pondělí 8. prosince 2014

Pohankový perník s karobem

Nový recept! Konečně. Ano, od posledního příspěvku nějaká ta doba utekla, ale snad to tu nebudu tak zanedbávat stále. Takže pro dnešek - pohankový perník. Vím, že v čase předvánočním bychom se měli spíše postít než cpát perníkem, ale když se člověk chová celý rok umírněně, není důvod držet půst, že? 

Ráda experimentuji, to už jste si asi všimli. A mám ráda ten pocit, když mohu upéct bez mouky. Takže po rýžových a pohankových palačinkách jsem si dala novou výzvu. Upéct buchtu z pohanky! A po pár (nevydařených) pokusech je holka na světě, vítej mezi námi! Věřím, že tě budou mít všichni rádi.

Na začátky svého ozdravování receptů si moc dobře pamatuji. Používala jsem celozrnnou mouku, třtinový cukr, mervomocí se tam snažila narvat nějakou náhradu vajec a myslela si, že těsto má mít stejnou konzistenci jako těsto vaječné. Chyba. Veganská těsta prostě musí být hustší. Proč? Protože tam není to vejce, které se pečením "zpevní". Když se budete snažit o stejnou konzistenci syrového těsta jako při klasickém pečení, bude tam nejspíš více vody, oříškového mléka, banánu, oleje... Ale tyhle věci pečením prostě neztuhnou. Takže výsledek? Buchta kterou pečete dvě  hodiny a stejně je mazlavá. A nebo - podrážka. Jedno lepší než druhé...

Postupem času jsem se ale naučila péct, ehm, řekněme obstojně. Asi si nikdy neupeču klasickou blondie bábovku, ale popravdě o tu světlou hmotu ani nestojím. O co ale stojím je měkoučká a voňavoučká buchtička. A věřte nebo ne, i bez mouky jí lze dosáhnout! Takže tfuj tfuj tfuj a ať se to všem povede!
 


Pohankový perník s karobem
(menší plech)


Suroviny:
300 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
50 gramů vlašských ořechů
200 ml vody
1 menší jablko
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 polévkové lžíce perníkového koření
60 gramů rapadury / kokosového cukru
50 gramů karobu
40 gramů kvalitního kakaa
1 čajová lžička vinného kamene
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
1/2 čajové lžičky soli
50 gramů rozinek

+ kvalitní marmeláda na pomazání
+ kokosové chipsy na posypání

Postup:
  1. Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny namočené, lépe přes noc.
  2. To samé udělejte s vlašskými ořechy, jen je nenamáčejte spolu s pohankou, pěkně každé zvlášť.
  3. A teď už to půjde rychle. Nejdříve si rozehřejte troubu na 180°C. Tento krok nevynechávejte, protože v okamžiku, kdy dáváte perník dovnitř, musí být trouba opravdu dokonale vyhřátá. Menší pekáč si vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem a vysypte.
  4. Vlašské ořechy slijte, propláchněte a dejte do koktejlového mixéru. Přidejte 200 ml vlažné vody a mixujte na vysoké otáčky asi minutu, dokud nebude tekutina mléčné barvy. 
  5. Pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte k "vlašskému mléku" do koktejlového mixéru, přidejte omyté nakrájené jablko, kokosový olej a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete husté hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
  6. Do větší mísy prosijte kakao a karob, přidejte rapaduru/kokosový cukr, perníkové koření, vinný kámen, sodu a sůl. Opatrně přilévejte a zašlehávejte umixovanou směs. Až bude směs bez hrudek, zamíchejte do těsta rozinky, rozprostřete do pekáčku a rychle s tím do trouby. 
  7. Pečte asi půl hodiny, špejlí občas kontrolujte, zda je perník už hotový a až se na špejli nic lepit nebude, vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  8. Potřete marmeládou a posypejte kokosovými chipsy.
P.S.: Pokud si říkáte, že nevidíte rozinky, říkáte si to správně. Já hlava děravá jsem je zapomněla do těsta přidat, ale určitě je to lepší s nimi, protože těsto je samo o sobě méně sladké. Stejně tak neopomíjejte marmeládu ;)

