neděle 25. ledna 2015

Bezlepkový chléb z pohanky

Už při upečení pohankového perníku jsem koketovala s myšlenkou, zda by nešel z celého zrna  udělat i bezlepkový chlebík. Ta struktura byla totiž tak úžasně měkká a mně se tolik zastesklo po nadýchaném chlebu. A protože jsem člověk, který se výzev nebojí, šla jsem do toho. Sice se mi celkem obstojně povedl hned napoprvé, ale stoprocentně spokojená jsem nebyla. Trvalo to pár týdnů, ale alespoň Vám můžu představit ten nejlepší bezlepkový chléb. Nepřeháním :)
Pohankové palačinky snídáme každou sobotu i neděli, do toho peču perník, klíčím pohanku na ranní kaše, suším naklíčenou pohanku, suším krekry,... Zkrátka pohanka kam se podíváš. Její spotřeba nám v průběhu roku několikanásobně stoupla a upřímně jsem za to ráda. Pohanka je totiž jedna z nejkomplexnějších obilovin a navíc je přirozeně bezlepková.
Jedinci, kterým pohanka nevoní, budou nejspíš v samotném chlebu lehce cítit její specifický ocásek. Avšak pokud jim to namažete výraznější pomazánkou, vsadím boty, že pohanku ani nepostřehnou. Já mám chlebík nejradši jen tak samotný, nemůžu se ho nabažit, proč si ho "kazit" nějakou pomazánkou, že?  

Bezlepkový chléb z pohanky

Suroviny:
400 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
50 gramů polohrubé kukuřičné mouky
1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody (není až tak nutné)
5 polévkových lžic nepasterizovaného jablečného octa
200 ml vody
2 polévkové lžíce oleje
1,5 čajové lžičky soli
1 čajová lžička mletého kmínu
1/4 čajové lžičky mletého koriandru (nemusí být)
1 čajová lžička vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů)
1/2 čajové lžičky sody bikarbony

+ slunečnicová semínka na posypání

Postup:

  1. Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny namočenou, lépe přes noc.
  2. V malé mističce smíchejte chia semínka s vodou a nechte zgelovatět.
  3. A teď už to půjde rychle. Nejdříve si rozehřejte troubu na 180°C. Tento krok nevynechávejte, protože v okamžiku, kdy dáváte chléb dovnitř, musí být trouba opravdu dokonale vyhřátá. Formu si vyložte pečícím papírem.
  4. Pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte vodu, jablečný ocet, olej a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete husté hladké těsto, trvá to asi dvě minuty. Nakonec přidejte chia gel a ještě promixujte.
  5. Ve větší míse smíchejte kukuřičnou mouku, sůl, kmín, koriandr, vinný kámen a sodu. 
  6. Opatrně přilévejte a zamíchávejte umixovanou směs. Až bude směs bez hrudek, vylijte do formy, posypejte semínky a rychle s tím do trouby. 
  7. Pečte asi 45 - 60 minut, špejlí občas kontrolujte, zda je chléb už hotový, vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte na mřížce vychladnout.

204 komentářů:

  1. Milá Ethique,
    Malá chybička se vloudila - v bodu 7 je "perník" a má být určitě "chlebík" ;-) Klidně můj komentář potom smaž, ať tu nemate davy ;-)

    Jinak s tím odesláním tahini jsem se krapet zabrzdila, ale neboj, mám to pořád v hlavě (jakmile se vrátím do Čech, tak to provedu), tak prosím jen trpělivost a snad jsem nezkazila "dojem".
    Hezké dny!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, díky za upozornění, postup jsem kopírovala z perníku a jen pár věcí měnila.. no na tohle jsem evidentně zapomněla :o Co bych to mazala, jen ať každej vidí, že jsem pako :D

      S tím tahini si nelamte hlavu, já oceňuji jen to gesto a jestli to dorazí dnes nebo za půl roku? I kdyby vůbec, tak mě to potěšilo a dojem lepší být nemůže :)

      Hezkou neděli :)

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat jak dlouho klíčí pohanka? Jinak mi příde neskutečně super ta úprava pohanky - myslela jsem si, že máš doma asi mlýnek na mouku, ale nenapadlo mě, že by to šlo vlastně po namočení v mixéru! Jsem z toho fakt nadšená :D kroupy jsou ve špajzu vždycky 100% ale s moukou je to horší, tohle je bezva vychytávka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když klíčím pohanku, tak jí nechám nejdříve přes noc namočenou a pak nechám na sítu, které dám do misky (aby tam proudil vzduch ze spoda) a přikryji talířem. Ráno a večer proplachuji a za 2 dny už mám krásné klíčky :)
      Jojo, taky jsem nadšená, jak jde s pohankou kouzlit :) Jen to chce opravdu tu loupanou, jinak to nejde... Palačinky z pohanky snídáme každou sobotu a neděli - super jíst palačinky s tím, že je to z celé pohanky!

      Vymazat
  3. Díky! Taky mě to napadlo při pečení Vašeho perníku. Zkoušela jsem minulý víkend, ale můj recept se nepovedl :-( Snad se povede podle Vašeho receptu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda :( Já už chleba zkoušela několikrát, měnila jsem poměr kukuřičné mouky a úplně stačí těch 50 gramů ;)
      Zkuste, budu ráda za reakci :)

      Vymazat
  4. Tleskám! Zrovna dnes ráno jsem snídala palačinky z namočené pohanky a dýně. Skvělá obměna :) Jinak jsem v poslední době vyzkoušela i přípravu klasicky pečených věcí napařováním, už jsem dělala bábovku, tak mám chuť to zkusit i s tímto chlebíkem (je to stravitelnější varianta a navíc nemám dobrou troubu :) Dám případně vědět, jak to dopadlo... Jinak velký obdiv za trpělivost s laděním receptů a za krásné a srozumitelné zdokumentování každého kousku. Velká inspirace v mnoha ohledech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Také máme palačinky každý víkend, teď jsem se naučila dávat rýži s pohankou půl na půl a je to ještě lepší!
      Budu ráda za info, jestli to šlo i napařováním, také už jsem to chtěla zkusit (do hrnků), že by si mohl člověk udělat chlebík v menší dávce.. a hlavně si myslím, že takto v hrncích napařovaný chléb by byla supr náhrada knedlíku... To je věcí, co bych chtěla zkusit, jen času nějak nezbývá :(

      Vymazat
  5. Mé zkušenosti s receptem: večer jsem si dala namočit 330g pohanky do 400ml vody s tím, že to ráno dosypu krupicí, pač mi kroupy došly.. Ráno mi bylo líto pohanku slévat a propírat, protože bych odstranila spoustu rozpuštěnýho rutinu. Na doplnění krupicí jsem úspěšně zapomněla, místo chia jsem použila lněný semínko, místo jablečnýho octa vinnej, no zkrátka babicárna jako prase :D nicméně tedka jsem si chléb mazala na svačinu večer do autobusu a vypadá úplně jako z obrázku a je vynikající, nadýchaný a zároveň tak akorát hutný! Takže děkuji za inspiraci, recept vydrží hodně a stále vede ke skvělému výsledku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lněný semínko je za chia nejlepší náhrada, ocet plní funkci, aby zreagoval se sodou, takže je jedno jaký je ;) Jen ten vinný bude trochu štiplavější...
      Jinak jsem ráda, že se povedlo a musím souhlasit, že recept zkousne hodně modifikací, zkoušela jsem různé varianty a výsledek byl vždy dobrý ;)

      Vymazat
  6. Dobrý den, můžu se zeptat, jakou funkci tam plní ten vinný kámen?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kypří těsto, je to vlastně besfosfátový kypřící prášek. Možná by šlo i vynechat a dát trošku více sody ;)

      Vymazat
  7. Děkuji děkuji!! Jsem nadšená a rozhodně vyzkouším :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, aby se povedlo a budu se těšit na reakci :)

      Vymazat
    2. Tak jsem dnes konečně pekla! :) Konzistencí je úžasný, chuťově musím doladit - asi jsem dala málo soli, nebo prostě hrozně z něj cítím pohanku (to u perníku vůbec nebylo), nebo zkusím přidat nějaké další koření, ale určitě super a nepekla jsem rozhodně naposled :)

      Vymazat
    3. Je pravda, že solím méně než většina populace :o Zkuste přidat více kmínu nebo octa, ať se ta chuť trochu přebije ;)
      A jinak jsem moc ráda, že se povedl :)

      Vymazat
    4. Tak druhý pokus dopadl na jedničku, víc kmínu a soli a super! :)

      Vymazat
  8. Tak jsem vyzkoušela a dobré. Chlebařům moc chutná. Na mě je trochu suchý, možná jsem ho moc upekla, stále se mi zdál nedopečený, tak jsem prodlužovala délku pečení. A nebo je to tím, že jsem si už moc zvykla na placky z vařené ho obilí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to může být tím, že je "přepečený". Ono u těchto těst se špatně ta upečenost odhaduje, ale po padesáti minutách by to mělo být na 100% ;)
      Jinak, jsem také zvyklá na vlhčí buchty a různé placičky, tak je pro mě suchý chléb nezvyklý... Ale nikdo, kdo ochutnal, tak si na suchost nestěžoval :)

