čtvrtek 6. února 2014

RAW energy matcha bites

Jelikož je zkouškové období nebo pololetí, doufám že úspěšně, uzavřeno, přicházím s receptem na RAW energy matcha bites nejspíš s křížkem po funuse. Jak člověk vypadne z role studenta, ani si neuvědomí, že vlastně existuje něco takového jako zkoušky. Teď si možná říkáte: "ta se má, ta nemá žádné stresy se zkouškama". Ano, nemám nervy ve zkouškovém období, mám je po celý rok. Proto mi tyto energy vzpruhy přijdou vhod téměř vždy. A vy si užívejte studentská léta, tuto mňamku si můžete připravit třeba hned před příští zkouškou :)

Sama nemám ráda, když se v názvech receptu objevují cizojazyčná slova, ale nešlo to jinak. Energetické matcha bonbóny? To zní celkem tatarsky. Pouhé matcha bonbóny nevykreslí tuto dobrotu v plných barvách. Je to bez jiskry. Matcha truffles to také nazvat nemohu, protože jsou hranaté. Volba tedy padla na energy matcha bites..

Jak bonbóny chutnají? To se musí vyzkoušet. Jsou výborné! Připomínají mi léto a citrónovou zmrzlinu. Sem tam křupne kakaový bob nebo narazíte na goji, zkrátka fantazie. Člověk má chuť sníst je všechny. Silně návyková záležitost. 


Matcha
Bojovník proti rakovině, spalovač tuku, pomocník při hubnutí,... I takové přezdívky si matcha čaj vysloužil. Podíváme se na tento zázrak trochu podrobněji.
Matcha není jen tak ledajaký zelený čaj. Jsou to ty nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje, které se melou na jemňounký prášek. Spolu s nápojem takto vlastně "vypijete" i rozemleté čajové lístky a údajně do sebe dostanete až 15 krát více prospěšných látek, než popíjením klasického vylouhovaného zeleného čaje.

Matcha čaj je intenzivně zelený. Používá se k tónování dezertů, nápojů, smoothies, krémů, kterým propůjčuje exotickou barvičku. Ptáte se, jaktože je tak zelený? Výroba tohoto čaje je opravdový kumšt. Matcha roste na stinných plantážích, které se čtyři týdny před plánovanou sklizní zastíní pomocí plachet úplně. Rostliny jsou tedy téměř ve tmě a kompenzují si nedostatek světla tak, že produkují velké množství chlorofylu. Ty nejlepší čajové listy se ručně sbírají, usuší a pomalu melou na speciálních žulových kamenech. Mletím dochází k dokonalému rozrušení membrán buněk a obsažené aminokyseliny a antioxidanty se stávají vstřebatelnější. Tření je ale opravdu minimální, díky čemuž se čajové listy během celého procesu nespálí a zachovají si svůj hodnotný chlorofyl
Matcha čaj by vás měl nakopnout až na šest hodin. Vysoký obsah teofylinu v kombinaci s antioxidanty vás přímo nabije energií. Říká se, že matcha má sladce smetanovou chuť s malým náznakem svíravosti. Tss, odborníci. Nechci vás odrazovat, ale sladce smetanovou chuť v tom nečekejte. Zato svíravost určitě zaznamenáte. Tradičně se matcha čaj připravuje pomalým vyšleháním s teplou vodou a to pomocí bambusové metličky. Vzniká tak nápoj s bohatou pěnou. Metličku nemám a teplý mi rozhodně nechutná. Snad Japonci přivřou oči, že jejich rituální přípravu nedodržuji. Matcha prášek jednoduše nasypu do lahve, zaliji studenou vodou s citrónem a zašejkuju. Dostanu tak ozvěžující nápoj do parných letních dní.

Co se týče medicíny, podle historické literatury se matcha čaj používal k ochlazení organismu zejména pak k odvodnění otoků nebo srážení horečky. Uf. Dost bylo teorie, teď už recept a další lavina fotek (nešlo vybrat jen pár :o)




RAW energy matcha bites

Suroviny:
200 gramů bio kokosu (bio nutné - viz zde)
2-3 polévkové lžíce agáve sirupu
šťáva z poloviny citrónu
citronová kůra z poloviny citrónu (použila jsem 1 vrchovatou lžičku Alnatura kůry)
1 pytlíček Matcha čaje (2 gramy)
na naplnění: goji, kakaové boby

Postup:

  1. Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
  2. Až bude kokosové máslo tekuté přidejte matcha prášek, citrónovou šťávu, agáve sirup, citronovou kůru a promixujte. Hmota se jakoby zdrcne.
  3. Vemte si tvořítko na led a na dno dejte dle libosti drcené kakaové boby nebo goji.
  4. Hmotou opatrně naplňte formičky asi do poloviny a stlačte prstem.
  5. Nyní dejte druhou vrstvu náplně (zase buď kakaové boby nebo goji). 
  6. Matcha hmotou doplňte po okraj a dokonale každý "bonbón" upěchujte.
  7. Dejte ztuhnout do lednice. Poté vyklepněte a skladujte v lednici.  


Zdroje:
http://matcha.cz/
http://www.matchatea.cz/
http://www.salviaparadise.cz/japan-matcha-p-504.html?cPath=117_337&zenid=1akort6gbs0geeb49n87tkmro0
http://cs.wikipedia.org/wiki/Matcha





11 komentářů:

  1. Vypadá to výýýýborně! Jen co přestanu kojit, vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, to vypadá skvěle! Určitě to vyzkouším. Stejně jako další recepty z Tvého blogu (mám ho moc ráda). Jen jsem chtěla upozornit na Agáve sirup. Není o moc zdravější než bílí cukr :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, děkuju za hezká slova :) Já vím, že Agáve není z nutričního hlediska úplně top, ale do RAW věcí není mnoho možností. Nejlepší je sladit ovocem, sladem, rýžovým sirupem nebo javorovým sirupem. Agáve má neutrální chuť a občas ho používám, no... Ale stále považuji tekutý agáve sirup za mnohem lepší variantu než bílý cukr, který je mnohem více průmyslově zpracováván.. (krystalizace, bělení přes filtry ze zvířecích kostí,...)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, jestli jde kokos něčím nahradit, nedělá mi totiž moc dobře :-/
    Děkuji
    Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohohle receptu se obávám, že ne :(... Je tam minimum surovin a nevím o jiných oříšcích/semínkách, které by měly takové vlastnosti jako kokos (hlavně to dokonalé ztuhnutí)...

      Vymazat
  4. Mám dotaz: Nakopne to člověka i v týhle nečajový, bonbónový formě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vhledem k výslednému počtu bonbonu (něco přes 20) jse tam asi obsah čaje zanedbatelný (2 gramy na celou várku).. Proto jeden kousek určitě nenakopne tolik jako když si člověk udělá ze 2 gramů nápoj... Ale i proto jsem tam dávala ty kakaové boby, aby to nakoplo o to více ;)

      Vymazat
  5. Dobry den, moc me tento napad zaujal. Ale nevim jak na to kokosove maslo. To se mixuje primo duznina kokos. orechu? A da se to nahradit jinou kokosovou variantou (mleko, olej, suseny strouhany kokos, atd.)? Diky Adel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozmixuje se přímo koupený sušený strouhaný kokos, ale musí být v bio kvalitě, z těch obyčejných to nejde, ty jsou vysušené až moc a je v nich málo tuku, takže se to v máslo nespojí :o Jinak kokosové máslo prý jde udělat i tyčkáčem ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)