pátek 12. června 2015

RAW mini pizzy

Jak jsem psala již v minulém příspěvku, RAW pokrmy jsou většinou hodně syté. A to nejen ty sladké, ale i ty slané. Krekry a pizzové základy jsou vždy samé semínko. Sice je to velmi chutné, ale někdo tolik tuků prostě neumí trávit tak dobře. Navíc, já milovník pohanky vyznávám heslo: pohanky není nikdy dost! Tak proč jí nepoužít i při výrobě pizzy?

Stejně jako RAW svěží jablečné košíčky budete moci pizzy ochutnat na letošní Veggie Parade, která se koná 20.6.2015 v Praze. Stavíte se?



RAW mini pizzy
(12 ks)

Suroviny:
"Těsto":
1 polévková lžíce psyllia
2 polévkové lžíce zlatého lněného semínka
3/4 čajové lžičky soli
1 čajová lžička provensálského koření
200 ml vody

Rajčatová pasta:
50 gramů sušených rajčat (ne ty v oleji)
3 středně velká čerstvá rajčata
3 sušené vypeckované datle
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce olivového oleje
1 čajová lžička bazalky
1 čajová lžička oregána
1/4 čajové lžičky mletého chilli
dle chuti můžete přidat trochu soli

"Sýr":
50 gramů kešu ořechů
60 ml vody
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
1/2 čajové lžičky soli

+ na ozdobení: lístky bazalky, červená cibule, rukola, sušené olivy,...


Postup:
  1. Usušenou naklíčenou pohanku rozmixujte na mouku. Mně to jde nejlépe po menších částech v koktejlovém mixéru.
  2. Poté promixujte psyllium spolu s lněným semínkem na prach. Přidejte do mísy k rozemleté pohance, přisypte sůl, koření, odměřené množství vody a vypracujte v tužší těsto.
  3. Těsto rozdělte na 12 částí a z každého kousku udělejte kuličku. Kuličku dejte mezi dvě potravinové folie a hrncem nebo prkýnkem stlačte až dostanete tenkou placičku.
  4. Placičky dejte sušit asi na 4-6 hodin nebo do té doby, než placky lehce změní barvu (odpařením vody), ale nejsou tvrdé a křupavé. 
  5. Mezitím si dejte namočit sušená rajčata spolu s datlemi a do druhé misky kešu ořechy a počkejte, dokud se placky neusuší.
  6. Asi po těch 4-6 hodinách rozmixujte okapaná rajčata a datle spolu s čerstvými rajčaty česnekem, olivovým olejem, bazalkou, oregánem a chilli v nožovém mixéru na pastu. Abyste dosáhli hladké konzistence, pravděpodobně budete muset při mixování přidat trochu vody, ve které se rajčata máčela.
  7. Kešu ořechy dejte spolu s ostatními surovinami na sýr do koktejlového mixéru a umixujte do hladka.
  8. Na každou pizzu natřete rajčatovou pastu a pokapejte nebo natřete sýrem. Jako ozdoba se vyjímá něco zeleného, ideálně lístky bazalky, ale ani rukola nebo červená cibule nebude špatná. Já doma neměla nic z toho, tak jsem běžela ven pro pampeliškové listy :o

* Proces naklíčení pohanky jsem popisovala zde. Až bude pohanka naklíčená, rozprostřete jí a nechte vysušit. Mně to trvá na naší DIY sušičce přibližně den. Vždy pohanku suším ve větších dávkách, abych si při přípravě receptů ušetřila práci se samotným sušením. Pak už je sáhnu do sklenice s usušenou naklíčenou pohankou a je to. Pokud jste líní pohanku klíčit a sušit, dá se už takový produkt i koupit, třeba Sun & Seed aktivovanou usušenou pohanku nabízí ;)

2 komentáře:

  1. Ooo, ty budeš mít stánek na Veggie Parade! To ráda slyším. :) Budu tam, tak snad něco od tebe ochutnám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu, budu :) Vzhledem k našim odlišným názorům na Lifefood restauraci na RawFestu se trochu začínám tvé návštěvy bát :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)