Francie je země palačinek. A to jak sladkých, tak slaných. Všude to tak krásně voní. Jejich Crêperie jsou snad na každém rohu. Úplně stačí se jen procházet a nasávat. Občas do toho zavoní kafíčko od lidí, kteří vysedávájí ve venkovních kavárničkách. Krásná atmosféra.
Abychom si ujasnili rozdíly ve francouzské kuchyni, klasické sladké palačinky jsou Crêpes. Nejčastěji je dělají s nutellou nebo marmeládou. Vyjímkou ale nejsou různé tvarohové, citrónové nebo medové variace. A Galettes? Tak to jsou tradiční breťaňské slané palačinky z pohankové mouky. Plní je také vším možným, nejvíc se setkáte s kombinací šunka-volské oko, ale najdete i zdravější s křehkým salátem a kozím sýrem. Jen škoda, že ve veganské verzi neseženete nic :(
Dost bylo povídání, úplně jsem se přenesla někam do Provence. Ach, jak já se těším na léto...
Galettes se sýrovou náplní a polníčkem
Galletes:
250 gramů hladké pohankové mouky
2 polévkové lžíce sezamového oleje
1 polévková lžíce psyllia nebo mletého lněného semínka
1/2 čajové lžičky soli
voda
olej na pánev
Náplň:
60 gramů jáhel
50 gramů kešu ořechů
30 gramů lahůdkového droždí
8 sušených rajčat
1 čajová lžička provensálského koření
1/2 čajové lžičky soli
+ Polníček
Postup:
- Pohankovou mouku nasypte do mísy, přidejte psyllium (popř. mletá lněná semínka), sůl a za stálého míchání pomalu přilévejte vodu tak, aby se netvořily hrudky. Výsledná konzistence by měla být jako řidké těsto na palačinky. Nakonec přidejte olej a zamíchejte. Těsto nechte odstát minimálně dvě hodiny v lednici, aby mouka stačila nasát. Já dělám těsto už večer a nechávám ho přes noc uležet v lednici.
- Rajčata zalijte vodou a nechte asi 1 hodinu nacucat.
- Jáhly třikrát spařte, zalijte vodou, trochu osolte a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Ke konci varu přidejte kešu ořechy a ještě minutku spolu povařte.
- Nechte trochu vychladnout, ale ještě teplé jáhly s kešu ořechama přeneste do mixéru, přidejte lahůdkové droždí a mixujte do hladka. Možná bude potřeba přidat trochu teplé vody na zředění.
- Sušená rajčata nakrájejte na malé kousíčky a zamíchejte do sýrové náplně.
- A nyní samotná příprava galettes.
- Těsto vyndejte z lednice a zkontrolujte konzistenci. Většinou ráno přidávám další vodu. Řádně zamíchejte.
- Rozpalte pánev a podle zkušeností, jaké s pánví máte, buď vymažte, nebo tvořte galettes na sucho.
- Na naší pánev platí fígl, že po každé palačince potřu pánev ubrouskem, na který kápnu trochu oleje. Nemusí to být moc, ale zcela na sucho nám to nejde. Na horkou pánev vyleju asi naběračku těsta a rychle ho nahýbáním pánve "rozleju" bo celé ploše. Těsto se chová jinak než klasické, zasyčí a ihned se v něm začnou tvořit takové puchýřky a jimi se dere ven pára, zvláštní pohled :)
- Galettes tvořte, jak jste zvyklí, já třeba musím pánev rozpálit a pak hned stáhnout stupně a dělat pomaličku, protože máme indukční desku a když dělám moc zprudka, tak se vše od středu připaluje...
- Na hotové palačinky navrstvěte polníček a polijte připravenou náplní.
- Galettes můžete srolovat jako klasické palačinky, ale tradičnější je udělat z nich takový překládaný čtverec, viz fotky.
Paráda! V pátek mi budou utahovat rovnátka, takže oběd takovéhle konzistence se bude hodit :-)
OdpovědětVymazatParáda! V pátek mi budou utahovat rovnátka, takže oběd takovéhle konzistence se bude hodit :-)
OdpovědětVymazatZajímavé. :))
OdpovědětVymazatJá palačinky raději na sladký způsob, ale takové změna by určitě nebyla na škodu.
Vypadají skvěle! Nají se z tohoto množství 4 lidé? O víkendu chci rozhodně vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatDěkuju :) Podle toho, jací to budou jedlíci. Pokud velcí, raději bych udělala o něco víc ;)
VymazatPři pohledu na obrázek se mi úplně seběhly sliny <3 Sýr už jsem neměla pěkně dlouho, ale kdysi mi hrozně chutnal, takže hádám že si ted tuhle palačinku v rámci vzpomínek na staré časy prostě budu muset udělat!! :D
OdpovědětVymazatJojo, taky jsem bývala závislák na sýru. Ale kešu a lahůdkový droždí chutě zaženou ;)
Vymazat