čtvrtek 7. května 2015

Ovesné koláčky s fíkovo-rooibosovou náplní

U názvu tohoto receptu jsem byla s fantazií trochu u konce. Název původního: Vanilla-Rooibos Fig Newtons je přeci jen trochu abstraktní a českému občanu téměř nic neříkající. Pokud bychom se měli podívat na historii názvu této dobroty, je odvozený od města Newton v Massachusetts a označuje pečivo s fíkovou náplní. Na originálním receptu se dají považovat za zdravé snad jen ty fíky, proto si zkusíme udělat méně hříšnou variantu. Nepochybuji, že přesný recept od Sarah je vynikající, ale nedalo mi to a ještě jsem jej trochu odsladila a odtučnila. A vlastně obohatila o zeleninu a ochudila o vanilku, kterou jsem doma neměla... (Takže uplně jiný recept :))


Ovesné koláčky s fíkovo-rooibosovou náplní
(inspirace zde; 12 kousků)

Suroviny:
"Těsto"
150 gramů ovesných vloček
1 střední mrkev
30 gramů kokosového cukru/rapadury
2 polévkové lžíce chia semínek + 6 lžic rooibos čaje (uvařte si celkem asi 300 ml a odeberte 6 lžic, zbytek použijte do fíkové náplně)
3 polévkové lžíce oleje (já použila sezamový)
1 polévková lžíce javorového sirupu
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky jedlé sody
špetka soli

Fíková náplň
150 gramů sušených fíků
250 ml silného rooibos čaje (pokud máte sáčkový, použijte na toto množství minimálně 2)
3 polévkové lžíce citrónové šťávy
špetka soli



Postup:
  1. Připravte si chia gel - smíchejte chia semínka s 6 lžícemi rooibos čaje a nechte asi 15 minut odstát. 
  2. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemno.
  3. Do nožového mixéru vložte ovesné vločky a promixujte na mouku. přidejte kokosový cukr/rapaduru, nastrouhanou mrkev, skořici, olej, javorový sirup, sodu, sůl a připravený chia gel.
  4. Mixujte dokud nedostanete hutné těsto. Pokud by se Vám opravdu nechtělo spojit, přidejte trochu vody.
  5. Těsto zabalte do fólie a dejte asi na 1 hodinu odležet do lednice. (mixér umývat zatím nemusíte ;))
  6. Mezitím si udělejte náplň. Fíky opláchněte a nakrájejte na menší kousky. 
  7. Nakrájené fíky vložte do hrnce, přidejte hrnek čaje, špetku soli a nechte na mírném ohni vařit, dokud se všechna tekutina do fíků nenasákne.
  8. Fíkovou směs odstavte a až trochu vychladne, vmíchejte do ní citrónovou šťávu. Tuto směs přeneste do mixéru a rozmixujte na pastu.
  9. Troubu si předehřejte na 175°C.
  10. Z lednice vyndejte těsto a mezi dvěma pečícími papíry vyválejte obdelník, na tloušťku asi 3 mm. 
  11. Doprostřed po celé délce naneste fíkovou náplň a okraje přehněte přes náplň - jako byste dělali štrůdl, ale aby se těsto tolik nepřekrývalo.
  12. Nožem rozdělte na dvanáct kousků a ty přenášejte na plech vyložený pečícím papírem přeloženou stranou směrem dolů. 
  13. Pečte asi 20 až 30 minut.

15 komentářů:

  1. Fíha, tak to by mě nenapadlo, vypadá to hrozně zajímavě! Rooibos mám, ale nemám fíky. Datle by šly také, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi šly, ale bude to jiné... Fíky mají takové ty krásně křupavé kuličky a to tomu dodá šmrnc ;)

      Vymazat
  2. Proč se to krájí před pečením a ne až po něm? Myslíš, že by se to nepropeklo dostatečně? Nebo to má nějaký chuťový efekt na tu náplň, když je zvrchu taky opečená? Díky, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to takhle v původním receptu, tak jsem to tak udělala... :o Možná proto, aby výsledek byl pečením "ucelený" a ne lepkavý po uříznzutí ;) Každopádně si myslím, že jde tak i tak...

      Vymazat
  3. Tady opravdu stojí za to, počkat si na každý recept. :) Zase něco z úplně jiného soudku.. No jo, v pondělí budu muset do zdravé výživy pro fíky a už teď se těším na tu dobrotu :) potom dám vědět, jak to dopadlo. Velké díky za další inspiraci!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky dík :) Budu se těšit na reakci a doufám, že bude chutnat :)

      Vymazat
  4. Hmm zajímavý nápad :) Fíky mám moc ráda, jen ten čaj nečaj moc ne :/ možná by to bylo zajímavé i třeba s pomerančovým džusem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fíky jsou super :) Určitě by to šlo povařit v nějakém džusu nebo i třeba v earl grey čaji by to nemuselo být špatné... ;)

      Vymazat
  5. Podarili sa geniálne, super jemne sladká chuť.. Odrezky z cesta som upiekla samostatne a veľmi mi chutili.. Nabudúce spravím len sušienky z tohto cesta..také bolo dobré..dakujem

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, vypadá to víc než lákavě :-) V naší zdravé výživě jsem sehnala pouze panelu. Předpokládám, že ji můžu klidně použít místo rapadury. Ale zajímal by mě rozdíl mezi nimi. :-) Netušíte náhodou? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky dík :) Určitě jí použít můžete, je to v podstatě to samé ;)
      Teď jsem líná googlit, takže za tuto informaci nemůžu dát ruku do ohně, ale myslím, že u obojího se jedná o sušenou třtinovou šťávu, ale rapadura je brazilský název a panela kolumbijský (nebo naopak? :D)

      Vymazat
  7. Děkuji moc za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Stále mi vrtá hlavou, v čem je ta rapadura pro tělo lepší než třtinový cukr? Mám zafixováno, že cukr je darda pro slinivku, rapadura je v tomhle lepší? :-)
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádné koncentrované sladidlo není pro slinivku ideální... Dezerty jsou na občasnou konzumaci a pokud má někdo problém se slinivkou, měl by zvážit, jestli je vůbec jíst... Rapadura je lepší jen v tom, že je to usušená třtinová šťáva - je zde méně kroků zpracování než při výrobě krystalového třtinového cukru ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)