neděle 5. dubna 2015

Velikonoční čokoládová vajíčka

Velikonoce sice nijak nedodržujeme (aneb ještě jsme ze dveří nesundali vánoční věnec, ostudy), ale když všude vidím ty recepty na různé mazance, jidáše a hot cross buns, mám chuť přispět i svou troškou do mlýna. Žádné kynuté pečivo to sice nebude, ale alespoň budete moci případným koledníkům nabídnout domácí sladkost. Pokud se Vám přeci jen zasteskne po něčem měkkém k snídani, doporučuji loňský recepis na Kynutý kringel.

Jedna moc milá čtenářka si z receptů všimla mé lásky k tahini. Jí samotné nechutná a když se jí doma tato pasta nedopatřením objevila, neváhala mi jí poslat. Tímto Vás nechci přemlouvat, abyste mi posílali naturálie, jen chci ukázat, že existují hodní a milí lidé, kteří neváhají věnovat pár peněz a času navíc, než aby něco vyhodili. Opravdu toto gesto velmi oceňuji. Jak asi tušíte, v receptu bude tahini použito, takže paradoxně si na této dobrotě dárkyně nepošmákne. Ale místo tahini lze použít i jinou oříškovou pastu, třeba lískooříšková nebude sice vizuálně tak hezká, ale věřím, že chuťově bude bezkonkurenční!
Příroda se zbláznila aneb Velikonční vajíčka ve sněhovém zátiší :)
Při dělání jsem neodhadla množství čokolády, ale protože jsem lenoch, abych přidělávala další, tak mi vyšla část vajíček krásně hladkých a plně obalých a na ty poslední jsem musela čokoládu vyškrabávat prstem a matlat jí rukama. Každopádně v receptu jsem množství čokolády upravila. 
Pro porovnání: první krásně obalené vajíčko a poslední chudák jen potřený zbytky čokolády

Velikonoční čokoládová vajíčka
(20 kusů)

Suroviny:
Vajíčka:
20 kusů vypeckovanýc datlí 
2 polévkové lžíce tahini
1 polévková lžíce javorového sirupu
1 čajová lžička pomerančové kůry (např. z DM)
1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
špetka soli

Čokoláda: 
35 gramů kakaového másla
35 gramů nepraženého kakaa
1 čajová lžička javorového sirupu
špetka soli

Na ozdobení: (volitelné)
amaranthové perličky (připravené podle receptu zde
hrubozrnná růžová sůl 
nasekané ořechy
mrazem sušené ovoce


Postup:

  1. V malé mističce smíchejte tahini, javorový sirup, pomerančovou kůru, kurkumu, sůl a utřete dohladka.
  2. Každou datli rozevřete a prsty opatrně touto směsí naplňte a naplněné datle dejte asi na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si nastrouhejte kakaové máslo a nechte ho v misce rozpustit ve vodní lázni. Dávejte si pozor na teplotu, samotné máslo by nikdy nemělo být horké, spíše vlažné. Trvá to trochu déle, ale opravdu to s teplotou nepřehánějte, jinak zničíte krystaly v kakaovém másle a čokoláda se Vám bude i po zatuhnutí roztékat v prstech. Opatrně přimíchejte prosáté kakao, javorový sirup a sůl. 
  4. Naplněné datle vyndejte z lednice a každou datli opatrně obalte v čokoládě. Po obalení v čokoládě rychle ozdobte ať už nasekanými ořechy, amaranthovými perličkami nebo ovocem. Protože byly datle v lednici, tuhne čokoláda velmi rychle, proto s dozdobením neotálejte ;) (Celý proces byl tak rychlý, že jsem ani nestíhala fotit)


7 komentářů:

  1. moc dobré ... aby ne, když je to jen ze samých dobrot. Druhý den jsou lepší, ale měla jsem co dělat, aby mi trochu zbylo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Také jsem měla co dělat.. Po nafocení jsme se do toho pustili a snědli na posezení :D Chutná to jak takový ty želé bonbóny v čokoládě na stromeček (jestli si dobře pamatuju :))

      Vymazat
  2. Já koukám s otevřenou pusou.♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAk šup šup nějaký udělat, ať se pusa neotvírá naprázdno ;)

      Vymazat
  3. Prosím jaký typ madlí to máte?Nebo presneja jaká byla velikost? Mně napadlo, že bych udělala bonbonieru k narozeninám, ale nevím jakou zvolit velikost datlí.

    OdpovědětVymazat
  4. Oprava ptám se na velikost datlí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochopila jsem ;) Jak se říká, na velikosti nezáleží, na kvalitě ano :) Hlavně aby to nebyly takové ty tvrdé, pomačkané, potrhané atd. Já jsem použila bio datle od http://www.aso-online.cz/susene%20ovoce%20a%20zelenina/Susene-datle-bio

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)