      Vymazat
    2. Já jsem vyzkoušela včera a dopadlo to přesně opačně - chutově výborný, ale uvnitř jakoby nedopečený, ne celý, jen uprostřed každého plátku taková mazlavá část. Pekla jsem 60 min a měl už kůrku, tak se mi zdál dopečený... čím by to mohlo být? Možná že jsem nedala přesně 180 stupńů, na troubě mám 175 a pak 200, špatně se to odhaduje, ale řekla bych že to mohlo být spíš trochu víc. A nebo mě napadá, jestli to nebylo kyřpidlem, dala jsem kypříc prášek od Amylonu, který obsahuje vinný kámen i sodu, ale možná málo (dělala jsem z polovičního množství,takže byl celkově hodně nízký). Poradíte prosím?
      Jinak z vašich stránek jsem nadšená :) moc díky. Karoli

      Vymazat
  9. Děkuji za tento recept, dlouho jsem hledala ten správný bezlepkový chleba. Včera jsem ho upekla a je opravdu vynikající i druhý den. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že se podařil :) Já mám ozkoušeno, že vydrží i tři dny bez větší újmy na chuti ;)

      Vymazat
  10. Prave jsem ho vytahla z troby, je vyborny, dekuji za receptik!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj. Mam technicky dotaz. Aka velka je nadoba na pecenie? Ja mam doma rovnaky tvar ako ty je to asi 1.25 L a ta tvoja sa mi zda vacsia. Je to tak? Inak musim ta pochvalit za preciznost vypracovania receptov ... ked napises ze povykrajujete hviezdicky a za 15 minut sa z toho stanu mesiacicky tak to tak proste je a hotovo :-D zatial sa mi podla tvojich receptov vsetko podarilo perfektne a to uz som toho vyskusala tak 40 %. Diky moc a neprestavaj prosim s novymi receptami! Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na formě jsem žádný nápis nenašla, ale zkusila jsem tam nalít vodu a až po okraj to je 1,5 l ;)

      A děkuji za pochvalu, snažím se to psát tak, aby to pochopil každý a jsem ráda, že podle receptů někdo vaří :)

      Vymazat
  12. Wow, diky za super recept, urcite vyzkousim! Muzu se zeptat na rozdil mezi vinnym kamenem a sodou? Porad se nemuzu rozhodnout, kterou z tech dvou ingredienci si mam koupit. Treba v receptu obe?
    Diky... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vinný kámen kypří dvoufázově a výsledek je téměř zaručený.. Soda zase udělá větší póry. Avšak při použití samotné sody se po smíchání musí pracovat opravdu rychle, aby těsto nakypřila a nevybublalo to ještě před strčením do trouby.. Ráda používám obojí, protože se obě položky dobře doplní... Ale pokud bych si měla vybrat jen jednu věc, šla bych raději do vinného kamene a dala ho trošku víc ;)

      Vymazat
  13. Dobrý den, používáte čistý vinný kámen? Já oběhla čtyři zdravé výživy a narazila jsem pouze na kypřicí prášek, který obsahoval vínan draselný, uhličitany sodné jako kypřicí látky, ale i bio kukuřičný škrob. Takže teď nevím, jestli mám dát lžičku tohohle prášku (alias vinného kamene) a k tomu půl lžičky sody dle receptu, nebo si to nějak upravit :-) Moc děkuji, že se s námi dělíte o Vaše recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je on, také ho nazývají kypřící prášek bez fosfátů, ale zkráceně se mu říká vinný kámen ;) Takže lžičku prášku a půl lžičky sody :)
      Přeju ať se chlebík povede :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Chleba je výborný!! :-)

      Vymazat
  14. Milá Ethique,
    Tak hlásím, že nám se chlebík taky povedl. Udělala jsem v něm nicméně dvě malé úpravy, které nehrají roli. 1) místo kukuřičné mouky jsem dala teffovou (bezlepkovou), jelikož jsem jí měla zrovna doma. 2) Jako posypku jsem dala dýňová semínka a je to taky moc fajn. Tak díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, teffovou mouku bych také chtěla ochutnat :) Já zase chci zkusit chlebík příště s kokosovou moukou - leží mi doma a nevím, co s ní :o

      Vymazat
  15. Já ho napařovala a povedl se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Tak já to příště zkusím v mini dávce do nějakého hrníčku :) Díky za zprávu!

      Vymazat
    2. Mohla bych poprosit o popis u napařování? O:-))

      Vymazat
    3. Anonymní se asi nevrátí :o Já bych si vymazala hrníčky a těsto nalila tak do tří čtvrtin. Hrnky dala do hrnce a okolo hrnků nalila vodu tak, aby sahala tak do poloviny hrníčků, na hrnec dala pokličku a nechala na mírném ohni tak hoďku (asi jako se dělají hrníčkové knedlíky) ;)

      Vymazat
  16. Milá Ethique, děkuji za skvělé, velice inspirativní recepty. Vše, co jsem zatím vyzkoušela se podařilo a všem chutnalo...
    Chci se zeptat, jestli by nešlo pohankový chléb vytvořit s klasickým kváskem, dá se nyní koupit i sušený bezlepkový, kdo
    nemusí, šel by použít i žitný? Možná by tento pohankový obohatil o nějaké (kynutím vytvořené) blahodárné látky.
    Je to jen nápad. Děkuji. Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji za milý komentář a za to, že to zkoušíte :)
      Se sušeným bezlepkovým kváskem nemám bohužel žádné zkušenosti, tak nemohu říct, jak se bude chovat. Abych pravdu řekla, nemám zkušenosti ani s obyč sušeným kváskem.. pouze s klasickým kváskem a i ten jsem nepoužila více jak rok. Takže si opravdu netroufnu radit :o
      Ale pokud to pujde, určitě bude hodnotově lepší než s vinným kamenem a sodou ;)

      Vymazat
  17. Já jsem ho taky dnes upařila a podařil se výborně! Ted nemůžu pšenici a žito a po dlouhé době jsem se zakousla do chleba :))) A dala jsem ho i mému 2,5letému synovi a ten byl pyšný, že měl chléb :) Fakt super alternativa. Moc děkuji za tu inspiraci a vůbec za všechny recepty. Ráda je dělám a ještě radši jím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je sranda, jak děcka, která jedí zdravě, mají radost z obyčejného chleba, to je pro ně největší pochoutka :) To omezení Vám nezávidím, avšak i bezlepkově se dají vytvořit skvělá jídla :) Jsem ráda, že se recepty inspirujete a ať chutná i nadále :)

      Vymazat
  18. Ahoj, super recept urcite skusim. Da sa kukuricna muka niecim nahradit? Napriklad ovsenou alebo kokosovou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam v plánu to zkusit z kokosovou, ale výsledek si netroufnu odhadnout... S ovesnou jsem to ještě nedělala, ale mám to také na seznamu ;) Až něco z toho zkusím, dám to sem do komentu (pokud nezapomenu :o)

      Vymazat
  19. ahoj, psala jsem uz jeden obdivny komentar, ale nikde ho nevidim..tak nevim..vsechny recepty, co jsem doposud zkousela - uzasne, chutnaji skvele a vypadaji jak na tvych fotkach..skoro:)
    jen ten chleba..uz po dvakrat jsem zkousela a podvakrat - se mi jakoby zdrcnul a konzistence jako buchta, zadne pory v nem...dala jsem obyc.jedlou sodu..muze to byt tim? proste nevim...zda se mi to testo hodne tekute, esi zustane voda v te namocene pohance a ja kdyz pridam podle receptu je toho proste moc...napada te neco?
    dekuju moc a MAS MUJ OBDIV
    d.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc,
      komentář mi možná spadl do spamů, rozhodně tu nic nemažu :o
      Jestli je těsto hodně tekuté, zkuste ubrat trochu vody... Jak píšete, třeba po delším odmočení pohanky se vsáklo dost vody a není pak potřeba přidávat tolik...
      Jen pro jistotu se zeptám, používáte loupanou pohanku kroupy? Z té tmavé to určitě nepůjde, tak jestli není háček v tom...
      Pouhá jedlá soda by neměl být problém, zkuste jí dát 1 čajovou lžičku a dodržte postup - vyhřát troubu, sodu smíchat s kukuřičnou moukou, pak přidat rozmixovanou pohanku s octem (nastane kypřící reakce) a honem rychle do trouby...
      Jinak nevím, co bych poradila, mně se daří vždy :o

