pátek 23. října 2015

Kokosové řezy

Asi jste si z mých receptů všimli, že jsem milovník kokosu. Dezert, který má jen trochu kokosový nádech je jako pohlazení a svěží pozdrav z Hawaie, aneb na svatbě na nás neházejte rýži, ale kokos :)

Když jsem byla malá, milovala jsem tzv. Raffaello řezy. Jako korpus byl klasický piškot, krém byl vanilkový pudink snad s celou kostkou másla a vše bylo završeno kokosem opraženým na másle spolu s cukrem. Ozdravení tohoto receptu pro mě bylo léta výzvou, ale protože teď tak trochu marodím a mám čas, tak jsem se do toho pustila. A výsledek mě hodně potěšil :)



Kokosové řezy
(menší plech)


Suroviny:
Korpus:
150 gramů pohanky (loupaná kroupy - termicky neupravená)
150 gramů jáhel
40 gramů kokosové mouky
100 gramů sušených vypeckovaných datlí + 150 ml vody
3 polévkové lžíce kokosového oleje
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu (nebo 1 lžička citronové kůry)
100 ml vody
1 čajová lžička vinného kamene
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
špetka soli

Krém:
200 gramů strouhaného bio kokosu (bio nutné - je tučnější)
4 polévkové lžíce (cca 100 gramů) rýžového sirupu
3 polévkové lžíce neběleného kukuřičného škrobu
1 čajová lžička agaru
1 čajová lžička mleté vanilky
400 ml vody
špetka soli

Dokončení:
100 gramů strouhaného kokosu
3 polékové lžíce kokosového cukru


Postup:




  1. Datle propláchněte, zalijte odměřeným množstvím vody a nechte přes noc namočené. 
  2. Pohanku a jáhly pořádně propláchněte, zalijte vodou a také nechte přes noc namočené.
  3. Ráno už to půjde rychle. Nejdříve si rozehřejte troubu na 180°C. Tento krok nevynechávejte, protože v okamžiku, kdy dáváte buchtu dovnitř, musí být trouba opravdu dokonale vyhřátá. Menší pekáč si vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem a vysypte.
  4. Datle dejte i s máčecí vodou do koktejlového mixéru a mixujte, dokud nedostanete datlovou pastu. 
  5. Pohanku a jáhly přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte k datlové pastě do koktejlového mixéru, přidejte ještě 100 ml vody, kokosový olej, citrónovou kůru, špetku soli a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
  6. Do větší mísy nasypte kokosovou mouku, přidejte vinný kámen a sodu. Opatrně přilévejte a zašlehávejte umixovanou směs. Kokosová mouka opravdu rychle bobtná a umí pohltit hodně tekutin. Směs rozprostřete do pekáčku a rychle s tím do trouby. 
  7. Pečte asi půl hodiny, špejlí občas kontrolujte, zda je buchta již hotová a až se na špejli nic lepit nebude, vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  8. Zatímco bude buchta chladnout, udělejte si krém. 
  9. Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
  10. Do hrnce dejte kukuřičný škrob, agar a mletou vanilku a za stálého míchání pomalu přilévejte 400 ml studené vody a rozmíchejte. Přidejte rýžový sirup a za stálého míchání přiveďte směs k varu, nechte asi 2 minuty povařit a vypněte.
  11. Do horké směsi vmíchejte vytvořené kokosové máslo a řádně promíchejte. Ochutnejte a popř. doslaďte.
  12. Kokosovou směs rovnoměrně nalijte na vytvořený korpus.
  13. Poslední krok: na pánev dejte kokos a nechte na mírném ohni lehce opražit. Až bude kokos nazlátlý, přidejte kokosový cukr, vypněte plotnu a promíchejte. 
  14. Sypkou směs rozprostřete na ještě teplý krém a rukama lehce uplácněte. Po vychladnutí dejte dezert do lednice a nechte alespoň pár hodin odležet.

