pondělí 11. srpna 2014

Kaviár z balsamica + RAW kešu mozzarella

Dnes Vás zvu na hodinu molekulární gastronomie. Cože? Molekulární gastronomie a zdravé stravování je trochu jako den a noc. Ale ne v tomto případě. Budeme sice vytvářet netradiční věc, ale vše v naprostém souladu s principy zdravé výživy. Žádné amarouny, přísahám.

Jsou to asi dva roky, co mě velmi zaujal recept na ovocný kaviár. Ač se mi recept moc líbil, nikdy jsem ho nevyzkoušela. Jsem zkrátka praktická žena a pro ovocný kaviár jsem nenašla uplatnění. Ale po zkušenosti s balsamicem už vím, že to zase tak pracné není a možná, že si někdy s těmi maličkatými ovocnými kuličkami tu práci dám.

Ale zpět ke kaviáru z balsamica. Chuťově to je prostě balsamico, nic víc nečekejte. Zde se hraje spíše na vizuální efekt. Každý salát, do kterého tento kaviárek přidáte, povýšíte na snobskou úroveň. Vemte si co největší talíř, na něj doprostřed natrhejte pár listů salátu, kolem dokola to pocákejte olivovým olejem a přidejte pár kuliček balsamica. A máte salát jako z Alcronu.

No a RAW kešu mozzarella? Tak na tu si brousím zuby také už pěkně dlouho. Výsledek byl pro mě však pouze uspokojivý. Chuťově je mozzarella moc dobrá, ale ta konzistence... No ani nechci říkat, co mi to připomíná. Proto dávám recept, který se všude uvádí + malý tip na vylepšení ;)

Kaviár z balsamica
(inspirace zde)

Suroviny:
100 ml tmavého balsamica
1 čajová lžička agaru
sklenička oleje


Postup:


  1. Nejdříve si připravte vyšší skleničku a nalijte do ní olej. Skleničku s olejem dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku.
  2. Po půl hodině dejte do menšího hrnce balsamico a rozmíchejte v něm agar. Za stálého míchání přiveďte ka varu a na mírném ohni minutku povařte.
  3. Odstavte a nechte zchladnout asi na 50°C (do směsi budete schopní ponořit prst a nespálíte se).
  4. Z mrazáku vyndejte sklenici s olejem.
  5. Teplou směs naplňte do stříkačky (já použila zdobičku na krém).
  6. Stříkačkou kapejte malé kapičky do oleje (u zdobičky agar plynule vytéká, takže je dobré prstem otvor ucpávat a regulovat to takto, aby se do oleje nevylilo vše najednou)
  7. Počkejte pár minut a kuličky naberte děrovanou lžící nebo přeceďte přes sítko a opatrně propláchněte pod studenou vodou.
Tip: Zcezený olej můžete přelít do lahvičky, přidat bylinky, česnek,... a nechat macerovat. Za pár týdnů máte výborný bylinkový olej.


RAW kešu mozzarella
(inspirace zde)

Suroviny:
100 gramů kešu ořechů

2 polévkové lžíce psyllia + 400 ml vody
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
3/4 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky provensálského koření (nemusí být)

Postup:

  1. Kešu ořechy propláchněte a nechte máčet alespoň dvě hodiny.
  2. Psyllium rozmixujte na jemný prášek, zalijte odměřeným množstvím vody, rozmíchejte a nechte také dvě hodiny odstát.
  3. Po dvou hodinách dejte do mixéru zcezené kešu ořechy, psyllium směs, citrónovou šťávu, sůl a koření a mixujte do hladké konzistence.
  4. Hmotu rozdělte do mističek a nechte odležet v lednici minimálně hodinu.
  5. Poté vyklepněte. (Já použila formu na muffiny a musela tak vyklepnout na prkýnko všechny najednou)

Slibovaný tip: Pokud nelpíte na RAW variantě a chcete, aby mozzarella lépe držela tvar a nebyla taková táhlá a mazlavá, svařte si před mixováním 1 čajovou lžičku agaru se 100 ml vody. Nechte lehce vychladnout, nalijte k mixované směsi a společně promixujte. Já na druhý pokus přidala ještě 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí a bylo to eňo ňůňo :)

14 komentářů:

  1. Vypadá to božsky. O víkendu se do toho pustim. Moje experimenty s vegan syrem zatím nedopadly nic moc :) Jak dlouho vydrží ta mozzarela, že jsi jí dělala tolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ;)
      Jestli mohu doporučit, varianta s agarem a lahůdkovým droždím je o mnoho lepší.. Ta RAW verze je asi pro opravdové nadšence... Sníst se to dá, ale bomba to není... Já jí dělala o víkendu dvakrát a obě várky (jednou bez agaru a droždí a podruhé s) jsme snědli ani nevim jak :D Ale tak dva-tři dny v lednici? Ale samozřejmě můžeš zkusit poloviční množství ;)

      Vymazat
  2. Opět vynikající recept! Na tvých receptech mě fascnuje to, že prostě sedí. Nikdy nemusím dát ničeo víc ani míň, technologický postup je jasný a srozumitelný a výsledek vždy úžasný. Raw mozzarellu dělávávm, ale vadila mi její lehce "rozblemtaná" konzistence, s agarem je výsledek mnohem lepší. A balsamicový kaviár je prostě skvostná záležitost, vizuální efekt dokonalý! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      To jsem ráda, že to sedí, snažím si vše poctivě zapisovat ;)
      Jinak já už jedině s agarem, ta blemclá konzistence mě taky moc nebavila... Takhle je výborná, o víkendu to prubnu na pizzu :)

      Vymazat
  3. .. teda to je ale super vychytávka!
    Jsem z tvého webu nadšená .. tedy další nadšená :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Recept me opravdu zaujal,dekuji!mam dotaz-lze nejak nahradit psyllium nebo se bez nej neobejdu..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, psylium je podstatou receptu :o Nevím o ničem, co by jej mohlo nahradit...

      Vymazat
  5. Šlo by to i z jiných octů než z balsamikového?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, jen nevím, jaká bude chuť... Jablečný bych asi nezkoušela, ale ume by nemusel být špatný...

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)