pondělí 6. října 2014

Bezlepkové palačinky - tentokrát pohankové

Pokud tento blog navštěvujete a třeba podle něj i vaříte, určitě Vám neunikl recept na bezlepkové palačinky. Jsem moc ráda, že u nich převažují pozitivní komentáře a lidem se daří. A abych nabídla k rýžovým palačinkám další alternativu, rozhodla jsem tentokrát pro pohanku, kterou používám velmi ráda.

Bez přehánění jsem nadšená z toho, že palačinky lze dělat bez mouky. Už nemusíte mít zásobu mouky, abyste si k nedělní snídani mohli dopřát tuto dobrotu. Stačí dát večer namočit pohanku a je to. Oproti mouce, která může být kdovíjak dlouho namletá, kdovíjak skladovaná, zde používáte celé zrno. Takže všechny ty tukové složky obilnin jsou zachovány mnohem lépe než v mouce. I to je možná důvod, proč se z celých zrn paradoxně dělají lepší palačinky než z mouky. A finanční stránka? Pohanka je stále levnější než pohanková mouka, no ne? Win-win!

Pohankové palačinky
(2 - 3 porce)

Suroviny:
300 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
300 ml vody
1/2 jablka (není nutné)
1 čajová lžička kokosového oleje
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička perníkového koření

+ kokosový olej na pánev

+ oblíbená náplň - my měli meruňkový džem


Postup:



  1. Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou.
  2. Ráno pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte omyté nakrájené jablko, kokosový olej, sůl, perníkové kořeníi a 300 ml vody.
  3. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hustší hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
  4. Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a tvořte palačinky. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi)
  5. Na pánev vylejte naběračku těsta, rozprostřete buď nakláněním pánve nebo pomocí lžíce a nechte, dokud nebude i povrch dokonale suchý.
  6. Obracečkou nadzvedněte okraje po celém obvodu, palačinku opatrným pohybem jakoby odlepte ode dna a poté zkuste otočit. Neuspěchejte to, nebo palačinku roztrhnete.Těsto se nechová jako klasické palačinky, může se zdát, že se připalují, ale nepanikařte. Opravdu je třeba je jen lehce odlepit. Pokud to nepůjde, použijte trochu síly a vemte si na pomoc nějakou dřevěnou obracečku, která pánev nepoškrábe. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.

Možná to vypadá složitě a možná jen já mám blbou pánev, ale takhle musím postupovat téměř u všech placek a palačinek... Je to o cviku ;)

Osvědčilo se mi dělat palačinky sice trochu déle, ale na menším teple (z 12 možných teplotních stupňů dělám na 7 max 8).

Pokud budete palačinky podávat hned, jsou takové křupavější. Pokud je budete vrstvit na sebe a podávat za pár minutek, trochu zvlhnou a budou se chovat jako úplně normální palačinky ;)

P.S.: Pro ty, kdo by se ptali: Ne, palačinky nejsou sypané cukrem. Je to jemná kokosová mouka a pro efekt to poslouží úplně výborně ;)

76 komentářů:

  1. Jee, to vypadá skvěle :) už se těším, až vyzkouším, zatím jsem dělala palačinky jen z pohankové mouky, ale tyhle jsou super nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já dříve také dělala z pohankové mouky, ale tyhle mi vyhovují mnohem více ;)

      Vymazat
  2. Super recept, určitě vyzkouším. Velmi jednoduché, zdravé a levné. Samotná pohanková mouka je o dost dražší než pytlík pohanky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě :) A hlavně pocit z těch palačinek je mnohem lepší ;)

      Vymazat
  3. zkoušela jsem i rýžové, ale tyhle dopadly podstatně lépe. S těstem se dobře pracovalo. Palačinky jsou moc dobré a určitě jsem je nedělala naposledy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, to jsem ráda, že se povedly ;) U těch rýžových to chce lepší mixér, aby těsto bylo opravdu najemno. Pak se nelepí a jsou moc dobré. Pohanka je po odmočení krásně měkká a zvládne jí rozmixovat snad každý stroj ;)

