středa 4. června 2014

Jahodový chilli nákyp s kakaovými boby

Také máte někdy pocit, že Vám někdo čte myšlenky? Nebo že jste s někým telepaticky propojeni? Tak přesně to jsem cítila, když jsem si spokojeně pochutnávala na tomto jídle a při tom projížděla nové příspěvky na českých foodblozích, ve kterých se mimo jiné objevil téměř totožný recept. Nekecám. A já si myslela, jak nebudu originální. Ha ha ha.

Přísahám, že jsem nic neobšlehla, tak doufám, že Lucce nebude vadit, když uveřejním recept, který je velmi, velmi podobný. Máme asi jen stejné nápady a chutě. Příspěvek o kterém mluvím, je přesně tento.

Nákyp je díky kulatozrné neloupané rýži takový křupavější a rozinky zaručí to, že už nebude třeba ho nijak doslazovat. A navrch? Jahody, balsamico, chilli a kakaové boby - hříšně zajímavá kombinace.


Jahodový chilli nákyp s kakaovými boby

Suroviny:
300 gramů kulatozrnné neloupané rýže
100 gramů rozinek
1/2 čajové lžičky soli
3 polévkové lžíce kokosu
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
1 polévková lžíce tmavého balsamica
1/2 čajové lžičky drceného chilli
2 polévkové lžíce drcených kakaových bobů

Na vymazání trochu kokosového oleje + kokos na vysypání formy



Postup:
  1. Rýži uvařte v osolené vodě tak, jak jste zvyklí. Asi v polovině doby vaření přidejte opláchnuté rozinky. Nechte vařit, dokud se všechna voda  nevsákne. (Já dávám rýži přes noc namočit, ráno propláchnu, zaliji vodou a vařím).
  2. Uvařenou rýži s rozinkami nechte vychladnout a poté do ní zamíchejte nastrouhanou kůru a kokos.
  3. Jahody opláchněte a nakrájejte na menší kusy. Přidejte 1 polévkovou lžíci balsamica, 1/2 čajové lžičky drceného chilli koření, 2 polévkové lžíce drcených kakaových bobů a řádně promíchejte.
  4. Menší pekáček vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 180°C.
  5. Rýži s rozinkami navrstvěte do pekáčku a uhlaďte.
  6. Na vrch rozprostřete jahodovou směs a dejte na 30 - 40 minut zapéct do trouby.

4 komentáře:

  1. Skvělý nápad! Mě by nenapadla kombinace chilli s rýžovým nákypem. No a vzhledem k tomu, že pořádné teplo ne a ne přijít, pomůžu si k zahřátí s chilli. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pálivo-sladké kombinace moc ráda :) Jen o víkendu má být pařák, tak to musíte stihnout ještě před těmi tropy :D

      Vymazat
  2. Bože, tak tohle bych si nechala líbit, vypadá fantasticky, nádhera, bomba...
    My už máme také na zahrádce jahůdky - jahody!, ty velké sladké, já je skoro nikdy neupravuji a nikam nepřidávám, nejraději si je vychutnávám - stejně jako téměř všechny potraviny, samotné, jen čistá chuť potraviny, ovšem toto vypadá famózně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Taky už skorotchýně přinesla domácí, jsou stejně nejlepší! Ty si taky dám jen tak samotné a je to lahoda... Ale na druhou stranu zase ráda experimentuju a vymýšlím nová jídla :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)