pondělí 2. června 2014

Pečená cizrna

Je tu vůbec ještě někdo, kdo nezná pečenou cizrnu? Receptů na ní je plný internet, ale jestli přeci jen patříte mezi neználky, tak teď vám představím dokonalou záležitost. Křupavou cizrnu, kterou můžete využít místo brambůrků na romantický večer, posypat s ní salátek a nebo jednoduše uzobávat na svačinu. Každý si může cizrnu upravit dle svého gusta, i milovníci sladkého. Fantazii se meze nekladou.

Avšak hlavním důvodem, proč přidávám tak obligátní recept je to, že takto upravenou cizrnu sypu na saláty, polévky a jiná jídla a potom se mě lidé ptají, co že to je. Od nynějška je budu moci odkázat na tento recept :)

Pečená cizrna je super věc hlavně na cesty, kde plní úlohu dodavače bílkovin. Shodneme se, že na výletě není problém objednat si suchou rýži nebo těstoviny, ale v tom ostatním už restaurační zařízení jaksi tápou. Proto není od věci vzít si sebou pytlíček pečené cizrny. V restauraci si objednejte třeba těstoviny s olivovým olejem a sušenými rajčaty a jako svačinku si dejte pečenou cizrnu. A jestli na to budete mít morál, můžete si cizrnu na ty těstoviny nasypat. Kompletní jídlo jedna báseň.

Pokud je cizrna opečená opravdu do křupava, vydrží i pár týdnů. Jednou jsem jí udělala, uložila a pak na ní zapomněla. Jediné možné vysvětlení toho, že vydržela tak dlouho. Nejraději mám kombinaci s uzenou paprikou (kterou bych mimochodem cpala všude) a chilli. Ale ani varianta s provensálským kořením a citrónovou kůrou není k zahození. A na sladko? Co třeba javorový sirup a skořice?
No dobře, dělám vždy mnohem větší dávku než v receptu :o



Pečená cizrna

Suroviny:
200 gramů cizrny v suchém stavu
2 polévkové lžíce oleje
1 čajová lžička soli
kombinace koření (uzená paprika + chilli, provensálské + citrónová kůra, skořice + zázvor + javorový sirup,...)


Postup:
  1. Cizrnu propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočenou.
  2. Druhý den slijte, zalijte novou vodou a uvařte. Nemusí být uvařená úplně, stačí "na skus".
  3. Cizrnu nechte vychladnout a okapat.
  4. Olej smíchejte se solí, vybraným kořením a dobře promíchejte s okapanou cizrnou.
  5. Troubu předehřejte na 200°C, cizrnu obalenou v koření vysypte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 30 - 40 minut, dokud nebude cizrna zlatá a křupavá.
  6. Pokud vám trouba nepeče rovnoměrně, bude třeba plech občas vyndat a kuličky promíchat.

51 komentářů:

  1. pečená je skvělá! vždycky jsem jí jenom osolila a přidala bazalku, s tou paprikou to musí být ještě lepší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono kolikrát ty jednoduché chutě jsou lepší než nějaké divoké kombinace ;)

      Vymazat
  2. Pečenou cizrnu dělám už dlouho a je to opravdu výborné chroupání. Nikdy mi nevydrží déle než 2 dny. A těch možností dochucení...;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nebudu lhát, také se musíme krotit, aby nepadla za vlast hned :D

      Vymazat
  3. Super, vyzkouším hned zítra. Máte moc krásný blog a jste moc sympatická, už se vám to chystám napsat delší dobu :) Skvělé inspirace, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji, to je milé :)
      Ať se podaří a recepty se líbí i nadále :)

      Vymazat
  4. Už se peče :) jen nevím, zda solit před nebo po pečení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před - sůl smíchat s olejem a kořením, vmíchat do cizrny... Omlouvám se, z receptu to nebylo zřejmé, opravuji ;)

      Vymazat
  5. vypadá to nádherně, musela jsem hned vyzkoušet, akorát to mám moc tvrdé na povrchu - asi příště péct mírněji nebo kratší dobu. I tak je to dobré, ale z dalších členů rodiny nikdo nechce ochutnat, tak chroupám sama :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlela jsem o tom a každý má asi jiné nároky na křupavost :o Mně třeba nevadí, když je to tvrdší, někdo to naopak nezkousne...
      Jen ať neochutnají, alespoň zbyde na Vás :)

      Vymazat
  6. Asi hloupý dotaz, ale musí se uschovávat v ledničce nebo ne? Díky :) te'd jí dělám, pak poreferuju! Klasicky jsem do toho nedala jen chili a papriku, ale asi ještě dalších pět vecí, tak uvidím, jak to bude chutnat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému, co chutná ;)
      Nemusí se uchovávat v ledničce, je-li dobře propečná :)

      Vymazat
  7. Prosím, na jedné té fotce, co to máte za zelené placičky? byl by k nim recept? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou vlastně RAW pohankovo-lněné krekry http://veg-ethique.blogspot.cz/2013/12/raw-pohankovo-lnene-krekry.html

      Jen s přídavkem medvědího česneku a bazalky...