      Vymazat
  4. Jé! Konečně recept na pohankové palančinky, na které nepotřebuju pohankovou mouku, což jako chudá studentka oceňuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jen to chce opravdu ty loupané kroupy, popř. lámanku. Z takové té tmavé pohanky bych to raději nezkoušela ;)

      Vymazat
  5. Geniální, skvělé, jsem nadšená. Skvělé bezlepkové palačinky, bez mouky! Sdílím, šířím a zcela určitě i zařadím při ukázce vaření na našich bezlepkových setkání. Jste moc šikovná a nápaditá, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, to je nadšení! Děkuju moc za tak pozitivní komentář :) Budu ráda, když budete recept dále šířit, ať chudáci bezlepkáři pochopí, že nemusí kupovat drahé spešl mouky aby si mohli pochutnat ;)

      Vymazat
    2. Máme je snad každý týden, jsou prostě nejlepší! Velmi nám vzrostla spotřeba pohanky, z čehož mám radost :-) Ještě jednou díky!

      Vymazat
    3. No není vůbec zač! Také jsem je včera dělala, ale bez perníkového koření a nakrájela jsem si je jako celestýnské nudle do miso polévky :)

      Vymazat
    4. Tento recept je skvělý,stejně jako blog.Přišla jsem na něj náhodou..

      Vymazat
    5. Tak vítejte :) Jsem ráda, že se recept líbí ;))

      Vymazat
  6. Mate uzasne recepty. Urcite vyzkousim. A taky se mi moc libi Vas zpusob stravovani. Pripadami to jako inspirace makrobiotikou, ale takove uvolnenejsi. Zajimalo by me, jak jste se k tomuto stravovani dostala a jestli jste nekdy jedla konvencne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Ano, ano, makrobiotikou se inspiruji, ale nepřeháním to... Z ní si beru třeba ranní miso polévku a skladbu jídel.. Ale jinak mi MB příjde moc striktní a svazující. Ty lidi pak mají strach z jídla, bojí se strčit do pusy zeleninu, která byla uvařená před dvěma hodinama a já jsem zastáncem toho, že cokoli se jí ve stresu a strachu je v konečném důsledku horší než když si dáte s chutí něco ne tak úplně podle pravidel...
      K tomuto stylu stravování jsem se dostala postupně, a jak název blogu napovídá, bylo to z etických důvodů. Nejsem ten typ, co to dělá prvotně pro své zdraví, to přichází až jako bonus. Nejdříve jsem postupně přestávala jíst maso a později, téměř ze dne na den vyřadila mléčné výrobky... Ze začátku jsem nejedla zcela ideálně - samé těstoviny, rýže, mražená zelenina.. Ale celkem rychle jsem si našla to, co mi vyhovuje a myslím, že jsem se již usadila... Na podzim, v zimě a na jaře inklinuji více k MB, ale jak jsem psala, nepřeháním to a v létě zase zařazuji více čerstvé a syrové zeleniny a ovoce...
      Konvenčně... Já jsem k vegetariánství přišla celkem brzy, takže konvenčně jsem se stravovala jen u rodičů a ani to nebyla konvenční strava v pravém slova smyslu. Stále tam měly převažující zastoupení bezmasé pokrmy...Ale třeba sama pro sebe jsem si nikdy maso nekoupila, nikdy neřízla do syrového a ani ho nijak nevařila... Od malička jsem tíhla k něčemu jinému, v masu jsem se šťourala a ani mi nějak moc nechutnalo. Takže když jsem se dozvěděla, co vlastně maso je, bylo pro mě vysvobození, že už tu divnou hmotu "nemusím" :D Ale ovesné a rýžové kaše? To jsem vždycky milovala. Dokonce jsem chodila do spíže ujídat samotnou mouku nebo suché tvrdé těstoviny, což dobře demonstruje, co moje chuťové buňky upřednostňují :)

      Vymazat
  7. Děkuji za odpověď a těším se na další recepty :-) Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Přidávám se k pochvalám, právě jsem se jimi přecpala, jsou moc dobré a neuvěřitelně jednoduché, a bez vajec! První dvě jsem při obracení roztrhala, než jsem pochopila jak se těsto chová, ale další už byly super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super, že se daří :) Těsto se chová jinak, ale jak píšete, když člověk pochopí jak na něj, jde to snadno ;)

