neděle 17. listopadu 2013

RAW brownies

Raw brownies jsem měla v merku už předlouho. A mrzí mě, že jsem tak dlouho váhala, protože to je nejlepší RAW záležitost, jakou jsem kdy jedla! Nebe v puse, fakt. Úplně si to dokážu představit nakrájené na malé kostičky místo vánočního cukroví... Asi tento nápad zrealizuji, protože tyto brownies jsem rozhodně nedělala naposledy!


Hrozně ráda dělám RAW recepty a to hned z několika důvodů. Za prvé, jsou jednoduché - většinou si vystačíte s mixérem, mísou a formou. Za druhé - jsou nabité energií. Vím, že to bude znít až směšně, ale když si dám kousek RAW dezertu, opravdu cítím, jak pro sebe něco dělám. Ano, možná to je vsugerované.. Ale možná také ne.. A konečně za třetí - nemusíte zapínat troubu, čímž bude vaše vyúčtování elektřiny zase o něco veselejší.
A nyní zápory RAW dezertů. Tak předně - jsou finančně náročnější. Přeci jenom ta spousta ořechů a sušeného ovoce něco stojí a v tomto případě je nutno zainvestovat do kvalitnějších, ideálně bio surovin. Protože nekvalita se zde opravdu za nic neschová. Jsou to jednoduché, čisté chutě a jakýkoliv nežádoucí čmuch nebo ocásek na konečném dojmu velmi ubírá. A za druhé - musíte být velmi opatrní s porcemi. Jsou to samé ořechy, sušené ovoce, vše velmi kalorické a vydatné suroviny. Proto si vždy dávejte takovou tu maličkatou francouzskou porcičku. Což ale může být i výhoda, protože nás i malý kousek zasytí na velmi dlouhou dobu a naše bříško zůstane krásně ploché :)

Dnes jsem si připravila RAW brownies z dílny Sarah z Mynewroots. Opět. Tak se mi zdá, že za chvíli toto bude blog Mynewroots, jen přeložený do češtiny. Sice si můžete myslet: "proč to dělá, vždyť si každý může přečíst originál", ale právě si říkám, že třeba ne. Třeba ne všichni vládnou angličtinou a možná lidé, kteří nemají čas na prolézání zahraničních blogů ocení, když se nějaký dobrý recept objeví rovnou v české mutaci.

RAW nepražené kakao
V čem se nepražené kakao liší od klasického kakaa? Vizuálně se liší barvou. Barva praženého kakaa je velmi tmavě hnědá, občas do červena. Oproti tomu nepražené kakao má barvu světlounce hnědou. I chuťově se liší, řekla bych, že nepražené kakao je trpké, trochu. Možná. Nevím. Samotné ho neláduju a v RAW pohankové kaši nebo jiných dezertech mi jeho chuť přijde výborná.

Nepražené kakao je velmi bohaté na rostlinné polyfenoly. Nejprospěšnější z nich jsou flavonoidy, které jsou považovány za antioxidanty. Ve skutečnosti obsahuje nejpražený kakaový prášek mnohem více antioxidantů na 100 gramů než acai, goji nebo borůvky. Antioxidanty tvoří neskutečných 10% váhy kakaového prášku. Jen si připomeňme, že antioxidanty neutralizují volné radikály, zabraňují oxidaci škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Nepražené kakao je největším zdrojem hořčíku ze všech potravin. Hořčík je důležitý pro stavbu a růst kostí a zubů, přenos nervových signálů, uvolnění svalů. Ano, když vás bolí svaly, chytáte křeče, pravděpodobně budete mít nedostatek hořčíku, což je nejběžnější nedostatek nějakého minerálu v západním světě.

Množství 28 gramů nepraženého kakaa (což přiznejme si není vůbec nereálné zkonzumovat) obsahuje přibližně 314% doporučené denní dávky železa. Z toho budou mít zajisté velikou radost anemické slečny a dámy. Jezte čokoládu! Pokud možno z nepraženého kakaa. Železo je nezbytné pro přenos kyslíku v krvi.