      Vymazat
  8. Už dlouho jsem neobjevila něco tak lahodného a křupavého! :) První dávka byla ze 100 g cizrny a je mi jasné, že příště bude o hoooodně víc...;) Člověk zobe a najednou je všechno fuč..:D Opět děkuji za super nápad! Terka Sunriska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko, taky na tom ujíždíme :) Na dovču jsem dělala asi z 600 gramů a sypali jsme si to do salátu.. Supr způsob jak připravit luštěninu a mít jí vždy připravenou k snědku :)

      Vymazat
  9. Měla bych dotaz ohledně jedné fotky. V troubě se pečou dva plechy naráz, vidím to správně? Takže mohu najednou udělat dve várky s ruznym ochucenim a ony se obe za těch 40 min na 200 st propečou?!? To by bylo skvělé :-) díky předem Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždy dělám dávku asi z půl kila, protože to sypu všude na saláty, večer křoupeme, atd... Ale rozhodně lze péct dvě ochucení najednou, každé na jiném plechu ;) Propeče se to obojí, alespoň naše trouba to zvládá...

      Vymazat
  10. Je to moc fajn, chutná to i ostatním v rodině, kteří jsou, co se týče jídla, dost konzervativní. Jen se mi těžko odhaduje míra propečenosti, aby to bylo správně křupavé..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý to má rád jinak. Já třeba opravdu hodně propečené, že by se to někomu mohlo zdát tvrdé jako brok :D I kvůli uchování (třeba i na měsíc) vždy chci, aby byla cizrna téměř suchá a neměla moc vlhkosti.. Asi pocitově, chce to ozkoušet...

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při vaření cizrny přidáváte něco do vody?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuje se přidávat mořskou řasu (kombu, wakame) nebo bylinky (saturejka, majoránka,...). Abych pravdu řekla, většinou nepřidávám nic, spíše se snažím luštěniny delší dobu máčet ;)

      Vymazat
  12. Asi budu úplně za trubku, ale smím se zeptat, jaký olej na to používáte? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za trubku nejste :) Při pečení používám vždy buď sezamový nebo rozehřátý kokosový. Toto jídlo nám ale nejvíce chutná s tím kokosákem :)

      Vymazat
  13. Ajaj, další dobrota z kategorie "jednou si zobneš a nemůžeš přestat" :-). To jsem tak včera měla navařený hrnec cizrny na dnešní oběd, množství větší, než jsem potřebovala. K tomu rozpálenou troubu (pekla jsem chleba). Tak jsem vyzkoušela toto, s takovou pikantní kořenicí směsí. Hm, půlka plechu už není :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, to znám moc dobře :)Také jsem o víkendu dělala (také při pečení chleba :)) a padlo to za vlast celkem rychle.. Ale co, furt lepší než brambůrky ;)

      Vymazat
    2. Mohu se zeptat kde seženu uzenou papriku? Děkuji

      Vymazat
    3. Mají třeba ve stánku na trzích, v Marks and Spencer, ale už jí začala vyrábět i Vitana ;)
      http://vitana.cz/cs/product/view/846

      Vymazat
  14. Já mám asi taky jeden hloupý dotaz - když děláte sladkou variantu, přidáváte také lžičku soli? Takže je to pak sladko-slané? Pokud ano, vůbec to nevadí, já tuhle kombinaci miluji. A jinak když dáváte "koření", tak v jakém množství - čajovou lžičku, polévkovou lžíci..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sladkou variantu soli jen špetku ;)
      Koření osobně dávám dost, mám ráda kořeněnější (chilli, uzená paprika, provensálské koření) :) Ale celkem tak zarovnanou lžíci ;)

      Vymazat
  15. To vypadá super, taková lepší varianta chipsů, bez kterých nedokážu žít, určitě vyzkouším, super článek!:)

    OdpovědětVymazat
  16. Nemáte někdo vyzkoušenou pečenou cizrnu při kojení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s tím nemám zkušenosti, kojení mě teprve čeká někdy v budoucnu :o
      Ale cizrna by neměla vadit a když to moc neosolíš a neokořeníš, tak by to v menším množství mohlo bejt v pohodě ;) Možná k tomu nějakou zeleninku, ať to tak nevysušuje.. Asi když to nevyzkoušíš, tak to nezjistíš a kdyžtak fenyklovej čajík to jistí ;)

      Vymazat
    2. Nadýmají hlavně slupky, když se uvařená cizrna hned přelije studenou vodou, rukou promíchá, tak se slupky oddělí , vyplavou na povrch a slijí. Jen nevím, jak se potom chová při opékání, znám to z jiných receptů.