      Vymazat
  9. To vypadá neskutečně dobře, hned v týdnu vyzkouším! Nevěřím sice, že se mi neroztrhají, ale kdyžtak to bude trhanec :) Chci se jen zeptat, to jablko je tam k něčemu nutné? Děkuji, Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablko je tam, aby byly palačinky trošičku nasládlé a vláčné. Ale protože jsem je potřebovala i na slanou variantu, mám odzkoušeno, že to funguje i bez jablka ;)

      Vymazat
  10. Palačinky z pohanky se mi trhaly a připalovaly,takže nešly ani otočit.Nevím,jestli mám špatnou pánev,nebo jestli je to tím kukuřičným sladem,který jsem do těsta přidala.Jinak jsem je dělala z pohanky-lámanky.Nakonec jsem je musela vyhodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí.. Bude to kombinací všeho.. Pokud použijete lámanku, je pak třeba použít mnohem méně vody.. Slady obecně by se měly před použitím tepelně upravit, protože enzymy v nich obsažené těsto rozředí, navíc způsobí to, že se těsto bude k pánvi připékat.. Ale když se budete držet receptu, věřím, že se povede, dělám je tak každý týden ;)

      Vymazat
  11. Zdravím,
    tak jsem je dnes vyzkoušela. Sice z lámanky, ale aspoň se nemuselo namáčet přes noc (stačily 2 hodiny) a taky bez jablíčka.
    Jsou skvělé! Chuť pohanky miluji a s domácí meruňkovou marmeládou paráda.
    Díky za Váš blog, je pro mne velkou inspirací na cestě za lepší stravou, pořád objevuji nové věci:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :) Lámance stačí méně času i vody, skvěle jste si poradila :)
      Jsem ráda, že Vás blog inspiruje a přeji krásné svátky :)

      Vymazat
  12. Mně ty palačinky prostě nejdou :_(
    Na rýžových jsem si málem vylámala zuby a toto pohankové těsto bylo tak husté i s dvojnásobnžm množstvím vody, že mi to mixér skoro nebral a velmi špatně se to roztíralo na pánvi, prostě hustá kaše. Jednu placku (palačinka se to nedá nazvat) jsem dělala 10 minut, byly hodně tuhé, zamotat nešly. Naštěstí můj synek zbaští skoro všecko, takže se i po plackách zaprášilo, i když měl slíbené palačinky :) Přemýšlím kde je chyba a napadá mě jedině obyčejná tmavá pohanka ze supermarketu, asi byla loupaná termicky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v receptu je pohanka loupaná kroupy. Z tmavé pohanky jsem nezkoušela a po pravdě ani zkoušet nebudu, protože té jsem na chuť nikdy nepřišla :o Ale šacovala bych to, že to tím bude, tmavá pohanka je opražená a má jiné vlastnosti.. Navíc i chuťově to nebude nic dobrého...
      Pohankové by měly být jednodušší, protože mixér to zvládne lépe než rýži - tam může být chyba v nedostatečném umixování.. Ale namočená pohanka je měkká a není k tomu snad třeba mixér s extra výkonem... ;)

      Vymazat
  13. Dneska jsem je dělala už potřetí z lámanky a jsou lepší a lepší, dnes jsem dala do těsta i jablko a vynechala olej ((jsem v redukčním období). Dařily se přímo ukázkově i na suché pánvi.
    Totální závislost, a s postaru vařenými povidly - úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si bez oleje netroufnu, ale neredukuju, tak co bych si to neomastila :D Ale jsem ráda, že se vede :)
      Povidla jsem tuto sezónu nedělala, ale miluju je z vyzrálých švestek, vařené bez míchání spolu s tmavým balzamikovým octem z DM (je slazený pouze hroznovou šťávou) a ty povidla jsou prvotřídní! (To jen takový tip na příští sezonu) :)

