičky soli (pro slanou verzi více soli)
1 čajová lžička perníkového koření (pro slanou verzi 1 lžičku mletého kmínu)
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
2 polévkové lžíce jablečného octa (fajnšmekři mohou zaměnit 1 PL octa za lžíci nějakého sladidla, ale moc to s ním nepřehánějte, ať se lívanečky nelepí ;))
+ kokosový olej na pánev
+ na ozdobení povidla, mák, tofu tvaroh,...
Postup:
- Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou.
- Ráno pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte kokosový olej, sůl, perníkové koření, jablečný ocet a 125 ml vody.
- Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete husté hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
- Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a v tento okamžik ještě zamixujte do směsi sodu.
- Na rozpálené pánvi tvořte lívanečky.. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi).
- Na jeden lívaneček vycházejí asi dvě polévkové lžíce těsta, které nemusíte nijak rozprostírat, samo udělá krásný tvar. Neotáčejte, dokud nebudou na povrchu vidět malé dírky. Otočte a opečte i z druhé strany.
Osvědčilo se mi dělat lívanečky sice trochu déle, ale na menším teple (z 12 možných teplotních stupňů dělám na 7 max 8).
Lepší je lívanečky podávat až po vychladnutí, přeci jen, je to jen pohanka a ještě teplé mohou budit "mazlavý" dojem.