středa 25. února 2015

Pohankové lívanečky

Moje pohanková láska nezná mezí. A tak se zrodily pohankové lívanečky. Nejdříve jsem je zkoušela s malým přídavkem kukuřičné mouky, ale po pár pokusech mi vyšlo, že stejně dobře drží i samotná pohanka :)

Co se týče chuti, pohanku zde poznáte. Takže recept není pro ty, kteří by hledali cestu, jak se s pohankou skamarádit. Ale ty, pro které již pohanka blízkým přítelem je, recept jistě potěší. Obdoba lívanečků lze udělat i na slano, jen vyměňte perníkové koření za kmín a přidejte o trochu soli více. Ideální placky k nějakému salátu nebo polévce :)


Pohankové lívanečky
(2 porce)

Suroviny:
200 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
125 ml vody
1 čajová lžička kokosového oleje
1/2 čajové lžičky soli (pro slanou verzi více soli)
1 čajová lžička perníkového koření (pro slanou verzi 1 lžičku mletého kmínu)
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
2 polévkové lžíce jablečného octa (fajnšmekři mohou zaměnit 1 PL octa za lžíci nějakého sladidla, ale moc to s ním nepřehánějte, ať se lívanečky nelepí ;))

+ kokosový olej na pánev

+ na ozdobení povidla, mák, tofu tvaroh,...

Postup:





  1. Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou.
  2. Ráno pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte kokosový olej, sůl, perníkové koření, jablečný ocet a 125 ml vody.
  3. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete husté hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
  4. Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a v tento okamžik ještě zamixujte do směsi sodu.
  5. Na rozpálené pánvi tvořte lívanečky.. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi).
  6. Na jeden lívaneček vycházejí asi dvě polévkové lžíce těsta, které nemusíte nijak rozprostírat, samo udělá krásný tvar. Neotáčejte, dokud nebudou na povrchu vidět malé dírky. Otočte a opečte i z druhé strany. 

Osvědčilo se mi dělat lívanečky sice trochu déle, ale na menším teple (z 12 možných teplotních stupňů dělám na 7 max 8).

Lepší je lívanečky podávat až po vychladnutí, přeci jen, je to jen pohanka a ještě teplé mohou budit "mazlavý" dojem.

35 komentářů:

  1. hmm myslím, že tohle by mi mohlo moooc chutnat, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať se povede a chutná (i když co si budeme, tu chuť dělá spíše to, co si člověk dá navrch) :)

      Vymazat
    2. Já se tam přidal ještě kousek přemrzlého banánu a 3 lžíce konopné mouky a chutnaly mi i samotné. ;-)

      Vymazat
    3. Chuťově to nedokážu ohodnotit, ale nutričně určitě výživová bomba! Jsem ráda, že se povedlo a chutnalo i s modifikací :)

      Vymazat
  2. opravdu to drží jen s tou pohankou??? to je úžasné, asi vyzkouším.... možná přidám trošku rýžové mouky, pro klid duše :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýžová mouka opravdu není třeba, také jsem měla ze začátku tendence tam cpát kukuřičnou, ale bylo to zbytečně suché ;)
      Fakt to drží, mám tu i recept na pohankové palačinky a ty jsou taky v cajku ;) Jen to chce dobře umixovat...

      Vymazat
  3. Čím mohu nahradit jablečný ocet? Nemám ho zrovna ve spíži...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohužel netuším. Je potřeba něco, co zreaguje se sodou.. Obyčejný lihový ocet doporučovat nebudu, ten je vhodný tak na vodní kámen.. Vinný je takový štiplavý a ume slaný... Zkusila bych to asi s citrónovou šťávou, ale výsledek nezaručuji :o

      Vymazat
    2. Co rýžový ocet? Nešel by?

      Vymazat
    3. Ten jsem nikdy neměla, takže si také netroufnu odhadnout :(

      Vymazat
  4. Milá Ethique, prozdradíš, jaký typ mixéru máš? Díky, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Robot mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Ještě před rokem bych tvrdila, že to není ono, že s ním spokojená nejsem a chci lepší, ale teď, když mám porovnání s dalšíma dvěma až třemi mixéry tento Bosh doporučuji. Poměr cena/výkon je asi nejlepší. S přestávkami bezproblému zvládne oříšková másla, i kokosové máslo a koktejlový mixér udělá krásně jemná smoothie nebo pohankové kaše.. ;)

      Vymazat
  5. Jinak lívanečky jsou vynikající, dnes jsme je posnídali. Ani mi nepřipadalo, že by z nich byla pohanka nějak dramaticky cítit, ale je fakt, že už jsme doma zvyklí na chuť palačinek a toto je skoro úplně stejné. Ale ta konzistence je nová a baví mě :-) Díky, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to jsem moc ráda! Milovníkům pohanky ta chuť nevadí, ale máte pravdu, že ta konzistence je zábavná :)