      Vymazat
  14. Palačinky jsou dobré, díky za recept. Jsme konvenčně se stravující rodina, ale pravidelně zařazuji do jídelníčku i pokrmy veganské atd. a Vaše recepty jsou mi velkou inspirací. Mně a manželovi zatím chutnalo vše, co jsem vyzkoušela (cca 10 receptů). S dětmi je to horší, ale nevzdávám to . Palčinky byly motivací ke snědení polévky z řepy a trochu jsem se bála zklamání, ale hlavně dcerka se do nich pustila jako by to byly klasické palačinky a moc jí chutnaly. Přiznávám, že jsem část vody nahradila mlékem a smažila na ghi, ale příště to již zkusím pouze s vodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc a jsem ráda, že se zde inspirujete :)
      Pokud děti byly zvyklé na jiné chutě, věřím, že je to těžké. Ale nebojte, to pujde, však ony si zvyknou ;)
      Polévku z řepy jsem měla zrovna tento týden a jak mi šmakovala! :D A tyto palačinky neříkám, že jsou stejné jako normální, ale když se udělá dobrá náplň, tak si troufnu tvrdit, že je sní i odpůrce zdravé výživy ;)
      Co se týče vlastností palačinek, tak mléko ani ghí tam nehraje žádnou roli, jde to i bez nich.. Ale to už je o preferencích každého :)

      Vymazat
  15. Vypadaji luxusne, zitra je udelam detem ke snidani, dekuji za inspiraci!!

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadaji luxusne, zitra je udelam detem ke snidani, dekuji za inspiraci!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad budou dětem chutnat :)
      Jinak palačinky stále upgraduji a dospěla jsem do fáze, kdy nejlepší jsou půl na půl s kulatozrnnou rýží natural. Asi i tuto verzi napíšu a nafotím ;)

      Vymazat
  17. Palačinky chutnali u nás všem, no to je co říct, když jsou bezlepkové a bezmléčné... a jaká je to rychlovka! Moc oceňuji Vaši práci na receptech, díky ní mám já práce půl, nevymýšlím, jen vařím a vím co a jak. Díky za Váš blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :) Ano, je to super rychlovka, jen rozmixovat a hotovo... A protože smažení také nevyžaduje moc pozornosti, stihnu u toho udělat spoustu dalších věcí :) A děkuju za milý komentář!

      Vymazat
  18. Dobrý den, mohu se zeptat, proč používáte kokosový olej. Chci ty palačinky udělat dětem, ale ten kokosový olej mi tam moc nesedí.
    Je to kvůli chuti?
    Tady je můj důvod, proč mi se ptám:
    Některé rostlinné tuky zvyšují hladinu cholesterolu v těle, ačkoli ho samy vůbec neobsahují. To je případ palmového a také kokosového oleje,“ uvedl Miloš Beran z Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Na vině jsou nasycené mastné kyseliny. Těch oba zmíněné rostlinné tuky obsahují ještě více než vepřové sádlo. Konkrétně kokosový olej má ve srovnání se sádlem dvakrát více nasycených mastných kyselin.
    Děkuji za odpověď.
    Martina Lacinová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      protože nechci používat rafinované oleje, vybírám si ze zastudena lisovaných olejů. A z těch jsou pro tepelnou úpravu vhodné díky vysokému bodu zakouření pouze dva oleje - sezamový a kokosový. Tyto dva střídám, ale kokosový je chuťově příjemnější...
      Ano, odborníci odmítají kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale studie prokázaly jeho škodlivost jen v případě, že se jedná o jeho rafinovanou / částečně ztuženou formu. A ne o panenský olej. Ony nasycené mastné kyseliny jsou v kokosovém oleji ve formě kyseliny laurové (mastná kyselina středního řetězce) a když je kokos zpracováván zastudena a šetrným způsobem je lehce stravitelný a vstřebatelný, protože nepotřebuje k emulgaci žluč. Dostane se přímo do jater, která ho snadno přemění na energii - nikde se nám neukládá. Navíc má kokosový olej velmi silné antibakteriální a protizánětlivé účinky.
      Když to shrnu, myslím, že není třeba se kokosového oleje obávat a i kdyby onen zlý cholesterol zvyšoval, tak vzhledem k používanému množství a tomu, že nejíme žádné živočišné výrobky, se nic špatného nestane ;)
      Ale volba oleje je samozřejmě na Vás ;)

