pondělí 25. listopadu 2013

RAW jablečné lněnky se skořicí

Lněnky jsou stálicí vitariánské firmy Lifefood. Miluji jejich výrobky, avšak přiznejme si to, jsou nekřesťansky drahé (i když vím, že platím za kvalitu). Doufám, že mi to Lifefood promine, ale jejich lněnky si dělám sama. A po několika pokusech voilá, lněnky hadr. Je to skladná svačinka, která nám dodá rychlé cukry z jablka a rozinek a zároveň omega 3 mastné kyseliny.

Dnes bych ráda napsala něco o sušičkách. Pro přípravu RAW krekrů a jiných dobrot je nutností mít kvalitní sušičku, která suší pomalu a šetrně při nízkých stupních.  Specializované vitariánské sušičky se pohybují okolo osmi tisíc Kč a popravdě jsem naživo žádnou ještě neviděla. Pokud to nijak nehrotíte, bude stačit jakákoliv nou nejm sušička, která má možnost nastavitelné teploty. A pokud to hrotíte ještě méně, můžete použít k sušení nejnižší stupně trouby. Dále musíte počítat i s nějakými těmi výdaji za elektřinu.

Já jsem ale starej skrblik (přehánim samozřejmě) a nechci pořizovat sušičku. Jak že tedy suším? V baráku máme rekuperaci, což je vzduchová jednotka, která (zjednodušeně řečeno) zpracovává použitý vzduch, vyčistí ho a fouká pomocí výduchů vzduch vyčištěný. Tyto výduchy máme v podlaze. Když si na tom přítel sušil mokré ponožky, trklo mě, že mohu rekuperaci využít k šetrnému sušení. Ha. Bez sušičky a bez energie, protože nám běží stejně furt. Jen bylo třeba stlouci pár prkýnek, natáhnout mezi ně síťku na hmyz  a sušim jako o život :) Tímto veřejně děkuji svému hodnému a šikovnému příteli - už se určitě těší, co že si to na něj vymyslím příště :D

Můžete zkusit sušit na podobném DIY "zařízení", které umístíte nad topení, nebo někam do průvanu. Každý si určitě najde způsob, který pro něj bude ideální.


RAW jablečné lněnky se skořicí
Suroviny:
100 gramů zlatého lněného semínka +
150 ml vody
50 gramů rozinek + 50 ml vody
1 jablko
2 čajové lžičky skořice

Postup:
  1. Rozinky propláchněte, zalijte odměřeným množstvím vody a nechte 2 - 3 hodinky "nacucat".
  2. Lněná semínka zalijte vodou a nechte také nějaké 2 hodinky odstát.
  3. Jablko umyjte, nakrájejte na větší kusy a spolu s rozinkami i vodou, ve které se máčely dejte do koktejlového mixéru a umixujte na kaši.
  4. Jablečnou kaši přilejte k namočeným lněným semínkům, přidejte skořici a promíchtejte.
  5. Pečící papír položte na zvolený podklad - síťka, plech,...
  6. Směs rovnoměrně naneste na pečící papír. Postupujte opatrně, aby se pečící papír moc neroloval
  7. Dejte sušit.
  8. Až budete v takové fázi (většinou druhý den), že placka již nebude lepit, nebude ještě zcela suchá, ale stále bude poddajná, odlepte opatrně pečící papír.
  9. Placku nastříhejte omytýma nůžkama na proužky.
  10. Každý proužek srolujte, ale rolky by neměly být příliš napevno, aby dobře  proschly.
  11. Rolky dejte sušit již bez pečícího papíru, dokud nebudou suché.

P.S.: Opravdu nevím, jak dlouho vydrží bez zkažení. Já je měla nejdéle asi 14 dní v nádobě, která byla pootevřená a dle senzorického vjemu jim nic nebylo :)

29 komentářů:

  1. tak toto musím vyskúšať! a nešlo by to sušiť aj rúre ako sa sušia jabĺčka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je na každém! Čas sušení se velmi zkrátí ;)
      Jen trouba není schopná (většinou) udržet teplotu do čtyřiceti stupňů, takže už to nebude RAW a možná výsledek bude křupavější ;)

      Vymazat
    2. Biba: jak dlouho by se tak mohly sušit v troubě?

      Vymazat
    3. To záleží na teplotě... Popravdě vůbec netuším.. :o

      Vymazat
    4. to by se dalo rovnou upéct ne?:D ... nebo já nevím, přemýšlím, že zatopím v kamnech a dám to na ně.. nebo na radiátory... jsem zoufalá z toho sušení xD

      Vymazat
    5. z jídla netřeba se stresovat ;) Na kamna už je moc teplo, koncem týdne mají být tropy, tak to šoupněte za okno ;)
      Kdyby se to upeklo, už to nebude RAW a asi by to bylo křupavější...

