Jsou to asi dva roky, co mě velmi zaujal recept na ovocný kaviár. Ač se mi recept moc líbil, nikdy jsem ho nevyzkoušela. Jsem zkrátka praktická žena a pro ovocný kaviár jsem nenašla uplatnění. Ale po zkušenosti s balsamicem už vím, že to zase tak pracné není a možná, že si někdy s těmi maličkatými ovocnými kuličkami tu práci dám.
Ale zpět ke kaviáru z balsamica. Chuťově to je prostě balsamico, nic víc nečekejte. Zde se hraje spíše na vizuální efekt. Každý salát, do kterého tento kaviárek přidáte, povýšíte na snobskou úroveň. Vemte si co největší talíř, na něj doprostřed natrhejte pár listů salátu, kolem dokola to pocákejte olivovým olejem a přidejte pár kuliček balsamica. A máte salát jako z Alcronu.
No a RAW kešu mozzarella? Tak na tu si brousím zuby také už pěkně dlouho. Výsledek byl pro mě však pouze uspokojivý. Chuťově je mozzarella moc dobrá, ale ta konzistence... No ani nechci říkat, co mi to připomíná. Proto dávám recept, který se všude uvádí + malý tip na vylepšení ;)
Kaviár z balsamica
(inspirace zde)
Suroviny:
100 ml tmavého balsamica
1 čajová lžička agaru
sklenička oleje
Postup:
- Nejdříve si připravte vyšší skleničku a nalijte do ní olej. Skleničku s olejem dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku.
- Po půl hodině dejte do menšího hrnce balsamico a rozmíchejte v něm agar. Za stálého míchání přiveďte ka varu a na mírném ohni minutku povařte.
- Odstavte a nechte zchladnout asi na 50°C (do směsi budete schopní ponořit prst a nespálíte se).
- Z mrazáku vyndejte sklenici s olejem.
- Teplou směs naplňte do stříkačky (já použila zdobičku na krém).
- Stříkačkou kapejte malé kapičky do oleje (u zdobičky agar plynule vytéká, takže je dobré prstem otvor ucpávat a regulovat to takto, aby se do oleje nevylilo vše najednou)
- Počkejte pár minut a kuličky naberte děrovanou lžící nebo přeceďte přes sítko a opatrně propláchněte pod studenou vodou.
RAW kešu mozzarella
(inspirace zde)
Suroviny:
100 gramů kešu ořechů
2 polévkové lžíce psyllia + 400 ml vody
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
3/4 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky provensálského koření (nemusí být)
Postup:
- Kešu ořechy propláchněte a nechte máčet alespoň dvě hodiny.
- Psyllium rozmixujte na jemný prášek, zalijte odměřeným množstvím vody, rozmíchejte a nechte také dvě hodiny odstát.
- Po dvou hodinách dejte do mixéru zcezené kešu ořechy, psyllium směs, citrónovou šťávu, sůl a koření a mixujte do hladké konzistence.
- Hmotu rozdělte do mističek a nechte odležet v lednici minimálně hodinu.
- Poté vyklepněte. (Já použila formu na muffiny a musela tak vyklepnout na prkýnko všechny najednou)
Slibovaný tip: Pokud nelpíte na RAW variantě a chcete, aby mozzarella lépe držela tvar a nebyla taková táhlá a mazlavá, svařte si před mixováním 1 čajovou lžičku agaru se 100 ml vody. Nechte lehce vychladnout, nalijte k mixované směsi a společně promixujte. Já na druhý pokus přidala ještě 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí a bylo to eňo ňůňo :)