28 komentářů:

  1. Hmmm, no to vypadá nádherně :) po neděli musím vyzkoušet...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, dakujem za novy recept po dlhej dobe. Stoji za to! Chcem sa opytat na datle. Su to medjool? Ak ano, kde ich objednavate? Dakujem a prosiiim pridavajte nove recepty, zanedbavate to! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávala jsem recept na záčátku října ;) Datle jsou obyč - vypeckované, tyto myslím byly od bio nebio... Medjool datle jsem sehnala jen jednou na RAW festu a je to taková lahůdka, že by mi bylo líto to dávat do něčeho pečeného ;) Ráda bych přidávala, ale potřebovala bych, aby den měl tak 40 hodin, je toho na mě moc a už si to vybírá svou daň i zdravotně... :( Krásný den

      Vymazat
  3. nádhera :) kokosová mouka asi nebude normální strouhaný kokos rozemletý na prášek že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ;) Kokosová mouka je zbytek po vylisování oleje, který se rozemele na mouku. Má úžasnou absorbční schopnost, dokáže pohltit opravdu hodně tekutiny, to mě překvapilo :) Jako strouhaný kokos to tedy není, ale až někde uvidíte, neváhala bych s koupí, zřejmě mi vydrží na hodně dlouho a v různém bezlepkovém pečení z celých zrn bude k nezaplacení ;)

      Vymazat
  4. Je možné nahradiť kokosovú múku niečím iným, poprípade je možné ju vynechať?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete zkusit kukuřičnou mouku, ale není tak savá... Troufnu si říct, že recept na kokosové mouce sedí... :o

      Vymazat
    2. Dnes jsem zkoušela. Kokosovou mouku nemám, tak jsem dala půl napůl kukuřičnou mouku a strouhaný kokos plus trochu vody navíc a korpus vyšel parádně :-) Výborný zákusek! Úspěch měl i u klasicky se stavujících...Doporučuji a děkuji za recept...:-)

      Vymazat
    3. Super, díky za sdílení zkušenosti :) Jsem ráda, že se podařilo a že chutnalo :)

      Vymazat
  5. Moc krásný blog! A recept vypadá skvěle :) Právě jsem hledala koláč z pohanky a tento si přímo říká o vyzkoušení:)

    OdpovědětVymazat
  6. zdravim vas a do noveho roku hlavne zdravi ( zminovala jste, ze se podnikani podepisuje na vasem zdravi..tak snad uz je dobre a dari se!!) chtela jsem se poradit - s timto kolacem jsem dopadla stejne jako s pohankovym chlebem - proste je to jakesi nepozivatelne, ac jinak vsechny recepty od vas vychazi a nemuzem si vynachvalit, jak je tam nekde pohanka kroupa ( a ja presne tu pouziju ), nedari se, napred to bylo dlouho lepkave na spejli, tak jsem pekla, pekla..po hodine vyndala..a pak to bylo samozrejme strasne vyschle..ani ty nej palacinky, co tam na ne mate video se mi nepodarily..si rikam, neni - li to treba panvi..mate nejakou se silnejsim dnem? dekuji moc za vsechny recepty, vasi ochotu sdilet a pripadnou odpoved:) a preju jen same krasne dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mockrát děkuji za přání a Vám také přeji šťastný příští rok :)
      To je zvláštní, pánví to asi nebude, když to nefunguje ani v troubě.... Jakou značku pohanky používáte? Není to lagris? Je třeba loupaná pohanka kroupa a musí být loupaná mechanicky a musí jít naklíčit... Pokud nejde naklíčit, byla loupaná termicky a už se to pak nemůže chovat jako mouka...

      Vymazat
  7. krasny Novy rok:) pouzivam smajstra mlyn..a ano, mam prave overene, ze od nich jde naklicit..tak nevim, myslim, ze to ale bude fakt to panvi..mame sice kvalitni,ale poskrabanou..nebo ja nevim..si rady, bo dcerka chce palacinky, nemuze mleko, vejce, takze jste pro me nadeje, opakovane to zkousim a opakovane za staleho michani leju..do "kose"...tak nevim, no

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní, nějaký defekt tam bude,protože jak píšete výše, nefunguje Vám těsto ani na pánvi, ani v troubě... Zkoušela jste i jinou značku než šmajstra? Rozmixuje Vám mixér těsto na jemno (bez hrudek)?