87 komentářů:

  1. Bombaaa! Tak tohle přesně jsem potřebovala. Pohankové palačinky jsou u nás velmi oblíbené a perník má velkou šanci zaujmout podobnou pozici. Diky! Ráno namočím pohanku i ořechy a odpoledne jdu na to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušejte a já se budu moc těšit na reakci :)

      Vymazat
    2. Chuťově vynikající! Neměla jsem kroupy, takže jsem použila lámanku a těsto bylo moc řídké, takže jsem přidala asi 2 lžíce pohankové mouky. Jinak recept dodržen přesně. Možná kvůli mouce je perník tužší víc než jsem myslela že bude :-D Příště ještě udělám to, že karob a kakao nechám umixovat spolu s pohankou, ty hrudky se hodně špatně rozmíchávaly. Díky za recept, perník milujeme a tahle bezlepková varianta je skvělá!

      Vymazat
    3. Jaj, nojo, ona ta lámanka nasaje více vody, tak už jí pak není třeba tolik... Schválně to příště zkuste z krupek, protože já to zkoušela párkrát a vždy to měkké bylo...
      Jinak to kakao s karobem možná prosát, díky za upozornění, připíšu to do postupu. Kvůli rychlosti jsem také pro mixovat karob s kakaem dohromady s pohankou, ale myslela jsem i na lidi, kteří nemají tak dobrý mixér a takovou hmotu třeba neutáhl... Jediné co dodržet, tu sodu s vinným kamenem zamíchat bezprostředně před šoupnutím do trouby. Ono to reaguje celkem rychle a když jsou ty bublinky, co soda vytvoří už z těsta při pečení vyprchané, není pak buchta tak nadýchaná, ale to asi víte, takže trapim :D

      Vymazat
    4. Trénink dělá mistra :-) Vzhledem k tomu, že je půlka remosky (jo! To jsem zapomněla, peču v remosce, skvělý pomocník! ) pryč, hodnotím i první zkušební výtvor jako velmi povedený :-)

      Vymazat
    5. Remoska je supr, určitě to žere míň než klasická trouba ;)
      Dejte tomu ještě jednou šanci, budu ráda když mi pak dáte vědět, jak se to povedlo z krupek ;)

      Vymazat
    6. Tenhle perník bude mít u nás šanci už napořád. Dneska z krupek a přesátým karobem a kakaem a dokonce jsem ho zvládla i podélně rozkrojit a tak je marmeláda uvnitř. Což velmi ocenil muž :-) Perník je měkký, prostě super. Mně ty vaše recepty tak baví! Díky!

      Vymazat
    7. Uf, takže to opravdu bylo tou lámankou ;)
      Že je krásně měkký, já si nepamatuju, že bych někdy upekla z clz mouky něco tak měkkého a kor bezlepkového...

      Vymazat
    8. Přesně. Je to geniální recept. Jako ty palačinky, jiné už neděláme. Navíc i mně, žroutovi, stačí perníku dva kousky a víc nedám :-D Lámanku ovšem nezatracuji, protože jí mám doma pytel, který dodali omylem. Takže zkusím s menším množstvím vody. Těším se na další recept :-)

      Vymazat
  2. Étique, já Vás žeru! :)
    hned bych se pustila do pečení, ale chybí mi rapadura, takže budu muset inprovizovat - napadá vás nějaká vhodná náhrada? jaké máte zkušenosti s pečením se sladěnkou? + OT: nemáte nějaký ozkoušený recept na hummus?
    moc díky! za odpovědi i za web celkově, díky vám mě baví vařit, péct a zkoušet nové věci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Místo rapadury můžete zkusit nějaký sirup - třeba javorový, rýžový nebo agávový. Jen pak snižte množství tekutiny (např. 7 lžic sirupu a dolít to do 200 ml vodou) Se sladěnkou je pečení dost specifické a do tohoto receptu bych si to netroufla, už tak je recept odvážný až až :D
      Slad se chová v těstě tak, že jeho enzymy ho rozloží, to znamená, že i z hustého těsta to udělá s nadsázkou vodu. Popisovala jsem to v receptu na ty karobové muffiny s rebarborou. Když chcete použít slad do pečení, je lepší ho tepelně upravit, tím se enzymy zničí a nedostaví se onen nežádoucí efekt... Nehledě na to, že sladu by kvůli nízké sladivosti bylo potřeba více a to by se projevilo na chuti i konzistenci...