      Vymazat
  20. Ježiši, zase něco krásnýho, bezlepkovýho pro NÁS... Jelikož někdy vaříme tak 3-4x denně čerstvé jídlo s dítětem za zády, na nové experimenty už nezvývá čas, takže jsem vděčná za každý nový BEZLE recept, což je pro mě jak pohlazení po duši. Něco, co by se přiblížilo buchtě, chlebu, dalamánkům, plackám.... Zrovna mám vedle sebe pixlu s pohankou, protože jsem šla na pohankové palačinky :) Chlebík vyzkouším, už se těším! Díííííííííííky! Julijana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) Tak doufám, že recept nezklame a chlebík se povede a budu ráda za reakci :)

      Vymazat
  21. ahoj, jedla jsem prvne o vikendu u svagrove, byl skvely! sama jsem jeste nepekla, vyzkousim. moc chvalim krasny web plny netradicnich receptu, diky za ne!! zdravi Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Držím pěsti, ať se povede i Vám a pozdravujte švagrovou :)

      Vymazat
  22. Ahoj, tak dnes mám pohankový den, ráno byly pohankové palačinky - poprvé a výborné a krásně se s těstem pracovalo (obvykle dělám rýžové, co jsem se tu naučila, ale tohle byla příjemná změna).
    A před chvílí jsem vytáhla z trouby tento chlebík. Není sice tak pěkný jako ten Tvůj, ale je naprosto vynikající!!! Ale co mě fascinuje nejvíc, je ta příprava..trocha krup a je z toho luxusní chlebík a k tomu stokrát lepší než z mouky..paráda :)
    Díky, díky, díky za Tvé skvělé nápady a recepty.. už mám odzkoušeno hodně a nikdy mě nic nezklamalo!!
    Přeju hodně dalších úspěchů! Zuzana

    No a nechceš vydat kuchařku??? :o :DDD byl by to trhák...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, také mme pohankový den - pohankové palačinky, pohankové lívance (recept bude ;)), pohankové placičky k večeři :) Jinak ty palačinky jsou ideální půl na půl rýže:pohanka - těsto se dobře rozlévá a chuťově jsou moc dobré ;)
      Jsem ráda, že se recepty vedou a chutnají ;)

      Trhák zrovna nevím, ale kdyby se našel investor, tak bych se asi nebránila :D

      Vymazat
  23. Ahoj. Tak bohužel se mi včera vůbec nepodařil :-( pohanku jsem namočila večer a další večer jsem pekla. Nejdřív to vůbec nezvládal mixér, bylo to moc husté a nechtělo se to mixovat, tak jsem musela přilévat vodu, aby se to trochu umixovalo (a ještě rozděleno na 3 várky)... při dávání do formy stále dost husté... po třičtvrtě hodiny pečení jsem zkoušela chléb špejlí, zdál se krásně upečený. Tak jsem ho vyndala a po chvilce vyklopila... respektive vyklopila se mi půlka, druhá zůstala ve formě a já zjistila, že je to úplně mokrý těsto, absolutně neupečený. Tak jsem to naplácala zpátky, pekla snad další hodinu. Krásně se chléb vyklopil z formy, ale po vychladnutí, když jsem ho rozkrojila, tak jsem se zhrozila, že uvnitř vypadá stále stejně syrově. :-( Takže nepoživatelný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí...
      Bohužel, kvalitní mixér je u tohoto receptu nutnost, voda navíc nic nevyřeší, jen nadělá neplechu... Po tom, co popisujete se nevalnému výsledku nelze divit :/
      Pokud nemáte dobrý mixér, sáhla bych asi po pohankové mouce na dohuštění a nebo ho dělala komplet z mouky... Každopádně nemusíte zanevřít na pohanku úplně, dovolím si tvrdit, že pohankové palačinky by zvládnul i tyčkáč ;)

      Vymazat
    2. A já si dovolím tvrdit, že i tento chléb zvládne tyčkáč :D Prvně jsem ho dělala v klasickém mixéru a dnes "ručkou" a prostě paráda v obou případech! Kam se na něj hrabou kupované bezlepkové chleby...minulý týden jsem na trzích jeden čerstvý koupila a shledala jsem, že první den byl chuťově skoro stejný jako tento, ve složení hlavně pohanková mouka, ale další dny už se nedal jíst jak se drobil :( A ještě spousta dalších přidaných látek.

      Vymazat
    3. Díky za zkušenost :) Je pravda, že pohanka je měkká a výkonnější tyčkáč by jí zvládnout mohl :)

      Vymazat
  24. To je naprosto boží recept!!! Jsem z něj tak nadsena a to me pečení ceka zitra, uz ted se nemuzu dockat!!! Uplne mi ctete ze srdce, pohanku miluji na vsechny způsoby, delam z ni raw cesnekovy chléb, podle vas palacinky i vasi raw kasi. A tak jsem si koupila radeji kilo pohanky. Ta jde u me hodne na odbyt, stejne jako tahini :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky dík :)
      Tak držím palečky, ať se to povede :) Tak tak, pohanka a tahini nesmí doma nikdy chybět :D

      Vymazat
  25. Dnes upečený, je skvělý, měli jsme všichni i s taťkou odpoledne ke sváče. Pekl se tedy podstatně déle, než tady a nemáme takové bubliny, ale nevadí :) Dotázeček - jak ho uchovávat, když se nesní do 2 dnů celý a nechci ho mrazit? Jak dlouho vydrží? Já všechny koláče z jáhel a pohanky skladuji v lednici a vytáhnu buď ráno nebo těsně před jídlem... Julijana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že chutná :)
      Ono to je hodně o troubě, více lidí ho peče déle no.. Možná bych dala ten prvotní teplotní šok ještě větší - třeba na 200°C a pak teprve ztlumit, ať má soda prostor rychle zreagovat...
      Chlebík nám vydržel nejdéle asi tři dny a dělám to přesně jako vy - v lednici a chvíli před konzumací vytahuji a nechám "odrazit".. ;)

      Vymazat
    2. Chválím a chválím...asi jste nám zachránila život :) Nerada a velmi málo kupuji to hotové pečivo - většinou jen pro zpestření a vlastně jenom Schär toustový, který je pro nás přijatelný. Jiné chleby mi stejně ani moje 6-tiletá nechce, nic ostatního jí "nechutná" což je co říct, prože jinak jí chutná všechno :) Tenhle když se hezky obloží k sváče, tak jí ona i manžel a ještě to chválí!! Mám velkou radost <3 Myslíte, že by šel i z jáhel nebo rýže jako bílý chleba?? Julijana

      Vymazat
    3. Hezky, tak nakonec jsem zachránce životů :) Toho bych se ani nedadála :D
      Já také pečivo vůbec nekupuji a sama mám raději uvařené obiloviny, ale tak občas člověk dostane chuť na chleba... Sice se lepku zcela nevyhýbám, ale snažím se vymýšlet varianty vhodné pro všechny a tento chleba je takový slušný kompromis (i když na dobrý žitný kváskový stejně nic nemá...)
      S jáhlami by to možná šlo nakombinovat, ale ze samotných jáhel bych si netroufla, oni přeci jen tak nepojí... Zkusila bych nejdříve 300:100 ve prospěch pohanky a uvidíte, jestli to chleba snese a když ano, můžete poměr ještě snížit ;)

      Vymazat
  26. Napodruhé skvělý, i když jsem zapomněla namočená chia semínka vedle mixéru. Moc mi chutnal, krásně naskočil, kyprý jako chleba prostě. Poprvé se mi ale nepovedl, proč jsem rozluštila z diskuse pod receptem. Nepochopila jsem, že lžička vinného kamene je ten kypřící prášek z vinného kamene, a tak jsem dala do těsta jen ten kypřící prášek z vinného kamene s tím, že obsahuje i sodu, tu jsem tam už nedala, což na reakci s octem bylo asi málo a chlebík nenaskočil, i když i tak byl chuťově dobrý. Popis ingrediencí je tak podle mě trochu matoucí, protože se prodává i samostatný vinný kámen a ten jsem myslela, že tam má přijít. Každopádně ale chválím recept na moc dobrý bezlepkový chleba, zatím jsem lepší nejedla!!! takže moc děkuju za další skvělý recept. Bětka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, to se mi taky jednou stalo :) A taky se povedlo, takže možná do receptu napíšu, že chia semínka nejsou až tak nutné ;)
      TAk to já znám jako vinný kámen jen ten co obsahuje i škrob a sodu (neboli kypřící prášek bez fosfátů) - ale té sody tam je málo.. Poupravím to ;)
      A jsem moc ráda, že chlebík chutnal :)

      Vymazat
  27. Včera ochutnávka u kamarádky,dnes jsem ho sama doma upekla.Výborný,prostě super-lepší chleba jsem nejedla:).Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, to mě moc těší, že se povedl ;)

      Vymazat
  28. Zdravím,
    máte tu už sice spoustu obdivných komentářu, ale jsem tak nadšená, že mi to nedá, taky jeden nenapsat :-) Tak dnes jsem konečně měla vše pohromadě a odhodlala se zkusit upéct tento chleba. Pečení se mi většinou moc nedaří, obzvláště u chlebů to ještě nikdy nedopadlo uplně ideálně. Musím říct, že tento je jedním slovem prostě božský! To je opravdu první bezlepkový chleba, který neobsahuje milion aditiv, aby vůbec držel pohromadě a nějak chutnal ( i když ty kupované většinou dost prapodivně). Jsem nadšená, je výborný, křupavý...mockrát děkuji za inspiraci. Od té doby, co běžné pečivo nejím, jsem pořád přemýšlela, jak ho jednoduše nahradit, něčím jiným než jen semínkovými krekry. Sice jsem ho musela péct trochu déle než tu hodinu, ale nakonec se povedl výborně. Dosud vážně ta nejlepší varianta, když mám chuť na pečivo. Váš web je super a pohankových receptů se prostě nějak nemůžu nabažit.
    Krásný slunečný den
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Takových komentářů není nikdy dost :D
      Jak jsem psala už někomu výše, pokud to troubě trvá déle, myslím, že nebude vadit stupně trochu zvýšit ;)
      Jinak vítejte v klubu milovníků pohanky!

