čtvrtek 13. března 2014

Zázvorové placičky z naklíčených fazolek adzuki

Poslední dobou je ze mě klíčící maniak.  Už je to takový můj rituál, vstanu - propláchnu klíčky, přijdu zpráce - propláchnu klíčky, než jdu spát - propláchnu klíčky. Popřípadě sklidím klíčky. A věříte, že mě to vůbec neotravuje?

Je úplně úžasné sledovat, jak rychle se z těch zakonzervovaných luštěnin a semínek stávají vitamíny a minerály nabité mladé rostlinky. Venku všechno začíná pučet a příroda jako by nám říkala, že i my máme jíst klíčky. Ovoce a zelenina stojí v březnu za starou bačkoru a proto jsou klíčky ideálním řešením, jak doplnit tolik potřebné vitamíny. A za pár švestek.

I když se rozhodnete klíčky tepelně upravit, stále to je lepší varianta než neklíčit vůbec. Berte to tak, že luštěnina je vlastně konzerva, která vydrží několik let. Tím, že jí naklíčite jí odemknete, zajistíte si lepší stravitelnost a vytěžíte z ní maximum. Více jsem psala zde.

Naklíčené luštěniny buď sezobete syrové a nebo lehce upravíte. Stačí na pár minut hodit s nějakým kořením na pánev. Nebo rozmixovat a udělat placičky. A tak jsem udělala i já v případě těchto zázvorových adzuki placiček.
 


Zázvorové placičky z naklíčených adzuki
(4 - 6 porcí)

Suroviny:

cca 900 gramů naklíčených adzuki (já použila cca 300 gramů v suchém stavu)
75 gramů ovesných vloček
kousek zázvoru (o velikosti palce)
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
1/2 čajové lžičky čilli koření
1 čajová lžička tymiánu
1 čajová lžička oregána
1 čajová lžička soli
1/2 čajové lžičky drceného kmínu
2 polévkové líce čerstvé/sušené pažitky
olej dle potřeby

Postup:
  1. Ovesné vločky dejte do nožového mixéru a umixujte na mouku. Mouku někam přesypte. Nyní dejte do mixéru naklíčené adzuki dejte do nožového mixéru spolu se sójovou omáčkou, česnekem, kořením, solí a promixujte. Aby se směs lépe promixovala, můžete přidat trochu vody, ale opravdu jen trochu. Výsledná směs nebude zcela hladká, struktura bude spíše taková hrudkovitá.
  2. V míse smíchejte rozmixovanou směs spolu s ovesnou moukou a nechte půl hodinky odstát.
  3. Rozpalte si pánev - buď můžete přidat trošku oleje, nebo opékejte na sucho. Hmota není uplně tuhá, proto vždy na pánev udělejte pomocí lžíce placičku.
  4. Opékejte z obou stran do zlatova.
My měli placičky s jáhlovou majonézou, salátem z červené řepy a mrkve, pickles s řasou a čerstvými čočkovými klíčky.

10 komentářů:

  1. Zaujímavý recept. Určite vyskúšam. Zariaďujem kuchyňu a všimla som si Vašu indukčnú dosku, je krásna biela po akej túžim aj ja. Môžem sa opýtať akú máte značku? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Indukční deska je spíše stříbrná, z fotek občas vypadá bílá.. Nemůžu si tu barvu vynachválit, máme jí tři roky a vypadá furt jak nová.. Krásně se udržuje.. Tahle je konkrétně od Fagoru, ale ten už na českém trhu není. Bílou desku by měl mít i Bosh, Brandt, De Dietrich a ostatní výrobci možná také ;)

      Vymazat
    2. Ďakujem za odpoveď. Nach Vám aj naďalej dobre slúži.

      Vymazat
  2. Trošku mimo recept - ale můžu se prosím zeptat jakou zn. máte nožový mixér (robot) - v kterém např. děláte kokosové máslo ? Trošku bych se inspirovala při koupi, protože ten můj většinu receptů co zde máte neutáhne :(
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja paradoxní, že mam tolik dotazů na mixér a sama s ním celkem bojuju :D Fakt nevim, který doporučit, mixéry jsou hodně ošemetná záležitost...
      Zatím mám tohoto robota: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Nožový i koktejlový mixér jde - co se týče výkonnosti (oříšková másla, ...). Nejsem však spokojená s kvalitou plastu, ze začátku se furt něco ulamovalo a bála jsem se, že mi skončí kus umělé hmoty v jídle a že se ulomí nějaká část,¨která je fakt potřeba (pojistka). Po chvíli ulamování přestalo a už na něm mixuji pár let.. Ale počítám, že mě zanedlouho také čeká investice do nového :o

      Vymazat
  3. Děkuji, ještě povybírám. Chci malý, skladný a ještě výkonný :) Bosch jsem měla tyčový a ten plast je taky velký problém. Tak snad se trefím. Až si budete pořizovat nový tak na Váš blog dejte rovnou fotku a značku. Jinak máte super recepty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až takový seženete, dejte vědět :D Já mám zálusk na nějakého Kenwooda, ale uvidíme no...

      Vymazat
  4. Právě dojedeno (k pozdní večeři)... Ježiš, to byla dobrota! Jaktože jsem to neznala dřív? Nedržela jsem se tedy receptu přesně, místo adzuki jsem dala mungo (bylo zrovna naklíčeno), sójovku jen obyčejnou (jiná doma zatím není), chilli vynechala úplně a zázvoru jen špetičku sušeného (holt to ve 3. trimestru to ani s jedním nemůžu přehánět :-)), ale fakt výborný to bylo. A to jsem prosím běžně masožrout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, z munga musí být takové jemňoučké :) Tak super, že recepty chutnají i lidem, co se stravujou jinak, alespoň vidím, že ty chuťové buňky ještě tak "zdegenerované" nemám :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)