      Vymazat
  3. Vynikající, dnes upečeno a přes půl plechu snězeno, na návštěvě u nás byla běžně se stravující mamina s prckem a i jim perníček moc chutnal. Neměla jsem rapaduru, vlastně jsem o ní slyšela prvně, ale namočila jsem pár datlí a výsledek je skvělý :-). Hlavně mě překvapilo, jak je to nadýchané, čekala jsem takovou tu lepivou hmotu a ono toto,?? Díky za recept!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda :)
      Rapadura je šetrně sušená třtinová šťáva, je to vlastně takový nejčistší produkt z třtiny. Vzhledem k míře zpracování a poměru glukózy ku fruktóze se k ní kloním více než třeba k agáve sirupu..
      Datle fungují? To jsem se neodvážila, mám s datlema zkušenosti, že je těsto po upečení gumové :o Ale když říkáte, tak to možná prubnu :) Datle jsou super sladidlo ;)

      Vymazat
    2. Anonymní, můžu poprosit o přesný recept s těmi datlemi? Chtěla bych perník z pohanky také vyzkoušet, zatím dělám jen ze špaldové mouky a tento recept se mi velmi líbí. Děkuji a přeji pohodový předvánoční čas :-).

      Vymazat
    3. Tak si zkusíme počkat, jestli se paní vrátí a napíše ho :)

      Vymazat
    4. Tak sice nejsem paní, ale píšu čerstvou zkušenost s datlema :) Tento perník jsme na jaře pekli velmi často, velký úspěch na všech frontách, hlavně dcera se po něm může utlouct :) Právě jsem zakrojila dnešní verzi, sice bez perníkového koření (došlo), zato s datlema místo cukru... Buchtička je výborně nadýchaná a skvělá! Večer jsem namočila cca 60g datlí do 100ml vody. Dnes jsem do dalších 100ml vody dala louhovat pár listů stévie a jiné sladidlo jsem nepoužila. Výsledek opravdu super, sladká je akorát. Myslím, že tajemství úspěchu je taky v dobře umixované směsi. Mám nový mixér, který to utáhne opravdu dohladka a je to rozdíl. Díky za fantastický recept a krásný den, Ivana

      Vymazat
    5. Super, díky za update! :) Mám v plánu dělat dezert a také chci použít jen datle, tak jsem ráda, že je to už někým ozkoušeno :)
      Dobře umixovaná směs je důležitá, to je pravda, ale myslela jsem, že pohanku lehce utáhne každý :o
      Také krásný den :)

      Vymazat
  4. Dokonalé, dnes jsem pekla, půlku hned snědla :).. tak mě napadá, nemáte zkušenost s takto pohankovým těstem i něco na slano? Má to takovou pěknou strukturu, že mě láká něco na styl chleba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Přiznám se, že mě to také napadlo... Jen přemýšlím, jak to provést... Nevím, jak teď budu mít čas na experimentování, ale je to pro mě výzva ;)

      Vymazat
  5. Moc dobrý, pevný a nadýchaný ... kam se hrabou moje lité koláče z celozrnné nebo kukuřičné/rýžové mouky. Sladila jsem sirupem (100g a o 100g snížila množství tekutin) a kakaa a karobu mnohem méně (jsme ekzematici, neměli bysme to vůbec), podruhé jsem udělala bez kakaa a karobu a kupodivu chuť pohanky je sice cítit, ale neruší.