Kakao je také bohaté na vápník, ale i přes to ho nemůžeme považovat za jeho dobrý zdroj. Má totiž zároveň vysoký obsah kyseliny šťavelové, která narušuje vstřebávání vápníku.

Suroviny jsem trošku přizpůsobila českým poměrům. V RAW receptech se většinou používají měkké a velké Medjoolské datle, ale v Čechách je téměř nenajdete. Proto použijte datle v bio kvalitě a nechte změknout a nabýt na objemu aktivací ve vodě. A stačí jich tak mnohem menší množství.

A jako bonus - fotka naší kočky. Maliny jsou prý zajímavější než brownies :) Mimochodem, je velmi těžké udržet během focení tři kočky mimo objektiv. Jsou to hrozně zvědavý potvory!


RAW brownies
(inspirace zde)

Suroviny:
250 gramů vlašských ořechů

150 gramů vypeckovaných datlí
70 gramů nepraženého kakaa
100 gramů suchých mandlí
1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Mandle nechte přes noc namočit, ráno oloupejte a na hrubo nasekejte. (V původním receptu jsou sice mandle nemáčené, ale považuji to za lepší variantu viz zde)
  2. Datle propláchněte a zalijte vodou, aby byly všechny ponořené. Nechte odmočit alespoň dvě hodinky.  
  3. Vlašské ořechy dejte do nožového mixéru a rozmixujte na jemný prášek. Přidejte kakaový prášek, sůl a pomocí několika pulzů promixujte dohromady.
  4. Postupně přidávejte okapané datle, pěkně jednu za druhou. Výsledkem by měla být drobivá, ale lepivá hmota.
  5. V míse smíchejte hmotu z mixéru s nasekanými mandlemi.
  6. Menší pekáček si vyložte pečícím papírem a směs do něj natlačte (možná bude potřeba trocha síly). Nechte odležet v lednici (lépe se krájí až po úplném vychlazení).
P.S.: Pro efekt můžete poprášit trochou kakaa a posypat nasekanýma mandličkama (ty si ale nezapomeňte zavčas oddělit nebo navýšit množství :))
Zdroje:
http://nourishmylife.wordpress.com/2013/04/24/raw-cacao-vs-cocoa/





26 komentářů:

  1. Zdravím! Já tedy rozhodně oceňuji, že najdete a vyzkoušíte a následně publikujete takové recepty! Díky moc! Už se těším,že ozkouším!
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za reakci ;) Opravdu doporučuji, já jsem vrněla blahem :D

      Vymazat
  2. Moc lákavé, asi to zkusíme jako variantu vánočního "cukroví". Tak mě napadá, co to zkusit s karobem místo kakaa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karob občas používám, ale jsem ten člověk, kterému kakao nic nenahradí :D Myslím, že by to mohlo být dobré, ale já asi zůstanu i příště u zaručené varianty... I když, možná mi to nedá, část si oddělím a zkusím s karobem... Uvidíme ;) Pokud budete chtít zachovat RAW status, použijte nepražený karob, pokud to nehrotíte, použijte obyč...

      Vymazat
  3. vobec som netusila ze sa nieco take da urobit! vyzeraju skvostne!

    Pozyvam na 2 giveaways, jedna o GUCCI RUSH 75ml a druha o LADYBOX! Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím. Moc se mi Váš blog líbí, spousta zdravé inspirace na jídla pro děti:) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle opět nemá chybu :-) Musím přiznat, že jsem naprosto propadla tvému blogu :-o Jeden recept lepší než druhý. Zase mě baví vařit (a jíst :-) ) Děkuju!!! Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za krásné hodnocení :) Jsem moc ráda že blog někoho inspiruje a že to všechno nedělám zbytečně :)

      Vymazat
  6. Výborný výborný výborný :) nikdy bych neřekla jak může být živé jídlo tak výborný. Díky za recept. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ještě jsem nejedla RAW dezert, který by mi nechutnal. Jsou to všechno tak intenzivní chutě, že to je snad nemožné :D

      Vymazat
    2. Měla bych dotaz - neztratí se namáčením a vyléváním vody rutin v pohance? Děkuji za odpověď Eva

      Vymazat
    3. Ano, určitě se něco ztratí, ale pocitově by mi je příjemnější jí vylít a nechat třeba naklíčit... mnohem více rutinu se ztratí při zahřívání...

