čtvrtek 9. října 2014

Dýňové gnocchi s rukolou a vlašskými ořechy

Teprve nedávno jsem v nějakém pořadu zaslechla, že gnocchi se vlastně čte "ňoky". A já jako správná foodblogerka všude znalecky říkala "noči". Přesto, že nyní už vím, jak se to správně vyslovuje, když vidím napsáno gnocchi, stále se mi tam cpe to moje noči.

Při hledání receptů na dýňové gnocchi jsem narazila ve větší  míře na nutnost dýňového pyré. Ale jak už jste si asi z některých receptů všimli, jsem člověk šetřivý a nechce se mi zapínat troubu jen abych si udělala nějaké pyré. Proto jsem dýni nakrájela na kostičky, podlila troškou vody a podusila do měkka. Pak už jen nechat vychladnout, rozmačkat vidličkou a hotovo.

Abych udělala radost bezlepkářům, použila jsem mouku pohankovou. Ta krásně pojí a kompaktnost těsta nás tedy trápit nemusí. Pohankovou mouku jsem doplnila o mouku cizrnovou, ale není to nezbytně nutné. Pokud jí nemáte, jednoduše dejte o to víc pohankové. To jen já jsem takový blázen, že mám z jídla větší radost, když ho můžu nazývat "kompletním". Takže tu máme sacharidy z pohankové mouky, bílkoviny z cizrnové mouky a zeleninu v podobě dýně. Teď už stačí jen doplnit o nějaké ty zdravé tuky a čerstvou zeleninu a máme předpisový oběd.

Dýňové gnocchi s rukolou a vlašskými ořechy
(2 porce)

Suroviny:
300 gramů dýně hokkaido
150 gramů hladké pohankové mouky
100 gramů cizrnové mouky
1 čajová lžička soli
špetka muškátového oříšku

dvě hrsti rukoly
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1 polévková lžíce javorového sirupu
čerstvě namletý pepř
asi 50 gramů opražených vlašských ořechů


Postup:
  1. Tyto dva kroky si udělejte s dostatečným časovým předstihem, protože na přípravu budete potřebovat studenou dýňovou "kaši". Nebojte, pak už to de jedna dvě ;) Dýni omyjte, popřípadě oloupejte a nakrájejte  na kostičky. Podlijte menším množstvím vody (asi 1deci) a duste pod pokličkou do měkka, asi 15 minut. V případě potřeby přilijte trochu vody.
  2. Až bude dýně zcela měkká, slijte přebytečnou vodu a uvařenou, ještě horkou dýni přendejte na talíř a pořádně rozmačkejte vidličkou. Můžete jí zkusit rozmixovat tyčovým mixérem, ale hmota je dost kompaktní a tuhá a obávala jsem se, že by to můj staříček nezvládl. Takto rozmačkanou dýni nechte vychladnout.
  3. Ve větší míse smíchejte pohankovou a cizrnovou mouku, sůl a muškátový oříšek. Přidejte vychladlou dýňovou hmotu a řádně propracujte rukama v tužší těsto.
  4. Těsto si rozdělte na dvě části a z každé rukama vyválejte váleček. Šlo to krásně, ani nebylo potřeba moučit. Váleček nakrájejte podle požadované velikosti noků a nakonec ještě podélně rozřízněte. Budete mít taková půlkolečka. Každé půlkolečko jemně poválejte v rukách. Nakonec si vezměte vidličku a s ní každý připravený noček zlehka "vyválejte". Koukněte na fotky, zkoušela jsem zachytit ten pohyb ;)
  5. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Naházejte noky a vařte na mírném ohni dokud nevyplavou na hladinu. Vyndejte pomocí perforované lžíce. Noků je celkem dost, takže je lepší neházet je do hrnce všechny najednou, ale ve dvou dávkách.
  6. Rukolu opláchněte a v míse smíchejte s olejem, citrónovou šťávou, sirupem a pepřem. Rukama pořádně promíchejte a nandejte na talíře. Přidejte uvařené nočky a ozdobte opraženými vlašskými ořechy.