    Jaká je vlastně výhoda péct ze zrna oproti mouce .... mouka zalepuje, tady zas ten sliz z namočeného zrna vyleju (jestli to není škoda), no vlastně asi koláč jen z poh.mouky by byl chuťově nicmoc.

    Každopádně děkuji za geniální recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem ráda, že se daří :) Přesně tak, také jsem si říkala, kam se hrabou všechny mouky :)
      Díky za poznámky, vůbec by mě nenapadlo, že se to povede i bez kakaa a karobu (které beru jako že trochu pohltí vlhkost)..

      Tak výhoda péct ze zrna je finanční - půl kila pohankových krupek stojí méně než půl kila pohankové mouky. Za druhé - míra zpracování, mouka po namletí už je vlastně mrtvá potravina a lehce oxiduje, takže ta tuková složka zrna není zachována nejlépe. Když používáte celou pohanku, jsou všechny složky zrna dokonale zakonzervovány. Zrno nedegraduje tak rychle jako mouka a navíc ho lze naklíčit, což ukazuje nemrtvost potraviny. Ten sliz určitě obsahuje nějaké dobré látky, ale pocitově ho vylévám, jako to dělám po namočení u všech obilovin. Můžete to zkusit udělat i se slizem, pokud Vám to není proti srsti, třeba to na výsledek až takový vliv mít nebude ;)

      Vymazat
    2. díky. Mně rozdíl v ceně ani nenapadl, protože kupuju jen kroupy a v případě potřeby doma namelu na mouku :-)

      Vymazat
  6. Luxusní záležitost.... Mňam!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Perníček pečený bez karobu a rozinek (nemám ráda rozmočené), stačilo jen kakao! Měkký, dobrý, není sladký, s marmeládou a posypaný kokosem - luxusní! Jedlý i za 4 dny (uchovaný v lednici). Vážně, kam se na to hrabou bezle mouky - ty už jsem zavrhla, vždycky z toho vyšla nejedlá podrážka. Tohle je jiný kafe :) Julijana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super :) Přiznám se, že jsem se trochu bála, jak se bude lidem dařit, ale zatím přicházejí vesměs pozitivní reakce :)

      Vymazat
  8. Musím vyseknout poklonu, chuť pohanky na sladko mi moc nejede, ale v tomto podání výborná. Pečeno z lámanky, dle doporučení jsem odebrala tekutin a podařilo se i bez jakéhokoliv oleje pač jsem na něho hlava děravá zapomněla.. nadýchaný no prostě krááása, takových receptů jen houšť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, dobře že lidé čtou diskuze a mohou se poučit z "chyb" ostatních :) Přiznám se, že když jsem tento recept fotila a pekla, také jsem tam zapomněla ten olej dát a z fotek je vidět, že to šlo i bez něj :) ale s ním to je o chlup lepší!
      Nápady na recepty mám, ale času nezbývá - napsat jeden recept na blog je pěkně dlouhá práce - vymyslet, minimálně dvakrát ozkoušet, nafotit, upravit fotky, napsat článek a recept, to nějakou tu hodku zabere.. :o

      Vymazat
  9. Díky za tento recept, stejně jako za jiné:) trosku jsem ho upravila, ale. Je geniální. Dokonce i mému manželovi chutná:)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem zkusila s datlemi, lámankou a slunečnicovým olejem. Výsledek - gumový pagáč :D Obviňuju nedostek zkušeností, datle a lámanku. A co ten olej, může být i jiný než kokosový? 2 lžíce vrchovaté tuhého oleje nebo v tekutém stavu prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ou, s lámankou se musí opatrně ;) Ta už potom nesnese tolik vody... Jednou to z těch datliček zkusím a třeba to sem hodím do komentáře...
      Jinak olej dejte, jaký používáte, 2 lžíce v tekutém stavu (cca, také dělám od oka). Já mam nejraději kokosový, protože nedodá pachový ocásek a má vysoký bod zakouření. Občas ještě použiju sezamový, ten také snese tepelné úpravy. Ale přiznám se, že třeba když jsem fotila tento recept, tak jsem na olej úplně zapomněla a povedlo se taky ;)