      Vymazat
  6. Livanecky jsem delala nasladko i naslano a naprosto me uchvatily, ta konzistence je uzasna, s testem se skvele pracuje a pohanku jsem z nich necitila (i kdyz ja jsem na ni zvykla a nevadi mi)... Diky za tento skvely recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Já jsem ráda, že se lívanečky povedly, také na nich teď docela jedeme :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, livanecky jsou výborné. Moc děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  8. Lievance chutili, zaváhal som však pri kokosovom oleji cca 240Kč za 400g, tiež je to v ČR tak drahé? Tofu tvaroh sa mi nepodarilo zohnať v BA :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :)
      Ceny kokosového oleje jsou velmi různé, záleží na kvalitě. Dá se sehnat v bio kvalitě např. Health Link asi za 150 Kč 400 ml, ale na chuti je znát, že ač bio, je to nějaká nižší jakost. Těch 240 Kč je takový ten zlatý střed ;) Existují i dražší, např. Dr. Goerg, ale ten je tedy chuťově bezkonkurenční...
      Tofu tvaroh je tofu natural rozmixované s citrónovou šťávou a trochou nějakého sladidla ;)

      Vymazat
    2. Ty vaše palačinky jsou luxusní!! Děkuji moc za recept!! A děkuji také za radu ohledně kokosového oleje značky Dr. Goerg je to pár dní co jsem ho konečně sehnala v ČR a je opravdu bezkonkurenční, přidávám si ho snad do všeho.. ta chuť a vůně se nedá s žádným jiným srovnat. Kdyby ho někdo hledal tak jako já tak je tady www.kokosmus.cz

      Vymazat
    3. Dr. goerg má kvalitní jak olej tak máslo :)
      stránky, které zmiňujete znám, dokonce jsem jim psala, ale z jejich strany žádná reakce, tak si to objednávám z Německa :o
      Jsem moc ráda, že chutnalo ;)

      Vymazat
    4. Milá Ethique,
      Kdybys potřebovala něco z Německa... Žiju tu, můžu objednat a dovézt (resp. pak poslat z Čech), abys ušetřila na poštovném. Ačkoliv tuším, že Ty nejspíš objednáváš nějak úsporně ve velkém. Ale tak kdyby vznikla nějaká potřeba - neváhej se na mně obrátit. Sarka.Jirsakova@gmail.com

      Vymazat
    5. Děkuji moc, to je milé :)
      Opravdu objednávám ve větším a snažím se dosáhnout na částku, aby bylo dopravné zdarma ;)
      Ještě jednou díky!

      Vymazat
  9. Dnes jsem vyzkoušela a opět další skvělý recept. Jsou vážně výborné!! Můžu se prosím zeptat, jakou používáš pánvičku? A ještě jeden dotaz mimo lívance :D, koupila jsme si lahůdkové droždí, stačí to normálně nasypat do omáček a jídel a ono se to rozpustí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Lahůdkové droždí se nerozpustí zcela, furt tam bude lehká struktura, která je ovšem znatelná jen vizuálně ;)

      Vymazat
  10. Zdravím:)
    tak jsem vyzkoušela váš úchvatný recept, který mě hned zaujal... ale bohužel se mi lívanečky vůbec nezdařily:( nevím jestli je to pánví nebo čím, ale těsto se mi lepilo, a vůbec nedrželo u sebe, takže z toho byly trhance:)) i tak ale byla chuť lívanečků moc dobrá a snad se povede někdy příště:) díky za recept:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, to mě mrzí :(
      Měla jste těsto dobře rozmixované a husté?

      Vymazat
  11. Nic se neděje, budu zkoušet dál:) Namixované to bylo myslím dost, aspoń mixér dělal, co mohl:))
    Potom mě ještě napadlo, že mám možná špatný druh pohanky, dělala jsem to z té od araxu, a tam není psáno jestli to jsou kroupy nebo co...
    No každopádně budu zkoušet dál a odradit se nedám:) ....na vašich stránkách to ani jinak nejde:) vždycky mě něco nadchne a řeknu si to musím zkusit a´t se dějě co se děje:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak máme viníka ;) Pohanka od Araxu je skutečně špatná, je termicky upravená. Ukazatelem vhodnosti pohanky pro takovéto úpravy (lívanečky, palačinky, chléb) by mělo být to, že pohanka je schopná naklíčit. Mělo by tam být přímo napsáno pohanka loupaná kroupy - Albert má myslím tu interní bio značku a ta pohanka je taky v pohodě ;)

      Vymazat
  12. Doporučuji pohanku kroupy od Country Life. Vyšly skvěle a to i bez oleje a octa. Dětičky mi je jedly i teplé a mazlavé nebyly. Já osobně je dělala cca 3 min z každé strany na skoro minimální plamen.
    Dělala jsem jednou z pohanky lámanky a to opravdu nešlo.
    SUPER RECEPT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za zkušenost :) Jsem ráda, že se povedly a že chutnají :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, můžete mi poradit, kde využít sezamový olej a olej z hroznových jader?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      olej z hroznových jader nepoužívám, tak to bohužel neporadím. A sezamový se díky vysokému bodu zakouření hodí i na pečení, takže se nebojte používat při pečení nebo při vaření ;)

      Vymazat
  14. Dobry den, jsou vyyyborne! Abych zajistila vlacnost a nejakou tu vlakninu, misto vody jsem pouzila jablecne pyre s vodou cca pul na pul). Vysledek je ohromujici :) skoro 2 Cm vysoke livanecky, nadychane a mekkoucke. Rekla bych, k nerozeznani od tech lepkovych. Dekuji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)