      Vymazat
    3. Ano ano, tak se to dělá, ale přiznám se, že na to nemám trpělivost, tak konzumujeme se slupkami :o

      Vymazat
  17. Vypadá to dobře, můžu když nemám čas, použít i cizrnu z konzervy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to půjde, ale nezkoušela jsem... Možná doba pečení bude delší, protože ta konzervovaná cizrna je měkčí ...

      Vymazat
  18. yzkoušela jsem a nevím, jestli to mám dobře. Možná je to cizrnou... některé kousky jsou křupavé a dobré, jiné jsou uvnitř mdlé a jako by nedovařené. Myslím, že jsem to asi měla osolit při dováření... ale vařila jsem cizrnu jedna a čtvrt hodiny, až šla hezky překrojit. Asi bych ji měla vařit déle, aby byla měkčí? Nebo to má být tak tvrdé, kouskovité? (až to zalézá za zuby)
    Uzenou papriku asi příště zkombinuji s normální - paprikovost se mi zdá nízká, ale zato cítím uzenou příchuť až moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že ta kouskovitost (kterou my máme rádi) je způsobena spíše přepečením... Kolikrát to dělám jen z odmočené cizrny, takže nedovařením to nebude... ;)
      Koření si namíchejte dle libosti, každému chutná jinak ;)

      Vymazat
    2. Nakonec mi to zachutnalo, asi je to jen nezvyk :D Teď jsem ji ale dělala znovu, vařila ji déle a je zase úplně měkká a vůbec ne křupavá. (což bych ocenila - jaká ironie, že? Pekla jsem ji dost, na jedné straně se začala připalovat. Koření tam tentokrát není cítit, ačkoliv je to celé červené. Asi je to rukama, bohužel :D

      Vymazat
    3. Nojo, člověk je zvláštní tvor a musí si pořád na něco ztěžovat :D Ale určitě to doladíte a budete pak dělat, jak chutná Vám ;)

      Vymazat
  19. Vyzkoušela jsem a není to špatné, jen to mám nějaké tvrdší.Vařila jsem to do měkka, ale je možné, že to tolik ztvrdne po upečení??? Jinak jsme to tu chroupali všichni a to je co říct, manžel to moc nemusí. příště vyzkouším zase. Sypala jsem medvědím česnekem, grilovacím kořením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, je to tvrdší, my to tak máme rádi... Po upečení to tvrdne, to je správně, zkrátka místo nějakých brambůrků ;) Česnek není špatná volba, také máme rádi česnekové s rozmarýnem :)

      Vymazat
  20. Někde jsem zahlédla i postup bez vaření..... Zkusila jsem namáčet den a půl a pak péct a je to taky OK....Pečetě takto i jiné luštěniny? V Indonésii jsem takto upravené jedlá i fazole,hrách i čočku....teoreticky by to mohlo jít,ne....?

    OdpovědětVymazat
  21. Někde jsem zahlédla i postup bez vaření..... Zkusila jsem namáčet den a půl a pak péct a je to taky OK....Pečetě takto i jiné luštěniny? V Indonésii jsem takto upravené jedlá i fazole,hrách i čočku....teoreticky by to mohlo jít,ne....?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, lze to ;) Jen to chce to delší máčení anebo klíčení :)

      Vymazat
  22. Dobrý den, mám trošku jiný dotaz :-) - moc se mi líbí ta Vaše dřevěná miska! Kde se dá sehnat??
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není z obchodu, kupovala jsem jí ve stánku na nějaké akci :(

      Vymazat
  23. Dobrý den, já to kdysi zkusila opéct na pánvi na kokosovém oleji + pepř a sůl s tím, že nabídnu k zobání, a pokud by nechutnalo, dám do polévky. No, do polévky jsem musela vymyslet jinou zavářku, páč nezbylo. Mějte se krásně. Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je také skvělé :) Také to tak občas dělám :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)