
Tyto kůry od Alnatury jsou sušené mrazem a obsahují i malé procento pomerančového nebo citrónového oleje, takže chuť je opravdu věrohodná. A výsledek? Vykouzlila jsem pomerančový krém i bez pomeranče :) K čemu je to dobré? Někteří lidé mají problém s trávením složitých sacharidů spolu se syrovým ovocem, které jim potom ve střevech kvasí. No a právě pro ně jsem vymyslela tento pomerančový krém. V krému je pouze mrkev kvůli barvě a tato "zázračná" pomerančová kůra.
Karobové košíčky s pomerančovo-mrkvovým tofu krémem
(stačí na 12 košíčků)
Suroviny:
Košíčky:
250 gramů ovesných vloček
3 polévkové lžíce zlatých lněných semínek
4 polévkové lžíce karobu
50 gramů rozinek + 150 ml vody
1 jablko
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření
4 polévkové lžíce karobu
50 gramů rozinek + 150 ml vody
1 jablko
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření
Krém:
1 tofu natural (cca 200 gramů)
1 větší mrkev
1 sáček pomerančové kůry Alnatura (nebo kůra z bio pomeranče)
100 ml vody
6 polévkových lžic agáve sirupu
2 polévkové lžíce kokosového oleje
špetka soli
1 větší mrkev
1 sáček pomerančové kůry Alnatura (nebo kůra z bio pomeranče)
100 ml vody
6 polévkových lžic agáve sirupu
2 polévkové lžíce kokosového oleje
špetka soli
Postup:
Košíčky:
- Rozinky opláchněte a zalijte odměřeným množstvím vody. Nechte pár hodin odstát, dokud nebudou pěkně nacucané.
- Ovesné vločky dejte do nožového mixéru a mixujte, dokud nebudete mít hrubší ovesnou mouku. Odeberte si pár lžic mouky na vysypání košíčků a zbytek nysypte do mísy.
- Lněná semínka spolu s karobem skořicí a perníkovým kořením vmíchejte do připravené ovesné mouky.
- Jablko omyjte, vyjměte ohryzek, nakrájejte na větší kusy a spolu s rozinkami i vodou dejte do koktejlového mixéru a umixujte takovou jablečno rozinkovou kaši. Tuto kaši nalijte do mísy k suché směsi.
- Přidejte kokosový olej, řádně promíchejte a nechte půl hodiny odstát.
- Poté hmotu pořádně rukama propracujte. Mělo by být vláčné a nemělo by se drobit.
- Formu na muffiny vymažte a vysypte ovesnou moukou.
- Hmotu si rozdělte na dvanáct částí a vmačkejte do formiček. Lépe se bude pracovat s navlhčenýma rukama.
- Pečte na 180°C nějakých 20 - 30 minut.
Krém:
- Mrkev omyjte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce s trochou vody (jen na podlití), špetkou soli a nechte dusit pod pokličkou. Může se stát, že se všechna voda vypaří - v tom případě znovu podlijte troškou vody.
- Až bude mrkev zcela měkká odstavte a nechte vychladnout.
- Tofu dejte spolu s ostatními surovinami do nožového mixéru a mixujte, dokud nebude krém zcela hladký.
- Krém dejte ztuhnout do lednice asi na hodinu.
- Krémem naplňte zdobící sáček a košíčky ozdobte.
- Hotové košíčky s krémem nechte ještě chvíli odležet v lednici.
Dalo by se to vytvořit i bez toho jablka v těstě?
OdpovědětVymazatUrčitě! Jen bych přidala o trochu více rozinek a vody a lněného (nebo chia) semínka ;)
VymazatDobrý večer, nemáte nějaký tip na značku tofu tak, aby nenarušovala chuť krému? Zkoušela jsem s Lutnerem a mám pocit, že má nádech do uzena :-/
OdpovědětVymazatDíky,
Já kupuji klasické natural od sunfoodu, ale třeba takové silken tofu by bylo mnohem lepší.. To ale prodávají za nekřesťanské peníze v Tescu nebo Albertovi a nebo za lepší ceny v asijských krámech (které bohužel na severu nemáme :o)
Vymazat