středa 26. března 2014

Sladové müsli tyčinky

S příchodem jara nás sluníčko tahá ven na různé výlety a projížďky na kole. A na podobné akce se vždy hodí nějaká ta "energie sbalená na cesty".

Kdysi dávno jsem si objednala celkem velké množství sladu a nyní jsem na něj při "revizi" zásob narazila. Velká piksla sladu na mě smutně koukala, že už by jako bylo na čase. Tak jsem ho kluka použila právě pro výrobu müsli tyčinek. A zadařilo se.

Proč ječný slad?
Jedná se o přírodní sladidlo, které se vyrábí z naklíčeného zrna ječmene. Protože se jedná především o komplexní sacharidy, uvolňuje se energie narozdíl od jednoduchých cukrů postupně. Nezpůsobuje tedy kolísání hladiny krevního cukru a je vhodný i pro cukrovkáře. Ale přestože je sladidlo plné minerálů a prospěšných látek, stále je to jen sladidlo a nemělo by být každodenní součástí jídelníčku.

Jedinou nevýhodu vidím v poněkud specifické chuti a nízké sladivosti. Proto se sladem nerada sladím různé moučníky, je třeba ho přidat opravdu hodně a těsto je pak velmi těžké, hutné a mokré. Navíc má díky obsahu enzymů "úžasnou" schopnost vše rozředit. Máte jáhlovou kaši a nechcete používat lžičku? Šup do toho slad a můžete to vypít :) Ale do müsli tyčinek? Proč ne?!

A co by to bylo za energy tyčinky bez uvedených výživových hodnot? Proto jsem si dala tu práci a trochu "zapařila" na kalorických tabulkách. Uvedla jsem hodnoty na celý plech a poté na mnou vytvořených 32 tyčinek. Ale je jen na Vás, na kolik tyčinek plech rozdělíte.


Sladové müsli tyčinky
(1 plech)

Suroviny:
Suché suroviny:
500 gramů ovesných vloček
100 gramů kokosu
300 gramů slunečnicových semínek
100 gramů vlašských ořechů
200 gramů rozinek
50 gramů goji

Mokré suroviny:
2 polévkové lžíce kokosového oleje
400 gramů ječného sladu (Sladěnka, Sladovit,...)

+ kokosový olej na vymazání plechu

Postup:
    1. Ovesné vločky smíchejte s kokosem a nasucho na pánvi opražte. Možná si budete množství rozdělit na více dávek, aby se na pánev vše vešlo :) Přesypte do mísy.
    2. Stejně tak nasucho opražte slunečnicová semínka a vlašské ořechy.
    3. Všechny opražené suché suroviny smíchejte v míse s rozinkami a goji.
    4. Hluboký pekáč vymažte kokosovým olejem. Vedle pekáče si připravte misku s vodou (opravdu teď, pak už na to nebude čas :))
    5. Připravte si velký (opravdu velký) hrnec. Na mírném ohni zahřejte kokosový olej, přidejte odměřené množství sladu a za stálého míchání nechte zpěnit. Vypněte sporák.
    6. Do sladu přisypte suchou směs a míchejte a míchejte. Doporučuji použít vařečku, lžíce by to "neutáhla". Konzistence bude hodně lepivá, ale neztrácejte nervy.
    7. Řádně promíchanou směs vyklopte do vymazaného pekáče a rozprostřete.
    8. Lehce si navlhčete ruce a směs pečlivě upěchujte. Nebojte se použít trochu síly. Pokud máte ruční váleček, můžete si vzít na pomoc ten :)
    9. Nakrájejte a nechte dvě hodiny ztuhnout.