      Vymazat
  19. Díky za další skvělý recept. Palačinky jsem vyzkoušela dnes k obědu pro sebe a dcerku (2,5 roku), udělala jsem jen poloviční dávku (víc vhodné pohanky doma nebylo, pak už tu mám jen neloupanou na klíčení) a co myslíte? Zbylo na mě sotva půl palačinky :-). Do části jsem zamotala zbylé nastrouhané jablko (a lžičku medu, potřebovala jsem vyškrábat zbytky ze sklenince), do části malinovou marmeládu. Jinak na pánvi se chovaly naprosto vzorně, dokonce mi šly po odlepení okraje otáčet vyhazováním do vzduchu jako klasické palačinky (mám přímo palačinkovou pánev s nizoučkým okrajem). Do těsta jsem použila vodu slitou z máčení pohanky a přidala jsem hrstičku rozinek (se mi ráno roztrhl pytlík tak, že jsem musela přesypat do sklenice a všechny se nevešly, tak jsem krásně zužitkovala ten zbytek :-) ).
    Ještě se zeptám - když je budu chtít udělat naslano (milujeme třeba palačinky se špenátem), tak samozřejmě vynechám jablko a perníkové koření (to jsem ostatně neměla ani dnes, jen samotnou skořici), ale přemýšlím, co do nich dát, aby to trošku přerazilo tu pohankovou chuť (protože jinak to muž nepozře, pohanku nemá rád). Nějaké bylinky? Máte něco vyzkoušeného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že chutnalo!
      Neloupaná pohanka na klíčení? Nevím, co si pod tím mám představit, já klíčím loupanou :o Jestli myslíte tu tmavou, tak ta je pražená a nenaklíčí ani prd... Ale třeba máte nějakou neloupanou nepraženou, nevím... :)
      Pohankovou chuť u slaných palačinek bych zkusila přebít provensálským kořením asi.. A nebo je dobré pohanku půl na půl namíchat s neloupanou kulatozrnnou rýží (jakou používám na rýžové bezlepkové palačinky), tam se chuť pohanky celkem schová ;) Dělám poslední dobou už jen tyto a jsou super ;)

      Vymazat
  20. Mám tuhle: http://www.countrylife.cz/pohanka-neloupana-400-g-bio-country-life
    Ale ještě jsem klíčit nezkoušela (ani tuhle, ani loupanou), tak sama nevím, co mi z toho vznikne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak s touto zkušenost ještě nemám :o Možná by to stálo za pokus ;)

      Vymazat
    2. Tato pohanka je na klíčení skvělá, klíčí se na zelené výhonky (jako třeba řeřicha) :-) http://zezahradynastul.blogspot.cz/2014/04/pohankove-vyhonky.html

      Vymazat
  21. Úžasné, boží, prostě nejlepší palačinky na světě :-) Poprvé jsem je dělala minulý týden a dnes jsme si je dali jako Valentýnskou snídani s poslední "zašitou" skleničkou třešňovo-kakaové marmelády z předloňského léta, hezčí ráno už jsem dlouho neměla ;-) Díky za skvělý recept! Petra.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, ta marmeládka zní krásně :) Jinak, není škoda udělat palačinky jen na Valentýna? My je třeba snídáme každou sobotu a neděli :D (rozmazlenci)

      Vymazat
  22. První klasicky neúspěšně. Vždycky mi trvá, než si uvědomím, že všechny palačinky se dělají podstatně déle než ty obyč pšeničné. :) Díky za inspiraci, už tady dlabu s "tofu tvarohem" a javorovým sirupem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ale on i trnahec není k zahození, ne? :)
      Není zač, jsem ráda, že chutnalo a hlavně, že se povedlo ;)

