Jediná práce je zalít ořechy vodou, nechat přes noc máčet, ráno propláchnout a umixovat s čerstvou vodou. Toť vše. Máčením se zbavíme inhibitorů růstu, které ořech chrání a konzervují. Pokud bychom tak neudělali, budou ořechy hůře stravitelné a mohou způsobit nepříjemné nadýmání. Máčením se navíc aktivují a znásobují vitamíny a minerály, které byly v ořechu uzamčené.
Vím, že tímto receptem nepřínáším pro většinu z vás nic nového, dávám ho sem spíše, abych se na mléko mohla odkazovat v dalších receptech, které už netrpělivě čekají na zveřejnění :)
Jednoduchý recept = krátké povídání, tak jdeme na to.
RAW lískooříškové mléko
Suroviny:
100 gramů lískových ořechů
600 ml vody
Postup:
- Ořechy zalijte a nechte alespoň 8 hodin odmočit, nejlépe přes noc.
- Ořechy propláchněte a dejte do mixéru. Přilijte 200 ml vody.
- Mixujte asi minutu. Přilejte dalších 200 ml vody a opět promixujte. Přidejte posledních 200 ml vody a promixujte. To, že nepřidáte všechnu vodu najednou vám zaručí, že se mléko lépe promixuje a z ořechů dostanete opravdu maximum.
- Mléko přeceďte pomocí vašeho zvoleného pomocníka (viz článek zde) a přelijte do lahve.
- Uchovávejte v lednici
TIP: Toto mléko dělám když potřebuji ořechovou drť na nějaký RAW dezert. A na takový dezert si většinou namáčím i datle. No a není nic lepšího, než vodou z máčení datlí nahradit část vody při mixování mléka. Je tak krásně slaďoučké.
Tak to je jendoduche :) supr
OdpovědětVymazatDobrý den, na váš blog jsem narazila přes skupinu celiaků na FB. Mohla bych poprosit odkaz na nějaký dezert,kde je využita oříšková drť? Jdu zkusit mléko dětem. A uvítám recepty i na další podobná pití. Děkuji, Lenka
OdpovědětVymazatNo, já jí používám různě. Do ranních kaší, do domácích sušenek, krekrů, lívanečků, palačinek...
VymazatNejčastěji jí spotřebuju tak, že si nechám odmočit pohanku a datle, rozmixuju to, přidám drť, karob, skořici, natřu na pečící papír a nechám usušit na sladké krekry..
Ale dělala jsem i tyto cookies: http://veg-ethique.blogspot.cz/2013/09/coko-oriskove-cookies.html (jen by chtělo nahradit ovesné vločky třeba za pohankové)
A nebo RAW roládu:
http://veg-ethique.blogspot.cz/2014/01/raw-cokorolada-s-goji-napni.html
Mandlová drť se dá využívat i na slano, do pomazánek, hummusu,...
Tohle zní super,já tedy mléko nikdy..jednak mám na něj alergii a jednak vím,že ho naše tělo nepotřebuje.V celé živočišné říši není živočich,který by pil mléko v dospělosti,pouze mateřské,to jen lidi si vše neustále upravují,tak aby to vyhovovalo jejihc chuti a ne tomu,co skutečně potřebují :) Už jsi o tom četla?Já když už tak používám mandlové,sojové nebo kokosové.
OdpovědětVymazatVim vim :) Já nekonzumuji žádné živočišné výrobky :)
Vymazat