čtvrtek 19. prosince 2013

RAW ořechové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky byly vždy mé nejvíc nejoblíbenější cukroví. Ten krásně křehký, voňavý rohlíček, který se sám bez použití zubů rozpustí na jazyku. Občas dá práci takový rohlíček přenést z talíře do pusy v celku. Tak moc jsou křehké.

První Vánoce, kdy jsem dělala cukroví sama jsem si vyžádala rodinný recept na tento klenot. Když jsem četla suroviny, téměř jsem nevěřila vlastním očím. Vůbec se nedivím, že se tak rozplývaly na jazyku, vždyť je to samý tuk! Tuk, cukr a bílá mouka. Jedinou kvalitní surovinou tam byly vlašské ořechy. Ty jsem tedy v receptu ponechala a zbytek zmodifikovala do živé RAW varianty.


RAW ořechové rohlíčky
(ozkoušena opravdu jen RAW verze sušením, pokud budete péct v troubě, nemůžu výsledek zaručit...)
 
Suroviny:
250 gramů vlašských ořechů
100 gramů pohanky (loupané kroupy)
100 gramů zlatých lněných semínek + 200 ml vody
7 - 8 polévkových lžic agáve sirupu
semínka z 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)


Postup:


    1. Pohanku propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou. Pokud máte dostatek času, nechte jí naklíčit, rohlíčky budou "hodnotnější".
    2. Druhý den zalijte lněná semínka odměřeným množstvím vody a nechte 1 - 2 hodiny odstát.
    3. Vlašské ořechy rozmixujte v mixéru na prášek (nepřemixujte do másla) a přidejte k odmočeným lněným semínkům.
    4. (Naklíčenou) pohanku propláchněte, nechte okapat a dejte do nožového mixéru.
    5. Přidejte agávový sirup a rozmixujte na hladkou kaši.
    6. Rozmixovanou pohanku s agávovým sirupem nalejte do mísy s odmočenými lněnými semínky a vlašskými ořechy. Přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a promíchejte.
    7. Hmotu napěchujte do zdobícího sáčku (stačit bude igeliťák s odstřihnutým rohem), ale nepoužívejte žádný nástavec.
    8. Pomocí sáčku vytlačujte hmotu přímo na pečící papír a tvarujte rohlíčky. Možná bude třeba vždy rohlíček od sáčku "odříznout". Já jsem spěchala, tak rohlíčky nejsou tak krásné. 
    9. Sušte zvoleným způsobem, dokud nebudou rohlíčky řádně proschlé. Na naší DIY sušičce to trvá přibližně tři dny - rohlíčky jsou vyšší. Ale na profi sušičce to bude trvat o mnoho méně ;)


10 komentářů:

  1. proč si ho nepostovala včera?!:D rohlíčky mám sice na méně zdravější způsob, ale taky jsou dobré :) když se mi bude chtít možná hecnu ještě tvůj recept, vypadají skvostně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já jsem dříve více pekla a pečené věci se z nutričního hlediska vůbec nedají srovnat se "syrovými". Docela jsem propadla RAW sladkostem, přijdou mi lehké a hodnotné... Ono se to zdá, že je to hodně práce, ale když si to člověk naplánuje předem, všechno to namáčení atd. tak to zabere času stejně - ne-li míň než při dělání klasických dobrot... Jen je třeba ten čas na sušení, no...

      Vymazat
  2. Ahoj, díky za recept, vypadá to zajímavě, určitě zkusím :-) Ještě by se mi hodil recept na vege vánočku :-) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Ráda bych pomohla, ale já teď hodně experimentuju s raw recepty a pečené věci celkově dělám spíše výjimečně... Ale tady jsem zahlídla receptík na vánočku ;) http://bezkrutosti.blogspot.cz/2012/12/vanocka.html

      Vymazat
    2. Díky. Otestovala jsem ji a je dobrá :-) Jinak jsem ráda, že zkoušíš nové raw recepty a dělíš se o ně. Podle mě jsou nejlepší :-) Měj se krásně a tobě a tvému blogu přeji vše nej do dalšího roku.

      Vymazat
    3. Taky mám ráda RAW věci :)
      Děkuji a i Tobě přeji krásný rok 2014 :)

      Vymazat
  3. škoda, že jsem tento recept nenašla dřív, tak sna příští Vánoce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ale rohlíčky se můžou udělat kdykoliv ;) Přeci jako zkouška, abysme na Vánoce sáhli na jistotu ;)

      Vymazat
  4. Jdu nahlásit, jak to funguje s troubou - dobře :-). Sušičku nemám, tak jsem si musela poradit jinak (a o raw mi nejde). Sušila jsem na cca 80 stupňů, trvalo to asi 4 hodiny.
    Akorát jsem doma neměla agávový sirup a dala místo toho javorový. Toho bych příště dala víc, aby rohlíčky byly sladší. Ale chutnají mi, což je hlavní :-).
    Dopadly takhle: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208794126879345&set=a.10208657435102136.1073741850.1498296419&type=3&theater

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za fotku, krásně se povedly! Mám radost :)
      Jasně, každý osladí dle chuti, my zase tolik nesladíme, to je pravda :o

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)