      Vymazat
    2. Děkuju. Pokus č.2 dopadl trochu líp, recept dodržen, jen jsem sladila rýžovým sirupem a adekvátně ubrala vodu. Myslím že by se mohl podařit ještě líp, měkký rozhodně nebyl.. Přirovnala bych k týden až dva starému konvenčnímu perníku, jak to bylo suché a tuhé :D V žádném případě bych si nedovolila kritizovat recept, jsem moc vděčná za zdejší inspiraci! Chci se poradit, zda příště nepřidat vodu nebo olej? A nezkoušela jste "světlou" verzi á la bublanina, bez kakaa a koření?

      Vymazat
    3. Ještě jsem zapomněla doplnit, že kypřidla fungovala, perník naskočil ale přesto byl tuhý :)

      Vymazat
    4. To mě mrzí, že se nedaří...
      No, při nahrazování cukru sirupem se musí na tekutinách ubrat o trochu více než jen snížit vodu o množství sirupu. Protože přeci jen cukr i rapadura jsou suché a může se do nich tekutina vsáknout, u sirupu je to naopak... navíc rýžový sirup je velmi málo sladivý a hutný a když ho člověk přidá víc (aby to bylo dostatečně sladké), může těsto ztěžknout..
      Nebojte, neberu to jako kritiku, když člověk dělá modifikace, tak to vlastně už ani není můj recept :)
      Světlou verzi jsem zkoušela jen ve formě chleba - a recept tu také mám.. Ale na sladko opravdu ne, je tam třeba něco, do čeho se ta vlhkost vsákne (karob, kakao) a bez těchto složek a koření tam nemá chuť pohanky co přebít, takže výsledek by asi nebyl chuťově nejlepší... (teda můj názor)

      Vymazat
    5. Děkuju za odpověď a že se mnou máte takovou trpělivost :) Budu tedy muset sehnat tu sušenou šťávu. A co si myslíte o stevii (bílý prášek), šla by tu použít?

      Vymazat
    6. Není zač ;)
      Ta rapadura (panela) není vůbec drahá záležitost, nebojte ;)
      Stévii nepoužívám a když, tak jen výluh z bylinky, práškům zrovna nevěřím :o
      Soda potřebuje ke zreagování buď něco kyselého nebo naopak sladkého (s podílem glukózy a fruktózy) a stévie je bylinka...
      Ještě mě napadá zkusit přidat do těsta na podporu kypření lžíci jablečného octa... a nebo trochu perlivé vody...

      Vymazat
    7. Skvělé, díky, to by bylo aby se to dotřetice nepovedlo na jedničku ;)

      Vymazat
  11. Také za řadím mezi úspěšné perníkáře..;) Chuť pohanky není vůbec cítit, i když by mi ani nevadila..Opět vřele děkuji Péťo za inspiraci! :) Sunriska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, to jsem moc ráda, že se povedl, však ty jsi zkušená kuchařka :)

      Vymazat
  12. Perník jsem pekla o víkendu a vzala ho na návštěvu. Byl naprosto vynikající, já jsem se homohla ujíst a i těm, co se stravují bílou moukou a cukrem, chutnal ( a to jsem ho ani marmeládou už nemazala). na jeden kousek jsem si namazala arašídové máslo a i to bylo vynikající :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší, že chutná i konvenčně se stravujícím, to je super! :) Díky za reakci :)

      Vymazat
  13. Dnes jsem ho opět dělala, ale ne ve formě, ale jako muffiny!!! Luxusní :) Na hotové jsem rozvařila sušené švestky zahuštěné kuzu a posypala kokosem! Lahůdka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muffinky jsou moc dobrý nápad, zase další obměna :) Jsem ráda, že chutná a švestky místo marmelády musí být vynikající!

