neděle 3. srpna 2014

RAW cuketové špategy s krémovou rajčatovou omáčkou

V pondělí ráno se probudím a tradičně si jdu připravit svou milovanou vodu s citrónem. Poloospalým okem vidím, že na troubě i varné desce bliká čas 0:00. Zase ta bouřka vyhodila proud. No co, dám se do nařizování hodin. Poté otevřu lednici a nesvítí. Hm, to je divné. Ona ale ani nechladí. Zkusíme zásuvku, jinou zásuvku, ještě jinou zásuvku. A nic. Tak se stalo, že nám odešla lednice.

Naštěstí nejsem moc velký syslík a zásoby v mrazáku čítají pouze pár pytlíčků nespotřebovaného rybízu. Pro ty jsme našli dočasné útočiště a polotovary typu tofu, tempeh, sójové jogurty a podobné, v lednici díkybohu nemáme. Sójovky, octy, miso, slad a ovozel - to všechno snad bez lednice nějakou chvíli vydrží, říkala jsem si.

Dá se to zvládnout bez lednice? Dá. Ale je to o moc složitější. Člověk si ani neuvědomuje, jaký je to pomocník. Uvařit luštěniny do zásoby? Neexistuje. Uvařit si oběd na další den do práce? Zapomeňte na to. A tak je poslední týden náš jídelníček trochu, ehm, jiný. Každodenní oběd v práci jsem vyřešila kuskusem, ke kterému jsem přimíchávala sůl, koření, trochu drceného uzeného chilli a nakrájená sušená rajčata a tuto směs si k obědu jen zaleji horkou vodou a chvíli počkám. K tomu si dám okurku a jsem spokojená. S večeřemi se mi nechtělo moc dělat, když to je "jen" večeře a není to zároveň oběd na další den, tak jsem vždy jen na pánvi narychlo orestovala naklíčené luštěniny s nějakým kořením a podávala s rýží a čerstvou zeleninou. A nebo? Cuketové špagety!

Recept na obdobu cuketových špaget jsem dělala už zde a doma si je v cuketové sezóně dopřáváme celkem často. V létě je to super osvěžující jídlo, které člověka nezalepí a pro děti i nefanoušky zeleniny to může být zábavná forma konzumace čerstvé zeleniny. Špagety uděláte tak, že škrabkou "naškrábete" cuketu na plátky a plátky pak rozřežete na proužky. A nebo si pořídíte spešl škrabku. Tu jsem sehnala za tři éčka v Itálii, ale je k sehnání i u nás. I když jí mam teprve necelý měsíc, už si holka docela zamakala. Je to s ní krásně jednoduché a jídlo je hotové jedna dvě.

RAW cuketové špagety s krémovou rajčatovou omáčkou

Suroviny:
(2 porce)
2 střední cukety
6 menších rajčat
40 gramů kešu ořechů
hrst lístků čerstvé bazalky + pár na ozdobu
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička provensálského koření

Postup:
  1. Kešu ořechy propláchněte a nechte namočené alespoň dvě hodiny.
  2. Připravte si špagety. Oloupejte cuketu a škrabkou krájejte tenké plátky, dokud se nedostanete k semínkům. V ruce by vám měl zbýt takový oloupaný cuketový jádřinec.
  3. Dejte si vždy více cuketových plátků na sebe a krájejte podélně, abyste dostali dlouhé nudle. A nebo si pořiďte speciální škrabku a ušetříte pěkných pár minut :)
  4. Rajčata omyjte dejte je do koktejlového mixéru spolu se zcezenými a propláchnutými kešu ořechy, solí, bazalkou a provensálským kořením.
  5. Mixujte dokud nedostanete hladkou omáčku.
  6. Nudle nandejte na talíře, přidejte omáčku a ozdobte lístky bazalky.
Pokud nehrotíte RAW variantu, můžete do omáčky přidat 1-2 polévkové lžíce lahůdkového droždí. Jednak omáčka dostane šmrnc a za druhé jí obohatíte o nějaké ty bílkoviny ;)

5 komentářů:

  1. Zdravím! Díky moc za tip - před pár dny jsem taky zkoušela raw cuketové nudle - to udělátko na tvoření 'těstovin' je absolutně super (kdepak se dá u nás sehnat ať nemusím do Itálie????) :D no a ta moje omajda byla taková nijaká (dělala jsem něco jako gazpacho, viz. blog), příště tam přihodím ještě ty kešu, ta konzistence vypadá hned líp ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;) V receptu je i odkaz na tescoma shop http://www.etescoma.cz/skrabky/skrabka-julienne-presto-expert-p-235855.html?cPath=205679 a myslím, že by jí mohli mít v Tescomě nebo supermarketech, které tuto značku prodávají... Jojo, ty kešu to chce ;) A nebo to lze hezky zahustit tím lahůdkovým droždím a chuťově to bude zase o trochu výš ;)

      Vymazat
  2. ta omáčka je bezkonkurenční! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na právě zahájenou giveaway. Budu ráda, když se zůčastníš ! :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)