U tohoto koláče jsem zvolila náplň z datlí, která je sama o sobě dost sladká. Proto je docela žádoucí udělat korpus slaný. Osobně mi sladké věci se slaným nádechem velmi chutnají, tak jsem sůl frkla i do náplně, ale tam je lepší zvolit sůl hrubou. Aby se mezi tou vší sladkou hmotou občas narazilo na slané krystalkové zpestření. Do korpusu jsem dále přidala kurkumu pro žlutou barvičku a okořenila mletým zázvorem. Pokud chcete, můžete do něj přihodit i mleté oříšky, ale nám dobře posloužila i tato chudá varianta.
Jablečný koláč s datlemi
Suroviny:
Korpus:
300 gramů jemných ovesných vloček + 300 ml vody
1/2 čajové lžičky kurkumy
1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička vinného kamene
kokosový olej na vymazání formy
Náplň
200 gramů sušených vypeckovaných datlí + 200 ml vody
3 polévkové lžíce tahini
1/4 čajové lžičky hrubé soli
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky agaru
2 jablka
"Drobenka"
50 gramů ovesných vloček
50 gramů lískových oříšků
1 čajová lžička perníkového koření
Postup:
- Ovesné vločky zalijte odměřeným množstvím vody, promíchejte a nechte alespoň dvě hodinky odležet. Stejně tak si zalijte datle a nechte nacucat.
- Asi po dvou hodinách přidejte k vločkám kurkumu, sůl a vinný kámen a rukama řádně prohnětejte.
- Formu si vymažte kokosovým olejtem a těsto do ní natlačte.
- Dejte péct na 170°C.
- Mezitím si omyjte a nakrájejte jablka na plátky.
- Do nožového mixéru vložte suroviny na drobenku a několika pulsy nasekejte. Ale ne moc, ořechy jsou lepší, když jsou na větší kousky. Drobenku přesypte do nějaké misky.
- Do mixéru nyní dejte odmočené datle i s vodou a všechny ostatní suroviny na náplň kromě jablek. Mixujte do hladka.
- Z trouby vyndejte předpečený korpus - nyní by tam měl být asi tak 10-15 minut. Nandejte na něj náplň, posypte polovinou drobenky, poklaďte jablky a zasypte zbývající drobenkou.
- Vraťte do trouby a nechte péct dalších 30 minut.
Prosím, ta první surovina u té drobenky je co? Asi tam něco chybí ne :) děkuji
OdpovědětVymazatDíky dík, je to opravené ;)
VymazatVypadá to zázračně! Díky takovým receptům je podzim nejlepším obdobím roku :)
OdpovědětVymazatDíky :) Já bych vyměnila celý jablečný koláč za jediný den, kdy bych mohla chodit v tílku a žabkách :)
Vymazatmmm, super recept. O víkendu vyzkouším :)
OdpovědětVymazatDíky :) Doufám, že bude chutnat!
VymazatNádhera :-) Datle moc nemusím, ale tohle vypadá fakt zajímavě. http://cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovědětVymazatDíky moc :)
VymazatNádhera, myslím, že do tohoto krásného podzimního období se máloco hodí víc, určitě takový ráda zkusím, sice nemám zrovna tahini, ale poradím si:D Za to mám domácí lískové ořechy:D
OdpovědětVymazatDěkuju :) Tahini nemusí být, dobré bude jakékoliv oříškové máslo nebo mleté oříšky ;)
VymazatTak vyzkoušeno, nakonec jsem opravdu dala mleté lískové domácí oříšky a luxusnííí, boule byly až za ušima, jen škoda, že byl tak rychle pryč, opravdu lahoda, napsala jsem si recept a dokonce i teta si ho vzala (teta, pro kterou je slovo "veganství" cizí pojem:D) a jak jí šmakoval!:*
VymazatSuper :) S lískovýma oříškama to možná bude ještě lepší ;)
VymazatVždycky jsem hrozně ráda, když to chutná i lidem, kteří nejsou zainteresovaní, protože já pomalu zjišťuji, že jsem úplně ztratila schopnost objektivně hodnotit jídla... Všechno se mi zdá přesolený a přeslazení a přitom pro ostatní je to OK... :o
Wau to vypadá moc dobre :)
OdpovědětVymazat