      Vymazat
  14. Dneska jsem perník povýšila o úroveň. Vynechala jsem perníkové koření, jen jsem dala trochu skořice a pomerančové kůry, minimálně karobu a převážně kakaa a použila jako korpus na pařížský dort! Krém - šlehačka byl zase z čokoládového dortu. Navrch čokoláda 85 % Rapunzel plus trošku kokosového oleje a vzniklo něco opravdu božského :-) Už vůbec nepotřebuju mouku. Zjistila jsem, že pohanku už ani necítím, prostě vnímám jen tu vláčnost a lehkost. Jste kouzelnice! Kdybyste někdy měla cestu kolem České Lípy, zvu vás na oběd či večeři, stačí říct :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to muselo být mňam! Lehounký pohankový korpus k tomu musí být snad ještě lepší než ten originální fazolový :) Také jsem o víkendu dělala tento čokoládový krém, ale nechtělo se mi péct, tak jsem použila nepečený korpus z dýňového koláče, ale nebylo to ono :( Nějak se tam ty chutě mlátí...
      A děkuju za pozvání, kdo ví, třeba si někdy dáme opravdu do nosu společně ;)

      Vymazat
  15. Ahoj, dekuju za opet uzasny recept! Prave jsem ho vyndala z trouby a je opravdu krasne nadychany a vlacny. Jen mi prijde dost tmavy oproti Tvym fotkam, je mozne, ze karobem jsi myslela svetly neprazeny a ne tmavy? No, na chuti to neubralo a uz si ho uzivame :) A pridavam se k navrhu vydani knizky ze Tvych vybornych receptu. Co udelat ebook a treba casem vytisknout? Preju pohodove dny! Betty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to jsem ráda, že se povedl ;)
      Na tmavost má určitě vliv kvalita kakaa i karobu, některé firmy mají karob opravdu světlounký - já mám nepražený od wolfberry myslím, ale tmavý je tak akorát ;)
      Díky za hezké komentáře, když se najde investor, ráda na něčem zapracuji :)

      Vymazat
  16. Děkujeme moc za recept. Perník vynikajíci. Jste kouzelnice. :-)

    Marci a Matus

    OdpovědětVymazat
  17. Už sem nemůžu skoro chodit, protože pokaždý narazím na skvělej recept, kterej musím vyrobit - jako třeba tenhle perník :) Nedávno jsem dělala bezlepkový z hotové sypké směsi. S marmeládou a čokoládou nebyl špatný, ale nějak mi to chuťově nepřipomínalo perník. Tak jsem zvědavá na tento. Až vyrobím, dám pak zase vědět jestli se povedl. Zatím mě žádný z Vašich receptů nezklamal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, také to tak u některých blogů mám :)
      S bezlepkovými směsmi bohužel zkušenost nemám, tak nemohu hodnotit a srovnávat, ale tento nám chutná moc :)
      Děkuji a budu se těšit na reakci :)

      Vymazat
  18. Dobrý den, peču velmi málo ... ale toto je fantazie! Né že by se naprosto povedl, nemám rapaduru a byl jen karob, tak je asi trošičku tužší ... ale strašlivě dobrý !!! Moc moc děkuji za inspirace! Iveta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju za komentář :)
      Jestli Vám nevadí takováto konzistence, tak ho máte ještě zdravější než my ostatní s rapadurou a kakaem ;)

      Vymazat
  19. Tak tohle už nikdy nepeču! Mám s tímhle perníkem dost závažný problém - už jsem sežrala přes půl plechu :-D. Silně návykové - nedoporučuji slabším jedincům :-D. Fakt luxus. Kam se hrabe "normální" verze. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Když jsem četla začátek komentáře, uplně ve mě hrklo, koho jsem tak strašně naštvala :D

      Vymazat
  20. Také se připojuji s odámi na tuto skvělou pochoutku :-) Opravdu lepší než klasický perník. Chutnal všem konvenčně se stravujícím, kterým jsem dala ochutnat...:-) Moc děkuji za recept! :-) Atí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, moc mě těší, že se povedl :)

