neděle 21. prosince 2014

RAW perníčky

Víte, co mě občas mrzí? Ta zarputilost lidí, kteří vyznávají nějaký směr a vše ostatní je špatně. Takový nepsaný boj platí i mezi vitariány a makrobiotiky. Jedni by jedli všechno syrové a druzí zase vše tepelně upravené. A je-li to jinak, je to prohřešek hoden klečení v koutě.

Já si mezi těmito směry tak nějak proplouvám a z každého si beru něco. Řídím se vlastní intuicí a pocity. Stejně jako je nepřirozené cpát se v zimě zeleninovými saláty, tak mi přijde uhozené zakazovat si v létě ovoce jen proto, že je v něm moc jednoduchých cukrů, kvasí, atd. Zkrátka, řiďte se vlastním rozumem a nesnažte se zaškatulkovat do nějakého výživového směru, kde pro vás potom bude spousta věcí "zakázaných" a budete mít při jejich konzumaci špatný pocit. A věřte mi, že jíst něco s obavami, zda to sedí do našich parametrů, je horší, než si s radostí a dobrou náladou dopřát třeba celou čokoládu.

Teď si možná říkáte, že si protiřečím, že být veganem je také dosti restriktivní. Ano i ne. Já jsem vegan z etických důvodů a nedělám to prvotně pro své zdraví. V mém případě zde vstupuje do hry svědomí a to mi to prostě nedovolí. Takže já si vlastně nic nezakazuji a plnými doušky si vychutnávám vše co nám rostlinná říše nabízí.

Tím končím svůj dnešní sloh a dostávám se konečně k RAW perníčkům. Ty já považuji za velmi zdravé a pokuste se mi to někdo vymluvit, hihi. Díky pohance to ani není tak tučné, jak je u RAW záležitostí zvykem, takže směle do toho!


RAW perníčky
(ozkoušena opravdu jen RAW verze sušením, pokud budete péct v troubě, nemůžu výsledek zaručit...)

Suroviny:
drť z 1 dávky lískooříškového mléka
200 gramů pohanky (loupané kroupy)
120 gramů sušených vypeckovaných datlí
30 gramů nepraženého karobu
20 gramů nepraženého kakaa
2 polévkové lžíce perníkového koření
1 čajová lžička pomerančové kůry (např. Alnatura)
špetka soli


Postup:

  1. Pohanku propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou. Pokud máte dostatek času, nechte jí naklíčit, perníčky budou "hodnotnější".
  2. Stejně tak propláchněte datle, zalijte, aby byly všechny ponořené a nechte přes noc namočené.
  3. (Naklíčenou) pohanku propláchněte, nechte okapat a dejte do nožového mixéru.
  4. Přidejte drť z lískooříškového mléka, sůl, pomerančovou kůru, perníkové koření a mixujte. Plnící tubusem přidávejte okapané datle, pěkně jednu po druhé (já to udělala najednou a mixér moc poskakoval :o)
  5. Občas mixér zastavte, stěrkou setřete ze stran a mixujte dál. 
  6. Až bude vše dokonale rozmixované přidejte karob a kakao a ještě promixujte. Pokud nemáte tak dobrý mixér, karob s kakaem prosijte a směs s nimi promíchejte ručně v míse. 
  7. Těsto by mělo být tvarovatelné, ale ne příliš tuhé.
  8. Těsto rozprostřete na pečící papír, můžete pomocí nějaké stěrky nebo válečkem přes potravinovou fólii, aby se nelepilo. Výška rozprostřeného těsta by měla být asi 0,5 cm.
  9. A teď už je na vás, jak moc se s tím chcete piplat. Můžete vykrajovat tvary a pokud to půjde nožem odlepit, přeneste výtvory přímo do sušičky. Zbytky znovu zpracujete a tak donekonečna, znáte to. Pokud máte těsto řidší, snažte se o maximální úspornost a tvary nahustit co nejvíce na sebe, ať není moc odkrojků a dejte sušit celé i s papírem. Po několika hodinách by mělo jít papír odstranit a perníčky odprostit od odkrojků a dosušit na mřížce/síťce.  Nyní zbývá jen čekat, než budou perníčky proschlé. Na naší DIY sušičce to trvá přibližně dva dny. Ale na profi sušičce to bude trvat o mnoho méně ;)
Tip 1: Návštěvám můžete nabízet jen reprezentativní perníčky a ve volných chvílích sníst odřezky :)
Tip 2: Pokud nemáte drť z mléka, není nic jednoduššího, než si večer předem (spolu s pohankou a datlemi) namočit i 100 gramů lískových ořechů. Druhý den promixujete ořechy s okapanou vodou z datlí, kterou doplníte do 600 ml čistou vodou a máte sladké lískooříškové mléko a zároveň základ na perníčky :)

15 komentářů:

  1. Hezký úvod. Mluvíte mi z duše. Taky jsem začala tím, že jsem byla zarytý makrobiotik. Jenže pak jsem jednak potkala kamarádku, která jí raw a věnuje se tomu takřka profesionálně a pak jsem objevila, že mám mozek a tím pádem i svobodu. Holt člověk se pořád učí :-) Raw dezerty a ovoce jsou něco, co bych ze života určitě škrtnout nechtěla a dýňovou polévku nebo fazolový guláš bych nedala taky :-) Perníčky přijdou vhod na cesty a možná jimi překvapím kamarádku. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věta: "pak jsem objevila, že mám mozek" je úplně přesná! Hlavně se ničím nestresovat, žejo :)
      No tak dýňovku bych taky nedala! A ani ranní miso polévku a nebo třeba vařený oves. To jsou věci, bez kterých si život neumím představit.. Ale stejně tak mám ráda všechno sezónní ovoce a nejsem proti v létě zařadit dny, kdy nejím nic jiného než ovoce, člověk se krásně pročistí a má z těch cukrů spoustu energie :)

