úterý 5. listopadu 2013

Květáková polévka s lískovými ořechy a šalvějí

Možná si vzpomínáte, jak jsem v receptu na květákový mozeček psala, že květák není zrovna moje oblíbená zelenina. Teď mě toto mé neuvážené tvrzení trochu mrzí, protože za posledních 14 dní jsem dělala květák třikrát a pokaždé to byla pecka. Takže tímto se Vám, pane Květáku, veřejně omlouvám a příště budu pečlivě vážit slova. I když jsem si téměř jistá, že na Vaši adresu už zazní jen samá chvála.

Znáte ten pocit, když vidíte recept a říkáte si "tak to je nádhera, to prostě musim zkusit". V mém případě za touto větou většinou následuje ještě upřesnění "co nejdřív". A tak se stalo také s touto květákovou polévkou s lískovými ořechy a šalvějí. Nikdy jsem nebyla příliš velký fanoušek květákové polévky. To, čemu se říkalo květáková polévka, pro mě zkrátka byla jen tekutina nevábného vzezření s přehnanou dávkou muškátového oříšku. Kvůli těmto vzpomínkám má u mě květák velmi těžkou výchozí pozici, ale pomaličku začínám objevovat jeho přednosti.
Proč zařadit květák do našeho jídelníčku? 
Tak předně, je to místní zelenina, kterou bychom měli využívat. Můžete si všimnout, že starší lidé řikají květáku karfiol, což je jiný název pro květák. Patří mezi košťálovou zeleninu a byl šlechtěn po staletí.

Květák se může pochlubit nízkým obsahem tuku i sacharidů, ale má velké množství vlákniny, folátů, vody a vitamínu C.
Květák obsahuje i fytochemichemikálie, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Zde bych zmínila především sulforafan, který působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu. Studie ukázaly, že u osob, které konzumují velké množství této zeleniny, je snížené riziko výskytu rakoviny, zejména prsu a prostaty. Kromě toho má výborné antioxidační vlastnosti, které napomáhají snižování vysokého krevního tlaku.

Dále se může pochlubit obsahem přírodní látky, která se nazývá Indol 3 Karbinol - pokusím se to podat jednoduše. Je to fytoestrogen, který reguluje hladinu hormonů, aby pomáhaly ale neškodily. I proto se Indol 3 Karbinol doporučuje při potřebě vyrovnat hladinu hormonů - při nepravidelné menstruaci, klimakteriu. Indol 3 Karbinol je také účinný při prevenci nádorových onemocnění, které jsou spojeny právě s hormony.
Za zmínku stojí i značné mnoštví vitamínu skupiny B a vitamínu K. Z minerálů uveďme především mangan, železo, vápník a draslík.

U nás v Čechách je nejběžnější květák bílé barvy. Avšak můžete se setkat i s květákem oranžovým, který obsahuje o 25% více vitamínu A (což nám může napovědět jeho barva). Dále existuje zelený květák, který buď vypadá jen jako květák v zeleném provedení a nebo je špičatého tvaru. Tento špičatý zelený květák se nazývá Romanesco a je to opravdu zvláštní zelenina. Mně připadá spíše jako kaktus zkřížený s artičokem. Ale přiznám se, že jsem ho ještě na vlastní oči neviděla... Další z květákové rodiny je fialový květák. Ne, není barvený ani zalévaný fialovou vodou, jak jsem si vyslechla z chytrého rozhovoru dvou divících se osob v supermarketu. Fialová barva tkví v obsahu antokyanů - to jsou ty vzácné antioxidanty, které najdete např. v borůvkách.

Spousta lidí ale neví, jak s květákem zacházet. Kolikrát mě překvapí, jak zkušené kuchařky vaří květák pod pokličkou. Nemám jim to za zlé, dříve asi žádná osvěta, týkající se správné úpravy potravin, nebyla... Při vaření květáku je důležité vařit BEZ pokličky, aby mohly uniknout všechny čpavé látky. Ty by nám později mohly způsobit nepříjemný bolebřich.
No a před samotným vařením květáku je dobré ho nechat nějakou tu minutku odmočit. Ptáte se proč? V růžičkách květáku je spousta zákoutí, která poskytují úkryt těm nejrůznějším potvůrkám. A zbavíte se jich právě tak, že květák rozeberete na růžičky, dáte do hrnce se studenou vodou a přidáte lžíci soli. Poté slijete, propláchněte a upravujte jak je libo.


Květáková polévka s lískovými ořechy a šalvějí 
(inspirace zde)

Suroviny:
1 hlávka květáku
1 cibule
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce oleje
horká voda
1 hrnek uvařených bílých fazolí
100 gramů lískových ořechů
1 polévková lžíce citrónové šťávy
šalvěj na ozdobu
sůl + pepř
 

Postup:

  1. Pokud nemáte uvařené fazole, začněte s jejich přípravou. Přes noc namočené fazole propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka.
  2. Ořechy vhoďte na pánev a na trochu prudším ohni nechte opražit. Že je hotovo poznáte tak, že slupky začnou praskat a když vezmete jeden oříšek do ruky, půjde slupka lehce sloupnout.
  3. Sundejte z plotny a nechte trochu vychladnout.
  4. Květák rozeberte na růžičky a řádně propláchněte. Do hrnce dejte polévkovou lžíci soli, zalijte studenou vodou a přidejte květák. Takto nechte asi 10 minut odstát - viz výše.
  5. Mezitím si oloupejte česnek a cibuli. Cibuli nakrájejte na drobno.
  6. V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte, přidejte prolisovaný česnek, asi 1 lžičku soli a pepře kolik uznáte za vhodné. Promíchejte. 
  7. Přidejte květák a minutku jen restujte. Dejte si uvařit vodu do konvice. Zalijte květák horkou vodou tak, aby byl zcela ponořený. Vařte BEZ pokličky asi 20 minut.
  8. Opražené ořechy promněte v dlaních a odrolte slupky. Asi čtvrtinu ořechů odeberte na posypání a v hmoždíři je natlučte na menší kousky.
  9. Zbylé tři čtvrtiny ořechů dejte do koktejlového mixéru, zalijte asi 200 ml vody a nechte minutu mixovat. Přidejte uvařené fazole a trochu vývaru, ve kterém se květák vařil a  umixujte na kaši.
  10. Kaši z mixéru přilejte do hrnce ke květáku a vše ještě promixujte ponorným mixérem. Pokud není polévka dostatečně teplá, trochu doohřejte.
  11. Přidejte citronovou šťávu, případně dosolte a dopepřete.
  12. Sušenou šalvěj nakrájejte na drobno a na sucho nechte na pánvi rozvonět. Pokud máte čerstvou šalvěj, nepražte ;)
  13. Polévku nalijte do misek a ozdobte utlučenými lískovými oříšky a opraženou šalvějí.

Zdroje:
http://www.nutrition-and-you.com/cauliflower.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kv%C4%9Bt%C3%A1k
http://en.wikipedia.org/wiki/Cauliflower
http://www.marianne.cz/krasa-a-zdravi/zdravi/indol-3-karbinol-zeleninovy-zazrak
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92293.aspx

18 komentářů:

  1. Recept vypadá skvěle, díky za něj, já květákovou polévku občas posypu slunečnicovými semínky, ale lískové oříšky budou chuťově možná ještě zajímavější. Doplnění šalvějí a fazolemi je taky zajímavé. Jinak díky i za tipy na přípravu a vaření květáku, to jsem nevěděla, vždycky vařím s pokličkou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, ta musí chutnat skvěle! Květák mám moc ráda. :P

    OdpovědětVymazat
  3. Květák miluju, dělám ho třeba jen tak na páře, to mi naprosto stačí. Polévku taky určitě zkusím. Vařila jsem taky s pokličkou, nikdy jsem po něm problémy neměla. Jinak moc pěkné stránky, úžasné fotky! Markéta

    OdpovědětVymazat
  4. Já to mam zažité, že květák s pokličkou nikdy... Tak to tak dělám a předávám dále :)

    OdpovědětVymazat
  5. Bílé fazole? Květákovou polévku jsem vždycky zahušťovala bramborou. Fazole mám moc ráda a dostanu do polévky nějaké bílkoviny. Moc děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, bílé fazole ;) Já používám rozmixované k zahuštění polívek celkem často... Jsou krémové a chuťově neutrální :) A jak říkáš, abych tam dostala bílkoviny...

      Vymazat
  6. Miluju květákovou <3 kombinace se šalvějí musí být hoodně zajímavá;)

    OdpovědětVymazat
  7. Bylo to poprvé co jsem varila s bílými fazolemi a asi jsem jich dala hodně kdyz jsem jich dala do polévky hrnek v suchém stavu že? :'(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to možná byla spíše fazolová polévka, ne? :) Měl to být hrnek uvařených bílých fazolí, což je baj očko tak jedna třetina hrnku fazolí v suchém stavu... Alespoň měla polévka hodně bílkovin ;)

      Vymazat
  8. No je fakt ze kvetak byl citit z dalky ;-D Noo tak začátky jsou tezky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, taky mám za sebou bezpočet kiksů ;) Jen to nevzdávat :)

      Vymazat
  9. Vyzkousela jsem a polevka je strasne mdla, bez chuti. :( Kde jsem mohla udělat chybu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to mě moc mrzí... Možná málo soli, pepře... Pravda, že polévka je taková jemnější a třeba ne každému to sedí.. I když na druhou stranu všechny květákovky, co jsem kdy jedla byly nevýrazné. Třeba to je úděl květáku :o.. Pokud nevadí chuťově, lze přidat i trochu muškátového oříšku, ale ten já moc nemusím :/

      Vymazat
  10. Luxusní krémová polévka :-). Vařila jsem ji sice trošku jinak (místo fazolí jsem ji zahustila pohankou, luštěnina byla v hlavním jídle), ale ta kombinace květáku a lískových oříšků je skvělá. Jinak moc díky za Vaše stránky, recepty i fotky jsou krásné, moc ráda se k Vám chodím inspirovat. Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? Mně to také moc chutná, ale možná to pár (více) lidem přijde mdlé :(
      A děkuji za pochvalu, vždy to potěší :)

      Vymazat
  11. Tuto polévku jsem vařila již poněkolikáté a je naprosto dokonalá. Díky, Zuzana

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto úžasná záležitost. Dělám opakovaně a vždy snědeno do poslední lžíce.

    OdpovědětVymazat
  13. Moc hezky napsaný článek. Navíc super tipy a recepty na zdravá a chutná jídla. Často se setkávám s tím, že lidé říkají, že například ořechy, které jsou velmi zdravé a měly by mít v našem jídelníčku zastoupení, jsou ale velmi drahé. Ano, asi je to pravda a nákup kvalitních ořechů se prodraží. přidávám jeden tip https://zivotavyziva.cz/makadamove-orechy/, kde je přehled o tom, kde se dají, nejen například pro mne nejchutnější makadamové ořechy, koupit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)