Batátové rizoto
(4 porce)
Suroviny:
2 batáty
4 stroužky česneku
1 hrnek uvařené/naklíčené cizrny
250 gramů celozrnné rýže
1 polévková lžíce tahini pasty
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce ume octa
1 čajová lžička provensálského koření
1 čajová lžička uzené papriky
1 čajová lžička soli
sójová omáčka Shoyu
citrónová šťáva
na ozdobu lískové ořechy a rukola
4 stroužky česneku
1 hrnek uvařené/naklíčené cizrny
250 gramů celozrnné rýže
1 polévková lžíce tahini pasty
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce ume octa
1 čajová lžička provensálského koření
1 čajová lžička uzené papriky
1 čajová lžička soli
sójová omáčka Shoyu
citrónová šťáva
na ozdobu lískové ořechy a rukola
Postup:
- Rýži propláchněte a dejte vařit s malým množstvím soli v poměru 1:2 s vodou. Já dávám rýži nejdříve na pár hodin namočit, poté propláchnu a vody již nepřidávám tolik.
- Rozpalte pánev a na oleji zpěňte na plátky nakrájený česnek. Restujte 2 minuty.
- Přisypte sůl, provensálské koření, uzenou papriku a promíchejte, aby se vše obalilo.
- Přidejte na kostičky nakrájené batáty a promíchejte. Pokud používáte cizrnu naklíčenou, přidejte v této fázi i naklíčenou propláchnutou cizrnu. Vše promíchejte a podlijte trochou vody. Nechte dusit asi 20 minut - než batáty změknou .Pokud používáte cizrnu již uvařenou (a ne naklíčenou), přidejte jí k batátům až když jsou batáty měkké.
- Polévkovou lžíci tahini pasty rozmíchejte s 2 polévkovými lžícemi vody a 1 polévkovou lžící umeocta. Řádně rozmíchejte. Nejdřív to bude vypadat, že se to zdrclo, ale chce vytrvat s mícháním.
- Nyní už by měla být všechna voda z rýže vyvařená. Batátovo-cizrnovou směs přeneste do hrnce k rýži, přilijte tahini směs a řádně promíchejte.
- Ochutnejte a popřípadě dochuťte sójovou omáčkou.
- Dle chuti můžete zakápnout trochou citrónu.
- Podávejte posypané lískovými ořechy a ozdobené lístkem rukoly.
Milá Ethique, Tvůj blog mě fascinuje zas a znova. Tolik receptů s naklíčenými luštěninami... S bezlepkovými surovinami... Se zeleninou, pŕesně jak si jí představuji :-)) Držím moc palců, ať máš spoustu inspirace. To je dar. Měj se, Šárka
OdpovědětVymazatAhoj Šárko,
Vymazatmoc děkuju :)
Naklíčené luštěniny, to je moje, už si ani nepamatuju, kdy jsem je naposledy vařila :)