středa 18. června 2014

Ovocná lněná pěna

Ovocná pěna z bílku je klasika našich babiček. Sice mi nikdy nechutnala, ale to mě neodradí od toho, abych vyzkoušela recept alternativní. Byla jsem zezačátku trochu skeptická, ale myslím, že vše dopadlo bezvadně.

První várka se mi povedla jakž takž (držela jsem se původního receptu a nebyl to nejlepší nápad). Druhá dopadla asi nejlíp a ta třetí měla řidší konzistenci. To ale přisuzuji tomu, že jsem tam dala moc jahod a tekuté sladidlo. Ale i tak byla moc dobrá. Použila jsem jí místo rostlinného mléka k ranní granole. A musím říct - lepší než mléko, protože granola zůstane křupavá i po několika minutách. Avšak nejlépe mi vyšla varianta s tuhým sladidlem - použila jsem rapaduru, což je šetrně sušená třtinová šťáva.

Asi to je trošku "slizčí" než pěna z bílků a proto jsem tomu začala říkat pudinko-pěna. Jednu věc tomu ale neupřete. Je to sakra levná dobrota ;)


Ovocná lněná pěna
(2 porce, inspirace zde)

Suroviny:
60 lněného semínka (použila jsem zlaté)
600 ml vody
150 gramů jahod (borůvek, malin,...)
2 polévkové lžíce rapadury


Postup:
  1. 1. den: zalijte semínka odměřeným množstvím vody, promíchejte a přiveďte k varu. Až se bude směs vařit, ztlumte a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Nemusíte u toho být celou dobu, stačí jednou za pět minut přijít a promíchat. Ke konci už míchejte častěji, aby se směs nepřipálila.
  2. Až bude mít směs konzistenci kaše (ehm, spíše takového hlenu ), odstavte a přeceďte. To je asi ta nejtěžší věc - přecedit. Sítko by nemělo být úplně husté, ať ten sliz hezky projde. Nebojte se na směs v sítku zatlačit, jako kdybyste pasírovali. Já jsem sítkem prošlý sliz občas ze spodu "odřízla" nožem a vesele pasírovala dál.
  3. Přecezený sliz nechte přes noc v lednici odpočívat.
  4. Druhý den vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěnové konzistence. Trvá to něco málo přes pět minut, než naženete do slizu dostatek vzduchu. P.S.: Ponorný mixér nefunguje.
  5. Jahody omyjte, rozmačkejte vidličkou a odeberte přebytečnou tekutinu (=vypijte). Smíchejte je s rapadurou a tuto směs postupně zašlehejte do vytvořené pěny.
  6. Pěnu rozdělte do skleniček a nechte uležet v lednici.
Tak a teď ještě vymyslet, co se zbylými semínky :o

26 komentářů:

  1. Tak lněné semínko! To by mě nenapadlo ani omylem. Super nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by to nenapadlo většinu lidí ;) Nápad není můj, už kdysi jsem o tom slyšela a nedávno se k tomu nějakým způsobem zase dostala, tak jsem to prubla :)

      Vymazat
  2. Jé, tohle by se mi hodilo tak před měsícem :-). Lněný sliz jsem si totiž před porodem dělala docela často, doporučuje se jako prevence zácpy před i po porodu (mám vyzkoušeno a ověřeno hned dvakrát, že to funguje) a pro snazší vyklouznutí miminka (protože to údajně jakoby "promastí" porodní cesty). Teda nemusí to být přímo sliz, stačí lněné semínko i jen tak, ale z toho slizu se nejlíp vstřebají účinné látky. A já blbec ho jedla/pila jen tak, aniž bych věděla, že z toho jde udělat takováhle dobrota :-). To budu muset vyzkoušet :-)
    Jen dotaz - to sladidlo tam je jen kvůli chuti, že? Čili že pokud mám ráda méně sladké, lze ho vynechat? Já si třeba ani jahodovou dřeň nebo obecně ovocné koktejly nesladím vůbec, mám radši tu samotnou chuť ovoce. A to i když je spíš kyselé, jako třeba rybíz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je pravda, že se lněné semínko doporučuje před porodem ;) TAk hlavně, že to pomohlo, to člověk překousne i konzumaci slizu, ne? :D Každopádně vyšlehaný sliz je mnohem příjemnější ;)
      A ano, sladidlo by šlo nejspíš vynechat, ale ono je tam docela málo ovoce (aby z pěny nebyla kaše), tak to bylo i pro mě takové nedomrlé.. a to také nesladím ;)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Sama jsem zvědavá, jak se povede ostatním :) Přeci jen je to trochu alchymie :D

      Vymazat
  4. Kdyby se semínko nevařilo, byl by "sliz" :-) špatný?
    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nezkoušela jsem to, ale myslím, že pouhým namočením by se slizu nevytvořilo tolik... A sliz z pouze namočených semínek má jinou konzistenci, víc drží pohromadě... Asi bych to ale neriskla... :o

      Vymazat
    2. Mám vyzkoušeno, že když se semínka pouze přelijí vroucí vodou, tak to není ono, bylo to takové řidší. To povaření je fakt potřeba. Teda nemám to vyzkoušeno na pěnu, jen na obyčejnou konzumaci, ale rozdíl v konzistenci tam rozhodně byl.

      Vymazat
    3. Díky za reakci :) Také jsem toho názoru, že konzistence musí být jiná... ;)

      Vymazat
    4. Tak jsem zkusila bez vaření a namočené jsem to nechala do druhého dne a bylo to dost husté, ale nešlo to úplně našlehat. S jahodama to však bylo exkluzivní. Takže zkusím i povařit, abych mohla porovnat :-)
      Dana

      Vymazat
    5. Super, že to zkoušíte! Budu se těšit na referenci :)

      Vymazat
  5. To musí být lahodné a super zdravé, ráda vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  6. Pouzivam raw Len Zlaty:} Jen namocim pres noc{jemne zacneklicit}, pak rozmixuji s Jahodami ci jinym ovocem..Lahodne...zasyti... Mnam... I bylinky take pridat lze fresh... Dekuji za inspirace a tvoreni lahodne...;}

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, také mám rada namočený len s ovocem ;) Ale ta pěna má přeci jen jinou konzistenci..

      Vymazat
  7. toto by ma v živote nenapadlo ..! :) skvelý nápad

    OdpovědětVymazat
  8. Tééda velice děkuji za tento recept!!! Úkol zněl jasně: ZDRAVĚJŠÍ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA. A díky Vám se to povedlo!! :-D Do vyšlehané pěny jsem opatrně přidávala rozpuštěnou 52% čokoládu a byla to naprostá bomba!! V lednici se poté hmota zchladila a zpevnila a s pomocí lžic šly krásně vykrajovat i nočky. Doporučuji vyzkoušet!! S díky a pozdravem Monča.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;)
      Hm, tak to je zajímavý nápad, to taky někdy musím zkusit :)

      Vymazat
  9. Naprosto úžasný :3 :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám problém, vůbec se mi to nechce vyŠlehat, jednou jsem ji dělala a šlo to úplně krásně a byla moc dobrá....už jsem to zkoušela znova 2x a nejde mi to :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenapadá mě, čím by to mohlo být :( Špatná konstalace hvězd? :o
      Možná ubrat na tekutině...

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)