čtvrtek 5. prosince 2013

RAW pohankovo-lněné krekry

U receptu na RAW jablečné lněnky jsem se s vámi podělila o srdceryvný příběh, jak šetřílek k sušičce přišel. A to mě nutí vymýšlet stále nové a nové živé recepty. A jedním takovým jsou pohankovo-semínkové krekry. Ty se u nás tak ujaly, že slouží nejen jako "chleba" ale i na takové to večerní mlsání.

A chleba to není ledajaký! Pohanka mu dodá nejen velké množství kvalitních sacharidů, ale pro dámy i tolik potřebný rutin. Kdybyste nyní četli nějaký dámský časopis, titulek by tyto krekry oslavoval asi takto: "Dejte sbohem křečovým žilám s pohankovými krekry". Je to tak, pokud vás trápí problémy s křečovými žilami, pohanka může být řešením. Více o pohance jsem psala zde.

Další surovinou při přípravě krekrů jsou slunečnicová semínka. Věděli jste, že slunečnicová semínka obsahují až 20% kvalitních bílkovin? Slunečnicová semínka jsou dále jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu E, který je dobrým pomocníkem v péči o pleť. S dostatkem tohoto vitamínu bude vaše pleť pružná a bez vrásek. No dobře, možná trochu přeháním, není to zázračný vitamín, ale pokud ho budete mít dostatek, pleti to určitě prospěje. Třicet gramů semínek by pokrylo doporučenou denní dávku tohoto vitamínu.

No a nezbytnost vitariánských receptů jsou lněná semínka. Ta tvoří pojivou složku a do krekrů dodá tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny.

Sečteno a podtrženo: máme tu sacharidy, bílkoviny, kvalitní tuky, rutin, vitamín E a omega 3 mastné kyseliny. A jako bonus pořádnou porci vlákniny. Navíc v chuťově vynikající a křupavé kombinaci. Ukažte mi chleba, který je takto nabitý živinami. 
U RAW receptů je nutno předem plánovat, aby vše bylo dobře stravitelné, musí se dělat jisté úpravy. Pohanku stačí namočit přes noc, ale pokud jí necháte den, dva klíčit, vytěžíte z pohanky maximum. Postup na klíčení jsem psala již u receptu na RAW pohankovou kaši

Slunečnicová semínka je také nutné přes noc namočit. Zbavíme je tak inhibitorů růstu, semínko aktivujeme a stane se stravitelnější. Slunečnicová semínka můžete nechat také naklíčit, ale ne moc dlouho, maximálně den, semínka snadno hořknou. Navíc dochází k uvolňování jemných slupiček semínek, které dělají neplechu, kvasí atd. Já sama slunečnicová semínka pouze namáčím. 


RAW pohankovo-lněné krekry
Suroviny:
300 gramů pohanky (loupaná kroupy)

100 gramů slunečnicových semínek
100 gramů lněného semínka (kombinace zlatého a hnědého) + 200 ml vody
2 polévkové lžíce sójové omáčky Tamari v RAW kvalitě
1 - 2 stroužky česneku
1 čajová lžička provensálského koření
1/4 čajové lžičky mletého chilli koření

Postup:

  1. Pohanku propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou. Pokud máte dostatek času, nechte jí naklíčit, krekry budou "hodnotnější". 
  2. Slunečnicová semínka propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočit.
  3. Druhý den zalijte lněná semínka odměřeným množstvím vody a nechte nějaké 2 hodinky odstát.
  4. Naklíčenou/namočenou pohanku propláchněte a dejte do nožového mixéru. Přidejte odmočená a propláchnutá slunečnicová semínka, česnek, sójovou omáčku a koření. Mixujte dokud nedostanete hladkou pastu.
  5. Umixovanou směs dejte do mísy spolu s odmočenými lněnými semínky a promíchejte.
  6. Pečící papír položte na zvolený podklad - síťka, plech,...
  7. Směs rovnoměrně naneste na pečící papír a uhlaďte. Dejte sušit.
  8. Až bude placka trochu vysušená, ale stále vláčná, nakrájejte jí na požadovanou velikost krekrů. Opatrně, ať neproříznete pečící papír.
  9. Až bude placka suchá natolik, že ji lze od papíru oddělit, sejměte papír a nechte sušit na samotné síťce.
  10. Až budou krekry křupavé, je hotovo. Poznáte to tak, že se dají zlomit. Mně to do úplného vysušení trvá asi dva dny. V sušičce to ale bude určitě rychlejší ;)


17 komentářů:

  1. Ty jsou krásnéé :) akorát dá hodně práce než se dojde k výsledku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Ono se to zdá, ale jsou to všechno kratičké úkony. Jen na to myslet dostatečně dopředu, namočit, rozmixovat, rozprostřít a pak už se to dělá samo ;)

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat, to se suší na topení? nebo na slabo v troubě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme rekuperační jednotku, takže máme takové výfuky v podlaze a na tom mam udělanou mřížku... Kdybych neměla, tak natřu na pečící papír a usuším asi na topení... Vzhledem k době sušení, kdyby šla trouba na nízké stupně, tak bych asi nechtěla vidět účet za elektřinu :o V létě klidně venku (na balkóně) na sluníčku ;)