Nyní se mě určitě zeptáte na trvanlivost... Těžko říct, ale myslím, že i měsíc by vydržet mohly :)

P.S. Dobré duše v komentářích radí použít na upěchování prkýnko a pořádně se do něj opřít. A aby se člověk nezašpinil, zkuste směs upěchovat přes pečící papír :)

28 komentářů:

  1. Tak u nás měsíc určitě nevydrží :-). Jen líp to jde nakrájet, když to není úplně vychladlé. Jsou skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná máte pravdu, také jsem se s krájením docela prala :) V receptu přepíšu a děkuji za připomínku ;)

      Vymazat
  2. Potvrzuji, že jsou vynikající!! Dělala jsem je nedávno asi z poloviční dávky, všichni obdivovali úžasný tvar i chuť. Na pěchování jsem použila malé dřevěné prkénko, člověk se do toho může pořádně opřít :)
    Tvůj blog je úžasný, už jsem vyzkoušela květákový mozeček a chystám se na další věci. Máš to opravdu krásně a přehledně zpracované!! Těším se na další příspěvky :) Zdraví Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prkénko je taky výborný nápad!!
      A děkuju za pochvalu a za to, že recepty zkoušíš :) Ať vše chutná!

      Vymazat
  3. A když to vykydneš do pekáče a pak to pěchuješ přes pečící papír, tak si ani neupatláš ruce :-). Já používám váleček a pak taky ještě prkýnko. A beru je s sebou na kolo. Na jednu se dá ujet tak 50 km bez hladu, pak to chce zas dodopovat :-)). Zdraví Dájínka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, ty už to máš zmáknutný :) Je to supr rychlovka, dobrota a jsem z toho nadšená. Myslím, že brzo budem objednávat slad :D

      Vymazat
  4. Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné ječný slad vyměnit a případně za co? Jsem totiž alergická na lepek a koukala jsem se, že ječmen přidávají i do kukuřičného a rýžového sladu, ale domácí müsli tyčinky by byli bombastický :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je oříšek... Slady bych opravdu neriskovala... Možná javorový nebo rýžový sirup, ale to by byla hrozná pálka... Nebo pokud nic nemáte proti medu, tak ten.. ale absolutně si neumím představit jak se budou sirupy chovat, jestli to ztuhne stejně dobře.. Možná to zkuste na nějakém malém množství, ať není škoda tak veliká ;) Každopádně držim palce :)

      Vymazat
    2. Děkuji, jestli se mi povedou dám vědět :-) a jinak máte naprosto skvělé nápady ...po dlouhé době jsem si vaření v kuchyni opravdu užila a zamilovala se do cizrnových koláčů :-)

      Vymazat
    3. A já děkuji za milá slova :) Ani nevíte, jak mě každý takový komentář potěší :)

      Vymazat
  5. Šel by slad nahradit? Je to s ním dobrý, to jo, ale občas není k sehnání, ale bývá tam i kukuřičný/rýžový, atp. sirup :). Tak jestli bych mohla vzít ten.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě vůbec netuším... On ten slad má přeci jen jinou konzistenci než sirupy, ale s nimi jsem to nikdy nezkoušela... Bylo by to asi o moc sladší a nevím, jestli mají takovou schopnost ztvrdnout...Množství sirupu, které by nahradilo 400 gramů sladu si netroufám odhadnout... Možná by stálo za to to ozkoušet nejdříve na malé dávce.. Já tyto sirupy doma nemám, tak pokus provést nemůžu :o

      Vymazat
    2. Ok, ok, tak já si prostě vždycky počkám, než nám ten slad dovezou :). Dělám je do penzionu a včera chlápek říkal, že je lepší než corny! :)

      Vymazat
    3. Fakt jo? :D TAk to je co říct :)
      Jinak se dá slad objednávat i ve větším - my přímo ze Sladovny Bruntál a 1,7 kg piksla vychází asi na stovku.. Což je za hubičku :) Po otevření ho mam v lednici, ale neotevřený vydrží i v pokojové teplotě.

