pátek 8. listopadu 2013

Karobové košíčky s pomerančovo-mrkvovým tofu krémem

Od doby, kdy jsem se dozvěděla, že Alnatura začala vyrábět pomerančovou a citrónovou kůru, jsem se těšila jak malé dítě, kdy konečně dorazí do Čech. No a je to tady! Minulý pátek jsem v regálu tento zázrak objevila v mém nákupním košíku skončilo po jednom exempláři od každého.

Opravdu nechci být blog který propaguje výrobky nějaké firmy (navíc když za to ani nemám žádnou odměnu :)), ale když je něco dobré, tak se to musí šířit. To mi dáte za pravdu. Na citronovou kůru jsem se třásla, protože všechny kůry, které jsem do této doby zkusila nebyly nic moc. Hořké a stejně mi přišlo, že moc vůně pokrmu nepřidaly (byť byly v bio kvalitě).



Tyto kůry od Alnatury jsou sušené mrazem a obsahují i malé procento pomerančového nebo citrónového oleje, takže chuť je opravdu věrohodná. A výsledek? Vykouzlila jsem pomerančový krém i bez pomeranče :) K čemu je to dobré? Někteří lidé mají problém s trávením složitých sacharidů spolu se syrovým ovocem, které jim potom ve střevech kvasí. No a právě pro ně jsem vymyslela tento pomerančový krém. V krému je pouze mrkev kvůli barvě a tato "zázračná" pomerančová kůra.







Karobové košíčky s pomerančovo-mrkvovým tofu krémem
(stačí na 12 košíčků)

Suroviny:

Košíčky:
250 gramů ovesných vloček
3 polévkové lžíce zlatých lněných semínek
4 polévkové lžíce karobu
50 gramů rozinek + 150 ml vody
1 jablko
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření
 
Krém:
1 tofu natural (cca 200 gramů)
1 větší mrkev
1 sáček pomerančové kůry Alnatura (nebo kůra z bio pomeranče)
100 ml vody
6 polévkových lžic agáve sirupu
2 polévkové lžíce kokosového oleje
špetka soli
 
Postup:
Košíčky:
  1. Rozinky opláchněte a zalijte odměřeným množstvím vody. Nechte pár hodin odstát, dokud nebudou pěkně nacucané.
  2. Ovesné vločky dejte do nožového mixéru a mixujte, dokud nebudete mít hrubší ovesnou mouku. Odeberte si pár lžic mouky na vysypání košíčků a zbytek nysypte do mísy.
  3. Lněná semínka spolu s karobem skořicí a perníkovým kořením vmíchejte do připravené ovesné mouky.
  4. Jablko omyjte, vyjměte ohryzek, nakrájejte na větší kusy a spolu s rozinkami i vodou dejte do koktejlového mixéru a umixujte takovou jablečno rozinkovou kaši. Tuto kaši nalijte do mísy k suché směsi.
  5. Přidejte kokosový olej, řádně promíchejte a nechte půl hodiny odstát.
  6. Poté hmotu pořádně rukama propracujte. Mělo by být vláčné a nemělo by se drobit.
  7. Formu na muffiny vymažte a vysypte ovesnou moukou.
  8. Hmotu si rozdělte na dvanáct částí a vmačkejte do formiček. Lépe se bude pracovat s navlhčenýma rukama.
  9. Pečte na 180°C nějakých 20 - 30 minut.

Krém:

  1. Mrkev omyjte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce s trochou vody (jen na podlití), špetkou soli a nechte dusit pod pokličkou. Může se stát, že se všechna voda vypaří - v tom případě znovu podlijte troškou vody.
  2. Až bude mrkev zcela měkká odstavte a nechte vychladnout.
  3. Tofu dejte spolu s ostatními surovinami do nožového mixéru a mixujte, dokud nebude krém zcela hladký.
  4. Krém dejte ztuhnout do lednice asi na hodinu.
  5. Krémem naplňte zdobící sáček a košíčky ozdobte.
  6. Hotové košíčky s krémem nechte ještě chvíli odležet v lednici.

4 komentáře:

  1. Dalo by se to vytvořit i bez toho jablka v těstě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! Jen bych přidala o trochu více rozinek a vody a lněného (nebo chia) semínka ;)

      Vymazat
  2. Dobrý večer, nemáte nějaký tip na značku tofu tak, aby nenarušovala chuť krému? Zkoušela jsem s Lutnerem a mám pocit, že má nádech do uzena :-/
    Díky,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupuji klasické natural od sunfoodu, ale třeba takové silken tofu by bylo mnohem lepší.. To ale prodávají za nekřesťanské peníze v Tescu nebo Albertovi a nebo za lepší ceny v asijských krámech (které bohužel na severu nemáme :o)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)