      Vymazat
  3. Mohou byt ta lnena seminka namleta? Jeste by me zajimalo, jak dlouho a na kolik stupnu se ma pect. Slunicko nesviti a jine moznosti suseni nemam. Dekuji za info.Jitks

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Semínka mohou být namletá, jen asi bude potřeba přidat trochu více tekutiny, protože více sají... ale já jsem zastánce toho, že pokud to jde, tak nemlít... Melu je jen když potřebuji spojit těsto nebo pokud rovnou konzumujeme, např. v kaši... Ono přeci jen, len velmi brzy po umletí oxiduje a krekry já skladuji celkem dlouho...
      Ideální by bylo péct při nejmenších stupních (kolem 50?), ale to bude trvat x hodin, což se nepříznivě odrazí v účtech za elektřinu... Takže pokud nehrotíte živou stravu, zkusila bych na nějakých 160, čas si odhadnout netroufám... Ale teoreticky by snad měly krekry proschnout i na vzduchu (není tam žádný cukr, který by způsoboval kvašení...)

      Vymazat
  4. Včera byla pod stromkem sušička. Ačkoliv mě ani nenapadlo si ji přát, měla jsem z ní radost, protože různé sušené dobroty mám ráda. Naše sušička je sice obyčejná, bez regulace teploty, ale to je mi úplně fuk :-) Tyhle krekry se právě třetí hodinu suší a chodím je ožírat :-D Příště je vylepším kešu sýrem a zítra mám v plánu jablečné lněnky. No a protože míváme dost bohatou úrodu třešní, těším se i na zužitkování úrody :-) Prostě další rozměr přípravy jídla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je skvělý dárek!! Ježíšek Vás asi dobře zná :) Přesně tak, je to super pomocník na sušení nadúrody, takové křížaly, mnam (včera jsem jich u pohádky snědla nepěkné množství :D)
      Ty krekry jsou super i když tam přimícháte trochu pokrájeného kysaného zelí, ale má to nevýhodu, že celá místnost smrdí po zelí :o

      Vymazat
  5. Moc a moc díky za tyto úúúžasné stránky! S RAW už nějakou chvilku koketuji a odrazovalo mě, že všude byly příliš složité návody, recepty, drahé a záhadné ingredience a přístroje. Tady je to jednoduché, srozumitelné, dostupné - a vypadá to chutně!
    Navím mě k tomu dokopala skutečnost, že jsem naznala, že budu muset vynechat lepek - udělala jsem a světe zírej: do 3 dnů nárůst energie o 50%! A tady jsem našla spoustu použitelných receptů a tipů. Jako by mi spadly stránky z nebe. DĚKUJI!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky dík :) No, já se všeobecně snažím dělat vše co nejjednodušeji. Ač mě ne/vaření moc baví, nerada trávím jednou věcí moc dlouho, to toho radši stihnu více :D
      Osobně se lepku nebráním, ale takový ten ve formě těstovin, mouky atd. se také snažím zařazovat co nejméně... Ale proti celému zrnu v podstatě nic nemám... ;)

      Vymazat
  6. Ahoj, nedávno jsem koupila "Zajíce v krabici" (kdo nezná, doporučuju), a tam našla jeden zdejší recept a to mě tak ovlivnilo :), že jsem si koupila raw knihu a raw mixér a začala jsem experimentovat. Zrovna jsem cosi velmi podobného těmto krekrům strčila do trouby. A jdu pokračovat s kešu paté. Jinak k tomu sušení můžu říct, že pokud máte troubu s funkčním termostatem, spotřeby bych se tolik nebála. Suším v troubě roky a nic závratného nám neúčtují. Když totiž sušíte na těch 40 - 50 stupňů, lze si všimnout, že trouba je vlastně stále víceméně vypnutá. To světýlko, který ukazuje, jestli zrovna hřeje nebo ne, se rozsvěcí vždycky na chvilinku jednou za čas aby dohřálo, ale nemůžete si myslet, že by měla trouba spotřebu stejně jako při pečení. Jinak ale mám v plánu sušičku, do sklizně jablek a švestek tu musí stát, takže nemám moc času, chci takovou tu pěknou hranatou, tak musím trochu šetřit.
    Stránky zdejší jsou fajn, díky.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, loni jsem tento komentář uplně přehlídla :o Omlouvám se a děkuji za něj!

      Vymazat
  7. dobry den, mate moc krasne stranky, inspirativni. Chtela bych se zeptat, jestli se da naklicena pohanka uskladnit a jak a na jak dlouho, nebo treba hned spotrebovat??? Moc dekuji.
    Viera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naklíčenou pohanku můžete usušit a dále zpracovat třeba do RAW granoly nebo namlít na "mouku" a připravovat s ní RAW dezerty... Usušená vydrží dlouho, pár měsíců určitě ;)

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, na jak dlouho se dají uskladnit domácí krekry.
    Díky A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je necháte dobře vyschnout, tak klidně i měsíc v uzavřené nádobě ;)

      Vymazat
  9. Dobry den, diky moc za tento recept. Snazim se omezovat mouku, a tohle je skvela alternativa chleba. Zajimalo by me, jestli jste nezkousela nejake obmeny, treba z ryze. Aby clovek porad nejedl jen pohanku. Ja ve svem jidelnicku potrebuju neco krupaveho, tak hledam inspiraci. Diky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)