pondělí 8. června 2015

RAW svěží jablečné košíčky

RAW dezerty mám ráda. Všechny chutě jsou tak opravdové a intenzivní. Jediný problém, který s RAW sladkostmi mám je, že jsou většinou hodně těžké. Ne těžké na přípravu, to je většinou rychlovka, ale těžké v tom smyslu, že si dám kousek dortu a zaplácne mě to více než normální oběd. Proto jsem se snažila o RAW dezert, který bude chutný, ale zároveň i lehčí. Výsledkem jsou tyto jablečné košíčky, které si můžete dopřát na chuť a přitom nijak nenaruší běžný stravovací režim.


Letos mi to konečně časově vychází, takže košíčky budete moci ochutnat na letošní Veggie Parade, která se koná 20.6.2015 v Praze. Jestli budete mít čas a chuť akci podpořit, přijďte a zastavte se nás pozdravit ;)


RAW svěží jablečné košíčky
(6 košíčků)

Suroviny:
Základ:
100 gramů vlašských ořechů (pokud možno namočené a usušené - viz zde)
100 gramů rozinek
1 čajová lžička skořice

Náplň:
80 gramů vypeckovaných sušených datlí
1 větší jablko
šťáva z poloviny citrónu
1/2 čajové lžičky perníkového koření
1/2 čajové lžičky sušené pomerančové kůry (např. z DM)
špetka soli

Postup:



  1. Datle propláchněte, zalijte vodou tak, aby byly lehce ponořené a nechte minimálně dvě hodiny nacucat, lépe však přes noc.
  2. Do nožového mixéru vsypte vlašské ořechy a rozinky a mixujte, dokud nedostanete lepivou hmotu.
  3. Formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky. Hmotu si rozdělte na 6 částí a namačkejte do košíčků. Snažte se, aby okraje byly alespoň trochu zvednuté, aby později náplň nevytékala. Vyplněné košíčky vyndejte z muffinové formy. (já to neudělala a už s náplní se to vyndává opravdu špatně :o)
  4. Jablko oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a v misce pořádně promíchejte s citrónovou šťávou, která zabrání hnědnutí. 
  5. Do koktejlového mixéru vložte datle i s máčecí vodou, špetku soli, perníkové koření, pomerančovou kůru a umixujte na hladkou pastu. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody. 
  6. Pastu promíchejte s nakrájeným jablkem a košíčky naplňte.
  7. Ozdobte čím libo, mně se jako kontrast zalíbily brusinky :)

8 komentářů:

  1. vypadá to moc dobře, vyzkouším. Taky mám ráda lehčí raw ovocné dezerty. Taky to zkouším a vymýšlím recepty a jdou vyrábět i bez kešu a jsou moc dobré :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ono mně stačí jako dezert samotné ovoce, ale tak občas je hezké si udělat něco svátečnějšího :) A díky za komentář!

      Vymazat
  2. Ochutnala jsem a jsou naprosto LUXUSNÍ!

    OdpovědětVymazat
  3. Vlašáky a rozinky se dávají v receptu úplně nasucho? Minimálně rozinky jsem vždy zvyklá alespoň spařit horkou vodou kvůli špíně..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAké za normálních okolností namáčím, klíčím, aktivuji, ale když jednou za čas dělám dezert, chci aby to drželo ;) Rozinky můžete propláchnout studenou nebo vlažnou vodou, horkou bych nedávala, ony se potom rozinky moc nacucají a šlo by to špatně tvarovat... Ořechy jen tak, bez namáčení ;)

      Vymazat
  4. Why is an accurate address so important? An address is so much more than the number on your letterbox where your post is delivered. http://akk0pirc3k.dip.jp http://dubr1b8xo1.dip.jp http://ah715wjfqp.dip.jp

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)