      Vymazat
  7. Kde prosím koupit v praze či na netu kvalitní ořechy? I bio z dm jsou často plesnivé a muset v tomhle množství rozkrajovat a kontrolovat každý ořech je nereálně.. díky případně za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Praze bohužel vůbec nevím... Pravda, že ořechy z DM nejsou za tu cenu nic světoborného... Já nakupuji ořechy zde: http://www.aso-online.cz. Mandle, lískáče a kokos v bio kvalitě; kešu a vlašáky normální obyč. Jsem spokojená, ještě jsem kromě pár skořápek ve vlašácích nenašla defekt ;)

      Vymazat
  8. Tak uz jsem vyzkousela i tyto Vase Brownies....a chut vyborna, deti se jdou po tak vybornem zakusku umlatit. :-) ....a protoze mame vsichni moc radi brusinky, pridala jsem je do hmoty spolu s mandlemi....myslim, ze jsem tim nic nepokazila. ;-) A take me napadlo (az uz jsem "patlala" hmotu do pekacku a deti mi to z pod rukou vyjidaly), ze by mozna priste nebylo na skodu tvorit z testa male kulicky a obalit je v pomletych mandlich.....ze by se nemuselo dat tolik nasekanych mandli do testa, ale cast z nich by se odlozila na obal.....ale to ja jen tak, chci byt take trosku uzitecna...:-) Mejte krasny svatecni den, Dada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Je to můj oblíbený dezert, nedělám ho moc často, ale o to je to svátečnější záležitost.. Brusinky tam musí být osvěžující ;)
      Určitě, kuličky jsou také výborný nápad, třeba jako vánoční cukroví :) Jen si nejsem jistá, kolik kuliček by se skutečně udělalo (vzhledem k ujídání :D)
      Také hezký den!

      Vymazat
  9. Zdravim te, jen bych rada upresnila, ze Medjool k dostani jsou (typicky arabske obchody, vsechny koser, obvykle i v trznicich) a chutove je mezi nimi a "normalnimi" ze super hyper opravdu propastny rozdil (krom toho se lisi strukturou). Pokud existuje byt jen mala moznost, vsem doporucuju Medjool verzi. Chutnaji i datlovym odmitacum :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jak ráda bych je ochutnala :o Ale bohužel jsem je nikde nezahlídla... U nás (Liberec, Jablonec) o žádném arabském obchodu nevím a tržnice už vůbec ne... :( A Praha je na nákup trochu z ruky :/

      Vymazat
  10. Mám dotaz, zda jsou datle nahradit něčím jiným, nepatří mezi moji oblíbenou surovinu. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně si myslím, že s jiným ovocem to nebude tak dobré, ale můžete zkusit třeba s meruňkami? Nevím, rozinky by asi byly moc kyselé...

      Vymazat
    2. Možná by se daly použít i fíky místo datlí😉

      Vymazat
  11. Děkuji za recept!!😉 Postupovala jsem podle návodu ale výsledná konzistence se mi zdá trochu sušší.. přemýšlím, zda nepoužít trochu oleje, nějaký oříškový nebo kokosový (?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máte dobrý mixér, nebude oleje třeba ;) Ale kdyby přeci jen, šla bych do oříškového - přijde mi, že kokos/kokosový olej dělá v kombinaci s nepraženým kakaem takový nepříjemný ocásek...

      Vymazat
  12. Recept chutna vazne vyborne!:) akorat se mi stalo, ze kdyz sem smes natlacovaka do pekacku, tak se asi z orechu uvolnil tuk? A trochu mi to zaclo "plavat" v oleji:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, to je normální vlastnost, holt to bylo umixované tolik, až se začal uvolňovat olej... Jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)