úterý 4. března 2014

Kešu paté

S tímto receptem se na internetu nejčastěji setkáte pod názvem kešu sýr. Ale sýr to připomíná jen z rozjetého vlaku. Když jsem dala ochutnat normálním (rozuměj klasicky se stravujícím) lidem, po chvilce přemýšlení to přirovnali k paštice. K paštice?! To snad ne! Sice jsem paštiku nejedla pěknou řádku let, ale matně si na ní vzpomínám. A musím uznat, že strukturou to skutečně připomíná něco jako paštiku nebo šunkovou pěnu, která se dá krájet. Ovšem s chutí sýra. Slušný hybrid, nemyslíte?


Kešu paté
Suroviny:
100 gramů kešu ořechů
6 polévkových lžic lahůdkového droždí
1 stroužek česneku
šťáva z poloviny citrónu
100 + 300 ml vody
5 gramů práškového agaru (polovina pytlíčku)
1 čajová lžička soli
oblíbené koření

Postup:

    1. Kešu ořechy si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc.
    2. Agar rozmíchejte v 300 ml vody a přiveďte k varu. Nechte minutku provařit a odstavte.
    3. Kešu slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte droždí, česnek, citrónovou šťávu, sůl, oblíbené koření, zalijte 100 ml vody a mixujte do hladké konzistence.
    4. Ještě horkou vodu s agarem nalijte do mixéru k rozmixované kešu směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky.
    5. Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylejte. Nechte zchladit.
    6. Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
    7. Teď už jen nakrájejte a můžete podávat :)

16 komentářů:

  1. Šlo by to i ze slunečnicových semínek? Kešu miluju jen tak a doma nikdy nevydrží :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Oni ty kešu ořechy jsou po namočení krásně měkoučké, takže se snadno rozmixují na jemnou krémovou hmotu. Chuť bude zřejmě uplně jiná a barva našedlá :( Ale uplně mi ten komentář vnukl nápad na obměnu, takže jestli se podaří, přidám recept ;)

      Smazat
    2. já zkoušela první sýr z mandlí místo kešu :-) byl super, dneska budu dělat z kešu poprvé, tak uvidím srovnání...

      Smazat
    3. Z mandliček musí být také dobrý :)

      Smazat
  2. http://www.theguardian.com/global-development/2013/nov/02/cashew-nut-workers-pay-conditions-profits

    OdpovědětSmazat
  3. Chtela bych se zeptat, co je to lahudkove drozdi? Barca

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lahůdkové droždí dodává do jídla "sýrovou" chuť. Je to vlastně neaktivní droždí a není tedy určené ke kynutí, ale pouze k dochucování. Obsahuje vitamíny skupiny B a velmi kvalitní bílkoviny 41 gramů bílkovin ve 100 gramech s minimálním obsahem tuku. Bez tohoto droždí by byl můj život o mnoho chudší :D

      Smazat
  4. Zaujaly me ty pohanko-lnene krekry. Mohla bych Vas poprosit o recept? Zminovala jste se o nich v ramci clanku "je zdrave stravovani drahe?". Z popisu ingredienci bych to ale asi do kupy sama nedala. :-(
    Dekuji za odpoved. Barca

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Toto paté je také foceno na krekrech :)
      Už se mě na to ptalo více lidí, recept tu byl, pak jsem ho z jistých důvodů stáhla, ale když je o to takový zájem, tak ho obnovím ;)
      Jen mi dejte čas do večera, teď jsem v práci :)

      Smazat
  5. Dekuji. Tak to se mic tesim. Vypadaji totiz skvele. :-) V podstate asi jako vse na Vasich strankach. :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem je tam dala.. Jen se nezobrazují jako novinka, protože je recept pouze obnovený. Je v záložce RAW ;)

      Smazat
  6. Před chvílí jsem paté dodělala. Stihlo mi sice ztuhnout dřív než jsem všechno vylila do formy, takže nevypadá moc hezky, ale chuti to neubere. Jsem na něj zvědavá. Voní moc příjemně. Asi si ho dám hned zítra k snídani :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tyhle věci tuhnou docela rychle :)
      Doufám, že i k snídani chutnalo!

      Smazat
  7. Ja mam agar ve velkem baleni, nevim jak velke jsou male agarove balicky a moje vaha nevazi tak presne aby odvazila 5g, kolik je ho prosim treba dat mereno na lzicky? Diky

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zas tolik to v ruce nemám, ale dala bych zarovnanou lžičku ;)

      Smazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)