pondělí 7. července 2014

Slané mrkvové sušenky

Pokud mne sledujete na facebooku, určitě jste si všimli odkazu na mrkvové sušenky. Ty jsem se rozhodla udělat s sebou na dovolenou a rozhodně jsem nelitovala. Jsou krásně přenosné na různé výlety, ale i k salátu jsou skvělé. Pro velký úspěch jsem je připravila znovu ihned po návratu a i nyní si nostalgicky křupeme.
 



Slané mrkvové sušenky
(12 větších sušenek, inspirace zde)

Suroviny:
200 gramů ovesných vloček
150 gramů hladké kukuřičné mouky
1 čajová lžička vinného kamene
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
2 čajové lžičky soli
3 polévkové lžíce chia semínek + 9 polévkových lžic vody (měkčí varianta) / nebo 2 PL chia + 6 PL vody + 3 PL neběleného kukuřičného škrobu (tvrdší a drobivější sušenky)
6 polévkových lžic sezamového oleje
2 polévkové lžíce tahini + 150 ml vody
1 polévková lžíce jablečného octa
2 střední mrkve
1 cibule
hrst čerstvého tymiánu (já jsem namíchala i se sušeným)


Postup:
  1. Chia semínka smíchejte s odměřeným množstvím vody a nechte nabobtnat.
  2. Ovesné vločky rozmixujte na mouku a ve větší míse je smíchejte s kukuřičnou moukou, vinným kamenem, sodou, případně škrobem a solí.
  3. Tahini pastu rozmíchejte s vodou tak, že vodu pomalu přilévejte k tahini a míchejte. Ze začátku se může zdát, že se vše zdrclo, ale vytrvejte ;) Přidejte ještě 1 polévkovou lžíci jablečného octa a nechte odležet.
  4. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a cibuli nakrájejte na drobno.
  5. Troubu rozehřejte asi na 190°C.
  6. A nyní kompletace: Do suché směsi přidejte olej a zamíchejte. Poté přidejte nabobtnalá chia semínka, tahini směs a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev, cibuli a tymián a rukama pořádně propracujte v tužší těsto. Pokud by se náhodou těsto drolilo, dopomožte si troškou vody.
  7. Těsto rozdělte na dvanáct částí a vlhkýma rukama tvořte sušenky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud na nich nebudete chtít otisky prstů, můžete sušenky nakonec uhladit válečkem (jako já).
  8. Pečte 20 - 30 minut, dokud nebudou sušenky nazlátlé a křupavé.

16 komentářů:

  1. Ten vinný kámen se dá koupit kde? děkuji Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve zdravé výživě, DM, u nás ho mají i v sámošce na vesnici, pod názvem kypřící prášek bez fosfátů ;)

      Vymazat
  2. moc dobré, akorát místo chia jsem použila lněné semínko z jahodové pěny (nepodařilo se mi propasírovat všechen šlem) v minulém receptu, ale těším se i na verzi z chia - už mi tu leží tak dlouho nevyužité. Jen to nebyly úplně sušenky, spíš placičky. Možná bylo těsto moc vlhké. Ale i tak mě velmi potěšily a to jsem vlastně ještě dala pohankové+jáhlové vločky kvůli BZL.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jů a pěna se povedla? No, v původním receptu je místo chia kukuřičný škrob nebo arrowroot... Vím, že varianta s chia semínky může být trochu vlhčí, ale mně chutnala více, než ty drobivé... Možná do receptu dopíšu, že kdo chce křupavé, nahradí škrobem... Budu je dělat zítra s menší obměnou, tak si na to posvítím, jestli by nešel škrob se semínky namíchat, aby se dosáhlo křupavé varianty ;)

      Vymazat
    2. pěna mi chutnala, ale asi mohla být ještě lepší. Ač jsem ušpinila všechny svoje cedníky, nakonec jediný použitelný byl s opravdu velkými oky, takže část semínek jsem vlastně propasírovala. Chtělo to pasírovat asi ještě vroucí, chvíli jsem čekala abych se u toho neopařila, udělalo to takové kompaktní vejce, ze kterého nechtělo nic ven. Pak jsem šlehala a šlehala a bílou barvu to rozhodně nemělo. Ale asi se tím rozšlehaly ty zbytky semínek. Ale zašlehala jsem borůvky, ty barvu přebily, osladila rýž.sirupem a bylo to moc dobré.

      Vymazat
    3. Hahá, to já mám naštěstí síta jen dvě, ale pravda, že jsem je obě ušpinila... Určitě, pasírovat ještě teplé, lépe se to "táhne"... A mňam, už jsou borůvky?

      Vymazat
    4. borůvky jsou už od konce června - aspoň tam, kde jsem se pohybovala /v Orlických horách a pak na Domažlicku - tak to bude asi všude, kde je borůvčí :-) /

      Vymazat
    5. Já se řídím tím, že když vidím, že už je kolem silnic prodávají, tak vyrazím... A letos jsem ještě nikoho neviděla (Jablonec nad Nisou), ale ono je tady všechno nějak později... Zkusím to příští týden, díky :)

      Vymazat
  3. Vypada to moc pekne, urco brzy vyzkousim. Take me zaujal ten salat. Muzete mi prozradit recept? :-)
    Dekuji. Barca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saláty většinou frkám od oka, ale tohle byly uvařené fazolky adzuki, rajčata, okurka, cuketa, balsamico, olivový olej a určitě nějaké oříšky, jen sama už zpětně nerozpoznám jaké :D

      Vymazat
  4. Ty jsou mňáááááám :-) Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak musím fakt pochválit :) Těsto se mi podařilo, měla jsem dostatečně tuhé, krásně se vše spojilo a tak jsem se rozhodla udělat dva bochánečky a upařit je na pařáčku! Parádní! Včera i dnes na večeři :) Takový vylepšený chleba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak to zní báječně, na pařáčku to může být moc dobré!! Asi to zkusím, uplně jsem na to dostala chuť :)

      Vymazat
  6. Nejlepší sušenky!!! Pěla jsem na ně ódy, pěju ódy a budu pět ódy! :-) Peču pravidelně, tentokrát nebyla mrkev, takže jsem použila řepu a cuketu a jsou taky boží, dělala jsem je v bezlepkové verzi a paráda! Jsem šťastný člověk! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To jsem moc ráda :) s řepou můžou být taky dobrý! Mňam. Nojo, bezlepkové zcela nejsou, ale ti, kteří si to musí hlídat, ví, čím nahradit, no ne? :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)