      Vymazat
  23. Milá Ethique,
    Vynalezla jsem ještě jeden zlepšovák.
    Dělám teď již také palačinky napůl pohanka/rýže, ale do těsta přidávám místo perníkového koření nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu. A to skvěle voní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko,
      že jsou z té pohanko/rýže lepší?! Já to asi předělám ještě solo do receptu, protože s těstem se pracuje suprově a i chuťově jsou lepší :)
      Díky za tip s citrónem, uplně si tu vůni umím představit :) Příště to také zkusím, ono ani s pomerančem to nemusí být k zahození :)

      Vymazat
  24. Tak jsme dojedli ty nejlepší palačinky na světě. Jeden postřeh: já miluji palačinky křupavější tak je dělám déle (do zlatova) a zbytek rodiny holduje vláčnějšímu provedení, ty pak děláme jen chvilku. Připravujeme je na elektrické pánvi speciální na palačinky. Doporučuji, jsou velké a pěkně se dělají.
    Ještě jednou díky za tento blog. A všem kdo se odváží je zkusit dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a jsem moc ráda, že jste si pochutnali :)
      A pokud chcete ještě křupavější, doporučuji pohanku namíchat půl na půl s natural kulatozrnnou rýží :)

      Vymazat
  25. Děkuji za skvělý recept a úžasný blog, moc ráda Vás čtu! Palačinky byly dneska k snídani a protože jsem rozmlsaná, marmeládu jsem ještě zalila rýžovou smetanou a už se nemůžu dočkat, až si je zase dopřeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Já teď ty palačinky dělám každý den, tedy ne k snídani, ale jako dezert k odpolední "kávičce". A to je teprve rozmlsanost tohle :D

      Vymazat
  26. Milá Ethique,
    Tak jsem vyzkoušela kombinaci půl na půl i v lívanečcích a je to paráda. Přidala jsem do těsta jedno nakrájené jablko bez šlupky.
    Přemýšlím, zda by to těsto fungovalo s namočenými zrny, i kdybych použila ječné kroupy (ty by se možná musely namáčet déle) a ovesné vločky (ty by se samozřejmě nemusely máchat tak dlouho). Co si o tom myslíš?

    A ještě jsem Tě chtěla poprosit, zda bys sem někdy nedala nějaký základní recept na ranní kaši z namočených zrn? Nějak nevím, jak to provést. Možná je to úplně banální, ale moje představivost je mizivá ;-)

    Díky, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Šárko,
      super, to jsem ráda, že ta kombinace vyhovuje, je to takhle paráda. A u palačinek se těsto i lépe rozlívá, když je tam rýže ;)
      Ječné kroupy jsem jednou zkoušela a není to nejlepší, trhá se to celkem dost.. Když tak to zase napančovat pohankou... Třeba by šla i kombinace pohanka/jáhly, ale to jsem nezkoušela... Ze samotných ovesných vloček by se možná udělat daly, ale tam bude těžké vychytat konzistenci těsta, protože pro mě samotnou jsou ovesné vločky záhadou a nikdy nevím, kolik vody si můžu dovolit přidat :)

      Možná někdy sesmolím něco jako univerzální recept na ranní kaši, jen teď mi nezbývá moc času na cokoliv, s recepty pokulhávám a co si budu nalhávat i svoje jídlo poslední dobou celkem šidím... Ale snad se ta snaha vyplatí a za pár měsíců už takový zápřah mít nebudu ;)
      Ale v podstatě je recept na ranní kaši takový, že večer namočím potřebné množství obilovin, ráno sliju, propláchnu (abych odstranila kyselinu fytovou, která jinak brání vstřebávání minerálů a varem se nezničí), zaliji vodou, přidám špetku soli a vařím do měkka – jáhly nebo amaranth stačí 10-15 min, rýže je třeba déle. Ovesné vločky neslívám a pohanku zase nevařím a jím jí jako RAW kaši (v receptech někde je ;) Poté vmíchám trochu nějakého ořechového másla, karobu, kakaa nebo maku a ozdobím namočenými oříšky nebo ořechovým máslem.. Ovoce si ke kaši dávám jen velmi výjimečně ;)

