středa 15. října 2014

Nepečený dýňový koláč

Všude dýně. Podzim se zkrátka nese v tomto duchu. Už bych byla trapná opěvováním dýní stále dokola, proto pojďme rovnou na recept. Tentokrát na nepečený dýňový koláč.
A takhle mě provokujou pořád :)

Nepečený dýňový koláč

Suroviny:
Korpus:
150 gramů ovesných vloček
100 gramů vlašských ořechů
100 gramů sušených vypeckovaných datlí + 100 ml vody
2 čajové lžičky skořice
špetka soli

Náplň:
400 gramů dýně Hokkaido
100 gramů kešu ořechů
100 gramů sušených vypeckovaných datlí + 100 ml vody
3 polévkové lžíce javorového sirupu
štáva z jednoho citrónu
špetka soli
1 čajová lžička agaru + 200 ml vody
1 čajová lžička perníkového koření
1 čajová lžička pomerančové kůry (Alnatura) - není nutné
1 polévková lžíce kvalitního kakaa


Postup:
  1. Kešu ořechy propláchněte a nechte namočené alespoň dvě hodiny, nejlépe ale přes noc. Stejně tak si opláchněte a namočte datle - na korpus i na náplň (každé zvlášť).
  2. Na pánvi lehce nasucho opražte ovesné vločky spolu s vlašskými ořechy. Nechte vychladnout.
  3. Dýni omyjte, popřípadě oloupejte a nakrájejte  na kostičky. Podlijte menším množstvím vody (asi 1deci) a duste pod pokličkou do měkka, asi 15 minut. V případě potřeby přilijte trochu vody.
  4. Když se Vám vaří dýně, dejte do nožového mixéru vychladlé opražené vločky s ořechy, skořici, špetku soli a několika pulzy promixujte. 
  5. Plnícím tubusem začněte přidávat okapané odmočené datle (bez vody - tu schovejte), pěkně jednu po druhé, dokud nevznikne drobivá hmota. Tuto hmotu pečlivě rozprostřete do koláčové formy a uplácejte. Mixér nemyjte, budete ho ještě potřebovat.
  6. Nyní už by měla být dýně měkká. Do hrnce přilejte vodu z datlí, kterou jste nepoužili do těsta. V 200 ml vody si rozmíchejte lžičku agaru a přilejte k dýni a minutku povařte. Odstavte.
  7. Do nožového mixéru dejte slité odmočené kešu ořechy, datle i s máčecí vodou, javorový sirup, šťávu z poloviny citrónu, perníkové koření, pomerančovou kůru a mixujte, dokud nebude hmota hladká. Nakonec přidejte ještě teplou dýni s agarem a vše dokonale promixujte. 
  8. V  malé mističce smíchejte lžíci kakaa asi se dvěma lžícemi vody, dokud nevznikne kašička a následně přidejte asi 4 polévkové lžíce dýňové náplně a promíchejte.
  9. Dýňovou náplň rovnoměrně rozprostřete na uplácaný korpus. Kakaovou hmotou nyní můžete udělat různé obrazce. Já chtěla udělat pavučinu, ale nešlo mi to, tak jsem kakaovou hmotu jednoduše navrstvila na celý povrch koláče. 
  10. Dejte koláč do lednice a nechte pár hodin odležet.

18 komentářů:

  1. Sakra to vypadá dobře! Zvu vás zítra na kafe a vemte to s sebou :-))!!! D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Už není, dělala jsem ho o víkendu.. :( Ale stavit se můžem, v podstatě kdykoliv - mám dovču :)

      Vymazat
  2. Recept vypadá úžasně, ostatně jako každý u vás! Máte krásné kočky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Kočičákům vyřídím, ještě máme jednu, ale ta se zrovna nechtěla fotit :D

      Vymazat
  3. Dávám 1*!!
    Těsto na korpus by byl fajn základ pro nějaké nepečené vánoční kuličky :)
    Jsem sice proti zavařování zeleniny, ale tady by se myslím i hodilo zavařené pyré na horší (bezdýňové) časy. Máte se zavařováním pyré zkušenost? Uvažuju použít tento recept jako narozeninový dort pro březnové dítko ale dýně se mi letos nějak rychle kazí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, děkuju moc :)
      Jojo, těsto je moc dobré, také jsem ho ujídala, ehm...
      Určitě, pokud máte domácích dýní požehnaně, není od věci si udělat zásoby ;) Pyré jsem nikdy nezavařovala, ale myslím, že minulou zimu jsem trochu zamrazila... U zavařování bych postupovala jednoduše tak, že bych hotové horké pyré dala do dobře vymytých sklenic a zavařovala asi 15 minut ;)

      Vymazat
  4. Tvůj koláč vypadá krásně. Taky jsem dělala, ale dýňový cheesecake a ten jsem pekla. Nepečenou variantu jsem ještě nedělala, ale budu se muset inspirovat :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já poslední dobou dělám čím dál raději nepečené věci, není to takový žrout času... Ale kecala bych, kdybych řekla, že bych si nedala nějakou pečenou dobrotu :)

      Vymazat
  5. Ten je super! Dneska jsme ho udělala, nemám teda agar tak nedrží tak hezky tvar, ale chuťově? úžasný! O víkendu zkusím ten RAW mrkvový :) Díky! Mňam mňam...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že Vám chutná :) Agar tam je skutečně jen na tvar, chuť by ovlivnit neměl ;) Mrkváček zkuste, zatím všem, co jsem ho dělala, chutnal ;) (teda jestli nekecali :D)

      Vymazat
  6. Slo by to udelat i z obycejne dyne, myslim, ze maslove? Mame takovou obrovskou oranzovou dyni. Jeste ji nemam rozkrojenou, ale je mozne ze bude vice vodnata a chutove asi jina nez Hokkaido..diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z máslovky určitě a takovou tu klasickou jsem ještě (ostuda) nikdy neměla :o Ale tak ty dýně používají Američani na koláče zcela běžně... Já bych se asi řídila pocitem po rozkrojení (pokud bude konzistencí spíš do cukety, asi bych do toho nešla :/ Každopádně budu ráda za info ;)

      Vymazat
  7. Ahoj! Vypadá nadherne:)
    Muzu se zeptat, jaky pouzivas mixer, prosim?
    Díky, Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Už jsem to tu vícekrát psala, tak jen kopíruji:
      To je sranda, jak se mě každý ptá na mixér a přitom i já bych potřebovala od někoho doporučit kvalitní mixér, ničím jeden za druhým :D (přeháním samozřejmě).
      Mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Ještě před rokem bych tvrdila, že to není ono, že s ním spokojená nejsem a chci lepší, ale teď, když mám porovnání s dalšíma dvěma až třemi mixéry tento Bosh doporučuji. Poměr cena/výkon je asi nejlepší. S přestávkami bez problému zvládne oříšková másla, i kokosové máslo a koktejlový mixér udělá krásně jemná smoothie nebo pohankové kaše..
      Výkon kuchyňského robotu by měl být alespoň 700W a dobré, ostré nože.. Co jsem se dočetla, tak osvědčené jsou právě Bosch, Phillips a Kenwood ;)

      Vymazat
  8. Dík za recept. Hokaido mi nikdy moc nejelo, ale v této podobě je velmi jedlé :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, děkuji za inspirativní stránky! Tento koláč je výborný, dělala jsem ho 2x a určitě ne naposledy! :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)