      Vymazat
    2. Dnes jsem neměla chuť na perník, do těsta jsem tudíž místo kakaa, karobu a perníkového koření dala kokos (90g). Vyměnila kokosový olej za sezamový, rapaduru za rýžový sirup a nalila do vymazané a rýžovou krupicí vysypané bábovkové formy. Povedla se na výbornou! :-D Chuťově vynikajicí

      Vymazat
    3. To je ale už úplně jiný recept :D
      Každopádně je super, že se daří, není nad radost z vlastní improvizace ;)

      Vymazat
  21. Tak různě experimentuju. Rozinky mixuju... Dokonce jsem zkusila i sladěnku. Pro jistotu jsem jela poloviční dávku. A sladěnky jsem dala cca 60 g, tedy o něco víc než dvojnásobek rapadury. Konzistence pořád stejná, jen méně sladké (což mi vůbec nevadilo, batoleti také ne). A dneska další změna - na poloviční dávku rozinek tolik, co na celkovou, pak jsem tam švihla 5 lžic sušené sladěnky (tekutá došla) a konzistence zase pořád šmakózní a už je to mnohem sladší. Až dorazí sladěnka tekutá, tak zkusím další variantu, že dám té tekuté víc, co to provede. I když jen z toho důvodu, že bych to pak předložila i tatínkovi :-D A když to neklapne, tak tatínek dostane verzi s rapadurou. A jestli to odmítne, jako každý můj zdravý dezert, tak na něj už přestávám myslet a budu si to baštit s mrnětem sama, on ať si něco koupí, chacha! Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste odvážná, já se sladu bojím jak čert kříže :D Tedy občas, když ho chci použít, tak ho před tím proženu tepelnou úpravou, ale stejně se o výsledek bojím - jak konzistenčně tak chuťově.
      Vzhledem k tomu, že sladěnka má sladivost opravdu malou, tak to pude jen pohanka rozmixovaná se sladěnkou, ne? :D
      TAtínkovi by to taky chutnalo, jenže to on musí chtít ;) Znám spoustu případů takových, kterým by to třeba i chutnalo, ale z principu to nepřiznají :P Snad to není ten případ ;)

      Vymazat
  22. Připojuji pochvalný komentář :-) Držela jsem se receptu, jen rozinky jsem rovnou rozmixovala s pohankovou směsí, perníkového koření dala jen 1 čajovou lžičku (mám dost aromatickou směs) a cukr kokosový - výsledek úžasný, spokojenost veliká!!! Monina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky, vítejte do klubu úspěšných perníkářů :)
      Kokosový cukr je ještě lepčí než rapadura, jak hodnotama tak chuťově;)

      Vymazat
  23. Moc děkuji za tento bezva recept. je to nejlepší zdravý perník, který jsem kdy jedla. Jako sladidlo jsem dala datlový sirup a jablečnohruškový koncentrát a bylo to naprosto bezkonkurenční. Nikdo nepoznal, že je to zdravá varianta. Osobně mi moc vyhovovalo, že jsem vůbec necítila chuť pohanky.Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla jsem se podepsat a napsat, že je krásně nadýchaný a vláčný. Míša

      Vymazat
    2. No není zač :) Jsem ráda, že perník chutnal!

      Vymazat
  24. Tak, jelikož perník včera zmizel na sváču pro celou rodinu (dělala jsem původně jen poloviční porci), dnes jsem dělala znova a měla jsem namočenou polovinu pohanky a polovinu celozrnné rýže a bylo to moc fajn :-) jen, více popraskaný, ale chuťově výborný :-) Mňam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět jsem se nepodepsala, zdraví Míša :-)

      Vymazat
    2. To mám radost :) Překvapuje mě, že byl dobrý i z rýže, sázela bých spíš na jáhly.. Ale tak fantazii se meze nekladou a pak vznikají ty nejlepší kombinace ;)