18 komentářů:

  1. A dala by se tam použít i klasická dýně, co roste na zahrádce :D ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému roste na zahrádce jiná dýně :) Špagetovou určitě ne, ale muškátovou ano. Ta klasická je jak se z ní vyřezává na Halloween? Já se přiznám, že jsem jí ještě neměla, tak nevím, jakou může mít konzistenci :o

      Vymazat
  2. Moc se mi líbí tento recept, jen nevím, jak zneutralizovat kyselinotvornost studené dýňové kaše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dějte si k tomu více čerstvé a kvašené zeleniny ;) Abych se přiznala, já tohle moc neřeším..Samozřejmě čerstvé je čerstvé, ale všeho moc škodí.
      Prostě si jídlo užijte, pořádně rozkousejte a nestresujte se, že se musí sníst do dvou hodin po uvaření. Je to moc svazující.. Už jsem slyšela o nejednom případu, kdy lidi striktně dodržují vše do puntíku a potom to prostě nevydržej a jdou do cukrárny nebo mekáče a ujedou. A to je horší než vychladlá dýňová kaše...

      Vymazat
  3. Dnes je máme k obědu a jsou vynikající. Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač a děkuji :) Také je dnes dělám znovu, nějak se jich nemůžu nabažit :D

      Vymazat
  4. Dekuji za fajn recept. Jen jsem se chtela zeptat, cim by se dala nahradit rukola?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rukolu bych nahradila něčím zeleným.. listovým špenátem nebo polníčkem například. Ale nemusíte se striktně držet receptu a udělat si noky s čím se Vám zachce... Třeba s nějakou rajčatovou omáčkou nebo jen s olivovým olejem a bazalkou... My je třeba měli i s mákem a švestkovou omáčkou - dokonalost ;)

      Vymazat
  5. Včera pohankové palačinky, dneska gnocchi s cizrnou na paprice... Jste u nás skoro doma, Éthique ;-) Fakt vás "žeru". Přesně můj styl. Nic nepřehánět, člověk šetřivý, jídla chutná a na pohled krásná, ale bez nutnosti brát si na přípravu koláče nebo dortu dovolenou :-) Na spoustu blogů chodím jen na čumendu, protože se mi prostě nechce trávit život v kuchyni, ač vařím hodně ráda. Ale u vás ... už jen ty logicky na sebe navazující vychytané postupy, ty jsou teda opravdu dokonalé. A získala jste si mě přesnou statistikou útraty za zdravé potraviny. Věděla jsem to vždycky, že "naše" jídlo není dražší. Ale tohle je prostě černé na bílém. Takže když někdo pochybuje, s láskou pošlu odkaz na článek a finito :-) Díky a těším se na další výborné recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naprosto souhlasím! Napsala jste vlastně úplně mé myšlenky. Taky jsem dneska měla dýňové gnocchi a byly výborné! :-)

      Vymazat
    2. Teda dámy, takové poklony :) Ani nevíte, jak si toho vážím! Jsem ráda, že Vás recepty inspirují a že podle nich vaříte, alespon vím, že ta práce má smysl :)
      Ještě jednou díky moc!

      Vymazat
  6. tohle je naprosto geniální - miluju gnocchi :))

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes jsem dělal, ale místo rukoly byl jen baby špenát, tak jsem použil ten a bylo to také výborné.
    A s těmi vlašáky bych doporučil je před opražením trochu namočit nebo něco, strašně to škrábalo v krku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, se špenátem to bude také mňamka ;)
      A vlašské ořechy normálně Vám nevadí? Můžete mít křížovou alergii, která se většinou objevuje u lidí, kteří jsou alergičtí na pyl... Projevuje se svěděním a škrábáním patra a jazyka po konzumaci ořechů... Ale pokud škrábe jen úprava opražením, tak to příště nedělejte ;)

      Vymazat
  8. Dýňové gnocchi jsou boží:) Děti je zbožňuji a manžel také....což mluví za vše:-) Poslední dva týdny vařím podle vašich receptů a ani jeden recept zatím nezklamal:) Moc děkuji za inspiraci a díky za další krůček blíže ke zdraví celé naší rodiny:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když to chutná chlapovi, to je ta největší poklona :)
      Díky za milý komentář a ať recepty i nadále chutnají :)

      Vymazat
  9. dobrý den, šly by prosím stejným způsobem udělat dýňové knedlíky? Dekuji za odpo :) Míša

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)