pondělí 23. března 2015

RAW Kakaovo-oříškový chia pudink

Hurá, od pátku máme oficiální jaro! Osobně mi ta zima-nezima přišla velmi, velmi dlouhá a nemůžu se dočkat léta. Ale i jaro je fajn. Čerstvý, sice ještě studený, ale voňavý vzduch, chytání prvních paprsků do tváře, procházky po okolí, ale i delší výlety. 
I přes optimistické vyhlídky poslední týden až dva cítím takovou tu únavu. Kdy je sice venku krásně, ale já bych se nejradši zachumlala do deky, pustila si nějakou komedii a jen tak se flákala. Nejhorší je, že mi ani moc nechutná. Asi jsem i nějak unavená z té zimní hutné, vařené stravy a moje tělo škemrá o odlehčení. Proto jsem se o víkendu i přes chladné počasí rozhodla si dát takové dva RAW dny. A kakaovo-oříškový chia pudink byl mezi syrovými dobrotami mým favoritem :)

RAW Kakaovo-oříškový pudink
(2 porce)

Suroviny:
50 gramů lískových ořechů
40 gramů sušených vypeckovaných datlí + 50 ml vody
2 polévkové lžíce nepraženého kakaa
4 polévkové lžíce chia semínek
250 ml vody
špetka soli
špetka mleté vanilky

Postup:
  1. Ořechy zalijte a nechte alespoň 8 hodin odmočit, nejlépe přes noc.
  2. Datle propláchněte, zalijte odměřeným množstvím vody a nechte také přes noc namočené. 
  3. Ořechy propláchněte a dejte do mixéru. Přidejte datle i s máčecí vodou a promixujte. Postupně přilévejte další vodu (celkem 250 ml) a mixujte, dokud nebude vše dokonale promixované. 
  4. Pokud Vám v pudinku kousky nevadí, přimixujte v této fázi kakao a špetku soli a vanilky.
  5. Pokud chcete pudink jemnější konzistence, přeceďte datlovo oříškovou tekutinu pomocí vašeho zvoleného pomocníka (viz článek zde). Mixér opláchněte a znovu do něj nalijte přecezené mléko. Přimixujte kakao a špetku soli a vanilky.
  6. Umixované kakaové mléko smíchejte s chia semínky, pořádně míchejte asi tak minutu. Pokud byste zamíchali jen letmo, chia semínka udělají hrudky a bude je pak velmi obtížné rozmíchat. Nechte nabobtnat. Po chvilce opět promíchejte, rozdělte do skleniček a ideálně nechte přes noc uležet v lednici.
  7. Podávejte ozdbené oříškovým máslem, kokosovými plátky nebo sušeným ovocem.


16 komentářů:

  1. Moc dobre, dokonce i z nenamocenych orisku a datli:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wau, to byla rychlost :)
      Určitě není to třeba namáčet, jen se u ořechů zlepšuje stravitelnost a u datlí mixovatelnost :)

      Vymazat
  2. Taky dělám, akorát chia semínka taky proženu mixem. Je výborný i z banánů jen s vodou místo mléka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, umixovat lze také, ale ta zrníčková konzistence je velmi zábavná ;)

      Vymazat
  3. Právě mám chuť na něco dobréhoo a toto vypadá skvěle.. jen teď nemám namočené žádné ořechy :/ možná to vyzkouším z mandlí :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo oříšků lze použít jakékoliv rostlinné mléko nebo oříškové máslo ;)

      Vymazat
  4. Je to dobrůtka :) Díky za Vaše skvělé stránky, recepty jsou dokonalé, snad se ani nestane, že by něco nechutnalo. Jste úžasná!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, mám takový dotaz. Myslíš, že by stejnou službu udělalo i lněné semínko a mohla bych udělat puding z něj? Chia semínka zrovna nemám zatímco lněných mám přes kilo... :-) díky za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak už jsem to zkusila a jde to :-)

      Vymazat
    2. Fakt jo? Já bych řekla, že konzistenčně to snad i pujde, ale chuťově to bude uplně jiný.. Přeci jen chia jsou měkčí než lněný a chuťově neutrální... Máš můj obdiv, sama bych do toho nešla :o

      Vymazat
  6. Naprosto senzační!Díky za super stránky!

    OdpovědětVymazat
  7. Vynikající, rychlý, svěží, báječný :)!!!

    OdpovědětVymazat
  8. chia jsou geniální do smoothies nápojů, v nich je nejvíce využívám :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)