      Vymazat
  8. zkousela a mixer mam stejny jako vy..proste nevim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu nevím :( Pokud to tedy nebude pánví a troubou, tak snad už lze přidat jen pozitivní myšlenky a nějaké zaříkávadlo :o

      Vymazat
  9. Nejlepší zkušenost mám s pohankou z ProBio. Z ní jdou všechny tady uváděné recepty ukázkově a navíc mi jako jedna z mála voní. Kdysi jsem pohanku úplně zavrhla, ale pak jsem někde ochutnala tuhle a bylo po nechuti. Takže jestli to není pánví nebo kuchařským umem, tak zbývá vyměnit surovinu :-) Jinak všem přeji krásný nový rok, hodně zdraví a ať se daří vaření i vše ostatní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení, já používám Country life a bereme ve ve 25 kg balení. Ale když máme nouzi, koupím u nás tu interní značku Bio Albert a také se daří ;)
      Vám také krásný rok :)

      Vymazat
  10. Vyzkoušela jsem recept včera a řezy jsou vynikající! Jen mi přišla hodně tuhá ta pečená vrstva, ale to vychytám, u pohankového perníku mi taky chvíli trvalo než se podařil vláčný a měkký. Super recept, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, ale jak říkáte, každý si to musí vychytat a pro Vás to bude hračka, to vím :)

      Vymazat
  11. Byla bych moc ráda, kdyby jsi se znovu třeba za čas, nebo alespoň občasně, pustila do dalších článků. Obdivuji zdejší recepty, a úspěšně podle nich vařím. :) Jsem bezlepkář, a opravdu se mi líbí, že tvé recepty bez tohoto alergenu jsou vskutku jednoduché a efektní bez použití typicky profláknutých bezl. směsí alá Jizerka, Schär apod. :) A hlavně zdravé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu ;) Jizerku ani Schär jsem nikdy nezkoušela, buď dělám přirozeně bezlepkové věci nebo jednou za čas něco ze špaldové mouky - intoleranci nemáme, ale také lepku nijak neholduji ;)
      Každý se vymlouvá na čas a budu i já... Jeden recept trvá s kompletní dokumentací celkem dlouho a čas se mi na to hledá celkem těžko... Pokusím se ale recepty osekat, bez zbytečného povídání a postupových fotek a třeba občas něco přidám ;)

      Vymazat
  12. Dobrý den, a musím jen napsat, že měl velký úspěch! Neskutečně dobrý dort!

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, tady je rychlý, jen v případě, že zoufale potřebujete kouzelné kouzlo, které vám pomůže oživit váš rozpadlý vztah, je opravdu všestranný, soucitný a spolehlivý, pokud jde o kouzlení. Doktor Egwali pravopis domů je tou pravou volbou pro vás. Kontaktujte ho a vysvětlete mu, a mohu vás ujistit, že zbytek by byl úplnou magií, můj milostný život byl na pokraji zhroucení, dokud jsem si neobjednal milostnou frázi, jsem dnes živým svědkem, proto používám toto médium k dejte světu vědět o tomto velkém doktorovi čarodějnic, který mi přinesl klid a pohodu, promluvte si s ním ještě dnes a nechte své emocionální obavy zahodit.
    Oslovíte ho na těchto kontaktech!

    WhatsApp: +2348122948392
    Kurýr: dregwalispellbinder@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadá to chutně, škoda jen snad, že kokos je teď poměrně drahý. Ale ono kdy nebyl, že? A co teprve kokosový olej. I když jsem teď našla jeden internetový obchod se vším, kde mají i poměrně levné potraviny. Tak to chci pořádně prolézt, abych zjistila, co tam vlastně všechno mají a co se tam dá koupit. Myslím ale, že tam by mohli mít i tyhle více exotické věci. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)