čtvrtek 1. října 2015

RAW sushi

Každý člověk má nějaký vývoj. Ať už názorově, přístupem k životu nebo i jídly, které konzumuje. I já u sebe cítím jistý posun, a to posun k více syrové stravě. Ač mám dodnes ráda různé fazolové směsi, čočkové polévky, rýži, atd., můj žaludek po nich není tak lehký jako po čerstvé zelenině a ovoci. Proto jsem se ráda inspirovala receptem na sushi, které je plněné směsí petržele a slunečnicových semínek. Divné? Zkuste a budete příjemně překvapeni :)



RAW sushi
(inspirace zde)

Suroviny: 
140 gramů slunečnicových semínek

400 gramů kořenové petržele
1,5 čajové lžičky soli
4 polévkové lžíce jablečného octa
plátky Nori řasy
nakrájená zelenina (okurka, mrkev, avokádo)...

Wasabi prášek + 1 polévková lžíce tahini
Sójová omáčka Tamari
Nakládaný zázvor 


Postup:

  1. Slunečnicová semínka propláchněte, zalijte vodou, přidejte sůl a nechte alespoň 4 hodiny namočené, ideálně přes noc.
  2. Semínka propláchněte a nechte na sítku vykapat. Poté je přeneste do nožového mixéru a umixujte na lepivou směs (ale nepřemixujte na pastu). Rozmixovaná semínka si dejte vedle do mísy a do mixéru nyní dejte oloupanou petržel. Také rozmixujte na "drť" a dejte do mísy k rozmixovaným semínkům. Přidejte asi 4 polévkové lžíce jablečného octa a pořádně promíchejte.
  3. Na rolovací podložku položte plátek nori řasy. My máme rádi sushi malinkatý, tak řasu přestřihnu napůl. Lesklá strana řasy by měla směřovat, směs budeme vrstvit na matnou stranu.
  4. Petrželovo-semínkovou směs rovnoměrne namačkejte na řasu. Ne však zcela do krajů, špatně by se vám rolka uzavírala. Obzvlášť horní okraj by měl mít rezervu asi 1,5 cm.
  5. Doprostřed naskládejte zvolenou zeleninu, ale jen trochu, ne moc. 
  6. A teď už samotné rolování. Směs se na řase chová jinak než rýže. Tato směs nelepí a je celkem snadné rolku pokazit. Celou dobu při rolování si náplň přidržujte prsty a snažte se rolku uzavřít ještě před "lemem" řasy, který jste si nechali volný. Tento konec poté navlhčete a rolku dodělejte. Doporučuji toto sushi dělat spíše tlakem než bezhlavým válením rolovací podložky :)
  7. Rolky krájejte ostrým nožem a po každém ukrojeném kousku nůž opláchněte ve studené vodě.
  8. Wasabi prášek rozmíchejte s trochou vody, přidejte tahini, trochu sójové omáčky a rozmíchejte v hladkou omáčku, kterou sushi postříkejte. 
  9. Podávejte s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)