pondělí 28. dubna 2014

Cizrnové tofu

"To je bomba!" Tak to byla moje první reakce, když jsem rozklikla recept na cizrnové tofu. Hned jsem si začala v hlavě kreslit a představovat na co všechno budu moci tento zázrak použít.   Přestože recept už na netu nějaké tři týdny visí, dokopala jsem se k jeho přípravě až nyní.

Jedná se o tradiční pokrm z Burmy a často se s ním setkáte jako s Burmským tofu nebo Shan tofu. Je to celkem levná alternativa tofu, bez obsahu sóji a potřebujete jen pár základních surovin.
Přes to, že nenabízí takové využití jako tradiční tofu, je škála použití velmi široká - od salátů přes pomazánky nebo třeba do polévky. Všechny nápady budu určitě dokumentovat a postupně přidávat recepty na to, jak cizrnové tofu využít.

V receptu můžete použít kurkumu, díky které získá tofu krásně zlatou barvu. Je dobré přidat i nějaké koření nebo bylinky - třeba sušený česnek nebo nahradit klasickou sůl černou solí. Získáte tak již ochucené tofu, které stačí nakrájet a mlsat. Avšak pokud budete chtít tofu využít i do nějakých sladkých pokrmů, kurkumu a ostatní koření určitě vynechejte. Stejně tak soli dejte pouze malou špetku.

Protože příprava tofu vyžaduje neustálou přítomnost po dobu asi půl hodiny, doporučuji si výrobu tofu naplánovat tak, abyste v kuchyni zvládli i jiné činnosti. Já si např. při jeho přípravě vyklidila myčku, udělala salát a otřela kuchyňskou linku ;)


Cizrnové tofu
(inspirace zde)

Suroviny:
200 gramů cizrnové mouky
2 litry vody
½ polévkové lžíce kokosového oleje
1 a ½ čajové lžičky soli
1 čajová lžička kurkumy (nemusí být)
1 čajová lžička sušeného česneku (nemusí být)

 
Postup:

      1. V opravdu velkém hrnci smíchejte cizrnovou mouku a vodu. V klidu nechte přes noc odležet, asi tak 12 hodin. (v klidu=místo bez otřesů, bez neustálého přemisťování hrnce)
      2. Ráno s hrncem nehýbejte a opatrně naběračkou odeberte asi 900 ml vody, tak abyste moc nerozvířili hladinu. Tuto vodu vylejte.
      3. V druhém hrnci zahřejte na mírném ohni kokosový olej. Opatrně do něj nalejte vodu, která zbyla v hrnci s ciznovou moukou. Zase velmi opatrně, snažte se tam vylít co nejméně mouky a nerozvířit dno. Na dně původního hrnce by vám mělo zbýt takové cizrnové bahno.
      4. Nyní přidejte do vody kurkumu a sůl, zamíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud směs nezačne houstnout.
      5. Nyní přidejte "cizrnové bahno". Najednou směs velmi zhoustne. Aby se vám směs nepřipálila, za stálého míchání vařte na mírném ohni dalších 10 minut.
      6. Do zvolené formy (ideálně nějakých 15x20) dejte čistou utěrku (nějakou, u které vám nevadí případné zabarvení od kurkumy). Utěrka nebo plátýnko ve velmi důležité, protože absorbuje přebytečnou tekutinu.
      7. Hustou cizrnovou směs vylejte do této utěrkou vyložené formy, opatrně rozprostřete a vršek uhlaďte.
      8. Nechte "utvořit škraloup", utěrku přeložte přes vršek tofu a nechte při pokojové teplotě do večera odpočívat (asi 8 hodin).
      9. Tofu vyklopte na prkýnko, odstraňte utěrku a nakrájejte na požadované kusy.
V lednici by mělo tofu vydržet až pět dní.

12 komentářů:

  1. Také jsem se na tento recept dívala a říkala si, že ho musím vyzkoušet. :) Takže teď už opravdu zkusím. Koupím mouku a o víkendu udělám. Děkuji za nakopnutí :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je opravdu bomba! Tofu ze sóji se snažím omezovat až vyřadit z jídelníčku a alternativu jsem neznala. Cizrnu milujeme a tak tohle tofu určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žejo?
      Jako strukturu to má jinou než tofu, nedrží tak pevný tvar, přirovnala bych to něco mezi tofu a polentou... Každopádně jsem z toho dělala ala vaječný salát a můžu říct, že se mi tohle osvědčilo lépe než klasické tofu... A v nějaké miso polévce se soba nudlemi může být taky skvělé :)

      Vymazat
  3. Tak to je super, určitě vyzkouším. Soja je fakt skoro všude, těším se na nové jiné tofu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to příjemná změna... Akorát si nejsem jistá, jak často se mi s tím bude chtít dělat :D

      Vymazat
  4. hezký den, děkuji za inspiraci, vypadá to jako zajímavá alternativa ke klasickému tofu. chtěla bych se jen zeptat - dá se něčím nahradit/vynechat kokosový olej? a jde potom s toto tofu použít např. jako součást náplně do dortů?
    děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosový olej klidně nahraďte jiným olejem ;)
      Já používám kokosový, protože je vhodný pro dlouhé tepelné úpravy.
      No, tofu je něco mezi tofu a polentou a jako náplň do sladkých koláčů ho musím teprve otestovat :o Takže až budu dělat příští dávku, zkusím udělat "tvaroh" a hodím sem popřípadě receptík ;)

      Vymazat
  5. Dobrý den,myslíte,že by se dalo dělat cizrnové tofu místo z mouky z celé cizrny,jako se děla klasucké tofu ze sójových bobů?Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě si vůbec neumím představit, jak by to mohlo jít... Klasické tofu se dělá vysrážením sójového mléka. Sója obsahuje ve srovnání s cizrnou více tuků a "cizrnové mléko" udělat nejde... Já jsem nadšenec pro vše, ale přiznám se, že bych neměla odvahu do výroby tofu z celé cizrny... :o

      Vymazat
  6. Zkoušela jsem a bohužel se moc nepovedlo. Je to moc měkké a rozpadá se. Tak mě napadlo, že bych příště zkusila na závěr vaření přidat trochu agaru. Tím pádem by to mohlo být celkově pevnější a pružnější. Co si o tom myslíte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí... Ano, je to trošku jako polenta a lehce se drolí... Přidat agar vůbec není špatný nápad!! Šla bych do toho ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)