sobota 1. srpna 2015

Nejlepší bezlepkové palačinky - update a video recept!

Ano, nešálí vás zrak, už zase jdu otravovat s palačinkami. Vím, že jsem tu již před více než rokem házela siláckými názvy jako nejlepší palačinky, atd. Ale znáte to, člověk upravuje a stále je to lepší a lepší. Takže už vidím, že za rok tu bude další článek o nejlepších palačinkách.

V podstatě jde o to, že rýžové jsou tužší a pohankové mají zase ten svůj charakteristický ocásek, který každému nemusí sednout. Když se to ale namíchá a přidají se jáhly na zjemnění a trocha citrónové kůry na ovonění, vzniknou palačinky jedna báseň.

Vzhledem k tomu, že palačinky se ne každému vedou, jsem se rozhodla povýšit blogování na další úroveň a zkusila jsem natočit videorecept. No, jsem střihač amatér a tohle byla má úplně první zkušenost s nějakým programem na stříhání videa, tak buďte shovívaví :)


Nejlepší bezlepkové palačinky - update
(2 - 3 porce)

Suroviny:
150 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
100 gramů kulatozrnné natural rýže
50 gramů jáhel
300 ml vody
1 vrchovatá čajová lžička kokosového oleje
1/2 čajové lžičky soli
citrónová kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu (nebo 1 lžička citrónové kůry)

+ kokosový olej na pánev

+ oblíbená náplň 


Postup:





  1. Pohanku, rýži i jáhly odvažte a vše v jedné míse zalijte vodou a nechte přes noc namočené.
  2. Ráno přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte kokosový olej, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a 300 ml vody.
  3. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hustší hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
  4. Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a tvořte palačinky. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi)
  5. Na pánev vylejte naběračku těsta, rozprostřete buď nakláněním pánve nebo pomocí lžíce a nechte, dokud nebude i povrch dokonale suchý.
  6. Obracečkou nadzvedněte okraje po celém obvodu, palačinku opatrným pohybem jakoby odlepte ode dna a poté zkuste otočit. Neuspěchejte to, nebo palačinku roztrhnete.Těsto se nechová jako klasické palačinky, může se zdát, že se připalují, ale nepanikařte. Opravdu je třeba je jen lehce odlepit. Pokud to nepůjde, použijte trochu síly a vemte si na pomoc nějakou dřevěnou obracečku, která pánev nepoškrábe. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
Možná to vypadá složitě a možná jen já mám blbou pánev, ale takhle musím postupovat téměř u všech placek a palačinek... Je to o cviku ;)

Pokud budete palačinky podávat hned, jsou takové křupavější. Pokud je budete vrstvit na sebe a podávat za pár minutek, trochu zvlhnou a budou se chovat jako úplně normální palačinky ;)


15 komentářů:

  1. Vypadá to, že jsem měla těsto špatné konzistence, příliš tuhé.... Děkuji moc za video! Hned zítra vyzkouším! Jsi skvělá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus a napiš, jestli už to klaplo ;)

      Vymazat
  2. Vyzkoušeno :-) Povedly se. My ale zůstaneme určitě u pohankových :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně, že se povedly :) Pohankové jsou měkčí, že? Tady u těch je fajn, že stačí vynechat kůru a přidat nějaké koření a palačinky udělat naslano, třeba místo tortilly nebo tak :)

      Vymazat
    2. Už dlouho jsem nejedla tak výborné palačinky, moc děkuji za recept :) S těstem se velmi dobře pracuje, jen jsem přidala nabobtnaná chia pro pevnější konzistenci ;)

      Vymazat
    3. Super! Jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  3. Přesně tak, pohankové jsou měkčí. A hodně dělá v chuti to jablko, někdy dávám banán. Tortilly jsou výborný nápad, ty jen kukuřičné mi moc nejdou udělat a pšenici přidat kvůli lepku nemůžu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by šla přidat i namočená datle nebo tak... Já takhle dělám právě palačinky i na slano, dovnitř zeleninku a máme rádi s opečenou naklíčenou červenou čočkou na Ber-ber koření od Cereusu, to je mnamka :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, máte moc hezký a inspirativní blog. Chtěla bych se zeptat, jaký používáte při vaření mixér/food procesor. Ve starších příspěvcích jsem našla, že jste si kupovala nový, tak jestli se vám na přípravu ořechových másel a mlék osvědčil. Ráda bych si nějaký dobrý také pořídila. Předem moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Už jsem to na blogu několikrát psala, tak si dovolím pouze zkopírovat :
      Mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Ještě před rokem bych tvrdila, že to není ono, že s ním spokojená nejsem a chci lepší, ale teď, když mám porovnání s dalšíma dvěma až třemi mixéry tento Bosh doporučuji. Poměr cena/výkon je asi nejlepší. Nádoba s noži s přestávkami zvládne oříšková másla, i kokosové máslo a koktejlový mixér udělá jemná smoothie nebo pohankové kaše.. Vlastně všechny recepty, které mám na blogu dělám s ním ;)

      Vymazat
    2. Moc děkuji, myslela jsem si, že už jste to určitě někde psala, snažila jsem se to v příspěvcích najít. Tak se nezlobte, že se ptám znovu :-)

      Vymazat
    3. Nic se neděje ;) Hezký den :)

      Vymazat
  5. Môžem sa spýtať či a prečo je dôležité aby ryža bola kulatozrnná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má vyšší obsah škrobů a palačinky se pak netrhají ;)

      Vymazat
  6. Vyborné,rychlé, prostě super!!!�� dělával Vaše rýzove, ale pro změnu jsem chtěla zkusit. Pošmákly si děti i já! Děkuji za recepty���� Míša

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)