      Vymazat
  25. Ráda bych se zeptala, zda jde perník upéct pouze z vinného kamene - bez sody? A kolik toho vinného kamene pak dát?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi by to šlo, dejte ho trochu více, asi tak 2 lžičky celkem ;)

      Vymazat
  26. Sice jsem musela buchtu péct asi hodinu, pořád mi špejle hodně lepila, ale vypadá jak na obrázku a chuťově taky moc dobrá :) Pro nás mlsaly bych ji asi příště více osladila, nebo ubrala na kakau, ale je pravda, že s višňovou marmeládou navrch je sladká akorát. Takže příjemné překvapení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, holt každá trouba je jiná, vím o tom :o
      Každopádně jsem ráda, že chutnalo ;)

      Vymazat
  27. Vynikající! Dokonce chutnala i běžně se stravujícímu muži ;-) Ahorát kakaa jsem dala poloviční dávku, přeci jen šoupnout tam skoro půlku pytlíku mi šlo trochu proti mysli a i tak to bylo černé jako bota :D Nejsem moc nedšenec do mazání buchet marmeládou, tak přemýšlím, že bych jí polila "bílou" čokoládou ve smyslu kakaového a kokosového másla, jen nevím, čím tuhle polevu odlehčit, aby z toho nevznikla tuková krusta ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když chutná chlapovi, to je co říct ;)
      Nojo, my máme rádi hodně kakaa a hodně hořké, takže pro nás to je tak akorát :o Ale poradila jste si a to je hlavní ;)
      Zkusila bych polevu, jako mám v receptu na mrkvový dort - namočené kešu ořechy rozmixovat s trochou sladidla, citrónem a kokosovým olejem (máslem) ;)

      Vymazat
  28. Po pohankovom chlebe, dalsi skvely recept od Vas, dakujem:)

    OdpovědětVymazat
  29. To je tak vyborny! Dlouho zkousim bezlepkove a pokud mozno veganske peceni/vareni ze vsemoznych mouk atd...
    Tohle je ale naprosto vynikajici <3
    Zlepsila jsem to jahlami a chvalim a urcite budu pect casteji! :) moc chvalim, skvele stranky, fascinuje me ta jednoduchost :)

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj, můžu se prosím zeptat, jestli jde recept udělat i bez jablka a rozinek? Lze také použít místo sladidla pouze stévii nebo je třeba použít nějaké "opravdové" sladidlo? :-)
    Děkuji moc za odpovědi :-)
    Adri

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a bez jablka a rozinek by to asi i šlo, ale do těsta bych dala opravdové sladidlo, stévie nezreaguje se sodou a nenakypří to, potom by to byla tuhá placka. Možná by šla nahradit část, ale vše rozhodně ne ;) Ale proč to omezování sladkého? Tohle jsou dobré věci, rozhodně pro tělo přirozenější než stéviový prášek nebo extrakt...

      Vymazat
  31. Mně z toho vyšlo "brownies", dobré, dokonce si ho chválil i skorošvagr, kterému jen tak něco nechutná, kór "zdravého", ale opravdu mi to připomíná spíše brownies než perník ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně, že to chutnalo :) Název je jen maličkost :)

      Vymazat
  32. az teraz som objavila vasu stranku s uzasnymi receptami, vyskusala som palavinky a aj tento kolacik, je to uzasne, co dokazete vymysliet �� klobuk dole. som velmi vdacna za receptiky. pozeram ze stranka je stara, mate aj novsiu? Lenka

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den, je možné v receptu vynechat ty ořechy nebo je něčím nahradit? Vlašské ořechy mi dělají zle. Moc ráda bych váš recept vyzkoušela. Díky

    OdpovědětVymazat
  34. Děkuji za výborný recept, vyzkoušela jsem a jsem úplně nadšená. Přidala jsem do těsta trochu posekaných lískových ořechů, potřela marmeládou a na to ještě čokoládovou polevu a ten perník je nebezpečně žravý, úžasný!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)