      Vymazat
  27. Palačinky jsou úplně dokonalý - za mě letí pochvala. Jdou mi mnohem snáze dělat než z bezlepkových muk, nejsou to žádná muka :-) A perníkové koření je super třešnička. Díky. Ivka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Pro mě také znamenala mouka muka, teď už jen mixuji :)
      Dobrou chut

      Vymazat
  28. Ahoj ,moc moc děkuji za tenhle recept!! Palačinky jsem neměla hoodně dlouho,myslela jsem ,že bez lepku a bez vajíček to ani nepůjde:) Dělala jsem je dvakrát ,před týdnem jsem byla na chalupě a tam se povedly,ani jsem nemohla uvěřit ,jak byly dokonalé :D ..Dnes jsem je dělala znovu, tentokrát už doma, použila jsem jinou pánev ( nemám přímo na palačinky ) a už to šlo trochu hůř a trhaly se, nakonec se mi jich i několik povedlo, ale pořád byly výborné :) Jinak chválím i recept na pečenou cizrnu, je jednoduchý, ale asi by mě to nenapadlo. Pečenou cizrnu jednoduše milujuuuu ♥ :D Tvoje recepty jsou výborné, zkusím i chleba z pohanky,chléb jsem také neměla už šíleně dlouho.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju za reakci :) jsem ráda, že se povedlo! Když se věci dělají jinýma postupama (než jen typem nahradit vejce lněným semínkem) paradoxně fungujou mnohem lépe. Bohužel, na pánvi opravdu záleží, to je pravda, ale to je asi problém všech palačinek ;)

      Vymazat
  29. Dělala jsem je v neděli a jsou opravdu výborné! Moc děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  30. Vydarili sa skvele a chutia lepsie ako z pohankovej muky..vdaka za recept:)

    OdpovědětVymazat
  31. Asi jsem jediná, které se to nepovedlo a měla jsem na to takovou chuť :-(. Myslíte, že to je tím, že jsem koupila špatnou pohanku. Koupila jsem pohanka loupaná od araxu, ale zmínka o kroupech žádná....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc mrzí :( Správný výběr pohanky je skutečně klíčový... Pokud vím, tak Arax pohanku loupe termicky a ne mechanicky, tudíž se pak zrno nechová jako mouka, ale zrno je už tepelně upravené... Zkuste pohanku v bio kvalitě - ať už Country life, Probio nebo třeba i tu interní bio značku Albert... A jestli si můžu dovolit radu, na Arax si dejte pozor, nemají kvalitní výrobky... ;)

      Vymazat
  32. Ach super. Nemuzu to s lepkem prehanet a celkove jsem radjei, kdyz se "nacpu" necim zdravejsim :) Urcite vyzkousim! A az budu mit cas, musim si projet blog cely.

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den, chci se zeptat, také zkouším palačinky z pohanky. Přijdou mi stále uvnitř jako neudělané. Nemám zatím s pohankou moc zkušeností. Ale váš blog mě nadchl a chci se pustit i do dalších receptů. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné, jsou prostě trochu jiné než klasické :o Zkuste podle receptu, který jsem dávala na YT, díky rýži jsou tužší a pocitově ne tak mazlavé ;)
      https://www.youtube.com/watch?v=zA8kffrdcZA

      Vymazat
  34. Dobrý den, při hledání sladké buchty z fazolí adzuki, jsem narazila na Vaše web.stránky. Dnes jsem zkusila pohankové plačinky a jsem nadšená. Mixovala jsem střídavě přidávaním pohanky a vody až k požadované konzistenci. Palačinky se mě netrhají, lehce se obracejí jsou dobré a zdravé. Moc děkuji.
    Dort z adzuki také zkusím, zatím jsem nesehnala agar.
    Zdeni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to jsem moc ráda, že se povedlo ;)
      Přeji ať se i dort vydaří ;) Hezký den

      Vymazat
  35. Milá Ethic, jsem vděčná za tvůj web, dříve jsem dělala palačinky z různé mouky a vody, od objevení tohoto receptu už ani jiné nedělám...ale od začátku je dělám místo jablka s mrkví a místo skořice s troškou kurkumy, dělám pak část na slano a část na sladko :-). Přeji vše dobré, Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)