      Vymazat
    2. Souzním. Naprosto :-) Děkuji. Krásné Vánoce! Váš pohankový perník spolu s pohankovými palačinkami jsou v letošním roce pro mě top recepty! Takže přeji Vám (i sobě) spoustu úžasných receptů :-)

      Vymazat
    3. Ono není jednoduché přicházet s novinkami, občas mám také období útlumu, ale snad jich nebude moc :)
      Také přeji krásné svátky své (asi nejvěrnější :)) čtenářce ;)

      Vymazat
  2. Jsou báječné, děkuji za inspiraci! První dávka se hnědla dřív, než stihla doschnout :-) Použila jsem ale mandlovou drť a místo naklíčené pohanky pohankovou mouku (z naklíčené a usušené pohanky, kterou mám v zásobě). Protože to bylo sušší, dala jsem šťávu z poloviny pomeranče. Těsto se nelepí, jde to krásně vykrájet a ta chuť! :-) Jen tak dál a díky!!! Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou krásné modifikace, umím si představit, že to bylo moc dobré :)

      Vymazat
  3. oprava: myslela jsem snědla, ne hnědla :-)

    OdpovědětVymazat
  4. zdravim, chystam se pect pernicky s dcerkou, bezlepkove, bezmlecne..mame vykrajovatka a razitka - si chce pernicky ozdobit..
    myslite, ze s temato to pujde? susicku nemam, potrebuju upect..ma nekdo prosim zkusennost?
    dekuji moc za odpoved, stale pecu,varim dle blogu - nadsene :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že recepty chutnají :)
      Tyto perníčky jsou dělané přímo na sušení, myslím, že pokud by se upekly, tak by se s nima daly rozbíjet okna :o Co zkusit perníčky z pohankové mouky?

      Vymazat
  5. myslite jako misto te pohanky dat mouku?
    nemate v planu nake bezlepkove, bezmlecne, bezvajecne pecici pernicky vymyslet? idealne ktere by sly valet...:)
    prosim
    pro me je to porad problem a mam malou dcerku, ktera ma veskera omezeni, stravovaci a bavi ji vykrajovat..zdobit..a ja nejsem schopna takove pernicky upect..sedi mi vsechny vase recepty..tak se dovoluji ptat..
    dekuji za odpoved, hezke dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když o tom přemýšlím, k pečení by ten recept potřeboval více modifikací, nejen vyměnit pohanku za mouku... Ty datle by v pečeném nedělaly dobrotu, určitě ne v takovém množství, perníčky by byly tuhé. Teď budu házet od oka, ale dala bych tak 1 hrnek pohankové mouky, 1/2 hrnku kukuřičné mouky, 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů, 1 čl vinného kamene, perníkové koření, tak 4 - 5 lžic kokosového oleje a osladila bych asi javorovým nebo datlovým sirupem, jen absolutně nedokážu odhadnout množství (možná 5 lžic?). Pokud by těsto bylo pořád suché, přidala bych olej nebo třeba nastrouhanou mrkev ;)
      Já se přiznám, že teď mám časově nabitý program a přeci jen, než si dovolím uveřejnit recept, chce to pár zkoušení a přes léto moc nepeču (teď jsem tak měsíc nezapla troubu :o) Ale píšu si to jako první cukroví, které letos na Vánoce udělám ;)
      Jsem ráda, že Vám recepty sedí a snad i chutnají :)
      Přeji krásný slunečný den :)

      Vymazat
  6. zdravim, dekuji moc za vasi radu ohledne pernicku, uz jsme je delaly nekolikrat, podarily se vzdy, dcerka nadsena..
    jen jsou trochu tmave, tak se tezko na ne dela razitkovaci vyzdoba, coz bychom chtely..ale to nespecha, jak pisete, esi neco budete zkouset kol vanoc..jde mi o bezlepkove, bezmlecne funkcni testo:) a aby bylo svetle..nevim, esi uskutecnitelna predstava:)
    a mam na vas jeste jeden dotaz, uplne mimo tento recept - jak skladovat uvarenou cizrnu? mam problem, ze zacne ,ac v lednicce brzo smrdet, v podstate uz druhy den..nejak ji osusit? ja ji loupu z te slupky, ale to dela vetsina lidi..jen nevim, jak ji uskladnit.dekuji moc, mejte se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co to je razítkovací výzdoba? :o Ale asi chápu, o co jde ;) Nevím, opravdu nevím, co poradit, když to nemám ozkoušené... A světlé těsto já snad ani neumiim :D Možná kombinace jáhlové, pohankové, kukuřičné a rýžové mouky. Ale to si fakt vymýšlím... Snad se k tomu v zimě dostanu ;) (Kdyžtak se připomente)
      Cizrnu neodslupkovávám, zavřu jí do krabičky a dám do lednice. Máte pravdu, že trošku smrdí, ale stačí jí pak propláchnout ve vodě a je to v cajku ;)

      Vymazat
  7. ráda bych letošní vánoční dobroty udělala více raw, mám však obavu u raw věcí o plesnivost. jak dlouho myslíte, že tyhlety pohánky vydrží? tj. zda se dají udělat do zásoby. děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to bude dobře vysušené, tak by měsíc neměl být problém... Ale stačí trocha zbytkové vlhkosti a začne to dělat neplechu :o

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)