      Vymazat
  29. Tak tenhle recept je bomba!!! Musím co nejdříve upéci. A jestli se chleba povede, budu muset sehnat obchod kde prodávají pohanku po kilech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, budu držet palečky ;) Já také kupuji pohanku po pytlích :D

      Vymazat
    2. Dnes jsem upekla. Konzistence je trošku vlhčí, asi to chtělo péct déle a není moc pórovitý, ale chuťově je moc dobrý. Tu pohanku v tom naštěstí moc necítím. Myslím, že během pár pokusů to ještě doladím a pak už bude dokonalý. Zatím nejlepší bezlepkový chleba co jsem kdy jedla :D

      Ještě si brousím zuby na pohankové palačinky :D

      Vymazat
    3. Psala jsem už výše, že možná to na začátek vohulit a dát troubu na 200 - třeba na 10 min, pak zeslabit, to by mohlo pomoci a chéb bude načechranější.. Samozřejmě, dolaďte dle Vašich možností a chutí, ono žádný recept nefunguje u všech stoprocentně stejně...
      Palačinky jsou také dobrá volba, ale my je poslední dobou děláme půl na půl z kulatozrnnou natural rýží, a to je nejlepší kombinace ;)

      Vymazat
  30. Dobrý den, můžu se zeptat - vinný kámen i soda je kypřidlo - je nutné použít obojí? Mám doma jen sodu..Kde se dá vinný kámen koupit? A jde to i bez kukuřičné mouky? Děkuji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je lepší použít obojí, soda kypří intenzivněji, ale rychle a jednofázově, kdežto vinný kámen kypří stabilněji a pomaleji, tudíž je menší pravděpodobnost, že těsto po daní do trouby spadne. Vinný kámen seženete v každé zdravé výživě nebo drogerii DM pod názvem vinný kámen, kypřící prášek bez fosfátů nebo kypřící prášek na bázi vinného kamene. Kukuřičnou mouku bych rozhodně nevynechávala, vlhkost by se neměla do čeho vsát...

      Vymazat
  31. Dpbry den. Tak u nas doma recept neobstal. Chlebik vypadal velice chutne a povedl se, chutove a konzistenci nas vsal neoslovil :(. Pohanka ma proste specifickou chut :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jednu stranu jsem ráda, že se povedl a na druhou mě mrzí, že nechutná... Holt každý není předurčen milovat pohanku :o
      Jen doufám, že po tomto pokusu nezanevřete i na ostatní recepty ;)

      Vymazat
    2. Rozhodně ne ;) V.

      Vymazat
  32. Dobrý den, toto je už čtvrtý recept ( za poslední 4 dny :) ), který jsem od Vás vyzkoušela a jsem nadšena ze všech. Princip namáčení zrní a následné mletí je geniální a jak patrno na perníku, chlebíku i palačinkách. Tak nějak všeobjímající. Úplně jsem se do toho Vašeho blogu zbláznila ( to jsem zdaleka neviděla všechno) a posunul mě do zcela nové dimenze mého makrobiovaření.... Líbí se mi Váš zdravý pohled na věc mezi makrobiotiky a RAW strávníky. Mám to tak nějak podobně. Moc Vám fandím. s pozdravem Martina Müller

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      tak to je hezká bilance :)
      Ona mouka je vlastně také namleté zrno, a když ho namočíte a umixujete máte to samé jako mouku s vodou, jen čerstvé a propláchnuté ;)
      To je dobře, že se neupínáte na jeden směr, to nikdy není dobré ;) Časem si člověk najde ten svůj ideál, který mu vyhovuje ;)
      Přeji krásný den a děkuji :)

      Vymazat
  33. Tak jsem se konecne odhodlala a chlebik upekla. Dekuji za netradicni recept. Byla jsem prekvapena, ze se fakt podaril. Jen jsem po upeceni zapasila s pecicim papirem, ktery se do chlebiku take zamiloval :) Asi jsem mela testo vic mokrejsi, davala jsem totiz vodu od oka, ponevadz mi bylo lito slevat tu, co se v ni pohanka macela. Asi take z toho duvodu byl chlebik zabarveny do ruzova :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, to jsem ráda že se povedl ;) Jojo, pečící papír je občas záludňák, ale nějak jsem nevykoumala, na čem závisí jestli se přilepí nebo ne...
      A slívat vodu Vám nemusí být líto ;) V tomto tématu se lidé dělí na dva tábory: slévat X neslévat. Já všechny obiloviny po namočení proplachuji. Ano, sice ztratím nějaké ty vitamíny a minerály, ale zároveň se zbavuji kyseliny fytové, která by jinak v máčecí vodě zůstala. Tato látka zabraňuje efektivnímu vstřebávání minerálů... Takže je to nula od nuly a při slévání máte jako plus lepší chuť a konzistenci ;)

      Vymazat
    2. Ano, take z toho duvodu vsechny obiloviny po namoceni slevam, jen pohanku pouzivam i s maceci vodou. Nevim proc, ale pohanka mi prijde v tomto ohledu neskodna :)

      Vymazat
    3. Tak tak, je to o pocitu ;) Já mám zase z pohanky špatný pocit, ten sliz fujky fujky a stokrát více si jí užiju, když tam není :)

      Vymazat
  34. Hezký den,
    Moc mě zaujal váš food blog, zveřejněné recepty vypadají moc lákavě.
    Chtěla jsem se zeptat, odkud máte skleněnou nádobu, ve které pečete chleba? Preferuji skleněné nádoby před plastem, silikonem, teflonem a podobnou "chemií" :-), ale bohužel skleněné formy moc v nabídce obchodů nevídám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      mockrát děkuji, jsem ráda, že se líbí :) Také preferuju sklo před vším ostatním. Tahle forma není určená přímo na chléb tuším, ale přiznám se, že si vůbec nevzpomínám, kde jsem jí koupila :( Možná zkusit, jestli google neví víc?

      Vymazat
  35. Jsem z něj hrozně nadšená! Zkoušela jsem asi tři BL chleby, ale všechny chutnaly jako bláto nebo mýdlo. Ale Ethoque opět nezklamala :)). A info pro nemajetné studenty, pohanka jde v pohodě rozmixovat i tyčákem :). Moc díky za recept,jsem zase o krok blíž k BL "dietě"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Každý komentář, který přibude u tohoto receptu se pomalu bojím otevřít, jestli se povedlo :)
      JJ, pohanka je po odmočení měkkoučká a tyčák by měl stačit ;)

      Vymazat
  36. Chlebík už jsem pekla několikrát, dnes jsem však byla nucené experimentovat, protože nebylo dostatečné množství krup :-) 100g z celkového množství nahrazeno přes noc máčenými jáhlami. Chuťově a strukturově (větší "díry") ještě lepší než ze samotné pohanky! :-) Přišel mi více "chlebovější"...:-) Jinak recept dodržen přesně (když pominu 1/4čaj. lžičky ml. fenyklu pro změnu chuti)...Recept opravdu snese hodně...:-) Děkuji moc za něj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při nedostatečných zásobách (což u nás bohužel-bohudík?) nehrozí, člověk vymyslí ty nejúžasnější recepty!
      Nedávno jsem pekla citrónovo-makové muffiny, čistě jen z pohanky a jáhel bez žádné mouky, slazené jen datlemi a opravdu tento způsob přípravy snese hodně :)

      Vymazat
  37. Dobrý den,
    koukám na Váš chléb a perník...dala by se pohanka nahradit pohankovou moukou? Jsem v kuchyni začátečnice, takže nevím jaké množství mouky v těchto dvou receptech použít. Mohl by mi prosím někdo zkušenější poradit? Předem moc děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      bohužel s pohankovou moukou nemám moc zkušeností, protože mé výsledky s různými moukami byly spíše do kategorie "podrážka" nebo "mazlavá věc". Zkuste mrknout na jiný recept na netu, který bude z mouky, takových je určitě více než mých experimentů ;)

