středa 11. února 2015

Super prohřívací zázvorový čaj

Přiznám se - miluji pálivé chutě. Samotné se mi to zdá zvláštní - moc nesolím, nesladím, tak bych přeci měla mít jemné chuťové buňky. Možná je mám a jsem schopná pochutnat si na ovesných vločkách rozvařených ve vodě, ale když přijde na pálivé, neznám míru. Čím více to pálí, tím lépe. Došla jsem do stavu, kdy jsem zalila skoro čtvrt hrnku nastrouhaného zázvoru a bylo mi to málo. A proto jsem musela vykoumat, jak si udělat zázvorový čaj, aby mě uspokojil.
Má touha po něčem, co pořádně zahřeje nejspíš pramení z toho, že celý den v práci sedím v průvanu. Takže teplé ponožky a hrnek s teplým čajem jsou téměř nutnou výbavou. A nejlepší je, když ten čaj hřeje ještě dlouho po vypití. Proto v každou neděli večer poctivě strouhám zázvor, abych mohla celý pracovní týden tento pekelný nápoj popíjet. V lednici bez problémů těch pět dní do pátku vydrží.

P.S.: Ano, není to žádný super recept, ale jen takový tip na zahřátí. Ale jako bonus přidám radu, jak nejlépe oloupat zázvor. Lžičkou. Ano, je to divné, ale jde to úplně samo. A navíc neokrájíte půlku zázvoru, to by bylo škody ;)


Super prohřívací zázvorový čaj

Suroviny:
poměry surovin si zvolte podle svých chutí, v závorkách uvádím množství, které dávám já

čerstvý zázvor (cca 100 gramů)
chilli drcené (1/2 čajové lžičky)
kayenský pepř (1/4 čajové lžičky)
kurkuma (1/4 čajové lžičky)
perníkové koření (1/2 čajové lžičky)
2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu
citrónová/pomerančová kůra (1 čajová lžička)
vanilka (1/2 čajové lžičky)

Postup:

  1. Zázvor oloupejte (lžičkou) a nastrouhejte na jemno, smíchejte s ostatními surovinami a dejte do skleničky. 
  2. Skladujte v lednici a nápoj připravujte tak, že zalijete lžičku směsi horkou vodou.

13 komentářů:

  1. S tím pálivým to máme podobně :) Sice mi doma říkají, že mám azbestovou pusu, ale jednou jsem trochu neodhadla pálivost papričky a přiznám se, že guláš s celým Habanerem včetně semínek byl téměř i nad moje síly :D Ale tenhle kořeněný zázvor vypadá moc dobře, vyzkouším

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak i já to občas přeženu ;) Taky se mi jednou stala, že jsem to prostě nedala :D Ale ani to mě neodradilo házet chilli snad do všeho :D

      Vymazat
  2. Jo, o mně taky říkají, že mám trubky plechový :-D. Aktuálně mám teda jakožto kojící matka utrum, ale už se těším, jak si to jednou vynahradím. Tenhle čaj vypadá moc dobře, teď tu zrovna popíjím jen takový "light" (na konvičku čaje asi 2 cm kousek zázvoru, půlka citronu a lžíce medu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, při kojení se musí opatrně (upřímně se na to netěším :D)
      Ale věřím, že si to za čas vynahradíte se vším všudy ;)

      Vymazat
    2. Pálivé mi chutná, ale nesnesu ho. Stačí mi maličko chilli a sotva popadám dech :-D O flekatém obličeji a krku ani nemluvě. Nicméně plechovou hubu má u nás muž, takže tímhle ho valentýnsky potěším :-) Teď u nás jede Kitl syrob zázvorový, kde je sice cukr, ale to neřeším, protože stačí minimální množství do sklenice a moc mi chutná :-)

      Vymazat
    3. Nezávidím, já nemoct chilli, tak asi zmrznu :D Naštěstí takové problémy nemám, tak si ráda dám ostřejší věci, zrovna teď ho popíjím :)
      Typy výrobků, jaké má Kitl se asi bez cukru neobejdou, leda by tam dali spoustu konzervantů... I když by mohli udělat nějakou prémiovou řadu třeba s panelou :) Ale jsme zajedno, pokud není člověk nemocný, trocha cukru neuškodí ;) Taky nějakou radost v životě mít musíme, že?

