čtvrtek 20. března 2014

Slunečnicové paté

Nebýt blogu, tak tento recept ani nevznikl. Nedávno mě u příspěvku na kešu paté zaujal komentář, zda by to nešlo udělat ze slunečnicových semínek. Moje první myšlenka? Ani náhodou, to bude hnusný! Ale druhá? Možná by to přeci jen šlo...

A tak jsem spojila dva své oblíbené recepty. A to již zmiňované kešu paté spolu s pomazánkou ze sušených rajčat. Už při přípravě jsem byla nadšená a bylo mi jasné, že to bude dobrůtka. A nemýlila jsem se.
 
Paté jsem použila jako "pomazánku" na luštěninové placičky a nebo jsem ho nakrájela na kostičky a ozdobila s ním teplý salát z brokolice a červených fazolí. To vypadalo hrozně efektně (skoro jako nějaký tuňák) a navíc to dá salátu zase jiný šmrnc.

Slunečnicové paté

Suroviny:
100 gramů slunečnicových semínek
20 gramů sušených rajčat (ne v oleji)
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
1 cibule
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce oleje
kousek červené řepy (nemusí být - jen pro barvu)
2 polévkové lžíce citronové šťávy
100 + 300 ml vody
5 gramů práškového agaru (polovina pytlíčku)
3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
1 čajová lžička soli
2 čajové lžičky uzené papriky
2 čajové lžičky provensálského koření
 
Postup:

    1. Slunečnicová semínka si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc. Stejně tak zalijte rajčata 100 ml vody a nechte nabobtnat.
    2. V menším hrnci rozpalte olej a zpeňte najemno nakrájenou cibulku. Nechte restovat. Po chvíli přidejte uzenou papriku, provensálské koření a promíchejte. Přilejte asi 100 ml vody a minutku duste.
    3. Mezitím si agar rozmíchejte v 200 ml vody a přilejte do hrnce, přiveďte k varu a nechte minutku provařit. Odstavte.
    4. Slunečnicová semínka slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, Shoyu, červenou řepu, rajčata i s máčecí vodou a promixujte.
    5. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijte do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky, dokud nebude konzistence dokonale hladká.
    6. Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylejte. Nechte zchladit.
    7. Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
    8. Teď už jen nakrájejte a můžete podávat :)


20 komentářů:

  1. wow to vypada luxusne, pridavam si do todo listu :) ....vcera jsem mackala kimchi a o vikendu planuju placicky z naklicene adzuki,,, dekuji za tento velmi inspirativni blog :) ...jen to kesu pate se mi moc nepovedlo, asi proto, ze jsem misto agaru dala psillium a nebylo to uplne tuhe (videla jsem to v nakem jinem receptu), tak tentokrat sezenu ten agar, asi neni moc raw, ale z toho se nestrili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvařený agar není raw :o Ale z toho se svět nezblázní ;)
      To se ani nedivím, že se to nepovedlo, psyllium nemá až takovou schopnost želovatění.. I když už jsem viděla recept na raw mozzarelu za použití psyllia, ale dává se ho tam opravdu hodně...
      Každopádně přeju at se podaří :)

      Vymazat
  2. Úžasné! Dnes jsem udělala slunečnicové paté k večeři a byl to skutečně zážitek. Děkuji za inspiraci a skvělý blog!

    OdpovědětVymazat
  3. Jak myslíš, že to dlouho v lednici vydrží? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem ho asi tři dny.. A nevím, jestli bych to zkoušela déle... :o

      Vymazat
  4. Potřebné namočeno, zítra zkouším, už se nemůžu dočkat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je bomba! Akorát se vyhýbám rajčatům, možná by to šlo s olivami místo nich?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další skvělý nápad na upgrade :) Udělala bych z černých oliv, ale dala bych jich více než 20 gramů (jako u rajčat), klidně celou skleničku... Nedělat cibulku s uzenou paprikou, jen umixovat namočená slunečnicová semínka, česnek, citronovou štávu, olivy, lahůdkové droždí, provensálské koření, přimixovat uvařený agar a hotovo... Mmm uplně se mi sbíhají sliny :) Možná na to taky udělám recept ;)

      Vymazat
  6. Muzu dostat typ, kde koupit tu uzenou papriku? S timto korenim jsem se jeste nesetkala.
    Dekuji za odpoved. Barca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že je těžší uzenou papriku sehnat.. když jí zahlídnu na trzích, beru více pytlíčků do zásoby.. Jinak jí mají standardně v Marks and Spencer, ale jak to tam bývá, je cena vyšší...
      Ale už jsem jí snad zahlídla i v nějakém supermarketu, takže vydržet, ono se to do krámů začíná dostávat ;)

      Vymazat
  7. Dekuji za typ. Sla jsem na nejblizsi trh a mam nakoupeno ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Opravdu pěkné stránky a náměty k vaření. Rád bych se zeptal jaký používáte mixer. Kdysiva jsem zkoušel dělat i rúzná ořechová másla. Alle to bylo ještě na socialistickém mixeru ETA ketrému se ale natavila plastová mixovací nádoba. Poučen jsem si sehnal mixer se skleněnou ale tomu zase velmi rychle shořel motor. Nemáte nějakou zkušenost.
    Děkuji Matrin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) k tomuhle receptu jsem použila koktejlový mixér, mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/ a má jak nádobu na sekání, tak mixér na koktejly. Výkonnostně mi vyhovuje, jen se mu ze začátku stále ulamovaly plastové části.
      Nedávno jsem ho vlastní nešikovností rozbila a hledala náhradu. Shodou okolností to padlo na ETU Centrino a bohužel se neosvědčil.. Chtěla jsem dát šanci českému výrobku, ale Eta u mě bohužel skončila... Neudělá oříšková másla ani náhodou, motor je sice silný a mísy a součásti robustní, ale zkrátka to nestačí na to, co potřebuji..
      Co vím, tak jsou dobré Kenwoody, příště také půjdu do něj ;)

      Vymazat
  9. Zrovna paté pojídám a je moc dobré. Akorát jsem ho vyrobila s normální želatinou, protože jsem nemohla sehnat agar. Ale teď už ho mám a o víkendu plánuji paté z kešu. Chtěla bych poděkovat za všechny tvé recepty, jsou moc inspirující a hlavně hrozně kreativní. Nejsem vegetarián, takže pro mě jsou to samé nezvyklé chutě a ingredience které neznám, třeba to lahůdkové droždí. Má dost návykovou chuť :). Také se mi moc líbí, že se snažíš dělat recepty přirozeně bezlepkové, protože mám jednoho celiaka v rodině. A k tomu ještě u všeho ty jedlé fotografie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milá slova, jsem ráda, že recepty inspirují :)
      Lahůdkové droždí je uplně super, já ho jsem schopná jíst jen tak suché lžičkou, až se mi lepí všude po patře a musím ho seškrabávat :D Pako prostě...
      O přirozenou bezlepkovost se snažím, sice mi lepek nevadí, ale na blog ráda dávám recepty, které si může udělat každý ;)

      Vymazat
  10. Ahoj, na cem je to pate namazane,na fotce, ty zelene karbbanatky? To taky vypada dobre. Pate urcite vyzkousim, mnam mnam. Supr recepty tu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, těžko říct :D nějakej pátek to už je, ale tuším, že buď nějaké placičky z brokolice a nebo si matně vzpomínám, že jsem tenkrát měla na ozkoušení dýňovou mouku...
      Každopádně paté je velmi dobré, chutná všem :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)