      Vymazat
    2. Hurá, hurá, hurá...konečně se mi chlebík do třetice povedl :)
      1.pokus - tmavá pohanka - o světlé jsem neměla ani ponětí...když se těsto nechtělo dařit, myslela jsem, že mám pohanku neloupanou...po nastudování jsem zjistila, že mám sice loupanou, ale tmavou. Chlebík vypadal a chutnal jako neochucená sekaná. Což mám v plánu příště zkusit a dochutit jako sekanou.
      2.pokus - světlá pohanka vařená - hned jsem běžela koupit světlou pohanku, ale nebyl čas ji máčet, tak jsem ji prostě uvařila a milně si myslela, že to bude to samé :)) Výsledek byl hrůza!
      3.pokus - správná pohanka, správně namočená a chleba je úplně božský!!! Už se těším na palačinky a perník a na ostatní recepty, které jsem u Vás objevila a musím je vyzkoušet...moc moc díky Lenka

      Vymazat
    3. Jejda, to mě mrzí, takových pokusů :(
      Tmavá pohanka není dobrá, jak chuťově, tak nutričně, je vlastně už opražená a ještě více vynikne její typická chuť. Jako sekanou dělá tuto pohanku více lidí, určitě to bude dobré ;)
      Člověk si musí představit, že odmočením a namixováním získá nadneseně směs vody a čerstvé mouky... A mouku také před pečením nevaříme ;)
      Každopádně jsem moc ráda, že do třetice se chleba povedl, ještě poradím nahradit část pohanky jáhlami, je to snad ještě lepší ;)

      Vymazat
  38. Tohle určitě vyzkouším.Mám recept na pohankový chleba kde se kvásek dělá z tapiokového škrobu,dlouho to trvá až nakyne a to mne nebaví...Moc chválím váš blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Zkuste, možná sem pak udělám menší update, když se část pohanky nahradí jáhlami, je chléb ještě lepší ;)

      Vymazat
  39. Dnes jsem zkoušela tento chlebík, je to změna oproti kváskovému. Je moc dobrý, vláčný, jen mi trošku "vadí" chuť pohanky, což v perníku není, ale jako změna a ještě k tomu rychlá varianta pečení chleba, super. Myslíte, že by to šlo i z celozrnné rýže? Jako například Vaše rýžové palačinky? Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýži bych asi nedávala, ta se na pečení moc nehodí, způsobuje to, že je těsto gumové.. Co mám ozkoušené je, dát půl množství pohanky a půlku jáhel, ale pohanka by tam měla být vždy alespoň z poloviny (dle mých pokusů)...

      Vymazat
  40. Dobry den,prosim vas ta kukuricna mouka je ta zluta ze zdrave vyzivy nebo je jeste nejaka specialni polohruba?a prosim co mate za mixer?chtela bych take udelat vase orechove maslo ale ten muj mixer neni tak dobry a nechava hrudky.
    Jeste od veci susite si take doma ovoce?
    Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle byla opravdu polohruba, ale nic se nestane pokud dáte tu hladkou... A když to mixér utáhne a nepřidá se tolik vody, není třeba žádná mouka - teď o víkendu jsem dělala jen pohanka+jáhly, ocet, voda, sůl, olej a kmín a lahoda ;)
      Robot mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/ poměr cena/výkon je dobrý, používám ho téměř tři roky, každý den (ne jednou), měla jsem možnost zkusit jiné, ale tento mi vychází nejlépe ;)
      Ovoce doma nesuším, nemáme vlastní zásoby a kupovat ovoce, abych si ho nasušila mi nepřijde ekonomické :o

      Vymazat
  41. Dobrý den, pročetla jsem diskuzi... Dnes jsem chleba pekla poprvé. Upekl se výborně, jen mi přijde takový bez chuti?! Dělala jsem ho z pohanky od firmy LAGRIS (zelená krabička) - zřejmě je to ta tmavá pohanka, protože i chleba je hodně tmavý. Myslíte, že ze světlé pohanky je ta chuť opravdu lepší? A nezkoušela jste nějaké bylinky do těsta, třeba bazalka, majoránka a podobně? Děkuji za odpověď. Jen pro doplnění - mixovala jsem tyčovým mixerem a šlo to...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      je to možné, že se může zdát bez chuti, ono já moc nesolím a pro někoho to může být mdlé :o
      Koukám na pohanku lagris na obrázcích a netroufám si tvrdit, jestli je tmavá nebo ne... Měla by vypadat takto http://www.countrylife.cz/pohanka-loupana-kroupy-500-g-bio-country-life a ne takto http://www.biokamo.cz/Pohanka-tmava-loupana-500g-d555.htm Můžete jí zkusit dát naklíčit a uvídíte, tmavá nenaklíčí, protože je termicky upravená ;)
      Pokud by Vám vadila i chuť světlé pohanky, můžete zkusit půl na půl s jáhlami, také to funguje ;)
      Chleba zase tak často nedělám, takže bylinky jsem zatím nezkoušela, ale zní to jako dobrý nápad ;)
      A obdivuji Vás tyčkáč, můj by to nedal :D

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za odpověď i radu. Je pravda, že tím mixerem jsem to neumixovala do hladkého těsta, to by fakt nešlo. Dám vědět, až zkusím jinou pohanku a ty jáhly zní taky dobře. :) Uvidíme! Díky!

      Vymazat
    3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by to mohlo jít jen s jáhlama, jakou by to asi mělo chuť. Přece jenom už jsem ho pekla 3x a nerada bych se ho ,, přežrala " :-D Nebo nemáte nějaké dobré recepty na bezlep. chleby ? Děkuji
      p.s. můj tyčát to dává taky úplně v pohodě.... nebo aspoń zatím ;-)

      Vymazat
    4. Jen s jáhlama ne, vždy musí být alespoň polovina pohanky, která pojí a drží to pohromadě ;)
      Popravdě chleba dělám jen příležitostně a to tento, takže na jiné recept nemám :(

      Vymazat
  42. tak přesně takový recept jsem hledala... zkouším vegan bezlepku a hledala jsem nějaký super recept na chléb, aby to nebylo z těch psycho bezlepkových škrobových směsí... zítra vyzkouším. díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej pak vědět, jestli se povedl ;)
      Nojo, holt bezlepkový se ne vždy rovná zdravý :o

      Vymazat
  43. Dakujem za recept! Vcera som piekla a vysiel uzasne:) vnutri krasne nadychany a zvonka chrumkava korka. Najlepsi bezlepkovy chlieb aky som kedy piekla. Jedine co som pozmenila bolo, ze som pridala viac kminu a pohanku som namacala iba necele 3 hodiny, a aj tak pekne vysiel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super :)
      A nejen bezlepkový, ale bez těch různých moukových směsí :)
      Pohanka určitě stačí namáčet krátce, umí rychle změknout ;)

      Vymazat
  44. Dobrý den, moc pěkný blog a spousta výživné motivace. Melu si pohankovou mouku na vlastním mlýnku, myslíte, že to bude fungovat i s moukou? Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      S moukou zkušenost nemám, ale myslím, že konzistence určitě nebude tak nadýchaná... Namočením a slitím se pohanka zbaví toho slizu, který by jinak mohl způsobit hutnost a těžkost těsta... (ale to jen dedujkuji )

      Vymazat
  45. Dnes jsem upekla a teď ho jím s "vajíčkovou" tofu pomazánkou. A mňaaaam, je skvělý! Po roce jsem dala do pusy chleba! :D Akorát se mi na něj přilepil pečící papír a nešel oddělat, takže teď ten chléb nevypadá moc k světu, ale příště tam dám jiný papír a bude to dobrý :) Děkuju moooc za tento recept ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Já mám s pečícím papírem zkušenost, že ty bílé se lepí, lepší jsou ty tmavé.. Každopádně jsem ráda, že i tak chlebík chutnal ;)

      Vymazat
  46. Dobry den, chystam sa vyskusat upiect tento chlebik, akurat mam otazku, ci nemate skusenost, ze by to slo aj bez octu..? Pripadne ho niecim nahradit? Z dovodu histaminovej intolerancie ocot nemozem vobec, ani v nicom pridany, aspon zatial som v stave, ze ho vobec neznesiem.. ale chlebik by som si rada nejaky uz konecnce upiekla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je škoda, jablečný ocet je taková nedoceněná superpotravina...
      Každopádně bych použila něco, kyselého, co zreaguje se sodou - citrón můžete? Jen to tomu nedá tu typicky octovou chut chleba :(

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved, citron v malom mnozstve mozem, vyskusam, pripadne este mozem skusit zmiesat s kys. askorbovou, cize cisty vit. C.. to mi teraz pri tom napadlo, ze to uz niekto spominal, ze tym nahradzal kysle prostredie v peceni so sodou. Alebo bysa dal mozno pouzit prasok do peciva - vinny kamen, co je soda, vinny kamen a este cosi a sluzi presne na to, ze aktivuje tu sodu, klasicky prasok do peciva nepouzivam. No v kazdom pripade vyskusam a dam vediet :)