      Vymazat
    4. Božský nápoj, pravil muž :-) A protože chci zatočit s cukrem a úplně ho přestat jíst, popíjím taky a chutná a hřeje :-) Díky, že vymýšlíte báječné recepty!

      Vymazat
    5. Jé, na Váš komentář se vždycky moc těším, jsou tak pozitivní :)
      Jsem ráda, že čajík chutná!
      Jinak přeju hodně štěstí, ať Vám to s tím cukrem vyjde, je to běh na dlouhou trať... Sama považuji cukr za drogu a čím méně ho jím, tím více pociťuji jeho účinky... Nemám ráda, když někdo bílý cukr nazývá ironicky jedem, říkají že troška ničemu neuškodí s tím, že kdo se mu chce vyvarovat jsou blázni, kteří všechno řeší. Pravda je ale, že zdrogováváme naše tělo, byť po malých dávkách a jsme na úrovni závisláka... Cukr je pro tělo vysoce zpracovaná nepřirozená potravina, nedávno jsem četla, co obnáší proces výroby cukru, a to by se lidé divili... Nedávno jsem měla takový menší úlet - honila mě mlsná a doma jsem vyhrabala nějaké sušenky z Markse Spencra. Složení sice vegan, ale nic moc clean, na cukru rozhodně nešetřili. No, snědla jsem asi 7 sušenek, odhadem přes sto gramů (to jiní slupnou jak malinu) a normálně jsem měla třes rukou. Nekecám. To mě jen utvrdilo v tom, že jsem na dobré cestě ;)
      Přeji tedy pevné nervy a hodně bezcukrových dobrot :)

      Vymazat
    6. Pozitivní je celý váš blog! Velmi obdivuji vaši kreativitu a skvělé nápady na výborná jídla i dezerty. Mně jde vaření a pečení, improvizovat taky umím, ale recepty vymýšlet ne. Nemám trpělivost se zkoušením. Leckdy se mi něco povede, podruhé zopakuji, je to trochu jiné a k tomu prvnímu se mi nechce vracet... A k cukru. Mě definitivně přesvědčil zážitek z minulého víkendu. Rodinná oslava, zdravé dobroty a protože se mi zdálo, že je těch mlsek málo a nás moc, napadlo mě rychle upéct klasickou piškotovou roládu pro konvenčně stravující se část rodiny. Sama nemám s vajíčky problém, pokud jsou od "šťastných" slepic, i když je pravda, že je jím velmi výjimečně. Cukr v piškotu ovšem nahradit nelze. Roláda byla výborná, samozřejmě, že jsem nejen ochutnala, ale taky jí snědla víc než bych měla. Jenže v pondělí ráno se mi nechtělo vstávat. Nechtělo se mi cvičit. Nechtělo se mi chystat jídlo. Nechtělo se mi nic! Měla jsem špatnou náladu! Já, která poslední měsíce vůbec nevím, co špatná nálada je :-) V práci jsem se utrhla i na svoji šéfovou, všichni kolem mě chodili po špičkách a nechápali. Já taky ne. Vůbec. Nechápala jsem do středy, kdy mi napsala dcera, že v pondělí byla na zabití, pohádala se s přítelem... a pak douška: Prostě toho cukru bylo moc... A joooo, cukr! Tak takhle jednoznačně se mi to nikdy neukázalo. Jak už ho jím minimálně, tak tohle bylo přes čáru. Je to droga, to souhlasím.

      Vymazat
    7. A pak proč jsou na sebe všichni tak zlí... Asi rozjedeme kampaň Pro lepší náladu žádný cukr :D

      Vymazat
  3. Téda, to je suorvin, ale moc bych si ho dala, zázvor mám ráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolik surovin jsem dávala taky snad poprvé, spíše jako inspiraci ostatním, co všechno tam můžou frknout. Já tam vždy hodím, co mám po ruce, ale nikdy nechybí kayenský pepř, kurkuma, perníkové koření a jablečná šťáva ;) Zázvor je super!

      Vymazat
  4. Tak to je tedy naprostá paráda :) Já jsem si nedávno také sháněla nějaké stránky na to, abych mohla něco dostat někde zdarma nebo tak, ale vůbec se mi nic nepodařilo najít a tuto soutěž už jsem bohužel nestihla :( Co je ale třeba zase moc fajn je to, že jsem si našla tyto stránky zde , kde se dají pořídit docela dost levně tinktury a čaje, takže aspoň něco.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)