pondělí 13. ledna 2014

RAW lískooříškové mléko

Možná si vybavíte dřívější recept na lískooříškové mléko. To se připravovalo z pražených lískových ořechů. Dnes si uděláme RAW lískovooříškové mléko. Sice nebude mít tak plnou chuť, ale výživově je mnohem hodnotnější. A je i jednodušší na přípravu.


Jediná práce je zalít ořechy vodou, nechat přes noc máčet, ráno propláchnout a umixovat s čerstvou vodou. Toť vše. Máčením se zbavíme inhibitorů růstu, které ořech chrání a konzervují. Pokud bychom tak neudělali, budou ořechy hůře stravitelné a mohou způsobit nepříjemné nadýmání. Máčením se navíc aktivují a znásobují vitamíny a minerály, které byly v ořechu uzamčené. 

Vím, že tímto receptem nepřínáším pro většinu z vás nic nového, dávám ho sem spíše, abych se na mléko mohla odkazovat v dalších receptech, které už netrpělivě čekají na zveřejnění :)






Jednoduchý recept = krátké povídání, tak jdeme na to. 



RAW lískooříškové mléko

Suroviny:
100 gramů lískových ořechů
600 ml vody

Postup:
  1. Ořechy zalijte a nechte alespoň 8 hodin odmočit, nejlépe přes noc.
  2. Ořechy propláchněte a dejte do mixéru. Přilijte 200 ml vody.
  3. Mixujte asi minutu. Přilejte dalších 200 ml vody a opět promixujte. Přidejte posledních 200 ml vody a promixujte. To, že nepřidáte všechnu vodu najednou vám zaručí, že se mléko lépe promixuje a z ořechů dostanete opravdu maximum.
  4. Mléko přeceďte pomocí vašeho zvoleného pomocníka (viz článek zde) a přelijte do lahve.
  5. Uchovávejte v lednici

TIP: Toto mléko dělám když potřebuji ořechovou drť na nějaký RAW dezert. A na takový dezert si většinou namáčím i datle. No a není nic lepšího, než vodou z máčení datlí nahradit část vody při mixování mléka. Je tak krásně slaďoučké.

5 komentářů:

  1. Tak to je jendoduche :) supr

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, na váš blog jsem narazila přes skupinu celiaků na FB. Mohla bych poprosit odkaz na nějaký dezert,kde je využita oříšková drť? Jdu zkusit mléko dětem. A uvítám recepty i na další podobná pití. Děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jí používám různě. Do ranních kaší, do domácích sušenek, krekrů, lívanečků, palačinek...
      Nejčastěji jí spotřebuju tak, že si nechám odmočit pohanku a datle, rozmixuju to, přidám drť, karob, skořici, natřu na pečící papír a nechám usušit na sladké krekry..
      Ale dělala jsem i tyto cookies: http://veg-ethique.blogspot.cz/2013/09/coko-oriskove-cookies.html (jen by chtělo nahradit ovesné vločky třeba za pohankové)
      A nebo RAW roládu:
      http://veg-ethique.blogspot.cz/2014/01/raw-cokorolada-s-goji-napni.html
      Mandlová drť se dá využívat i na slano, do pomazánek, hummusu,...

      Vymazat
  3. Tohle zní super,já tedy mléko nikdy..jednak mám na něj alergii a jednak vím,že ho naše tělo nepotřebuje.V celé živočišné říši není živočich,který by pil mléko v dospělosti,pouze mateřské,to jen lidi si vše neustále upravují,tak aby to vyhovovalo jejihc chuti a ne tomu,co skutečně potřebují :) Už jsi o tom četla?Já když už tak používám mandlové,sojové nebo kokosové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vim vim :) Já nekonzumuji žádné živočišné výrobky :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)