      Vymazat
    3. Vinný kámen už v receptě je, aby byl úspěch zaručen ;) Zkusila bych trochu toho citrónu, popř. přidat lžičku rapadury, kokosového cukru nebo jiného sladidla (kromě sladu!), což by taky mělo pomoct reakci ;)
      Budu se těšit na zkušenosti ;)

      Vymazat
  47. Chleb pecu casto, je moc dobry a hlavne zdravy. Jen nevim proc - mam jej vic mokry i kdyz davam mene vody. A nemam takovou nadychanou strukturu. Vyzkousela jsem odtud mnoho receptu a vsechny jsou super -cokoladove bonbony, palacinky pohankove, musli tycinky, lnenky skoricove, mrkvovy dort raw, brownies, pohankova kase atd. - dekuji za napadite recepty. I kdyz nejsme bezlepkovi tak z duvodu zdravi rada pecu a varim bezlepkove a hledam takove recepty - jsem moc rada za tento zdravy chleb bez skrobu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bych zkusila přidat více kukuřičné mouky ;) Ale vím, že mi chléb vyšel i ú´plně bez mouky, jen pohanka s jáhlami půl na půl a méně vody... Nemáte moc dlouhý interval mezi zamícháním octa a dáním do vyhřáté trouby? Tam to musí být co nejrychlejší, aby byl nadýchaný...
      Jinak jsem ráda, že podle receptů vaříte a že Vám chutná :)

      Vymazat
  48. Tak jsem dnes upekla chléb podleVašeho receptu,výborný.Přidala jsem ještě mletý len ,chutanalo celé naší rodině ač jsou zvyklí na klasiku.Vaše stánky jsem objevila teprve nedávno,určitě vyzkouším další recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, že se povedlo ;) Zkoušejte a jakákoliv reakce mě potěší :)
      Hezký den

      Vymazat
  49. Hlásím chléb sněden,jdu připravit na další,dnes byly k obědu palačinky ,opět vynikající .Jsem moc ráda že jsem objevila Vaše stránky.
    Chci vyzkoušet mrkvový RAW dort. ale nemám vlašské ořechy (kupované nejsou dobré),nevím zda se dají nahradit a nebo zda mám počkat na letošní sklizeň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, že zkoušíte :) Jsem ráda, že se vede :)
      Vlašáky můžete nahradit třeba pekanovými, ale to se sakra prodraží :o Jiné ořechy by nebyly tak výrazné, takže bych si radši počkala na novou sklizen, vždyt už je to za chvíli :)

      Vymazat
  50. Tak nevím co jsem udělala špatně. Na první pohled vypadá upečený chléb dle Vašeho receptu skvěle a i kůrka chutná úžasně, ale uvnitř je mokrý a gumový, prostě nějak se mi srazil a nedá se to jíst. Postupovala jsem přesně dle receptu, akorát místo polohrubé kuk. mouky jsem dala hladkou, sodu jsem nahradila vinným kamenem (takže jsem ho tam dala 1,5 lžičky) a ocet jsem dala klasický kvasný lihový (ten Váš jsem doma neměla). Tak že by to bylo tím octem? A nebo mě také nepadla teplota vody... já dala vlažnou. Každopádně se nechci vzdát, ale zase nechci další pokus vyhodit do koše :D Také mě napadlo, co by se asi stalo, kdybych kypřící složku v receptu nahradila sušenými kvasnicemi..? Přeci jen je to chléb a vůni kvasnic bych v něm uvítala ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mouka by neměla mít až takový vliv... Možná málo vyhřátá trouba? Moc velká časová mezera mezi smícháním se sodou a daním do trouby? Těžko říct... Možná i ten poměr sody - soda kypří sice jednofázově, ale o to více a kvasný lihový ocet nechci soudit, protože ho používám jen na mytí vodního kamene a s pečením s ním nemám zkušenosti :o Ale teoreticky by to reakci vyvolat mělo...Vlažná voda je správně ;)
      Možná zkuste dát více té mouky, jakožto suché složky, co tu vlhkost natáhne... Chápu, že nechcete vyhazovat jídlo, kdo by chtěl :D Se sušenými kvasnicemi mám zkušenosti jen u pečení z lepkových muk a upřímně si nedokážu představit, co to udělá po smíchání s rozmixovanou pohankou, jestli to nakypří, nebo ne... Zjistit se to dá asi jen zkoušením :o

      Vymazat
  51. Zdravím Vás, dnes jsem pekla chléb. Musím říct, že jsem asi lepší nejedla. Často nepeču a zapomněla jsem tam dát olej a ocet a nic se nestalo, použila jsem lámanku. Opravdu rychlovka, bez kvásku a jiných zdržováků. Moc díky, vyřešilo to mé strádání. Máte velmi zajímavé stránky, budu často navštěvovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky moc :)
      Ano, vím, že recept snese dost modifikací, také jsem na olej párkrát zapomněla :o

      Vymazat
    2. :) Zkoušela jste někdy nějaký druh bílého pečiva? Třeba z rýžové mouky?

      Vymazat
    3. Zatím nezkoušela :o Určitě to nepůjde pouze z rýžové mouky, musela by to být směs bezlepkových mouk, samotná rýžová by byla moc gumová :o

      Vymazat
  52. Chci se zeptat jestli jde zaměnit kukuřičnou mouku za pohankovou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi by to šlo, ale bude to pohankové až moc... Kdybych měla pohankovou mouku, dala bych na začátku receptu 200 g pohanky a 200 g jahel, chuťově to bude určitě lepší, sama to většinou mixuji ;)

      Vymazat
  53. Dobrý den, nejlepší chleba! Peču ho několikrát týdně. Mám takovej blbej dotaz. Jelikož nám moc chutná a vždy se po něm jen zapráší, tak mě napadlo,že bych pekla třeba 3 chleby zároveň. Zajímalo by mě tedy, jestli bude při větším množství stejný poměr surovin? Jinak děkuji moc za Vaše stránky a za to,co pro nás všechny děláte, Vaše recepty jsou úžasn

    OdpovědětVymazat
  54. To jsem moc ráda, že má chlebík takovýto úspěch :)
    Určitě adekvátně navyšte všechny suroviny, poměr bude stejný :)

    OdpovědětVymazat
  55. Včera jsem učinila druhý pokus, špatně jsem zamíchala suchou směs, takže mi chléb vůbec nenaskočil a byl i po hodině pečení lehce mazlavý - ale ta chuť! :) Dva kousky jsem snědla ještě při krájení u linky, z dalších dvou jsem sundala všechen sýr, protože mi prošlo škoda si tím chlebík "kazit" :D Opravdu úžasné! Mám doplňující otázečky:
    - šlo by suchou směs zamíchat třeba po minutě přímo do mixéru s pohankou? V té míse mi to moc nešlo :) myslím že i proto se chleba moc nenakypřil..
    - máte zkušenost, jak dlouho chlebík vydrží a co se stane, když jej dám do ledničky?
    - zkoušela jste tu variantu s kokosovou moukou? Umím si představit, že by z toho na sladko byl výborný zákusek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suchou směs můžete zamíchat v mixéru, pokud to utáhne... Já ho takto pokoušet nechci, tak míchám ručně ;)
      Chleba jsme vždycky snědli do dvou až třech dní, ale v lednici by měl vydržet trochu dýl :)
      Kokosovou mouku jsem použila při receptu na kokosové řezy - viz nejnovější recept ;)

      Ať se příště vydaří ještě lépe !

      Vymazat
  56. Je geniálny.. vyskúsala som podla odporučania v komentároch nahradiť 100 g pohánky psenom/jáhlami... a je tuším ešte lepší.. za tepla nebezpečne chutný

    OdpovědětVymazat
  57. Krásné dopoledne přeji. Dnes jsem poprvé pekla tento chlebík a musím Vás moc pochválit a poděkovat za recept. Je výborný! Postupovala jsem přesně podle návodu a výsledek se dostavil :) Původně měl zbýt ještě na zítra na svačiny, ale vypadá to, že bude dnes sněden :) Jsem moc šťastná za Vaše stránky. Vyhýbám se lepku seč můžu /poté co jsem zjistila spojitost mezi lepkem a mým astma a ekzémem/ pečivo prakticky několik let nejím a jsem ráda, že se můžu opět zakousnout a obohatit jídelníček o něco nového :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      mockrát děkuju za zprávu a jsem ráda, že měl chlebík úspěch :) Příště holt musíte upéct dvojitou dávku, aby zbylo i na svačiny :)

      Vymazat
  58. Krásný večer přeji, já jsem hrozně nadšená z Vašeho blogu,popravdě šťastná jak blecha:-) snad najdu čas vše přelouskat, hned se pustím do pečení chleba, a můžu se zeptat, kde jste koupila tu úžasnou formu,marně sháním (chci si upéci i domácí toustový chleba) a nedaří se mi sehnat odpovídající vysokou formu. Moc jsem vděčná za odpověď a moc a moc chválím,že tu jste:-) a dělíte se s námi.... pa pa Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc díky za tak milý komentář :)
      Popravdě vůbec nevím, tenkrát jsem jí někde koupila a také jsem sháněla druhou, abych mohla péct dva naráz, ale zatím hledám neúspěšně. Vím jen, že to není forma přímo na chléb...zkusím zagooglit :)

      Vymazat
    2. možná je to tato http://www.odkulinare.cz/simax-forma-na-chleba

      Vymazat
  59. Ten nápad je dokonalý a chleba skvělý! Mám poslední dobou problém s lepkem ale pečivo nějak nemůžu vytěsnit. Tak jsem se dneska přecpala vaším chlebem a světe div se vůbec nemám navečer nafoukly pupek 😃 a když už jsem v tom objevila jsem i váš recept na pečenou cizrnu a je taky super. Možná se mi konečně podaří přejít na zdravější stravu. Máte úžasný blog!! Díky moc že děláte co vás baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, že z chleba má radost i Vaše bříško :)
      A děkuji moc za milý komentář :)

      Vymazat
  60. Moc zdravím s pusou plnou právě dopečeného vynikajícího chleba! :)
    Vaše stránky jsem objevila před třemi dny a jsem nadšená, děkuji moc za všechny informace, recepty, fotografie i postupy ... smekám a obdivuji.