      Vymazat
  6. Jak tycinky uchovavate? Staci sucha nadoba nebo je lepsi je dat do lednicky? Jinak dekuji za krasny recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, abych pravdu řekla, dávám je do lednice... Ale myslím, že by měly vydržet i v nějaké špajzce, kde není ultra teplo... Chci je zkusit vzít na dovču a tam to bude bez lednice, tak projdou holky zkouškou ;)

      Vymazat
    2. Ja je mela cely tyden v troube a to byly zrovna parna. Vydrzely bez problemu :)

      Vymazat
    3. Tak super! Díky za info :)

      Vymazat
  7. Zrovna nedavno jsem zkousela neco podobneho, jen jsem v zapalu zdraveho stravovani nedala vubec rozinky a nakonec je to tak malo sladke, ze rozinky k tomu musim prikusovat :) ..no mela jsem na tento recept narazit driv, priste zkusim podle nej :)
    Jen jsem se chtela zeptat, kde kupujete slad? Da se nekde na internetu poridit za vyhodnejsi cenu nez ve zdrave vyzive? Zatim jsem nic nenasla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ono se to přílišné ozdravování kolikrát nevyplácí :D
      Nedávno jsem dělala jen s pokrájenými datlemi a sezamem a také byly úžasné :)
      Slad nakupujeme přímo ze sladovny zde: http://www.sladovnabruntal.cz/sladove-vytazky/
      Stačí jim napsat a zašlou Vám ceník a informace. Jedna 1,7 kg piksla vychází asi na 90 Kč tuším a poštovné kolem stovky, takže se vyplatí toho objednat více...

      Vymazat
  8. To asi zkusím :-). Čím by šel případně nahradit kokosový olej? Ten jediný nemám, vlastně jsem donedávna (kdy jsem objevila tenhle blog) neměla o jeho existenci ani tušení :-). Mohl by být i "normální" olej nebo je důležitá i ta kokosová chuť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě použijte olej, který máte doma ;) Na výsledek by to vliv mít nemělo. Já mam nejraději kokosový, jak kvůli vůni, stravitelnosti, tak i vysokému bodu zakouření...

      Vymazat
  9. Děkuji za výborný recept, hned jsem ho musela vyzkoušet, až jsem neměla ty správné suroviny, tudíž místo cca 2/3 Sladěnky jsem použila pšeničný (škrobový) sirup. Pšeničný sirup se zřejmě chová jinak, jakmile jsem přisypala celou směs do hrnce, hned "zmizel", vytvořily se mi malé u sebe moc nedržící hrudky, tudíž jsem přidala ještě cca 100 g pšeničného sirupu + lžička kokosového oleje a přilila do směsi, moc to na pohled nepomohlo. Když jsem udusávala směs na plech, po krajích mi vůbec nedržel a drolil se (ještě připojuji, že směs byla dost horká, mám sklokeramickou desku a hrnec, ve kterém jsem míchala směs, byl stále na horké plotýnce), ale prostředek - větší část byla pěkně spojená. S udusáváním nebyl vůbec problém, hodně to drželo u sebe a na ruce se nelepilo a stačilo trochu utlačit. Po cca hodince a něco venku (dopoledne bylo chladno) už byl plech vychladlý a já šla vyzkoušet :-) Po krajích se nic nedrolilo, drželo to celkem obstojně u sebe, ovšem ten prostředek jak jsem zjistila byl tvrdý jako kámen! Vyloupala jsem podlouhlé "tyčky", chuťově vynikající, ale fakt tvrdý, takže když dostala naše 1,5 letá princezna do ruky, tak ač je dost žravá, moc neubývalo :-) Manžel jedl jednu dlouhou "tyč" hned před obědem a nemohl dojíst, je to fakt hodně sytý. Tak se těším na příští pokus se 100% Sladěnkou a doufám, že to nebude taková tvrďárna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám, tento komentář mi unikl :o
      Nojo, ne vždy se daří, s pšeničným sirupem zkušenost nemám... :(
      Ten sirup se nesmí moc "převařit", pokud se tam nechá moc dlouho, může se stát, že budou tyčinky tvrdší...
      Každopádně díky, že recept nezavrhujete a pokusíte se znova :)

      Vymazat
  10. Tak tyčky jsou hotové, ochutnáváme ještě teplé a palec nahoru :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, myslíte, že by se na ně hodila čokoládová poleva (z kvalitní vysokoprocentní hoŕké čokolády) ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré to určitě bude - možná až moc :D Osobně ty tyčky beru jako záchranu na výlety apod. a tak bych asi čokoládu neriskovala, ale pokud je budete mít doma, tak tím nic nezkazíte, naopak :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)