Jedná se o tradiční pokrm z Burmy a často se s ním setkáte jako s Burmským tofu nebo Shan tofu. Je to celkem levná alternativa tofu, bez obsahu sóji a potřebujete jen pár základních surovin.
Přes to, že nenabízí takové využití jako tradiční tofu, je škála použití velmi široká - od salátů přes pomazánky nebo třeba do polévky. Všechny nápady budu určitě dokumentovat a postupně přidávat recepty na to, jak cizrnové tofu využít.
V receptu můžete použít kurkumu, díky které získá tofu krásně zlatou barvu. Je dobré přidat i nějaké koření nebo bylinky - třeba sušený česnek nebo nahradit klasickou sůl černou solí. Získáte tak již ochucené tofu, které stačí nakrájet a mlsat. Avšak pokud budete chtít tofu využít i do nějakých sladkých pokrmů, kurkumu a ostatní koření určitě vynechejte. Stejně tak soli dejte pouze malou špetku.
Protože příprava tofu vyžaduje neustálou přítomnost po dobu asi půl hodiny, doporučuji si výrobu tofu naplánovat tak, abyste v kuchyni zvládli i jiné činnosti. Já si např. při jeho přípravě vyklidila myčku, udělala salát a otřela kuchyňskou linku ;)
Cizrnové tofu
(inspirace zde)
Suroviny:
200 gramů cizrnové mouky
2 litry vody
½ polévkové lžíce kokosového oleje
1 a ½ čajové lžičky soli
1 čajová lžička kurkumy (nemusí být)
1 čajová lžička sušeného česneku (nemusí být)
Postup:
- V opravdu velkém hrnci smíchejte cizrnovou mouku a vodu. V klidu nechte přes noc odležet, asi tak 12 hodin. (v klidu=místo bez otřesů, bez neustálého přemisťování hrnce)
- Ráno s hrncem nehýbejte a opatrně naběračkou odeberte asi 900 ml vody, tak abyste moc nerozvířili hladinu. Tuto vodu vylejte.
- V druhém hrnci zahřejte na mírném ohni kokosový olej. Opatrně do něj nalejte vodu, která zbyla v hrnci s ciznovou moukou. Zase velmi opatrně, snažte se tam vylít co nejméně mouky a nerozvířit dno. Na dně původního hrnce by vám mělo zbýt takové cizrnové bahno.
- Nyní přidejte do vody kurkumu a sůl, zamíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud směs nezačne houstnout.
- Nyní přidejte "cizrnové bahno". Najednou směs velmi zhoustne. Aby se vám směs nepřipálila, za stálého míchání vařte na mírném ohni dalších 10 minut.
- Do zvolené formy (ideálně nějakých 15x20) dejte čistou utěrku (nějakou, u které vám nevadí případné zabarvení od kurkumy). Utěrka nebo plátýnko ve velmi důležité, protože absorbuje přebytečnou tekutinu.
- Hustou cizrnovou směs vylejte do této utěrkou vyložené formy, opatrně rozprostřete a vršek uhlaďte.
- Nechte "utvořit škraloup", utěrku přeložte přes vršek tofu a nechte při pokojové teplotě do večera odpočívat (asi 8 hodin).
- Tofu vyklopte na prkýnko, odstraňte utěrku a nakrájejte na požadované kusy.
Také jsem se na tento recept dívala a říkala si, že ho musím vyzkoušet. :) Takže teď už opravdu zkusím. Koupím mouku a o víkendu udělám. Děkuji za nakopnutí :)
OdpovědětVymazatnení zač a doufám, že se povede :)
VymazatTo je opravdu bomba! Tofu ze sóji se snažím omezovat až vyřadit z jídelníčku a alternativu jsem neznala. Cizrnu milujeme a tak tohle tofu určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatŽejo?
VymazatJako strukturu to má jinou než tofu, nedrží tak pevný tvar, přirovnala bych to něco mezi tofu a polentou... Každopádně jsem z toho dělala ala vaječný salát a můžu říct, že se mi tohle osvědčilo lépe než klasické tofu... A v nějaké miso polévce se soba nudlemi může být taky skvělé :)
Tak to je super, určitě vyzkouším. Soja je fakt skoro všude, těším se na nové jiné tofu.
OdpovědětVymazatJojo, je to příjemná změna... Akorát si nejsem jistá, jak často se mi s tím bude chtít dělat :D
Vymazathezký den, děkuji za inspiraci, vypadá to jako zajímavá alternativa ke klasickému tofu. chtěla bych se jen zeptat - dá se něčím nahradit/vynechat kokosový olej? a jde potom s toto tofu použít např. jako součást náplně do dortů?
OdpovědětVymazatděkuji
Kokosový olej klidně nahraďte jiným olejem ;)
VymazatJá používám kokosový, protože je vhodný pro dlouhé tepelné úpravy.
No, tofu je něco mezi tofu a polentou a jako náplň do sladkých koláčů ho musím teprve otestovat :o Takže až budu dělat příští dávku, zkusím udělat "tvaroh" a hodím sem popřípadě receptík ;)
Dobrý den,myslíte,že by se dalo dělat cizrnové tofu místo z mouky z celé cizrny,jako se děla klasucké tofu ze sójových bobů?Děkuji.
OdpovědětVymazatPopravdě si vůbec neumím představit, jak by to mohlo jít... Klasické tofu se dělá vysrážením sójového mléka. Sója obsahuje ve srovnání s cizrnou více tuků a "cizrnové mléko" udělat nejde... Já jsem nadšenec pro vše, ale přiznám se, že bych neměla odvahu do výroby tofu z celé cizrny... :o
VymazatZkoušela jsem a bohužel se moc nepovedlo. Je to moc měkké a rozpadá se. Tak mě napadlo, že bych příště zkusila na závěr vaření přidat trochu agaru. Tím pádem by to mohlo být celkově pevnější a pružnější. Co si o tom myslíte?
OdpovědětVymazatTo mě mrzí... Ano, je to trošku jako polenta a lehce se drolí... Přidat agar vůbec není špatný nápad!! Šla bych do toho ;)
Vymazat