    ...chlebík je výborný, jednoduchý postup, téměř žádná práce - paráda....
    Utíkám si namazat další kousek...

    DĚKUJI!!!!! :)
    Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      to mám velkou radost!!
      Tak tak, pokud se dá vše včas namočit je chleba téměř bez práce :)
      Ať se daří a přeji šťastnou ruku při výběru receptů :)

      Vymazat
  61. Zkoušela jsem různé bezlepkové chleby, ale tento dle Vašeho receptu je naprosto bezkonkurenční, peču ho téměř každý týden již nějakou dobu v různých obměnách a nikdy se nepřejí :-)

    Děkuji moc za insipiraci!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsem ráda, že se daří a že se k receptu vracíte :)

      Vymazat
  62. Dnes som skúšal upiecť tento chlebík v domácej pekárničke. Program Bake na 50 minút :) Podaril sa na jednotku... Ďakujem za výborný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, ani trouba není třeba :) Jsem ráda, že se povedl ;)

      Vymazat
  63. Toto je ten nejlepší bezlepkový chléb jaký jsem kdy jedla a povedl se mi hned na poprvé. Podle receptu jsem to namíchala, pak jsem to frkla do pekárny na super rychlý a pak to kontrolovala špejlí, 2x jsem pak přidávala pečení po 10 min. Nechala jsem na mřížce vychladnout do rána a... super!Doporučuju ho teď všem.

    OdpovědětVymazat
  64. Tilla
    Po všech těch pochvalných recenzích,jdu namočit pohanku a jáhly.Jsou zde zmínky o vašem blogu,ale nevím,kde bych ho našla,ať mohu vyzkoušet i další recepty. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ať se chlebík podaří :) Na blogu právě jste, když najedete nahoru, jsou tam odkazy na recepty ;)

      Vymazat
  65. P.S.
    Tilla. Tak jsem Váš blog objevila-no a sbíhají se mi sliny na všechny ty dobroty. Určitě mnohé,finančně i časově méně náročné vyzkouším. Jsem už sice důchodkyně,ale co když mně ta zdravá,ale i chutná jídla nakopnou k větší činnosti i čilosti. Do teď můj jídelníček (bydlím sama s domácími mazlíky)se sestával převážně z bílého pečiva,něco k tomu,občas nějaká ta uzeninka,paštička,no a jak mladá generace říká "ujíždím" na sladkém. Kupované koláčky,kobližky,vánočka atd,atd ,no a k tomu kafíčka.. Ke štíhlosti mně nějaké to kilíčko nadbývá. A teď "silná čára" a zkusím to zdravě. Díky za Vaše podrobné recepty. Jen tak pro zajímavost, jsou Vašimi čtenáři sami mladí,nebo i nějaká ta seniorka ? To ale z mejlíků nepoznáte. Zdravím tedy všechny !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se cení, udělat krok do neznáma chce velkou odvahu a o to víc v důchodu, kdy už máte zažito spoustu postupů a jiných surovin :) Dejte tomu čas, ze začátku nejspíš bude pár nezdarů, protože se potraviny, které používám prostě chovají jinak než konvenční (jiná hustota těst,...), ale za chvíli získáte zkušenosti a budete v kuchyni kouzlit i třeba pro okolí :)
      Věk čtenářů si netroufám odhadovat, asi to bude rozmanitá skupina napříč všemi generacemi :)

      Vymazat
    2. Tilla.
      Tak jsem se pustila do toho pohankového chleba.Přesně dle návodu!!! No a výsledek? Po hodině a půl pečení v troubě,kdy byl stále,navzdory krásné kůrčičce,uvnitř stále syrový-tedy spíše uvařená kaše,jsem to vzdala a po vychladnutí šel do koše. Tak na ten už si příště netroufnu,i proto,že je pořádně pracný.Teď se chystám na Raw mrkvový dort. Na tom snad nemohu nic pokazit. No,mrzí mě to,je mi líto hlavně těch surovin, co přišly do smetí.Chlebíček budu tedy nadále kupovat.Chutná mi 100% žitný z kvásku,co u nás v jedné ze soukromých pekáren prodávají.Ve vašich stránkách budu i nadále listovat a zkoušet,ale již jen ty jednodušší recepty. Pěkný den a děkuji za odpověď!

      Vymazat
    3. Dobrý den,
      to mě opravdu mrzí... Měla jste správnou pohanku (loupaná kroupa, netermicky upravovaná)? S jinou to totiž nefunguje... Je pravda, že chleb je již pro zdatnější a zkušenější kuchtičky, ale po nějaké době zjistíte, že třeba oproti kváskovému vůbec pracný není - jen rozmixovat a nalít do formy, žádné hnětení, krmení kvásku,...
      Mrkvový dort je rychlovka a jak píšete, snad se tam nedá nic pokazit, leda byste měla moc hořké vlašáky :o
      Hezký den

      Vymazat
  66. Dobrý deň, pri nahradení časti pohanky pšenom ho tiež iba namáčate, či varíte?? Vďaka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      jáhly také pouze namáčím (nespařuji - jen pořádně operu a nechám namočené) ;)

      Vymazat
  67. Dobrý den, co byste řekla na umeocet místo původního? Jinak se přidávám k obdivným komentářům spojeným s posouváním vaření do jiné dimenze. A to už mám nějaký ten rok intenzivního posouvání za sebou. Na lince stojí nový mixer, ve váze je vyměněná baterie a společně se všichni třeseme se na neskutečné recepty z namočeného obilí. Díky díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem šla do rizika a povedl se úžasně!

      Vymazat
    2. Omlouvám se za pozdní odpověď, na komentáře odpovídám vždy jednou za čas hromadně :o
      Když se povedlo, tak moje rada bude nanic, ale umeocet by šel, jen nedávejte sůl, ale na to jste asi přišla sama :)
      Jsem ráda, že chlebík chutná :)

      Vymazat
  68. Jsem nadšená! Díky tomuto receptu máme doma první domácí chléb! Chutná celé rodině, vřelé díky! :-) Mám k němu jeden dotaz - jak nebo v čem chleba nejlépe uchovávat, aby vydržel co nejdéle čerstvý? Moc děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě nám vždy zmizí celkem rychle, takže jsem otázku uchovávání řešit moc nemusela, ale asi do vzduchotěsné nádoby a možná do lednice...

      Vymazat
  69. Dobrý den,
    včera jsem se pokoušela o Váš chlebík.
    Nejdříve jsem měla pocit, že jsem zavařila tyčák - přežil. Chleba jsem pekla přes 2 hodiny a po rozkrojení byl mazlavý, jakoby nepropečený i když špejle byla suchá. Nemám žádné zkušenosti,byl to můj pátý pokus o bezlepkový chleba (jsem nováček). Myslím si, že bych ho měla péct na více stupňů, nenapadá mě proč se nepovedl, dělala jsem vše podle Vás. Co myslíte? Děkuji Jana S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A krájela jste chléb až po vychladnutí? Když se krájí ještě teplý má tendeci "mazlat"... Ale ano, kdyžtak zkuste na první čtvrt hodku zvýšit teplotu a poté ztlumte a nechte dopéct při nižší ;

      Vymazat
    2. chleba luxusni, to je takova lahoda, jen se rozplyva na jazyku, chutna cele rodine, jdu udelat dalsi, uz jsem zkusila spoustu vasich receptu a opravdu lahoda, dekuju, dekuju Tina

      Vymazat
    3. Máte určitě mechanicky loupanou /světlou/ pohanku? Z té termicky loupané, tmavé, to nejde. Chléb je mokrý :) Vlastní zkušenost :) Jinak tento chlebík peču už dlouho, je úplně nejlepší!!

