pondělí 15. prosince 2014

Jednoduché kokosky

Znáte pána jménem Eric Lechasseur? Ne? Je to šéfkuchař, který vydal se knížku makrobiotických dezertů Love, Eric, kterou si tajně přeji. Už doufám nějakou dobu, že mi jí někdo daruje, ale zatím nic. Třeba mě někdo vyslyší (přečte si to tu) a já se dočkám. Každopádně na Ericovy kokosky se chystám již delší čas a není vhodnější příležitost než udělat je jako cukroví!
Základ tvoří kokos a rýžový sirup. Dále už je na vás, jaký tón kokoskám dáte. Já přidala trochu pomerančové kůry, ale přidat můžete vanilku, citrónovou kůru nebo skořici, ale fajn budou i bez ničeho. Kokosky jsou voňavé a křupavé a nejlépe chutnají po vytažení z trouby, ostatně jako všechno :)



Jednoduché kokosky
(inspirace zde)

Suroviny:
200 gramů kokosu v bio kvalitě
150 gramů rýžového sirupu
3 polévkové lžíce vody
špetka soli

+ na dochucení: mletá vanilka, citrónová kůra, pomerančová kůra, skořice,...
+ pokud chcete fancy cukroví, tak čokoládu na dozdobení




Postup:
  1. Troubu předehřejte na 170°C.
  2. Všechny suroviny smíchejte a vlhkýma rukama tvarujte požadované tvary. Můžou to být trojhránky nebo si můžete vzít na pomoc nějakou formičku, já použila odměřovací lžíci a vytvořila tak takové roztomilé minikopečky :)
  3. Kokosky dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut, dokud nezačnou zlátnout. Během pečení s kokoskami nemanipulujte, mají tendenci se rozpadat, ale po upečení a zchladnutí už budou v pořádku.

17 komentářů:

  1. Myslíš, že by šel použít i jiný sirup? Agáve nebo javorový třeba? :) díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agáve má jinou konzistenci a je více sladivý... Vůbec nevím, jestli by ta hmota držela pohromadě... Kdyby se ho dalo stejné množství jako rýžového sirupu, tak to bude sladké jak cecek. Zároveň nevím, jak by se to chovalo, kdyby se dalo agáve méně a nastavilo vodou... Opravdu to nemám ozkoušené a popravdě nedokážu stoprocentně říct, zda agáve ano nebo ne :(

      Vymazat
    2. ok, tak budu muset koupit rýžový, to zvládnu :)

      Vymazat
    3. Třeba se rýžový nakonec zalíbí i na jiné věci ;) Navíc je levnější než agáve :)

      Vymazat
  2. Naprosto dokonalé :) právě jsem dodělala variantu s vanilkou a plánuji nabalit dědovi k vánocům. Předpokládám, že rýžový sirup můžou omezeně i cukrovkáři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voní to, že? Jinak pro dědu možná skladovat s rozpůleným jablíčkem, aby byly měkčí ;)

      Vymazat
  3. tak tyto kokosky si musím uložit a zařadit do repertoáru :-) já sice kokos kvůli atopickému ekzému nemůžu, ale pro rodinku upéct můžu, ne? :-)
    super rychlý a jednoduchý recept, za mě palec nahoru ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Kdyby mi zakázali jíst kokos, to by byla tragédie století! Jsem na něm závislá :D
      Já také peču spíš pro ostatní, sladkostem obecně moc nedám.. Ale ta vůně je fakt úplně dostačující a uspokojivá ;)

      Vymazat
  4. Ahoj, jsi úžasná :) Recept určitě zkusím.
    Chtěla jsem se zeptat-stravuješ se makrobioticky? Co říkáš na RAW stravu a ten velký boom kolem toho? Je zajímavé, jak si tyhle dva směry protiřečí.. Měj se hezky, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      MB i RAW jsou dva extrémy, já se pohybuji někde mezi. V létě tíhnu spíše na stranu syrové stravy - hlavně ovoce, zelenina - nevidím důvod si to nedat, když to roste, tak toho plně využívám. A to, že má moc cukrů, kvasí, atd. neřeším. V zimě se zase kloním k MB - k snídani polévky, kaše,.. Z MB si beru i skladbu jídelníčku (obiloviny, luštěniny, kvašená zelenina, semínka), ale nehrotím vše a nešílím z toho, když mám zeleninu uvařenou déle jak dvě hodiny.
      Takže bych se nechtěla škatulkovat ani do jednoho směru, ze všeho si beru něco a to mi přináší vždy svěží vítr :) To je sranda, zrovna mám rozepsaný recept na RAW perníčky, kde zmiňuji přesně tyhle myšlenky :)

      Vymazat
  5. moc dobré... aby ne, když je to intenzivně oslazený kokos. Půl jsem obarvila šťávou z č.řepy, tak mám bílé a růžové kokosky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Nad obarvením jsem také přemýšlela, ale neměla jsem doma řepu (velmi divné :D)

      Vymazat
    2. já taky neměla řepu, ale mám doma ovocný koncentrát (vlastně zeleninovo-ovocný) - kombinace č.řepa+jablko. Barví velmi intenzivně, použití je snazší než strouhat řepu. Na pití nic moc (tak ho budu mít dlouho), ale na obarvování super - občas kousek těsta obarvím, vznikají krásné kombinace, nebo když kamufluju "rajskou" omáčku pro nás rajčatové alergiky... a moje dcera miluje růžovou na všem - takže třeba i na tom kokosu - prostě řepa je geniální -)

      Vymazat
    3. Také máme řepu moc rádi :)
      Jinak i bez rajčat se dá udělat supr rajčatovka, když to člověk chuťově vyladí a na umixuje na hodně jemné pyré, tak rajčata směle nahradí řepa s mrkví :)

      Vymazat
  6. Tak kokosky jsem pekla 3x. Vždy se stihly sníst do Vánoc ;-). Recept jednoduchý, super. Já použila sladěnku, poslední dobou na té chuti doma ujíždíme a byly skvělé. Dí,dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobře, také u nás zmizely velmi rychle :) Se sladěnkou to má super nutriční hodnoty a pokud máte její chuť rádi, jen dobře :)

      Vymazat
  7. Zdravím, přiznávám se, kokosky jsem nezkoušela, ale děkuji za seznámení s Ericem. Objevila jsem jeho video recept na karbanátky z tempehu a jsem nadšená. Nikdy se nám doma karbanatky bez vajec nedařily, vždy se při smažení rozpadaly, ale tyto vyšly skvěle hned napoprvé. A chutově jsou fantastické, určitě se u nás zabydlí a myslím, že jeho kuchařku Love, Eric & Sanae chci také :)
    Je to sice mi mísu vanočního cukroví, ale musela jsem se podělit :)

    Recept o kterém píši je tu: http://youtu.be/5wm78UdGVlM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)