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky :) Už jsme to upgradovali na dvoupatrovou sušičku i s víkem :D

      Vymazat
  3. Rekuperační jednotka nasaje vzduh z domu a teplem tohoto vydýchaného vzduchu ohřeje čerstvý vzduch z venku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, nejsem holt technik a pochopila jsem to takto :o Ještě se něco přiučím ;)

      Vymazat
  4. Ahoj, lněnky jsem dělala na Vánoce i jako součást zdravého cukroví, místo proužků jsem se snažila vyřezat/vystříhat tvaty (šlo to sice ne zrovna dobře, ale výsledek super!!) :) ale chtěla jsem se zeptat, ráda bych si připravila o víkendu na celý týden do práce a chtěla bych si připravit něco podobného, ale ve slané verzi... nezkoušela si někdy něco podobného naslano, nebo nemáš nějaký osvědčený receptík na nějaké obdobné slané krekry? Jsem alergická na lepek, takže si v tomhle nemužu moc vyskakovat.. :)
    Jinak velká pochvala za stránky, jsou super :))
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Vystříhávat tvary musela být celkem piplačka, ne? Jediné, na co jsem se zmoha bylo nastříhat proužky dále na čtverečky :D
      Na slano se dělají různé semínkové krekry - základ namočená lněná semínka, která vše spojí + se přidá koření a jiná semínka dle libosti (slunečnice, dýňová,...). Ale tyto krekry jsou dost tučný, je to samý semínko, proto si pro sebe dělám pohankový krekříky (ideální na cesty a na křoupání). Dělám tak, že ráno dám namočit loupanou pohanku (kroupy), do vedlejší misky slunečnicová semínka a do další misky zaleju lněná semínka. Když přijdu z práce, pohanku propláchnu, a rozmixuji s polovinou slunečnicových semínek, solí a provensálským kořením dohladka. Do této šlichty přidám namočená celá lněná semínka a zbytek slunečnicových. Směs pak rozetřu na pečící papír a dám sušit přes noc. Další ráno rychle nakrájím na krekry a když už jde odlepit od papíru, dám sušit bez něj. A pak nechám krekry zcela proschnout. Sušení trvá asi dva dny... Zatím chutnaly všem návštěvám, i těm, co pohanku za normálních okolností nepozřou ;)

      Vymazat
    2. bylo by prosim mozne sem dat pomer te pohanky ku lnenemu a slunecnicovemj seminku? dekuji Alca

      Vymazat
  5. ahoj, vypadá to skvěle a určitě vyzkouším:) jenom malá připomínka ke lněnému semínku. je potřeba ho rozmixovat, aby z něj tělo dostalo vše potřebné. jinak z nás vyjde neporušené a nevyužité :)
    děkuji za Tvůj blog. je to velká inspirace ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milá slova :)
      Co se týče lněného semínka: Vím, že celé projde trávícím traktem, ale zároveň když se namele, hrozně rychle oxiduje (už za cca čtvrt hoďky), a to je zase velká zátěž na játra.
      Proto ho pro lepší stravitelnost namáčím a snažím se dokonale kousat. Kde to není vyloženě potřeba, tak ho nemelu - jako např. v tomto receptu. Melu ho pouze když peču a potřebuju ho spíše jako náhradu vajíčka a nebo do ranních kaší, které hned po namletí konzumuji.

      Vymazat
  6. Skúsila som to robiť v sušičke ale..... Prečo sa mi to nedá odlepiť od papiera? :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, to je zvláštní... Z pečícího papíru mi to vždy jde dobře... Možná máte nějaký moc savý, tak mě napadá jedině ho trochu namazat kokosovým olejem...

      Vymazat
    2. ok, nabuduce vyskusam aj to alebo to skusim na silikonovej podlozke :) a dakujem za radu

      Vymazat
    3. bolo to tym papierom :) ...takze uz su na svete po 1 dni susenia v susicke

      Vymazat
    4. Tak super ;) Také je dělám na pečící podložce (není to silikon, ale něco na ten způsob), protože mi bylo líto těch pečících papíru :D

      Vymazat
  7. z čeho se skládá tvoje diy sušička?. :D :) nechce se mi kupovat ta klasická, tak hledám různé alternativy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to nějaký palubky stlučený do čtverce a potažený síťkou na hmyz ve dvou vrstvách, která je uchycená připíňákama. Ale my máme tu rekuperaci... Možná by to proschlo i jen tak na vzduchu nebo si pomoct nějakým větráčkem ;)

      Vymazat
  8. Ahoj, je nějaký zásadní rozdíl mezi klasickým lněným semínkem a zlatým? děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlaté je chuťově neutrálnější a jemnější. To klasické je více hořké a má specifický ocásek. Když bych používala tmavé, tak alespoň v nejakém poměru třeba 1:3 ve prospěch zlatého.. ;)

      Vymazat
  9. Děkuju za úžasný recept :o)

    OdpovědětVymazat
  10. Bezvadný recept. Rolky chutnají celé rodině :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, díky za recept...dnes zkusím, moje mlsná smečka je jistě zkazit nenechá :-) Bezva blog máš. Já se o svůj na Blogeru teprve pokouším, ale víš jak, když člověk začíná ve 40 tak jen valí bulvy jak se v tom nevyzná. Tak snad to nakonec dám :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)