      Vymazat
    4. Děkuji Tino za zprávu a jsem ráda, že chutná :)

      Vymazat
    5. Určitě, dobrá volba pohanky je klíčová :)

      Vymazat
  70. Díky za tento úžasný recept. Do chleba jsem se zamilovala. Nejlepší je jen namazaný máslem a posypaný pažitkou nebo se zeleninou. Kazit ho šunkou nebo sýrem je škoda.

    OdpovědětVymazat
  71. Moc dekuji za napad! Muj prvni chleba je na svete a je uzasny! Jen tam asi priste pridam mene vody nebo vice kukuricne mouky, protoze testo bylo velmi ridke :) Moc a moc dekuji a tesim se na dalsi paradni recepty!

    OdpovědětVymazat
  72. dobry den,prosim o radu,co delam spatne,ze mam chleba po upeceni uvnitr mokrej.uz jsem ho pekla 4x a mam furt stejny problem i kdyz ho pecu dve hodiny v elektricke troube na vice stupnu.dekuji hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, buď kvalita pohanky a nebo moc řídké těsto.. Zkuste ubrat na vodě nebo přidat kukuřičnou mouku... ;)

      Vymazat
  73. Zatím to nejhorší co jsem kdy jedl. Chleba jsme vyhodili a osobně se naučím jíst raději bez chleba než něco tak nechutného. Chuť žádná, drolí se to v ústech. Jedním slovem nepoživatelná záležitost. Škoda času i peněz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme jiné chutě, každopádně děkuji za reakci milý anonymní :)

      Vymazat
  74. Dobrý den,chléb vypadá úžasně:-)ale jelikož nemám mixér...jen smoothie ...a to má asi 300w,takže by to na tom šlo asi špatně...šlo by to udělat tak,že místo té loupané pohanky bych tam dala pohankovou mouku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bohužel bych místo pohanky mouku nezkoušela, tento recept je založený na tom, že se celá zrna namočí a vyplaví se takový ten sliz, který je v mouce stále přítomný a způsobuje těžknutí těsta, chléb by nebyl nadýchaný... :o

      Vymazat
  75. Dnes poprvé upečeno. Na dietě jsme cca dva týdny a dáme poprvé slušný chlebík .-) Jsem mile překvapena po několika nevydařených pokusech! A to jsem mouku vyráběla tyčovým míxérem :-D Díky!!!

    OdpovědětVymazat
  76. Dobrý den, tak jsem dnes taky 'hodila' do trouby chlebík a už ho tu jim, je VY-NI-KA-JI-CI�������� Používá jsem pohanku lamanku, takže jsem nepřidala vodu a dala o 2 lžice mouky navíc a paráda, je supr.
    Jen tak dál, je fajn když vaříte podle receptu a výsledek je takový jak má byt, což je kouzlo všech vašich receptů a za to moc diky������

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je dobrý nápad s moukou navíc při použití lámanky ;)
      Jsem moc ráda, že se povedlo :)

      Vymazat
  77. Dobrý den, dnes jsem pekla tento chleba. Vypadá stejně jako Váš na fotce. Dobře trefená konzistence. Neměla jsem kukuřičnou mouku, tak jsem použila celozrnnou žitnou (lepek můžeme) a nedala jsem koriandr. Osobně bych ho snad jen více osolila pro příště a připadala koření. Kdo není zvyklý jíst pohanku, tak mu ta typická chuť může vadit. Je pohankou cítit hodně, ale mně to nevadí.
    Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli můžete napsat, kde nakupujete velkoobjemové balení surovin?
    Děkuji za motivaci.Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je pravda, také ho solím trošičku více, než je v původním receptu :)
      Velkoobjemy jako takové už nekupuji (20 nebo 25 kg pytle), doma mi to pak dlouho leželo, přestože jsme si jeden pytel vždy rozdělili s více lidmi... Nákup základních surovin nejčastěji řeším v bezobalovém obchodě www.pytlici.cz a můžu jen doporučit ;)

      Vymazat
  78. Dobrý den, děkuji Vám za tento recept, trpím histaminovou intolerancí a alergií na lepek, nemůžu jíst nic kynutého, takže ani obyčejný bezlepkový chleba. Tento recept je chuťově i strukturou nejlepší náhražkou klasického chleba a bez újmy snese i zamražení. Po dlouhé době jsem si pochutnala na chlebu s máslem a medem (to s "polystyrenem" prostě není možné, ačkoliv mi jinak chutná). Kdyby se Vám ještě podařilo vymyslet stejně dobrou náhražku obyčejného rohlíku, už by mi nic nechybělo. :-) Ještě jednou dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mám radost :) Obyčejný rohlík si myslím, že nepůjde, je založený na bílé mouce a kvasnicích a to se prostě nenahradí... :o

      Vymazat
  79. Dobry den! Konecne jsem narazila na super recept na bezlep. chkebik:)! Musim priznat, ze jsem ho teda pekla dve hodiny:)...mozna to bylo pro to,ze jsem namocenou pohanku uz jenom slila, prislo mi lito toho slizu na ni nevyuzit kuli pojivosti a taky rutinu,ale asi to byla chyba...nicmene je vyborny, urcite u nej zustanu nebo budu delat variantu s jahlami...moc dik, hodne jste mi pomohla :)! Zdravi Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Klári, děkuji za reakci a těší mě, že se chlebík osvědčil...Vsadím se, že ta délka pečení opravdu souvisí s tím slizem... Nebojte se ho vylít, o rutin se stejně pečením z větší části přichází, navíc sliz obsahuje i kyselinu fytovou, která zabraňuje vstřebávání teplem a na rozdíl od rutinu to platí i po tepelné úpravě...Pokud by i po vylití slizu byla délka pečení delší, zamyslela bych se nad množstvím tekutin ;)

      Vymazat
    2. Uz vim,bylo to pohankovou lamankou, spatne jsem si to v receptu precetla...

      Vymazat
  80. A vcera jsme pekli i vas pernik,nijak nam nevzesel a to jsem pridala i lzici jab. octa, byl cernej jak bota,asi tim ze mam tmavy karob,ale i tak je neskutecne dobrej, teda skoro jiz neni, protoze ho od vecera do ted zustalo jen par poslednich kousku (pri dvou dospelacich a jednom prckoj) :)! Takze dik i za tenhle receptik a napada me, nemela byste i nejaky podobny bezlepkovy recept na neco jako ovocnou bublaninu? Pekny den a diky jeste jednou Klara (Jo a uplne bych zapomnela pochvalit i hlivovy gulas dle vasi receptury!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se recepty líbí. Jen už nemám čas na to recepty sepisovat a fotit, máme spousty práce na zahradě a ač se to nezdá, tak sepsat a nafotit jeden recept je trochu fuška... Co se týče bublanin, tak tam zapojuji víc mouky... Ale ve zkratce: dám namočit cca půl hrnku pohanky a zvlášť hrst nějakých oříšků nebo semínek... Po slití to rozmixuji v mixéru spolu s datlemi a vodou. Do mísy dám směs bezlepkových mouk (kukuřičná, rýžová, kokosová a čiroková), pár lžic kokosového cukru (panely, rapadury, sucanatu), asi lžíci kukuřičného škrobu, vanilku, 1 čajovou lžičku sody, 1 lžičku kypřícího prášku, špetku soli, citronovou kůru. Do suché směsi naliju směs z mixéru, asi půl hrnku oleje a vlažnou vodu dle potřeby, aby těsto bylo hustší než např. na bábovku. No a pak jen přidám ovoce :)

      Vymazat
    2. Jste moc hodna,dekuji:)!jen se jeste zeptam te mouky asi tak dva hrnky a vody do mixeru tech cca 200ml?a uz posledni dotaz: nevadil by bramborovy skrob, at nemusim letet pro ten kukuricny...nebo mam jeste chia mouku nebo psylium,slo by neco z toho?a uz Vas nebudu rusit, vim co je to zahrada, ale za tu odmenu, co se pak urodi,ta prace urcite stoji :)! Tak pekne letni dny a at se Vam dari!!! Klara

      Vymazat
    3. Jo, mouky 2 hrnky, to jsem zapomněla napsat... A vody nevím, opravdu to dávám tak od oka, nejdřív zaliju tu pohanku s datlemi menším množstvím, že je to spíš taková kaše a potom mixér vypláchnu a přímo tu vodu přidávám do těsta... On ten škrob asi být ani nemusí, můžete dát pudink nebo psylium, i ten bramborový škrob by asi fungoval - nevím, nikdy jsem ho neměla, nejsem moc velkým zastáncem brambor :D

      Vymazat
  81. Pudink je dobry napad :)! Diky!

    OdpovědětVymazat
  82. Prosim muzu se jeste zeptat, jaky pouzivate mixer? Prave jsem jeden uvarila :) a tak bych potrebovala poradit, ktery zvldne bez problemu treba tu pohanku, orisky atd...Moc dekuji! Klara

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)